Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 271
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Właściwie to nie wiem, jak do końca ocenić zachowanie Lady w kwestii kotów , ale w schronisku odradzono mi jednak wspólny dom dla niej i kota. Ale po kolei - pochodziłyśmy dziś troszkę, pospacerowały tu i tam i poszłyśmy do kotów. Najpierw tradycyjnie naokoło przy siatce i .... pełny zapał łowiecki! Lady zobaczyła koty, zaczęła do nich szczekać, wyrywać się, szarpać, ale...uspokoiłam ją i ucichła. jednak obserwowała intensywnie. Zrobiłyśmy kółeczko wokół budynku i weszłyśmy na kocarnię. Otworzyłam drzwi do pokoju z kotami i ... zamurowało Lady - kotów było za dużo? Nie rzuciła się, nie szarpała, stała z ślepiami wybałuszonymi i tyle. Ze smycz jej nie spuściłam jednak, na wszelki wypadek. Potem poszłyśmy odwiedzić kota biurowego i tu Lady z zapałem wskoczyła na biurko łapami za kotem, ale nie szczekała - w każdym razie jej zachowania nie można nazwać obojetnością. Na pewno jest to pies niezwykle energiczny i potrzebujący zajęcia. Jest silna szybka, zdrowa i pełna wigoru, interesuja ją także inne psy i ludzie, więc może z tymi kotami jest sprawa do opanowania, ale szczerze mówię, że reakcja była jak dla mnie za mocna.

Posted

[quote name='Basia1244']Przesłałam opis - pani sama musi podjąć decyzję, jakby co...poleciłam Gusię - ta przynajmniej kocha koty![/QUOTE]

Basiu, podałam Twojego maila pani Joannie T. - chciała Fiolkę, była też w schronisku - szuka suni około 10 kg, może przyjechać do schroniska, tylko pewnie trzeba jej pomóc podjąć decyzję :)

a z "Fiolkowoego" ogłoszenia domek znalazła Mimi - nakrapiana sunieczka z psiej rodzinki, co to u mnie mieszka...
państwo byli dzisiaj poznać szczeniątko osobiście - bardzo mi do serca "trafili" i myślę, że domek super, ale... poczekamy jeszcze na wynik poniedziałkowej wizyty ( za którą DZIĘKUJĘ !!!!!!!!!!!! ) :loveu::loveu:

Posted

Super! Ale Lady to tak ok. 20 kilo ma jak nic , natomiast mam 2 sliczne półtoraroczne siostry biszkoptowe około 8 kilo i jeszcze dwie około 7 kilo sunieczki i jedna około 5 kilo - same biszkopty, oraz dwie cięższe :D -jest w czym wybierac, niech pani zadzwoni 661293967, umówimy się na konkretny dzień.

Posted

No i już po wszystkim, dostałam maila:

Pojechałam dzisiaj z synami do schroniska i mam już średniego 5-miesięznego pieska w domu.
Jakaś pani /wolontarriuszka ?/pokazywała nam zdjęcia 1,5 rocznych suń. Jednak synowie chcieli mieć młodsze zwierzę
i cały plan "diabli wzięli".Mamy pieska.
Niestety już po paru godzinach zorientowaliśmy się,że piesek mieszkanie traktuje jak WC. Gdzie stoi tam się załatwia
a na dworze ani razu się nie załatwił.
W schronisku czekał na adopcję miesiąc, chyba nigdy nie był uczony czystości. Nie umie chodzić na smyczy. Boi się wejść i wyjść zdomu
nie mówiąc o chodzeniu po schodach. Pięć schodków pokonujemy ok pół godziny.Boi się i schodzić i wchodzić.Używamy smakołyków na zachętę
ale już i tak zaczynamy się bac tego wychodzenia i tego brudzenia w domu.Nie znaczy to, że oddamy pieska ale nie wiemy jak sobie najskuteczniej
z tym problemem poradzić.
Ponadto piesek brzydko pachnie moczem.Czy można go umyć szarym mydłem? ;a jeśli nie to może może Pani polecić jakiś konkretny psi szampon.
Dzisiaj został zaszczepiony przeciwko wsciekliźnie i zaczipowany więc chyba dobrze byłoby jednak poczekać z tą kąpielą.
Poza tym wszystko O.K.
Czy pomoże Pani radą i tym razem?

Pozdrawiam; Jolanta

Posted

No masz! dałam im swój telefon - nic dziwnego, ze szczyl sika w domu, bo przez miesiąc w kennelówce robił pod siebie. Życie jest brutalne - namawiałam na starszego psa! Chciałam im zaproponować suczki! I co? Za stare dla nich były - sami wzięli tego szczyla wybrali - ale dzieciak jest fajny, tylko trzeba go wychować - mogą się ze mną umówic - dzieciucha trzeba wykąpać w normalnym szamponie dla psów, a ja polecam hexoderm zawsze na pierwszy raz po schronie - solidne kapanie - no i klasycznie uczymy dzieciaka sikania na dworze.

