Akasza20 Posted October 9, 2006 Posted October 9, 2006 Prosze pomozcie mi bo juz nie wiem co mam robic, od paru dni mam szczeniaka w domu, jest 3 miesieczny, od wczoraj rana nie chce wychodzic do z domu, nie jest w ogole ciekaw jak na szczeniaka przystało, nawet jak uda mi sie go nie wyniesc ( boi sie schodow bo sa strome ) to zaraz ucieka do domu i najchetniej zalatwia sie w domu :(( juz nie wiem co mam robic, probowalam go przekupic jedzeniem, maskotka ale to nic nie pomoga, nie wiem czego on sie nagle zaczał bac:(( Prosze pomozcie!!!!!!! Quote
KAŚKA Posted October 9, 2006 Posted October 9, 2006 Po prostu się boi się otoczenia. Jednego swojego psiaka musiałam nosić na spacery przez 2 miesiące. Stawiałam go na ziemi, trochę przeszedł, siadał i piszczał. No to brałam go na ręce, przeszłam z nim trochę, gapił się na wszystko swymi wielkimi ze strachu oczami, stawiałam, zrobił kilka kroków i skomlał. Z tygodnia na tydzień coraz rzadziej piszczał i coraz większe trasy robił. Potem był największym amatorem spacerów jakiego na oczy widziałam. Tylko nic na siłę. Quote
SuperGosia Posted October 9, 2006 Posted October 9, 2006 Mój bardzo źle zsocjalizowany piesek "poddał się" po 3 dniach i zaczął grzecznie za mną dreptać, kiedy skumał, że zawsze potem wróci do domu. Ale wynosiłam go na dwór w tych dniach 6 razy/dobę. Wychodź często na 10-15 minut - najpierw niech przywyknie do wychodzenia na dwór, a dopiero potem zabierzecie się do nauki czystości. Warto mieć cały czas przy sobie psie przysmaki i jeśli małe przypadkiem zrobi siku na trawę, nagrodzić, wygłaskać, itd. :lol: Quote
Akasza20 Posted October 9, 2006 Author Posted October 9, 2006 dziekuje za rady, moze to pomoze bo poki co to jego ukochanym miejscem jest dom a nie hasanie na dworze, staram sie z nim wychodzic na co godzinke chociaz ciezko nam to idzie bo przejdzie 5 mertow i zmyka do domku, ale moze wreszcie sie przyzwyczai :) Quote
Recommended Posts