Jump to content
Dogomania

Fe! Siad! Do nogi! Leżeć!

Recommended Posts

Posted

Uczymy się, powoli, ale jesteśmy na dobrej drodze. Mądry pies przychodzi na zawołanie, wystarcza mu głębokie spojrzenie w oczy, pochwała i głaskanie, głaskanie, głaskanie :)

Ma już kolejne zabawki, sam przynosi sznurek, ale bawi się też, kiedy ja go zapraszam. Z piłką się ślizga po podłodze, więc poczekamy na lepsze (tzn suchsze) warunki na łące, gdzie się nie ślizga. Przy mało władnej tylnej łapie trochę trudno hamować, a piłka przecie skacze w różne strony, co wywołuje totalne psie zdziwienie :) "Znowu uciekła, a ja się rozjechałem..." :D

W łazience znalazł włochaty, miękki i ciepły dywanik koło prysznica, więc wziął go sobie na posłanko, przecie nikt go akurat nie używał, a psu się bardzo przyda :D Ale nie protestował, kiedy mu go zabrałam. Już zna komendę Fuj.

Psia już wie, że przez jezdnię przechodzi się przy nodze i dopiero komenda Biegaj pozwala ruszyć na dłuższej smyczy. Chociaż inne psy trochę go rozpraszają i wtedy już na jezdni ciągnie smycz, ale tego też się nauczymy.

Wygląda na to, że pies - niejadek też daje się nauczyć posłuszeństwa, nie trzeba go nęcić łakociami, warunkować kliekerem, dobre słowo, cierpliwość i konsekwencja też działają :)

• Replies 75
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic