Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam Cie
niewiele moge Ci pomoc bo mieszkam zagranica.
Mam jednak spaniela juz prawie 12 lat i szkole psy w psiej szkole -takze sa tam i spaniele.
Trudno mi cos napisac wiecej o tym psie kiedy psa sie nie widzi.
Ogolnie mowiac spaniele sa psami mysliwskimi i psy " polujace" sa troche inaczej szkolone niz spaniele do uzytkowania "rodzinnego".
( z gory przepraszam za slowa jakie dobieram ale moge miec problemy z polska wymowa niektorych slow-wymawiania lub zastepowania niemieckich slow polskimi:oops: ) .
Wiec jesli nie masz zamiaru polowac ;) to sprawa jest duzo latwiejsza.
Jesli masz mozliwosc przejdz sie do najblizszej Ci szkoly psiej-twoj szczeniak moze skorzystac ze "szczeniakowej szkoly" wtedy uczy sie od poczatku bycia w towarzystwie innych psiakow ,dalszy etap to chodzenie na smyczy, zabawy z nauka ( duzo pisania mialabym).
Jesli jednak nie masz gdzie sie wybrac to mysle ze starczy Ci tu lektury do czytania-duzo postow na tym forum w sumie ladnie opisuje co i jak.
Spaniel jest "latwo przyswajalny" , chetny do nauki i wesoly-co mozna czasami wykorzystac:razz:
zreszta wskocz na google.pl i poszperaj w netzu na temat tej rasy.

Mam tylko jedno pytanie , napisales ze jest to psiak z gieldy-czy Wet potwierdzil te rase? Nie chce na zimno dmuchac ale tez nie chcialabym zebys sie zawiodl gdy sie okaze ze tak bardzo chciales miec spaniela a okaze sie w przyszlosci ze nie za bardzo pasuje do wzorca.Nie znaczy to ze nie ma byc kochany tylko juz w zyciu widzialam rozczarowania u ludzi i psow w oczach:roll:
czy mozesz wstawic pare fotek? moze spanielomaniacy pomoga Ci wiecej jak beda go widziec?
pozdrawiam

Posted

[quote name='Hobby']Mam tylko jedno pytanie , napisales ze jest to psiak z gieldy-czy Wet potwierdzil te rase?
Hobby - z całym szacunkiem...ale wet NIE jest od potwierdzania rasy :crazyeye:.
Niby na jakiej postawie wet ma rasę potwierdzic??? Od tego są kynologowie...a poza tym rasę potwierdza METRYKA psa.
szczenięta sprzedawane na giełdach nie są rasowe.:shake:

Posted

chyba nie jasno sie wypowiedzialam , chodzilo mi o to ze Bakura napisal ,ze jego Ojciec przyniosl mu spanielka -skad to wie ze akurat jest to ta rasa.Potem napisal ze byl z nim u Weta wiec moje pytanie czy Wet sam okreslil rase?
no wlasnie gielda - bez metryki , bez szczepien czesto chore- szczeniak moze przypominac wygladem spaniela, ale nawet jesli przypomina nim nie jest( metryka).Nie wiem czy jest z tym psiakiem nawet do kynologa isc bo pewnie bedzie patrzyl na wlasciciela :crazyeye:

a tak pozatym ( pomijajac pseudohodowcow) teraz przydalo by sie malego wykapac,nakarmic i poprostu pokochac.:lol:

Posted

[quote name='Hobby']Nie wiem czy jest z tym psiakiem nawet do kynologa isc bo pewnie bedzie patrzyl na wlasciciela :crazyeye:
A tego ta ja nie rozumiem....:roll:

A tak dla jesności - nie chodziło mi o to,że Bakura MA iść do kynologa,tylko,że (ogólnie rzecz biorąc) to kynolog może określić rasę,a nie wet...;)

Posted

Bakura napisał(a):
@cockermanka

Czy można prosić o numer gg?

Można..ale go nie pamiętam....:oops: bo bardzo rzadko uzywam gg,nie bardzo mam czas...:roll:
Sprawdzę w domu numer i Ci podam- ok?

Posted

Bakura zdecydowanie nie możesz psu wszystkiego dawać co chce na piękne oczy nie, nie, nie bo chociaż szczneiak jest super słodki to jak dorośnie i będzie robił te same słodkie rzeczy to może nie byc fajnie np jak 13 kilowe zwierze z długim włosem umazane błotem (w czasie jesieni) zwali ci sie na łóżko i się tam wytrze, musisz pomysleć czy to co pozwalasz psu teraz będzie tak samo fajne jak dorośnie,
cockermanka ci podała gdzie powinieneś zajrzeć po informacje o cockerach
Hobby ja sie nie zgodze że psy myśliwskie inaczej się powinno szkolić niż psy hmmm domowe ? troche nie rozumiem czemu tak napisałaś , wszysktie psy do czegoś służa , podstawy szkolenia powinny być takie same nie zaleznie od rasy, ważne jest żeby pies miał jasne zasady i ustalone było od początku co mu wolno czego nie np u mnie pies nie wskakuje na żadne kanapy , nie może żebrać przy stole a jak wychodzimy na spacer to nie przepycham się z psem kto pierwszy wyjdzie tylko pies spokojnie czeka aż ja wyjde

