Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Po długiej nieobecności na dogomanii zaglądam, a tu taka niespodzianka! :D 

Moria piękna! I pomyśleć, że taka bezdomna bida, która swoje dzieci rodziła w norze wykopanej pod krzakami teraz ma takie fajne życie :)

A gdzie mieszkacie? Szwajcarię uwielbiam :)

Nie wiem co ze zdjęciami z imageshack, możliwe, że po kilku latach są po prostu usuwane. Ja też już raczej żadnych nie mam, w międzyczasie zaliczyłam awarię laptopa, dużo zdjęć i przepadło. Ale poszukam jeszcze, jak coś znajdę, to dam znać.

U nas też się dużo zmieniło, część osób z ekipy, która ratowała Morię i jej dzieci nie jest już w fundacji (tzn, jest w innej). A na dogo ze starej ekipy zaglądam chyba tylko ja. I to rzadko.

Pozdrawiam :)

• 4 weeks later...
  • Replies 730
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Szkoda ze zdjęciami! I dziękuję za ewentualne znaleziska:)

Cieszę się, że mimo zmian zespołu fundacja cały czas działa (inne z resztą też!).

Mieszkamy w kantonie Zurych, prawie na granicy ze Szwyz - daleko od miasta (uff). Fajne lasy dookoła, Morka wariuje jak do jakiegoś wchodzimy. Typowy wilk kanapowy.

Również gorąco pozdrawiam!

Posted
18 godzin temu, Mordka napisał:

Szkoda ze zdjęciami! I dziękuję za ewentualne znaleziska:)

kilka zdjęć znaleźliśmy, napisz mi swój adres mailowy, to wyślemy :)

• 3 months later...
Posted

Drodzy,

na Święta dostałam (właściwie Morka dostała) psi test DNA. Od długiego czasu przymierzałam się, żeby to zrobić. Szczególnie po to, żeby udowodnić sobie, że w tym burku żadnego wilka nie ma:P

Wyczekiwany wynik przyszedł w tym tygodniu! I chciałabym się z wami podzielić tym, co w Morce siedzi.

Oto co wyszło:
- jeden z rodziców Morki to...mieszaniec dobermana
- drugi rodzic Morki to... mix akita inu i białego owczarka szwajcarskiego (Morka zrobiła wielki come back do korzeni :D)
- dziadkowie i pradziadkowie częściowo nie byli możliwi do zidentyfikowania, a jeśli tak, to rasy powtarzały się jak u rodziców.

Biorąc zdroworozsądkowo - jak popularne są w Wielkopolsce akity i białe owczarki szwajcarskie? Jakie jest prawdopodobieństwo, że dziadkowie Morki to akita i owczarek?
Niezależnie od prawdopodobieństwa, jesteśmy w stanie znaleźć cechy powyższych ras w Morce. "Oesu, faktycznie!" było kilkukrotnie wypowiedziane po otrzymaniu wyników :P.

Do wyników była też załączona bardzo fajna informacja. Podsumowanie tego, czego uczymy się w szkole i zgłębiamy na odpowiednich studiach. Jeśli badaniu poddany jest pies, który jest mieszańcem pochodzącym od mieszańców i tak dalej, jest niezwykle trudno dokładnie określić drzewo genealogiczne. ALE fragmenty genów pasujące do konkretnych ras zostały znalezione, więc skądś tam są, a prawdopodobieństwo, że pary zasad przypadkowo ułożyły się w taką, pasującą sekwencję, jest niezwykle małe. Podsumowując, mieliśmy duże szczęście, że stosunkowo wielu przodków Morki zostało zdefiniowanych.

Plik z wynikiem załączam, niestety jest po niemiecku ale jeśli ktoś czuje się na siłach, warto zajrzeć;)

Mały bonus - przodkowie, którzy zostali oznaczeni jako "nieznani", jeśli zostali zidentyfikowane, określono je jako "mało znaczące rasy". I oto one:
- puli
- boxer
- jamnik długowłosy
- basset
- wyżeł niemiecki szorstkowłosy.
Przypominam, że to są na tyle mało znaczące rasy, że nie zostały wymienione w "rodowodzie" Morki! Chociaż i tak przecierałam oczy :D.

Pozdrawiamy z Morką!

CG02993 - moria - paulina pawlak.pdf