Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

iwna5702 napisał(a):
Proponowalam,wspolna,wyprawe.:roll:
Jak.widac.temat.okazal.sie.trudny.do.realizacji.
Jak.Wiesz.pisalam.do.p.Kasi,zeby,zapisala,osobiscie,Elje,do,fryzjera,ale,jeszcze,nie,udalo,jej,sie,do,niego.dojechac

Raczej wspolna wyprawa nie ma szans, trzeba skoordynować za dużo rzeczy ( moja praca, Twoje zajęcia, pogoda, obecność sąsiadki) a może namówisz Hanię ???? Mój szampon jest u p. Kasi!!!!!! Ostatnie 2 tygodnie pogoda nie sprzyjała kąpieli na dworzu, żeby Elja nie przeziębiła się jak będzie wysychać, fryzjer oddałby Elje wystrzyżona i wysuszoną.
Co z fryzjerem???? czy wogóle istnieje??? bo to niemożliwe, żeby firma nie odbierała telefonow, może wysłać sms???

• Replies 205
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ok i do tego chyba ta sprzedana obrozka za 20 zl od Zanetki - ale potwierdz prosze.
Napislama na watku Pokera ze mamy juz umowionego fryzjera.
Opisze wszystko, jak sie uda zalatwic temat (mam nadziej ze juz wkrotce:lol:)

Posted

iwna5702 napisał(a):
Ok i do tego chyba ta sprzedana obrozka za 20 zl od Zanetki - ale potwierdz prosze.
Napislama na watku Pokera ze mamy juz umowionego fryzjera.
Opisze wszystko, jak sie uda zalatwic temat (mam nadziej ze juz wkrotce:lol:)

Pieniądze od Żanetki poszły : 20zł na Elję i 50zł na Pokerka za lipiec.
Dziś wielki dzień Elji : niespodziewana i długo oczekiwana wizyta u fryzjera :multi: , żegnajcie dredy i bakterie :evil_lol: , Iwonka, liczymy na zdjęcia po strzyżeniu.

Pan fryzjer nieco rozkojarzony: jak dzwoniłam i umawiałam termin to mówilam, że Elja mieszka blisko niego tj koło Babic a on tego dnia przyjmuje w Płońsku czy gdzieś tam :crazyeye: i tam zapisał Elję, dobrze, że Iwonka chciała zmienić termin i naprawiła sytuację :lol:

Posted

Melduje, ze strzyzenie wykonane, ale niestety tylko strzyzenie.
Na miejscu okazalo sie, ze u Veta, gdzie Elja miala zabieg fryzjerski - nie ma mozliwosci kapieli, o co chodzilo najbardziej.

Panu fryzjerowi trzeba by lo zaplacic 90,- zl - chociaz wczesniej umawial sie na 80,- - ale wycena byla na telefon,natomist w naturze wyszlo, jak wyszlo. Pan fryzjer obcial tez Elji - "wilcze pazury"
Po ostrzyzeniu okazalo sie, ze Elja jest bardzo chuda i ma jakies zmiany na skorze.
Dobrze, ze jeszcze przyjmowal pan doktor i obejrzal od razu sunie.
Dostala szampon leczniczy - na dwie kapiele - potem konieczna wizyta kontrolna.
Dostala tez pastylki na odrobaczenie (razem ze swoim towarzyszem z podworka).
Vet obejrzal jej uzebienie i stwierdzil, ze nie jest zle, przy okazji zdjal jej troche kamienia nazebengo i stwierdzil ze Elja ma tzw. nadziaslaka, ktory w zasadzie nie jest grozny tylko w momencie jesli zostanie np. uszkodzony przy gryzieniu czegos b. twardego i ostrego moze zaczac bardzo krwawic i to juz jest grozne.
Gdybysmy sie zdecydowaly na zabieg zebowy - Elja musialaby miec najpierw badania krwi za ok. 60 zl oraz jelsi beda dobre wyniki zabieg za ok. 200,- zl.

Zrobilam suni fotki - ale tylko komorka i to stara(nie mam aparatu), nie wiem czy mam do niej w domu kabelek.
Pytanie do uczeszczajcych nasz watek - czy mialby ktos do odsprzedania kabelek do Nokii - taki starszy model sprzed 2 lat?

W przychodni zdarzyl sie cud - mianowicie czekajac na wizyte rozmawialm chwilke o Elji z panem, ktory przyjechal kupic karme -
od tego Pana Elja dostala 50 zl na swoja wizyte u veta .
Juz wyslalam do Pana Kamila maila z podziekowaniem i link do watku Elji, nie wymieniam jego z nazwiska, bo nie wiem, czy by sobie tego rzyczyl
Generalnie oceniam sytuacje niezbyt dobrze, sunia bedzie chyba wymagala pewnie jednak dalszych zabiegow.
Dowozenie jej autobusami (niestety nie dysponuje samochodem) wyglda tak - ze najpierw musze po nia jechac z Warszawy, dowiezc do lekarza,odwiezc do jej domu -wrocic do Warszay na petle dla autobusow podmiejskich a potem ok 40 min do domu.
Wczoraj zajelo mi to czas od godz. 16 do 23 . (pan fryzjer mial wolny moment o 19.30) .
Same przejazdy - to ok 40min jeden przejazd autobusem x 2 w jedna strone + dojscie od przystanku ok 20 min. czyli jeszcze nie ma tragedii - natomiast oczekiwania na autobusy to jest dopiero makabra - chodza raz na godzine.

