Jump to content
Dogomania

ATOS w DS :)))))))))))) !!!!!!!!!!!!!

Recommended Posts

• Replies 2.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted (edited)

Już tylko jako ciekawostkę wklejam fragment o żywieniu psa od pana z Białegostoku, bo i tak się więcej nie odezwał:

"Jeśli chodzi o jedzenie to nie kupujemy psom suchej psiej karmy, -wbrew pozorom jest niezdrowa - po wywiadach z hodowcami i treserami mamy świadomość że niszczy wątrobę. Nie dajemy też ziemniaków - tylko zapychają psa, a nie dostarczają mu żadnych witamin. I nie dajemy kości z kurczaka czy innych ptaków, ze względu na ich strukturę - są puste w środku i kiedy pękają mogą utkwić, przebić lub uszkodzić układ trawienny psiaka (co miało już miejsce). Dla psa zawsze znajdzie się jakiś kotlet z
obiadu, do tego gotowana kasza z jakimś sosem(kasza jest bardzo zdrowa). Na wsi po zabiciu prosiaka zawsze zostaje jakieś mięso, ktore się zamraża (ostatnia szuflada w zamrażarce nalezy tylko do psa) a pozniej się specjalnie dla psa gotuje. Kupujemy tez karmy w sklepach mięsnych, takie w kielbaskach, w sklepach mięsnych nabywamy też kości dla psa bądź jakieś koncówki wędlin. Mama pracuje w kateringu i 2 razy w tygodniu przynosi to co zostalo na stolach (nie jakieś tam odpady tylko to czego już
nie można podać drugi raz) - dla naszego psa to jest za dużo i to też się zamraża na kiedy indziej. Poza tym nasz pies przepada za ciastkami :) takimi suchymi biszkoptami bez kremów. A na wsi często jada po prostu chleb ze smalcem i widać bardzo mu to smakuje. Pije też mleko. Uważam że nasz pies jest dobrze odżywiany, nie jada byle czego i inny pies nie byłby traktowany gorzej."

Pal licho to żywienie. Zwróćcie jednak uwagę, że pan wypowiada się jak znawca- " po wywiadach z hodowcami i treserami" opracował taki sposób żywienia, żeby przypadkeim nie zniszczyć psu wątroby :diabloti:.

Edited by toyota
Posted

[quote name='toyota']Już tylko jako ciekawostkę wklejam fragment o żywieniu psa od pana z Białegostoku, bo i tak się więcej nie odezwał:

"Jeśli chodzi o jedzenie to nie kupujemy psom suchej psiej karmy, -wbrew pozorom jest niezdrowa - po wywiadach z hodowcami i treserami mamy świadomość że niszczy wątrobę. Nie dajemy też ziemniaków - tylko zapychają psa, a nie dostarczają mu żadnych witamin. I nie dajemy kości z kurczaka czy innych ptaków, ze względu na ich strukturę - są puste w środku i kiedy pękają mogą utkwić, przebić lub uszkodzić układ trawienny psiaka (co miało już miejsce). Dla psa zawsze znajdzie się jakiś kotlet z
obiadu, do tego gotowana kasza z jakimś sosem(kasza jest bardzo zdrowa). Na wsi po zabiciu prosiaka zawsze zostaje jakieś mięso, ktore się zamraża (ostatnia szuflada w zamrażarce nalezy tylko do psa) a pozniej się specjalnie dla psa gotuje. Kupujemy tez karmy w sklepach mięsnych, takie w kielbaskach, w sklepach mięsnych nabywamy też kości dla psa bądź jakieś koncówki wędlin. Mama pracuje w kateringu i 2 razy w tygodniu przynosi to co zostalo na stolach (nie jakieś tam odpady tylko to czego już
nie można podać drugi raz) - dla naszego psa to jest za dużo i to też się zamraża na kiedy indziej. Poza tym nasz pies przepada za ciastkami :) takimi suchymi biszkoptami bez kremów. A na wsi często jada po prostu chleb ze smalcem i widać bardzo mu to smakuje. Pije też mleko. Uważam że nasz pies jest dobrze odżywiany, nie jada byle czego i inny pies nie byłby traktowany gorzej."

Pal licho to żywienie. Zwróćcie jednak uwagę, że pan wypowiada się jak znawca- " po wywiadach z hodowcami i treserami" opracował taki sposób żywienia, żeby przypadkeim nie zniszczyć psu wątroby :diabloti:.

...........:angryy::angryy:...........

