Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

wy tam sie nie martwcie..we Wloszech na miedzynarodowkach powyzej 30 psow w klasie to standard...wiec jak na swiatowke to az tak duzo nie jest!
zycze wam zeby jeden z naszych goldenowo-labowych dogomaniakow stanal na podium!

• Replies 197
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

agamblu napisał(a):
Tak, ja tez uwazam ze jak na swiatowke to nie duzo psow.
Spodziewalam sie ze bedzie kolo 70 wiec 39 to naprawde nie duzo :lol:

Faktycznie jestem zaskoczona ilością futrzaków w stace :crazyeye: . Niewiele więcej niż na dobrej międzynarodówce ... Mamy numer 16010. Ciekawa jestem bardzo tych zagramanicznych goldków. Nigdy nie byłam na wystawie w innym landzie niż Polska i ciekawa jestem czym mnie zaskoczą :lol: . Nie chodzi mi o same typy psów, ale o sposób przygotowania i wystawiania ....

Posted

Zgadzam się ze goldenów jest mało jak na światówkę, ale jednak jestem podłamana 64 psami w swojej klasie... :lol: Bo niestety ale dlaczego akurat wtedy kiedy ja wystawiam w jakiejś klasie jest najwięcej suk?!?!?! :lol: Czy może mi to ktoś wyjaśnić?! :placz: :lol:
"sposób przygotowania i wystawiania ..."
ooo apropo. :) Czy na światówkę przygotujecie swoje pieski jakoś "specjalnie"? Np. miksturki różnego typu (coś w deseń jady z żaby i soku z żuka? :evil_lol: ). A tak na poważnie to właśnie jak chcecie przygotować swoje pieski? Jakieś lepsze szampony, balsamy czy coś w tym stylu? Bo ja chyba po prostu tylko wystrzygę, kąpiel i balsam na sierść, choć słyszałam że po wodzie z cytryną sierść robi się bardzo miękka i "przyklapnięta". Słyszałam też o jedwabiu (bawełnie?), siemieniu i jakiś innych cudach na kiju. :o (a że ja zawsze wyznaję zasade "co naturalne to ładniejsze", to nie znam się zbytnio na "pindrzeniu" psa hihihi)

Posted

hes. napisał(a):

Czy na światówkę przygotujecie swoje pieski jakoś "specjalnie"? Np. miksturki różnego typu (coś w deseń jady z żaby i soku z żuka? :evil_lol: ).

Rozważałam krew nietoperza zmieszaną ze śliną smoka (ten połysk!) :evil_lol: , ale z braku smoka polecimy tradycyjnie: szampon + balsam BioGroom. Przeszliśmy na niego ostatnio z ISB i fajnie się sprawdza. Bez nabłyszczaczy, polepszaczy, napachniaczy i .... co tam kto jeszcze wymyśli. Sędzia doskonale zna sie na goldkach i nie sądzę aby jakikolwiek próby "podrasowania" pupila, przeszły niezauważone. Wczoraj podgoliliśmy szyję, reszta przed wystawą. I ... niech się dzieje wola nieba :lol: .

Posted

No właśnie, gdzie tutaj nabyć teraz smoki... :shake: Torchę techniki i człowiek się gubi...

Ehh, ja poluję na jeden szampon po którym sierśc się dobrze układa (tzn. nie kręci się), jest taka "leciutka", błyszczaca, sprężysta- no bajka. Ale musze go gdzieś znaleźć, a wcale nie jest drogi bo ok. 9 złotych. Bynajmniej przed Krakowem bardzo się sprawdził (kąpałam Banty, a ona ma sierść taką że jeśli się zamoczy to odstaje na 4 strony świata). I oczywiście balsam z Iv san Bernarda bananowy (psu przeszkadza zapach, ale zaraz na drugi dzień NIESTETY (albo stety?) zapachu już nie ma, buuu...)
Ehhh i myślę nad tymi miksturami typu sok z cytryny rozmoczony z wodą, ale boję się że pies dostanie jakiejś wysypki czy coś...

Dzisiaj Algidkę potraktowałam trymerem (ona ma strasznie gęstą sierść i 3 tygodnie przed wystawą strzyżenie jest najbardziej wskazane...), tylko że koleżanka zabrała mi degażówki, także Alga dziwnie wygląda, bo ma na krótko szyję, a po bokach takie ogromne PKS'y. :shake: Ale jutro jak ją dorwę... :evil_lol: To idą łapki, portki, chorągiewki, uszka i baczki w ruch. :evil_lol: Pewno - znając moją pedantycznośc- przed wystawą ją wyciacham tak żeby wszystko gładko, ulizane (to już takie zboczenie :shake: ) , cycuś glancuś, bo przecież nie wejdę na ring, jeśli jeden włosek ułoży się tam gdzie nie trzeba...

Posted

Flacia siersc jest troche inna, ale z tych ktore wyprobowalam to najprostrzy wlos mamy po Gottlieb dla PUDLI (nie dla zwyklych psow, tylko wlasnie ten dla pudli) :D Jest tani i proponuje kiedys wyprobowac :-)

Posted

Martyna napisał(a):
Flacia siersc jest troche inna, ale z tych ktore wyprobowalam to najprostrzy wlos mamy po Gottlieb dla PUDLI (nie dla zwyklych psow, tylko wlasnie ten dla pudli) :D Jest tani i proponuje kiedys wyprobowac :-)

Hihi - a jak to się stało, że wypróbowałaś akurat szampon dla pudli? :)

Posted

Ktos mi polecil poprostu firme i nie znalam dokladnej oferty, wiec kupilam to co bylo, czyli dla pudli i bylam zadowolona ;-) nawet nie wiedzialam, ze sa tez dla "zwyklych" psow dopki ostatnio nie pojechalam 2 dni przed wystawa specjalnie do hurtownii po szampon i wrocilam z tym zwyklym :diabloti: Wyprobowalam i dup.... :evil_lol: Czekal mnie kolejny kurs do hurtownii :mad: :evil_lol: aaa w sklepach placilam ok 17 zl, a w h. nie cale 9 zl :crazyeye:

Posted

hes. napisał(a):
No właśnie, gdzie tutaj nabyć teraz smoki... :shake: Torchę techniki i człowiek się gubi...

Ehh, ja poluję na jeden szampon po którym sierśc się dobrze układa (tzn. nie kręci się), jest taka "leciutka", błyszczaca, sprężysta- no bajka. Ale musze go gdzieś znaleźć, a wcale nie jest drogi bo ok. 9 złotych. Bynajmniej przed Krakowem bardzo się sprawdził (kąpałam Banty, a ona ma sierść taką że jeśli się zamoczy to odstaje na 4 strony świata). I oczywiście balsam z Iv san Bernarda bananowy (psu przeszkadza zapach, ale zaraz na drugi dzień NIESTETY (albo stety?) zapachu już nie ma, buuu...)

Praktycznie od urodzenia lecieliśmy na szamponie i odżywce ISB bananowym. Było nieźle, zwłaszcza jeśli użyłam na koniec odżywki PH BALANCE Iv San Bernard. Jednak ... sierść się puszyła i była ciężka do ułożenia, po BioGroom nie ma takich problemów, włos jest śliski, lejący i cudnie błyszczy, jeśli kupisz szampon anty odor :lol: to zapewniam, ze przez miesiąc sunia będzie cudnie pachnieć. Tolkowi ten zapach nie przeszkadza, akceptuje go i nie próbuje zmyć go z siebie za pomoc swoich psich metod:evil_lol: . Kiedy Tolek był młodszy miałam problem z włosem na grzbiecie, u nasady ogona, za nic nie dało się to okiełznać. Pewien przemiły hodowca (w jednej osobie sędzia i dytrybutor kosmetyków) poradził mi aby na koniec "Prania" polać psa wodą+balsam i tak nie do końca spłukać.
Oczywiście dokładnie wysuszyć! (to mnie zabija).
Działa! Włos zdecydowanie łatwiej się układa! FAkt, że dużo szybciej łapie brud, ale .... coś za coś. Nie wygoda, a uroda się tu liczy :evil_lol: !
A tak a propos suszenia ... Nidgy nie udaje mi się na tyle wysuszyć aby nic się nie zagniotło przez noc. I to zawsze z lewej strony :angryy: ! Jak inni to robią?!

Posted

Tolutkowa napisał(a):
Praktycznie od urodzenia lecieliśmy na szamponie i odżywce ISB bananowym. Było nieźle, zwłaszcza jeśli użyłam na koniec odżywki PH BALANCE Iv San Bernard. Jednak ... sierść się puszyła i była ciężka do ułożenia, po BioGroom nie ma takich problemów, włos jest śliski, lejący i cudnie błyszczy, jeśli kupisz szampon anty odor :lol: to zapewniam, ze przez miesiąc sunia będzie cudnie pachnieć. Tolkowi ten zapach nie przeszkadza, akceptuje go i nie próbuje zmyć go z siebie za pomoc swoich psich metod:evil_lol: . A tak a propos suszenia ... Nidgy nie udaje mi się na tyle wysuszyć aby nic się nie zagniotło przez noc. I to zawsze z lewej strony :angryy: ! Jak inni to robią?!

Hej Tolutkowa :)
A ja poszlam w slad za Toba i kupilam ten bananowy szampon :)
a ty teraz zmieniasz no! :)
tez nie bardzo radze sobie z ukladaniem wlosa razem z suszeniem do sucha.. moze mam zla suszarke :)
Moze o suszarkach porozmawiamy?
w przyszlym sezonie wyprobuje BioGroma :)
ostatnio stwierdzilam ze kupuje dla psa drozsze szmpony i odzywki niz dla siebie... dla siebie maksymalnie 20 zl.. a dla Figo 80 :)
Zwariowalam?!

Posted

amokk napisał(a):
tez nie bardzo radze sobie z ukladaniem wlosa razem z suszeniem do sucha.. moze mam zla suszarke :)
Moze o suszarkach porozmawiamy?
w przyszlym sezonie wyprobuje BioGroma :)
ostatnio stwierdzilam ze kupuje dla psa drozsze szmpony i odzywki niz dla siebie... dla siebie maksymalnie 20 zl.. a dla Figo 80 :)
Zwariowalam?!

Wiesy, ja ray po omacku )4 rano, przed wystawą umyłam włosy Docowatym szamponem - Hery dla Długowłosych ::evil_lol:
Jedna dobra sprawa, bo długie włosy to ja jednak mam :cool3:

Posted

amokk napisał(a):

Ola wybacz! Banana się skończyła i musiałam coś kupić! Aśka, moja hodowczyni poleciłam mi BioGrooma na próbę i ... tak wyszło! Ty się lepiej ciesz, że to ja eksperymenty robię na Tolku i nie musisz już ryzykować :razz: .
Faktycznie suszarka to ważny element :evil_lol: . Ja niestety posiadam jedynie taką dla ludzi, a ci jak wiadomo mniej sierści posiadają niż przeciętny goldek ;) . Może wypadałoby zainwestować przynajmniej w taką profesjonalną, jak mają w salonach fryzjerskich? Zresztą zawsze kapiel mamy po moim powrocie z pracy i czasu na dosychanie zostaje niewiele.
Co do wydatków na kosmetyki, to spoko! Jesteś w licznym i doborowym towarzystwie! Wszyscy wydajemy na psy więcej niż na siebie! Gazuś - mądra dziewczynka!, przynajmniej z nich korzysta :evil_lol: ! Może ja też zacznę? Mam tak twarde włosy, że spokojnie moge zaryzykować .....
Ola czy Wy wybieracie się do Poznania? Jakoś nie moge sobie przypomnieć.

Posted

Tolutkowa napisał(a):
Faktycznie suszarka to ważny element :evil_lol: . Ja niestety posiadam jedynie taką dla ludzi, a ci jak wiadomo mniej sierści posiadają niż przeciętny goldek ;) . Może wypadałoby zainwestować przynajmniej w taką profesjonalną, jak mają w salonach fryzjerskich?
Co do wydatków na kosmetyki, to spoko! Jesteś w licznym i doborowym towarzystwie! Wszyscy wydajemy na psy więcej niż na siebie! Gazuś - mądra dziewczynka!, przynajmniej z nich korzysta :evil_lol: ! Może ja też zacznę? Mam tak twarde włosy, że spokojnie moge zaryzykować .....
Ola czy Wy wybieracie się do Poznania? Jakoś nie moge sobie przypomnieć.

Jesli chodzi o suszarki to rowniez posiadam taka ludzka, mala, najtansza PHILIPSA :) sama sobie wlosow nie lubie suszyc wiec mam badziewiaska suszarke..

A do Poznania oczywiscie ze sie wybieramy :) dlatego pytam o szampony Viebie Violu..

Hehe Kasia ostatnio jak Cie widzialam w Krynicy to mialas bardzo ladne wlosy.. hmm moze ja tez zaczne uzywac bananowego psiego szamponu?..

Posted

Ja kupiłam dzisiaj jakiś szampon, ale bez olejku norczego i nie ten co trzeba (będę musiała chyba uśmiechnąć się do znajomej żeby odstąpiła mi troszke swojego olejku norczego). :shake: Ale kiedyś już w takim kąpałam (tzn. z tej serii, tyle że na pchły, a teraz kupiłam pielegnacyjny) i sierść była ok, tyle że to na pchły było. No nic, zobaczymy, kiedyś nawet po fafiku czy tam pikusiu sierść łądnie wyglądała. :evil_lol: Algide i tak bede musiała wykąpać jakieś dwa tygodnie przed wystawą, bo ona na drugi dzień ma odgniecioną sierśc, ale dosyć szybko jej się układa...
Suszarki?! :o Nowość. :lol: Algida by prędzej uciekła niż dała się wyszuszyć. :lol: Ona zdecydowanie nie lubi takich zabiegów. Po za tym suszarka przesusza włosy i musiałabym zainwestować w jakieś odżywki z serii timotei, żeby włosy nabrały blasku... :evil_lol: :lol:

Spróbuję jeszcze tą wodę z cytryną, ale tylko na łapce (albo gdzieś w ukrytym miejscu), czy przypadkiem nie dostanie wysypki żadnej...

A puder? :lol: Bo słyszałam nawet że pudrem traktuja goldeny. :o Ale słyszałam też że to niezbyt "legalne".

Posted

Ja uzywampreparatow ludzkich:

szamponow - np herbal essence czy timotei ( jak tam sie to pisze) landnie pachnie, zostawia ladny polysk, duzo lepiej sie pieni i zmywa brod

odzywki maski do wlsow zniszczonych farbowaniem i trwala - tak ja pisalas nie do konca ja zmywam

Futro jest fajne i ladnie pachnie przez dlugi czas a i kosztuje DUZO mniej niz psie kosmetki. Polecila mi to moja kolezanka, ktora hoduje Briardy oraz niezaleznie druga - psia fryzjerka - od Pudli. Wyprobowalam i jestem bardzo zadowolona.

Posted

amokk napisał(a):
Jesli chodzi o suszarki to rowniez posiadam taka ludzka, mala, najtansza PHILIPSA :) sama sobie wlosow nie lubie suszyc wiec mam badziewiaska suszarke..

A do Poznania oczywiscie ze sie wybieramy :) dlatego pytam o szampony Viebie Violu..

Hehe Kasia ostatnio jak Cie widzialam w Krynicy to mialas bardzo ladne wlosy.. hmm moze ja tez zaczne uzywac bananowego psiego szamponu?..

Ulu, w krynicy to były normalne, po herbal esenses fruit frussions :cool3: Pomarańczowym...Mmm, co za zapach :D

Doc z kolei kompany na zjazd nie był -bo po co - i tak się upaćkał :D:D]

A my, z psem mamy taką umowę - jest kasa, to myjemy włosy Hery, nie ma - to nivea baby, albo herbalem :cool3: :lol:

Co najciekawsze pies na najładniejsze po nivea baby, a ja po hery....Hmmm? :lol: :cool3: :roll: Włosy jak z reklam :cool3: Niestety perpektywa wydatków zapowiada sie niezaciekawie, więc stajemy narazie na ludzkich :D Ale na światówe zaszalejemy - i pies i ja :)

Posted

Ja bym się bała wykąpać swojego psa w ludzkim szamponie. :lol: Jestem przewrażliwiona na punkcie wysypek, uczuleń. :lol: Jeden pies dostał uczulenia od zwykłego proszku, co dopiero od jakichś szamponów hehe. :lol:

Ale słyszałam, że pierze się psy w szarych mydłach, szamponach ludzkich itd., i ludzie chwalą. ;)

Aaaa Gazuś- gdzie Ty będziesz nocować? Bo wyłapałam na temacie o światówce że gdzieś pod Poznaniem (na dodatek z jakąś Bandą- z kim?) i są jeszcze tam wolne miejsca? Ja coprawda nie mam jeszcze hotelu, ale będziemy dzwonić, choć nie liczymy na hotel ekskluzive pod targami, tylko gdzies pod Poznaniem .:)

Posted

hes. napisał(a):
Ja bym się bała wykąpać swojego psa w ludzkim szamponie. :lol: Jestem przewrażliwiona na punkcie wysypek, uczuleń. :lol: Jeden pies dostał uczulenia od zwykłego proszku, co dopiero od jakichś szamponów hehe. :lol:

Ale słyszałam, że pierze się psy w szarych mydłach, szamponach ludzkich itd., i ludzie chwalą. ;)

Aaaa Gazuś- gdzie Ty będziesz nocować? Bo wyłapałam na temacie o światówce że gdzieś pod Poznaniem (na dodatek z jakąś Bandą- z kim?) i są jeszcze tam wolne miejsca? Ja coprawda nie mam jeszcze hotelu, ale będziemy dzwonić, choć nie liczymy na hotel ekskluzive pod targami, tylko gdzies pod Poznaniem .:)

Hihi, my spimy w klubie żeglarskim, jak coś, to mogę się popytać czy sa miejsca :) - ale byś musiała mieć dojazd autem, bo to ok 15 km pod poznaniem. Oj, banda jedzie, międyz innymi My, z Docem i seterami, Ola z Figo i jeszcze dość dużo osób z LMG :)

Posted

z LMG? A co to? :lol: Bo ja nieobeznana. :lol:

Pewno, mnie tam obojętne bo samochód mamy- w końcu trzeba czyms dojechać. :evil_lol: A jak przedstawiają się tam warunki? Bo Algida nie lubi ciasnoty i ścisku psów (dlatego nawet nie wiem jak to będzie na wystawie), także gdyby pieski miały mieszkać w jednym pokoju to troszkę ciezko by było, bo nie chcę stresować Rudzielca przed wielkim show. :-) I jaka cena?
Jakbyś mogła się spytać to byłabym wdzięczna- chodziłoby o 4 osoby+ jeden piesek. Niekłopotliwi bo by nas w hotelu nie było nawet. :razz:

I kontakt jakiś, gdyby była możliwosc przyjęcia nas. ;)

Posted

hes. napisał(a):

Pewno, mnie tam obojętne bo samochód mamy- w końcu trzeba czyms dojechać. :evil_lol: A jak przedstawiają się tam warunki? Bo Algida nie lubi ciasnoty i ścisku psów (dlatego nawet nie wiem jak to będzie na wystawie), także gdyby pieski miały mieszkać w jednym pokoju to troszkę ciezko by było, bo nie chcę stresować Rudzielca przed wielkim show. :-) I jaka cena?
Jakbyś mogła się spytać to byłabym wdzięczna- chodziłoby o 4 osoby+ jeden piesek. Niekłopotliwi bo by nas w hotelu nie było nawet. :razz:

Ok, spytam się :) Warunki? Klub żeglarski - teren dla psiaków :D
Psów bedzie dosc dużo, ale nie w pokojach - chyba będa oddzielne :)
Napisze do Justy i się dowiem, czy coś by bylo :)

Posted

hes. napisał(a):

My nocujemy w akademiku, po 2 jednostki osoboludzkie+2 futrzaste w pokoju, łazienka na piętrze. Lokalizacja niedaleko targów. Za pokój 2 os. 60zł/doba + 15 zł pies. Jeśli chcesz to podeślę na priv telefon do nich. Myslę, że jeszcze są miejsca.

Posted

Suszarki???
No to ja mam teraz suszarke...nie SUSZAREEE[SIZE=2]!!!
4 konie mech. na opakowaniu napisane, ze nie suszyc kociat ponizej 6 mies zycia jesli nie chcemy ich zdrapyawc ze stolika, cug ma taki, ze po 15 minutach caly pies jest wyzety z wody. I tylko zimne powietrze!:p

Posted

Adsum napisał(a):
Suszarki???
No to ja mam teraz suszarke...nie SUSZAREEE[SIZE=2]!!!
4 konie mech. na opakowaniu napisane, ze nie suszyc kociat ponizej 6 mies zycia jesli nie chcemy ich zdrapyawc ze stolika, cug ma taki, ze po 15 minutach caly pies jest wyzety z wody. I tylko zimne powietrze!:p

A skąd masz to cudo?!!!!!! Tolek co prawda uwielbia suszenie, rozwala się jak basza i traktuje te pieszczoty :evil_lol: jako zasłużony ekwiwalent za katusze pod prysznicem. Tylko ja po 2 godzinach walki z suszarką padam na pysk (swój!:razz: ), a sierściuch nadal wilgotnym pozostaje!