Glaszczac sunie na przystanku, juz po ogoleniu, wyczulam na jej szyi guz mniej wiecej wielkosci sliwki.
Jesli teraz trzeba bedzie z nia czesciej jezdzic do lekarza, to bedzie spory problem.

Posted

Elja nie do poznania :)))) Mamy badania krwi sprzed miesiąca czy półtora, nie wiem czy trzeba powtarzac? badania robil p. dr z Babic-czyli wg wet jest potrzeba czyszczenia zebow? jak leczy sie tego nadziąslaka? Czy poprosiłas p. Kasię o te 2 kąpiele Elji w szamponie leczniczym?

Posted

Tak Pani Kasia ma wykonac te kapiele ale w przyszlym tygodniu, bo teraz ma w planie wyjazd.
W zasadzie ten nadziaslak to tylko leczenie operacyjne, np. przy okazji operacji zebowej . Vet ocenia stan zebow Elji na nienajgorszy, czyszczenie mozna wykonac i w/g lekarza, ze w jej wieku bedzie to ostatnie czyszczenie.

Ostatnia rzecz, ktora mi sie przypomniala, fryzjer ocenil ze futerko Elji jest do wyczesywania - nie powinno sie jej strzyc.
Strzyzenie , ktore teraz wykonal wymagane bylo ze wzgledow higienicznych (usuniecie sfilcowan, sprawdzenie stanu skory)

Posted

U moich vetek czyszczenie zębów 120zl ( z tym nadziąślakiem ) , ale to daleko, Elja wygląda na chudą, choć lekarki z Białobrzewskiej mowiły, że OK : ani chuda ani gruba.A p. Kasia mówi, że Elja zostawia jedzenie w misce. Może jednak dawać jehj więcej, tak jak na początku i zobaczymy czy zostawia karmę.
A m oże chuda, bo ma robale, dostała lekarstwa, zobaczymy...

• 2 weeks later...
Posted

Elja juz po pierwszej kpieli - za dwa dni bedzie powtorka, Szykuje sie troche cieplejszych dni - wiec powinno sie udac.
Jest chudziutka bez swojego futerka.
Bedzie trzeba ja pokarmic chyba troche bardziej kaloryczna karma.

Posted

iwna5702 napisał(a):
Elja juz po pierwszej kpieli - za dwa dni bedzie powtorka, Szykuje sie troche cieplejszych dni - wiec powinno sie udac.
Jest chudziutka bez swojego futerka.
Bedzie trzeba ja pokarmic chyba troche bardziej kaloryczna karma.

Czy ta chudośc nie wynika z obecności robali, :evil_lol: , bo chyba dostaje tyle karmy, że zostawia w misce? Wysłałam na maile rózne karmy dla psów aktywnych, ale moze popytaj się wetki co dawac

• 2 weeks later...
Posted

Weterynarz powiedzial,ze bez przebadania to nic konkretnego zalecic nie moze - wiec zostala kupiona sucha karma Brit bardziej kaloryczna.
Jeszcze dokupimy puszek - bo Elja ze smakiem zjada puszkowe jedzenie zmieszane z chlebem, ale moznachyba bedzie domieszac i suchej karmy,
Byc mkoze po prostu ma dosyc suchej karmy i potzrebuje jakiejs odmiany w swojej diecie .

Posted

iwna5702 napisał(a):
Weterynarz powiedzial,ze bez przebadania to nic konkretnego zalecic nie moze - wiec zostala kupiona sucha karma Brit bardziej kaloryczna.
Jeszcze dokupimy puszek - bo Elja ze smakiem zjada puszkowe jedzenie zmieszane z chlebem, ale moznachyba bedzie domieszac i suchej karmy,
Byc mkoze po prostu ma dosyc suchej karmy i potzrebuje jakiejs odmiany w swojej diecie .

Chleb, a tym bardziej produkty z bialej maki, sa nieskazane dla psow :((((
Kupiona karma jest dla psów aktywnych, caly czas obawiam sie, że jest niewłasciwa dla staruszków np za duzo białka lub innych skladnikow . Myslalam, że lekarze powiedza, ktora karme kupic, żeby starsza sunia nabrała masy a nie jadla przy tym czegos szkodliwego. Wroce, to poradze sie moich vet czym karmic Elje, pewnie najlepiej gotowana kura z ryzem raz dziennie, a drugi posilek z suchego tylko dla psow starszych.