Patrze na Antośka co dzień, widze jaka to mądra, spokojna a zarazem szalona
ciamajda , ile ma siły,energi, ile potrzebuje uwagi, miziania, normalnego jedzenia. Chciałabym żeby dom umiał go docenić i nie kazał zabierać jak stratuje dzieciaka na batonie.
Może go lepiej ogłaszać nie jako mix labka tylko poprostu wielkopsa?
Byłoby super gdyby trafił sie dom doświadczony, kochający wielkie psy i któremu nie obce wszystko co taki pies wniesie ze sobą w codzienne życie rodziny.
I nie będzie ciężkiego zdziwienia , że wielki pies to wielki brud, w deszczowy dzień wielkie placki błotne na ścianach i nie tylko ścianach ,jeśli nie zdąży się go wytrzeć dokładnie zanim się wytrzepie albo w coś wytrze.
Wielki pies to wielka siła i jak akurat w przypadku Antonia ,wielkie pomysły, dla przykładu -
musiałm wyjść na chwile za bramkę - na sąsiednie podwórze, Antek został sam na ogrodzie, ale że Ja poszłam a on nie, to chwilę później biegał po tym sąsiednim podwórzu cały szczęśliwy że znalzł sposób zeby do mnie dołączyć. Zaprowadziłam go a raczej on mnie po błocie zaciągnął pod naszą bramkę a bramka zamknięta:hmmmm:, dziur w płocie nie mamy, wszystko szczelne, więc myślałam że sie Antek nauczył fruwać :razz:, ale jednego nie przewidziałam , że wyskoczy z góry liści i gałęzi zebranych pod siatką - przeskoczył a siatka ma ponad 2 metry wysokości, tak więc jak Antoś chce to wszystko może.

Kiedy przygotowuje wieczorem kolację, to psy łącznie z Antośkiem, kręcą się, zaglądają do kuchni, czekają aż "coś spadnie"
i jak już miski są gotowe do rozdania a Tośkowi czas iść ze swoją kolacją do kojca, to raptem znika z pola widzenia (wskakuje ma kanapkę i śpi).
Ostatnio jak mnie zobaczył z dzbankiem suchej karmy (wiedział że szykuje kolacje), to natychmiast zasnął!, na wołanie nie reagował-niby spał, po dłuższej chwili, uchylił oko, zorientował sie że go obserwuje i
oko zamknął. Robi tak każdego dnia- kiedy widzi że zaraz trzeba będzie iść do kojca, wskakuje na kanapkę i "zasypia" niedźwiedzim snem. Nie wiem co ta wielka głowa myśli, może że jak poudaje to sie uda i zostanie w domu :sad:

Posted

Ależ Atosik jest śliczny,przepraszam,że zapytam,ale nie jestem na biężąco.
Dlaczego on nie może zostać na noc w domu,skoro w dzień ma miejsce.
Tak biedaczek kombinuje,żeby nie iść do kojca.

Posted (edited)

azalia napisał(a):
Ależ Atosik jest śliczny,przepraszam,że zapytam,ale nie jestem na biężąco.
Dlaczego on nie może zostać na noc w domu,skoro w dzień ma miejsce.
Tak biedaczek kombinuje,żeby nie iść do kojca.

Do domu zabieram go tylko na kilka godzinek (4-6) a to zabieranie wzięło się stąd że bez sprawdzenia
i przyzwyczajenia Antka do przyzwoitego zachowania w domu nie miałby szans
na taką adopcję jakiej wszyscy dla niego chcemy (psa domowego, nie podwórkowego).
Praca nad Antonim okazała się niezwykle owocna :), w tej chwili to jest niebo a ziemia w porównaniu do tego jak było na początku
. Zostać na dłuzej ani na noc nie może, bo nie mam warunków na tak wielkiego psa, ani możliwości -mam
między innymi dużego samca,
który Antosia nie zaakceptował i w czasie kiedy Antek jest wpuszczany do domu, Borys musi być odizolowany (siedzi zamknięty w pokoiku)

Edited by Kasia77
Posted

katarzyna09 napisał(a):
Kurcze,no gdzie ten dom!?

a no właśnie, gdzie?....

Jest tak strasznie zimno, a Antoś wbrew pozorom wcale nie jest jakiś szczególnie "usierściony" czy "przystosowany" do spędzania życia na zewnątrz
Wielkiego puchu na nim się nie znajdzie, ot całkiem zwykłe futerko, żadna wielka gęstwina .
Słomy mu dokładam do budy cały czas żeby miał sie w co schować, ale i tak...to straszne, że nie ma normalnego domu,
on jest taki kochany, grzeczny, spokojny, jakby sie w domu urodził i wychował, więc gdzie ten dom!!