Posted

Jesli chodzi o schody to też kwestia chwili - jutro jest niedziela, mogę im poświęcić nawet kilka godzin - zresztą mają mój telefon - dzieciuch jest u nich dobę i trudno wymagać od malucha , co miesiąc w szczeniakarni siedział , jakichś sukcesów w jedną dobę - a mówiłam, że starsze suczki pokaże! wrrrrr

Posted

Ludzie są uparci i zawsze wiedzą najlepiej. Ale w sumnie dobrze ,że szczenior znalazł dom , bo jakby posiedział jeszcze parę tygodni w schronie , to by zdziczał do końca. Ale niestety widac ,że dom zupełnie zielony w sprawie psów i się nie przygotował do przyjęcia nowego domownika.
A jeżeli chodzi o koty , to takie próby naprawdę nie są miarodajne.
Moje psy żyją z naszymi w absolutnej symbiozie, natomiast obce chętnie by pogoniły .Szczekać zaczyna Dolar ,a Gusia wtóruje mu dzielnie. A w domu co? pełna sielanka. Psy często inaczej traktują swoje koty , a inaczej obce.

Posted

Rodzina była fajna i zrobiła na mnie bardzo dobre wrażenie - oni mieli suczkę, która odeszła dwa tygodnie wcześniej ze starości. Przywieźli nawet po niej do schroniska różne leki, które brała na starość, żeby się nie zmarnowały - tylko wydaje mi się, że zapomnieli po tych kilkunastu latach, jak to jest mieć w domu rozrabiające psie dziecko - a tak chciałam im polecić jakąś starszą panienkę :( no ale teraz przed nimi praca i mam nadzieję, że chłopaki się wykażą determinacją i zaangażowaniem - fajni chłopcy - da się ich nauczyć, jak wychować szczeniaka na psa super towarzysza :)

Posted

A z tymi kotami to rzeczywiście różnie bywa - np. Saba - w schronie na koty nie reagowała, kot biurowy nad łbem jej łaził, chodziła ze mną na około kociarni i nic, a jak przyjechała do PACZKA, to chciała zeżreć Mietka na surowo - a teraz już się pogodziła z losem, że Mietek nie obiad i go toleruje.

Posted

[quote name='Nikaragua']można też robić psu i kotu tzw. 'kompresy asymilacyjne'[/QUOTE]

otula się kota (albo najpierw psa) kocem/ręcznikiem/czymkolwiek i tuli, głaszcze, daje łakocie - tak aby zwierzakowi było super przyjemnie, a szmata nasiąkła jego zapachem
potem zamieniamy zwierza i otulamy tym samym, znów pieścimy tak jak lubi najbardziej; potem znów zamiana...
zwierz będzie kojarzył zapach tego drugiego (bo szmata nasiąknie zapachem) z czymś wyjątkowo przyjemnym...
Wymaga to jednak trochę czasu (nie dzień -dwa, ale więcej)

Jak chodziłam na szkolenie z Niką, to była pani, która miała 3 koty i wzięła z interwencji psa, po przejściach, który był szczuty na koty i chciał jej wszystkie pozjadać. Metodę podał nam szkoleniowiec.. spotkałam ostatnio tę Panią i mówiła, ze działa :)

Posted

[quote name='Nikaragua']otula się kota (albo najpierw psa) kocem/ręcznikiem/czymkolwiek i tuli, głaszcze, daje łakocie - tak aby zwierzakowi było super przyjemnie, a szmata nasiąkła jego zapachem
potem zamieniamy zwierza i otulamy tym samym, znów pieścimy tak jak lubi najbardziej; potem znów zamiana...
zwierz będzie kojarzył zapach tego drugiego (bo szmata nasiąknie zapachem) z czymś wyjątkowo przyjemnym...
Wymaga to jednak trochę czasu (nie dzień -dwa, ale więcej)

Jak chodziłam na szkolenie z Niką, to była pani, która miała 3 koty i wzięła z interwencji psa, po przejściach, który był szczuty na koty i chciał jej wszystkie pozjadać. Metodę podał nam szkoleniowiec.. spotkałam ostatnio tę Panią i mówiła, ze działa :)[/QUOTE]

jaka miła metoda!!!
bardzo mi się podoba!

Posted

U Lady bez zmian.

Dla przypomnienia, jeśli ktoś planuje adoptować psa prosto ze schroniska:

Adopcja bezpośrednio przez Schronisko dla Bezdomnych Zwierząt, ul. Ślazowa 2, 51-007 Wrocław (Osobowice, dojazd bezpośrednio autobusem 140), tel. 713625674, godziny pracy biura: w dni powszednie 8.00-16.30, w soboty i niedziele 9.00-15.00.
Trzeba się zaopatrzyć w obrożę i smycz!