Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

niuka napisał(a):

co do wiosennego biegania... to ja generalnie sie na to pisze, ale Silvia ma mocno poupychany kalendarz, tak wiec kiedy by ew taka powtorka z rozrywki byla to jeszcze nie wiadomo... :) ale mysle ze bedzie...

Och jak ja chcialam TO uslyszec!!!!:loveu: :multi:

• Replies 187
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ja mam kilka zdjęć; niestety jestem początkującym fotografem i dotego nieobeznanym z nowym sprzętem, więc większość mi nie wyszła. Te, co wyszły wymagają obróbki, w której tez nie mam wprawy i na którą nie bardzo mam czas, więc będę je pewnie wypuszczać powoli. Póki co, to jest moje ulubione:

Posted

Cieszę się, że seminarium była dla wszystkich owocne. Ja mam dotąd niesmak z powodu nieodpowiedniej wykładziny :angryy: :placz: .
To jest moja porażka.:flaming: Wybaczcie mi. Następnym razem obiecuję, że będę bardziej dokładna przy organizacji tego typu imprezy.

Mam w koszyczku pokrywkę od kubeczka termicznego - czyja?
Oddam przy okazji.

Rauni - napewno ochrypnięta - dała z siebie naprawdę dużo dobrej roboty. Bardzo cenię to, że tłumacz tłumaczy dokładnie

Wszyscy spisali się bardzo dobrze pomagali nam we wszystkim :lol:

Żal tylko tej wykładziny, no i w konsekwencji żal hali - na tej wykładzinie nie mam mowy o zawodach :shake: .

Posted

skoro jesteśmy przy ogłoszeniach:
1. znaleźliśmy zieloną torebkę na smakołyki - położyliśmy w koszu z czajnikiem
2. Robul: sory że zamilkłem na CB- wtyk od anteny mi się odkręcił, a nie mogłem go spowrotem zamocować bo ścigałem dziewczyny za którymi jechałem do wrocka

Posted

Belgunia, spoko, na błędach się uczymy i na uniwersytetach ;)

A nie znalazł ktoś takiej fajnej małej średniotwardej pomarańczowej piłeczki?

Posted

Rauni :) ehh to będzie się śnilo po nocach, innym torki, trening, a mnie wykładzina:) ! :evil_lol:
Chociaż chciałabym, żeby coś o wiele milszego się przysniło.

Zielonej torebeczki nie znalazłam w koszuczku - właśnie sprawdziłam. Piłeczki też tam nie było.
:(
Może ktoś ma poszukiwane przedmioty?

Posted

Nie będę chyba oryginalny i powiem, że to było moim zdaniem zdecydowanie najlepsze seminarium pod względem merytorycznym: olbrzymia ilość przekazanych informacji, jasne tłumaczenie błędów, trafne propozycje i co bardzo ważne za każdym razem wyjaśnione każdemu, dlaczego ma robić tak, a nie inaczej.

Sylvia jest bardzo sympatyczna, otwarta, posiada olbrzymie doświadczenie i bez żadnych ograniczeń dzieli się nimi z innymi. Poszukuje nowych rozwiązań, nowych metod doskonalenia się i rozwiązywania konkretnych problemów na torze, a gdy już je znajdzie, to testuje na sobie i gdy się sprawdzą, przekazuje innym. Jak się jej słucha, to wszystko staje się takie proste ;)
W czasie jednej z pogadanek opowiadała, jak 14 lat temu agility polegało na dobiegnięciu do mety na 0 (qrnia, my chyba zatrzymaliśmy się w czasie ;) ). Kilak lat później okazało się, że to już nie jest wystarczające i zaczęto poszukiwać „oszczędności”… Wtedy zaczęto skracać tor biegu psa poprzez zmniejszanie łuków. Gdy to też przestało być wystarczające do uzyskania przewagi nad konkurencją, Sylwia wymyśliła cik-cak - skrócenie skoku przez stacjonatę z jednoczesnym skrętem w lewo bądź prawo. Metoda ta spowodowała, że na pierwszy rzut oka jej psy zwolniły (tak twierdzili obserwatorzy), a na mecie okazało się, że jej przewaga czasu nad pozostałymi była druzgocąca. Jak to możliwe? Odpowiedź jest prosta: Sylwia jest cały czas przed psem i (jeśli tylko to możliwe) wszystkie zmiany również robi przed psem (tylko zmiany belgijskie, bo nie uznaje tych francuskich), dzięki czemu ma cały czas kontrolę nad psem, a ten biegnie po torze najkrótszym z możliwych dla danego ustawienia przeszkód zachowując najbardziej proste linie. Dobrze było to widać w 2003 roku na MŚA w Livien, gdzie zdobyła swój pierwszy tytuł Indywidualnego Mistrza Świata. Myślę, że warto przy okazji powrotu do tamtych mistrzostw przypomnieć sobie też klasę L, czyli tervika Aqua i jej przewodnika Mikko z Finladii, który w czasie jednego przebiegu wykonał kilkanaście (o ile mnie pamięć nie myli było ich 14) zmian i wszystkie przed psem! Wtedy również nie było widać, aby sunia była szybsza od wszystkich borderów, których jak zwykle była przytłaczająca większość i biegały jak błyskawice, ale przy tym szeroko, robiąc wielkie łuki i nadkładając kliometry niepotrzebnej drogi. Mikko podobnie jak Syvia, dzięki doskonałej kontroli i ciasnych łuków również zdystansował konkurencję na tych mistrzostwach.

Wielkie podziękowanie dla WSZYSTKICH, którzy zorganizowali seminarium i pomagali przy nim, ale największe dla Rauni/Olgi za pomysł zaproszenia Sylvi, zaangażowanie na każdym etapie realizacji przedsięwzięcia i jeszcze za zdzieranie dla nas swego gardła.

Posted

Dołączam się do podziękowań :lol:
Bardzo dziękuję Belguni, Rauni i wszystkim pozostałym osobom, które przyczyniły się, że to seminarium się odbyło.
Uważam je za bardzo udane, a to przede wszystkim za sprawą Sylvi, która jest naprawdę świetna !!!.
Posiada wielką wiedzę na temat agility, a przy tym jest osobą skromną i przemiłą. Wykazywała wiele cierpliwości i uwagi nawet w stosunku do tak mało doświadczonych i mało umiejących osób jak ja. Dlatego też nie czułam się nawet bardzo zdeprymowana swoimi "popisami" :oops:
Było naprawdę super - pozdrawiamy wszystkich współuczestników seminarium - Małgorzata & Watażka

Posted

[quote name='belgunia'] Ja mam dotąd niesmak z powodu nieodpowiedniej wykładziny :angryy: :placz: .
To jest moja porażka.:flaming:
Nie całkiem :lol: . Mój sucz uwielbia śliskie wykładziny. Z im większym poślizgiem leci, tym bardziej ją to kręci. Była wprost zachwycona :loveu: .

[quote name='belgunia'] Wybaczcie mi.
Monia wybacza (i prosi o jeszcze :evil_lol: ).