Jak po kapieli suni-polepszyl sie stan jej skóry?

• 2 weeks later...
Posted

Elja mimo dokarmiania przerazliwie chuda. Pani Kasia daje jej teraz mokra karme zmieszna z chlebem, le na razie nie widac zeby od tego sie poprawila.
Bedzie potrzebne badanie psiny. Badanie lekarskie planujemy na nadchodzacy tydzien.

Posted

iwna5702 napisał(a):
Elja mimo dokarmiania przerazliwie chuda. Pani Kasia daje jej teraz mokra karme zmieszna z chlebem, le na razie nie widac zeby od tego sie poprawila.
Bedzie potrzebne badanie psiny. Badanie lekarskie planujemy na nadchodzacy tydzien.

TYLKO NIE CHLEB!!!! to nie jest właściwe jedzenie dla psów. Wg moich vet , na odległośc, bez badania, skoro wyniki krwi ok, to trzeba przebadać kał w Feliksie, bo mogą być pasożyty i coś na gr.... , których zwykłe 3-dniowe odrobaczanie nie zabiło.

Posted

Wczoraj zabralam Elje do lekarza, bylysmy w lecznicy na Bialobrzeskiej a po wizycie Elja przyszla na noclego do mnie.
Musilam zachowac podwyzszona ostroznosc ze wzgledu na moja domowa sunie, ktora jest raczej niechetnie nastawiona do wszystkich psiakow.
Postanowilam jednak zapoznac obydwie panie, tym bardziej ze znam spokojny i ugodowy charakter Elji.
Nie obylo sie jednak bez powarkiwan i malutkiej kotlowaniny.
Moja sunia dla demonstarcji swej wyzszosci w stadzie wyjatkowo spedzila noc na moim lozku, czego zwykle nie robi bo jest jej za goraco i zwykle do spania idzie na swoje poslanie.
ELja nadal jest bardzo chuda, pani wetka pobrala krew, mimo ze poprzednie wyniki byly dobre - zeby wykluczyc jakies chorobsko.
Na oko wyglada to tak, jakby sunia byla niedozywiona. Pani Kasia potwierdzila, ze Elja zjada wszystko, co jej sie poda, pies pani Kasi w tym samym czasie dostaje swoje jedzenie i obydwa psiaki sa pilnowane, zeby sobie wzajemnie nie podkradaly jedzenia.
Elja generalnie bardzo.malo spi w ciagu dnia - caly czas wedruje po podworku, a przeciez psy w ciagu dnia czesto leza, podsypiaja.
Dzis u mnie suncia po porannym spacerze polozyla sie na dywaniku i odsypia cale zmeczenie.
Elja jest najprawdopodobniej domowym psem, ktorego los niespodziewanie rzucil do schroniska. Wczesniej nie znala budy i ciezko jej nadal w tym wszystkim sie odnalezc.
Dzis dostanie kubraczek - bo noce sa bardzo zimne juz.
Nie wiem co zrobimy zima, jej futerko po strzyzeniue bardzo wolno odrasta.

Poniewaz nie obecnie nie pracuje nie mam dostepu do skanu i kopiarki ale postaram sie w koncu przeslac rachunki i wyniki badan Elji.

W zw. z tym, ze u Pokerka jest spory plus - przesle pieniazki z bazarku z jego konta na konto Elji.

Posted

Chudziutka ta Elja :shake: , może vetka powie na jakim jedzeniu najsybciej przybieze na wadze? Może wrócimy do mojego pomysl€, żeby ugotować np 3 kurczaki, podzielić na porcje do zamnrożenia i przekazać p. Kasi.

Posted

Dada M napisał(a):
Na zimę trzeba jej znaleźć miejsce w domowym hotelu lub dt.
Rozsyłam pw do sprawdzonych PDT i domowych hotelików, zoorientujemy się, jakie są ceny.

Wielke dzięki

Posted

Dom na zime dla Elji byby najlepszy potwierdzam. To starsza psina, moze byc jej trudno przetrzymac mrozy.
Elja potrzebuje tez wizyt u lekarza, a jak pisalam wczesniej jest to trudne przedsiewziecie, biorac nawet pod uwage wiek psa oraz brak wlasnego srodka lokomocji.
Tym razem podroz podzielilam na dwa dni wczoraj odbior i wizyta u weta, dzis powrot,
Dzis wyszlysmy ok 10.30, wrocilam do Warszawy na 15-ta z minutami.

Elja i jej towarzysz z podworka byli zadowoleni kiedy sie znowu zobaczyli, Elja od razu pobiegla z zadarttym ogonkiem na powitanie.
Bardzo dobrze dogaduje sie ze swoim towarzyszem, pod tym wzgledem jest ok.

Wpadlam na pomysl, ze porobie jutro zdjecia ze wszystkich rachunkow i opisow lekarskich i wkleje na watek-zobaczymy czy beda czytelne.