Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

U mnie siedem mordek do wykarmienia i kupiłam w tym miesiącu karmę dla wątrobowców dla Dakoty za 140zł i jeszcze 50zł dałam na kiełbaskę dla Kersika i Gałka

Posted

karina1002 napisał(a):
sorry za offa, jaka karmę dla wątrobowców?
Moja Pytia to klasyczny wątrobowiec, moze jej karmę zaserwować ??

Royal Canin Hepatic (7kg żeby na dlużej starczyło :) )

Posted

Czarodziejka napisał(a):
Rex musi dostawać karmę wysokobiałkową - wiecie coś o jakiejś?

Karmy dla szczeniąt są wysoko białkowe. Eukanuba jest taka. Pewnie inne karmy też, ale trzeba by sprawdzic na opisach składu (% białka powinine być ok. 30% lub więcej).

Posted

Gosiapk napisał(a):
Karmy dla szczeniąt są wysoko białkowe. Eukanuba jest taka. Pewnie inne karmy też, ale trzeba by sprawdzic na opisach składu (% białka powinine być ok. 30% lub więcej).

A ile kosztuje? :mad: :placz:

Posted

Ja tak sobie myślę dlaczego wysokobiałkową ?

Moja Esta jak jadła karmę jak miała szczeniaki (raz miała) wysokobiałkową to dostała uczulenie. Wetka powiedziała, że to uczulenie z tak zwanego przedobrzenia - za dużo białka.

Posted

AnkaG napisał(a):
Ja tak sobie myślę dlaczego wysokobiałkową ?

Moja Esta jak jadła karmę jak miała szczeniaki (raz miała) wysokobiałkową to dostała uczulenie. Wetka powiedziała, że to uczulenie z tak zwanego przedobrzenia - za dużo białka.

....Rex nie przyswaja białka. Miałam zamęt w głowie od ilości jego dolegliwości, więc dokładnie nie pamiętam, co mówił wet. Ma to związek z nerkami. Wszystko będzie dokładnie opisane następnym razem, kiedy pojedziemy po wyniki.

Posted

No ale karmy suchej to się tak dużo nie daje - a jeszcze takiej wysokobialkowej. Miałby na dłuższy czas. Tylko czy on by w ogóle jadł karmę?

Posted

AnkaG napisał(a):
No ale karmy suchej to się tak dużo nie daje - a jeszcze takiej wysokobialkowej. Miałby na dłuższy czas. Tylko czy on by w ogóle jadł karmę?

W tym problem. 15 kg to jakby trochę mało na miesiąc. Musiałby dostawać 0,5 kg dziennie + normalne jedzenie, bo wiem z doświadczenia, że po kilku dniach żarcia suszu wywala wszystko z miski nosem i patrzy z łzą w oku na mnie, żeby mu dać coś normalnego. Ale od biedy możnaby spróbować. Na pewno jednak sama sucha karma nie wchodzi w grę. :shake:

Posted

No to nie wiem czy warto kupować karmę. Pogadaj z wetem, że on nie chce jeść i jak go karmić bez suchego a wysokobiałkowo.

Ech szkoda mi ciebie bo wiem, że się martwisz co dalej, a mało osób tu zagląda. :cool3:

Posted

Czarodziejka napisał(a):
....Rex nie przyswaja białka. Miałam zamęt w głowie od ilości jego dolegliwości, więc dokładnie nie pamiętam, co mówił wet. Ma to związek z nerkami. Wszystko będzie dokładnie opisane następnym razem, kiedy pojedziemy po wyniki.

Czarodziejko, pogadaj z weterynarzem. Skoro on ma problemy z nerkami to nie może jeść białka.

każdą dietę mozna dawać gotowaną. Dla nerkowców nie daje się wtedy nabiału, mięsa też mniej czy coś w tym rodzaju. Gdzieś mam wydrukowane z wątku nerkowców co ludzie dają (Jonatan u mnie jest nerkowy) i co gotują. Jak będzie potrzebne, podrzucę ci.

Ale niech się weterynarz wypowie.

Posted

Właśnie....
Rex ma tak uskładane choróbska, że nie wiadomo, co leczyć.
Wet zapisał mi wytyczne: 2 jaja dziennie, kurczak ( nie cały oczywiście), tableta, antybiotyk w zastrzyku, psiknięcie pod ogon i kąpiel 1 x w tygodniu. Teraz jest zimno, więc punkt ostatni odpada...W brodziku nie dam rady.
Dokładnej diagnozy niestety nie pamiętam, bo mózg mi stanął 8) kiedy zaczęli go badać i wyliczać, co ma chore. Wszystko jednak będzie opisane przy okazji następnej wizyty. Daję mu te 2 jaja, mleko i twarożek.