Posted

Lira
zgadzam sie z Toba ze szczeniak musi miec szkolenie podstawowe - ja siegnelam juz w dal szkoleniowego poniewaz ostatnio zajmujemy sie "doroslymi" psiakami.Ale psy przeznaczone do "czynnego" mysliwstwa( przepraszam za uzycie sformuowania) maja dodatkowe szkolenia.
cockermanka
czytajac tutejsze w Dogo wypowiedzi ( inne posty) widze ze psiaki z gieldy( i tym podobne miejsca) nie ciesza sie popularnoscia.W sumie rozumiem wkoncu to popycha pseudohodowcow-do masowki rozrodowej , ale taki nabywca chce miec psiaka w typie rasowym ( z jakich powodow nie kupuje psa z hodowli nie wiem- moze ma swoje ku temu powody).Wiec czytajac wypowiedzi niekotrych "wzburzonych" kwestia psa z "gieldy" zastanwaiam sie jak przyjmie go kynolog tj. zrobi oczy i powie "to kundel bo nie ma metryki"?!
Nie wiem jak to jest teraz w Polsce-dlugo nie mieszkam juz tam, tutaj sa psy ,moze nie z gieldy ale w typie tj. po rodzicach z papierami, albo rodzice mieli metryki szczeniaki juz nie itp , itd, .
Takze to mi sie nasunelo z tym kynologiem

Posted

Hobby w Polsce sa takie przekręty teraz z nierasowymi psami że to głowa boli większość jest żłota i agresywna , z jednej storny naskakują to prawda ale z drugiej większośc dołącza to ale że miało/ma psiaka bez rod. ale to do ludzi nie dociera i uważają ze jestesmy snobami że mamy rasowe cockery z papierami a ich nazywamy kundlami i mylnie nas odbierają

Posted

czy to oznacza , ze taki nieswiadomy kupiec kupujac "od pseudohodowcy" w przyszlosci ma problemy z psiakiem danej rasy- pytam bo piszesz o "agresywnych zoltych". Prawde powiedziawszy nie za bardzo wiem o co chodzi bo nie spotkalam sie w danej rasie z problemem dotyczacym koloru wlosa?!:crazyeye:
czy moze dobrze rozumiem , w pewnym momencie w zyciu dzieci pojawil sie dalmatynczyk jako ulubiona rasa( po filmie), mnozona ja i tutaj jak na tasmie w fabryce.Wtedy pojawil sie problem pewnych zachowan u tej rasy ,ktora w standarcie i zachowaniu wczesniej nie byla znana. Czy to o to chodzi?

Szkoda ze w Polsce uwazaja wlascicieli rasowych z papierami za snobow skoro w Niemczech sporo takich "papierowych" pasiakow czeka i placze za kratkami oczekujac na nowego "pana":placz:

Posted

Hobby,u cockerów angielskich charakter jest współzależny z umaszczeniem.
Złote mają największe tendencje do dominacji,potem są czarne a najłagodniejsze są kolorowe.

Tutaj produkcja szczeniąt pseudorasowych (które potem niewiele maja wspólnego z "rasą") idzie pełną parą,najwięcej jest złotych,bo są najbardziej chodliwe - żaden z tych producentów nie patrzy na charakter rodziców...a w pseudohodowlach ciągle rozmnażane sa psy agresywne-przeciez liczy się sztuka...

Posted

cockermanko teraz już się wyrównuje charakter u psiaków z rod. i różnymi umaszczeniami a złote nie są wcale tak dominujące zależy od psa a nie od kolorku
a u psów bez rod. akurat złote sa najbardziej znane ze swojej agresywności bo najcześciej kupowane i tego koloru jest najwięcej , Hobby większośc psów z pseudo to są takie miksy genetyczne że aż strach

Posted

:crazyeye: ojej Bakura no co Ty my tu juz o konkretnych rzeczach mowimy. Rozwinelismy temat psow nie " hodowlanych" ale nie oznacza to ze sa one "inne" "ulomne" czy wrecz "trendowate":-o
masz juz psiaka , kochaj go , dbaj o niego i ucz go .Czy w Twoim przypadku chodzi Ci tylko o rase spaniela- jesli nawet nie bedzie calkiem "spanielowaty" to przestaniesz go kochac??????? Za Twoja opieke pies Ci sie odwdzieczy -ZOBACZYSZ!

Posted

:p :p :p :p :p :p :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: to sie usmialam..... nawet Ci to wyszlo z awatarkiem:razz: trudno mi powiedziec jaka to rasa( mnie bynajmniej spanielka troche przypomina) ustalmy ze kupilam ten awatarek na internetowej gieldzie:cool1: :cool3:
co do jedzienia ja wlasnie mojego karmie "royalem" i zyje:diabloti:

Posted

[quote name='lira']cockermanko teraz już się wyrównuje charakter u psiaków z rod. i różnymi umaszczeniami a złote nie są wcale tak dominujące zależy od psa a nie od kolorku
lira...od ilu lat masz cockery? ile? miałaś kiedyś kolorka?:roll:
Współzależnośc charakteru i umaszczenia nie jest moim wymysłem i jest potwierdzana nie tylko badaniami prowadzonymi w ojczyźnie rasy,ale i przez wielu znanych mi hodowców...
U moich psów także widzę różnicę...

Posted

cockermanko zaczyna się wyrównyeać przynajmniej w jednomaścistych, nie mówię że mają taki sam charakter ale w żłotych jest coraz lepiej, nie uważasz ?