Jutro pomyślę nad jakimś kubrakiem, strasznie go żal, wiem że mu zimno....

Posted

Kasia77 napisał(a):
a no właśnie, gdzie?....

Jest tak strasznie zimno, a Antoś wbrew pozorom wcale nie jest jakiś szczególnie "usierściony" czy "przystosowany" do spędzania życia na zewnątrz
Wielkiego puchu na nim się nie znajdzie, ot całkiem zwykłe futerko, żadna wielka gęstwina .
Słomy mu dokładam do budy cały czas żeby miał sie w co schować, ale i tak...to straszne, że nie ma normalnego domu,
on jest taki kochany, grzeczny, spokojny, jakby sie w domu urodził i wychował, więc gdzie ten dom!!

Jutro pomyślę nad jakimś kubrakiem, strasznie go żal, wiem że mu zimno....

Atos jest widoczny w ogłoszeniach i cieszy się zainteresowaniem.

Ostatnio ktoś zadał takie pytanie na maila, cyt. " przeczytałam w ogłoszeniu że pies nadaje sie do domu, a czy nadaje sie też do kojca? mieszkamy na wsi mamy duży ogród teren jest ogrodzony więc myśle ze było by my tam doskonale, wprowadziłby się na miejsce naszego poprzedniego pieska." :diabloti:

Posted

toyota napisał(a):
Atos jest widoczny w ogłoszeniach i cieszy się zainteresowaniem.

Ostatnio ktoś zadał takie pytanie na maila, cyt. " przeczytałam w ogłoszeniu że pies nadaje sie do domu, a czy nadaje sie też do kojca? mieszkamy na wsi mamy duży ogród teren jest ogrodzony więc myśle ze było by my tam doskonale, wprowadziłby się na miejsce naszego poprzedniego pieska." :diabloti:

do kojca to niech sie sama wprowadzi, i niech będzie jej tam doskonale:angryy:

Posted

Pozbierałam z domu różne drobiazgi, które ewentualnie można dołożyć do jakiegoś poważniejszego bazarku. Zdjęcia daję poniżej, bo nie umiem robić bazarków i nie wiem czy mi, początkującej, wolno.
Głównie to są rękawiczki, z których tylko bordowe i brązowe były noszone. Reszta jest nowa, kolor zgodny ze zdjęciem, rozmiar M/L.
Odtwarzacz CD ma też magnetofon i radio, ale odtwarzacz CD przestał działać. Nie wiem czy da się naprawić, może być laser do wymiany chociaż po prostu przestał działać stojąc na półce - pół roku temu jeszcze działał (ale używałam go raz na rok właściwie). W odtwarzaczu nie ma kabla, to taki zwykły kabelek za 2 zł. Reszta sprawna.
Oprócz tego zestaw z Ernst and Young, Financial Challenger: kubek, pióro kulkowe, elegancki wizytownik.
Do tego dość kontrowersyjna książka analizująca kobiece bóstwa od Egiptu jak przebiegała ich ewolucja aż do Maryi.
Oprócz tego unisex torbo=pasek - nosi się to przez ramię i cztery zawieszki z gum do żucia z reklamy.
Acha, z drobnej elektroniki dwa kable - ładowarki samochodowe do Nokii cienka wtyczka oraz jedna ładowarka domowa do Sony Ericsson K750.
Koszty wysyłki jak sobie kupujący życzy - listem czy paczką, przy większych zamówieniach, tak od 50 zł ja zapłacę za wysyłkę.
Ceny jak ktoś ustali, tylko za zestaw Ernsta i Younga co najmniej 50 zł.
Aaach no i smycz automatyczna jeszcze - od 20 zł albo 20 zł plus wysyłka.
I jeszcze nowa bateria Andidy - kupiłam a Sprzedający przysłał nie tę, która miała być, ale nie miałam siły już reklamować - opakowanie jest otwarte bo myślałam, ze bateria pasuje, ale nawet nie dało się jej włożyć do telefonu, bo inne wymiary.

Cena może być od 1 zł lub za 1 zł, byle ktoś kupił. Konto organizator bazarku może podać swoje albo moje, przy zakupie za 50 zł ja zapłacę za wysyłkę.