Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 148
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

hala niestety odpada, bo na terenie tego ośrodka wybudowano kryte baseny i nie mieści się już tyle ringów ile nam na wystawę potrzeba a w hali było góra 6 ringów z honorowym włacznie. Niestety ,,,

Posted

Nam zostaje pani Kasia Turecka, trochę*szkoda, że na nią nam zmienili w Radomiu, bo teraz sędziuje nas 2 wystawy pod rząd z odstępem niespiełna miesiąca :/

Posted

no niestety oddziały zapraszają sędziów nie kontaktując się nawzajem ze sobą, bo nie bardzo jest to możliwie.
Niestety, co niektórzy sędziowie nie biorą pod uwagę, że w krótkim czasie oceniając na bliskim terenie na dwóch, lub -co gorsza więcej- wystawach sprawiają problemy wystawcom np.ograniczonym środkami lokomocji czy czasem, a potrzebują oceny od innego sędziego (np. do hodowlanki lub skończenia championatu młodzieży a wychodzą zaraz z wieku). Znam jednak takich sędziów, którzy porafią odmówić, bo sedziują w pobliżu w niewielkim odstępie czasowym. Oby więcej takich !!!
Potem mamy do czynienia z tzw.przeze mnie "przemianą pokoleń" tzn. jesli jeden sędzia mało sedziuje w jednym roku, to oddziały chcą się wyróżnić i go zapraszają na kolejny rok , a tu bęc !!.. wiele oddziałów wpadło na ten pomysł i w kolejnym roku mamy za trzęsienie oceniania przez tego samego sędziego, którego oczywiście te same oddziały nie zaproszą raczej w roku kolejnym więc kolejny rok będzie dla tych sedziów już nie taki suty w sędziowanie.
Szkoda tylko wystawców
ZG zatwierdzając sedziów na wystawy mógłby przejąć nad tym jakąś kontrolę.

Posted

[quote name='agnethka']

Iwax - znane są ceny biletów? możesz podać?

Najprawdopodobniej ceny biletów się nie zmienią i zostaną tj w kwietniu ale niestety nie pamiętam jakie

Posted

A czy ktoś może coś więcej napisać o Pani Katarzynie Tureckiej, na co zwraca uwagę: przygotowanie psa, wystawienie, ciekawa jestem co lubi jeśli chodzi o yorki.

Posted

agnethka napisał(a):
nie wiem jak ocenia yorki, ale to bardzo dokładna sędzia.
w Radomiu każdego terriera typu bull obmacała od nosa po koniuszek ogona, jak pies krzywo przesunął łapkę to poprawiała, żeby lepiej ocenić kątowanie, oglądała psa dokładnie i dosłownie z każdej strony. nie ma zapędów dentystycznych (nie sprawdza psom migdałków ;) ), po rozstawieniu psów na lokatach podchodziła do każdego wystawiającego i uzasadniała wybór. jak dla mnie zwraca uwagę na wszystko i nie szasta doskonałymi rękawa, sympatyczna, miła, otwarta do psiaków - opis taki, że miejsca na karcie ocen zabrakło ;) i w naszym przypadku zadzam się w pełni z tym opisem, na pewno jeszcze kiedyś się do niej wybiorę ;)

mmm... bardzo ciekawy opis Sędziny, może by byłoby warto się wybrać, by tak profesjonalnie oceniła mojego psa :) mam jeszcze parę dni na zapisanie i nadal ciężko myślę, gdyż w tych dniach są jeszcze dwie inne wystawy... hmm...

Posted

panbazyl napisał(a):
jeśli bedę to mogę użyczyc labradora 16 miesięcznego. Biegał już w wystawach, więc wie trochę co i jak.

Ooo, to w razie czego mogłabym wziąć? :) Zgłoszę się, ale nie wiem czy pojadę, zależy od tego, czy będę miała transport.

Posted

[quote name='Ppx']Ma ktoś z Was wolnego psa do MP? :) :) :)

owczarek'ab;16959905 napisał(a):
Ooo, to w razie czego mogłabym wziąć? :) Zgłoszę się, ale nie wiem czy pojadę, zależy od tego, czy będę miała transport.

dogadajcie się kto będzie, bo pies zgłoszony i własciciwe czeka. tez będę miała problemy z transportem (nie mamy samochodu) - jak zawsze.... Ale zrobię wszystko aby być. Tylko wcześniej (na wystawie ale przed MP jeszcze) proszę o spotkanie i oswojenie się z psem.