Czarodziejka Posted May 29, 2007 Posted May 29, 2007 AnkaG napisał(a):Muszę mocno pomyśleć bo obiecałam też Dorothy bazarek dla Morgany. Ech u mnie też kicha bo TZ bez roboty. I cztery mordki do wykarmienia... Dzięki Ania za chęci. Quote
Gosiapk Posted May 29, 2007 Posted May 29, 2007 U mnie siedem mordek do wykarmienia i kupiłam w tym miesiącu karmę dla wątrobowców dla Dakoty za 140zł i jeszcze 50zł dałam na kiełbaskę dla Kersika i Gałka Quote
karina1002 Posted May 29, 2007 Posted May 29, 2007 sorry za offa, jaka karmę dla wątrobowców? Moja Pytia to klasyczny wątrobowiec, moze jej karmę zaserwować ?? Quote
Czarodziejka Posted May 29, 2007 Posted May 29, 2007 Rex musi dostawać karmę wysokobiałkową - wiecie coś o jakiejś? Quote
Gosiapk Posted May 29, 2007 Posted May 29, 2007 karina1002 napisał(a):sorry za offa, jaka karmę dla wątrobowców? Moja Pytia to klasyczny wątrobowiec, moze jej karmę zaserwować ?? Royal Canin Hepatic (7kg żeby na dlużej starczyło :) ) Quote
Gosiapk Posted May 29, 2007 Posted May 29, 2007 Czarodziejka napisał(a):Rex musi dostawać karmę wysokobiałkową - wiecie coś o jakiejś? Karmy dla szczeniąt są wysoko białkowe. Eukanuba jest taka. Pewnie inne karmy też, ale trzeba by sprawdzic na opisach składu (% białka powinine być ok. 30% lub więcej). Quote
Czarodziejka Posted May 29, 2007 Posted May 29, 2007 Gosiapk napisał(a):Karmy dla szczeniąt są wysoko białkowe. Eukanuba jest taka. Pewnie inne karmy też, ale trzeba by sprawdzic na opisach składu (% białka powinine być ok. 30% lub więcej). A ile kosztuje? :mad: :placz: Quote
karina1002 Posted May 29, 2007 Posted May 29, 2007 jak to eukanuba pewnie: za 15 kg z 250 zł znając ceny eukanuby Quote
karina1002 Posted May 29, 2007 Posted May 29, 2007 Ale generalnie karmy dla szczeniąt są wysokobiałkowe i nie trzeba kupować tej najdroższej. Jutro jak będę miała chwilkę, to poszukam. Quote
AnkaG Posted May 29, 2007 Posted May 29, 2007 Ja tak sobie myślę dlaczego wysokobiałkową ? Moja Esta jak jadła karmę jak miała szczeniaki (raz miała) wysokobiałkową to dostała uczulenie. Wetka powiedziała, że to uczulenie z tak zwanego przedobrzenia - za dużo białka. Quote
Czarodziejka Posted May 29, 2007 Posted May 29, 2007 AnkaG napisał(a):Ja tak sobie myślę dlaczego wysokobiałkową ? Moja Esta jak jadła karmę jak miała szczeniaki (raz miała) wysokobiałkową to dostała uczulenie. Wetka powiedziała, że to uczulenie z tak zwanego przedobrzenia - za dużo białka. ....Rex nie przyswaja białka. Miałam zamęt w głowie od ilości jego dolegliwości, więc dokładnie nie pamiętam, co mówił wet. Ma to związek z nerkami. Wszystko będzie dokładnie opisane następnym razem, kiedy pojedziemy po wyniki. Quote
AnkaG Posted May 29, 2007 Posted May 29, 2007 Bazarek z dwiema książkami. http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=69481 A co do karm poszukaj w necie. Quote
Czarodziejka Posted May 29, 2007 Posted May 29, 2007 [quote name='AnkaG']Bazarek z dwiema książkami. http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=69481 A co do karm poszukaj w necie. Dzięki Ania :loveu: Karmy są powyżej 100zł :mad: :placz: Na pewno nie dam rady, więc pozostaje Purina i gotowany kurczak z dwoma jajami na dzień. Przynajmniej sobie chłopak stratę zrekompensuje ;) Quote
AnkaG Posted May 29, 2007 Posted May 29, 2007 No ale karmy suchej to się tak dużo nie daje - a jeszcze takiej wysokobialkowej. Miałby na dłuższy czas. Tylko czy on by w ogóle jadł karmę? Quote
Czarodziejka Posted May 29, 2007 Posted May 29, 2007 AnkaG napisał(a):No ale karmy suchej to się tak dużo nie daje - a jeszcze takiej wysokobialkowej. Miałby na dłuższy czas. Tylko czy on by w ogóle jadł karmę? W tym problem. 15 kg to jakby trochę mało na miesiąc. Musiałby dostawać 0,5 kg dziennie + normalne jedzenie, bo wiem z doświadczenia, że po kilku dniach żarcia suszu wywala wszystko z miski nosem i patrzy z łzą w oku na mnie, żeby mu dać coś normalnego. Ale od biedy możnaby spróbować. Na pewno jednak sama sucha karma nie wchodzi w grę. :shake: Quote
Czarodziejka Posted May 30, 2007 Posted May 30, 2007 AnkaG napisał(a):A próbowałas mieszac karmę z gotowanym? Tak :diabloti: Wyjada gotowane, a suszki pracowicie wypluwa :mad: Quote
AnkaG Posted May 30, 2007 Posted May 30, 2007 No to nie wiem czy warto kupować karmę. Pogadaj z wetem, że on nie chce jeść i jak go karmić bez suchego a wysokobiałkowo. Ech szkoda mi ciebie bo wiem, że się martwisz co dalej, a mało osób tu zagląda. :cool3: Quote
karina1002 Posted May 30, 2007 Posted May 30, 2007 Czarodziejka napisał(a):....Rex nie przyswaja białka. Miałam zamęt w głowie od ilości jego dolegliwości, więc dokładnie nie pamiętam, co mówił wet. Ma to związek z nerkami. Wszystko będzie dokładnie opisane następnym razem, kiedy pojedziemy po wyniki. Czarodziejko, pogadaj z weterynarzem. Skoro on ma problemy z nerkami to nie może jeść białka. każdą dietę mozna dawać gotowaną. Dla nerkowców nie daje się wtedy nabiału, mięsa też mniej czy coś w tym rodzaju. Gdzieś mam wydrukowane z wątku nerkowców co ludzie dają (Jonatan u mnie jest nerkowy) i co gotują. Jak będzie potrzebne, podrzucę ci. Ale niech się weterynarz wypowie. Quote
Czarodziejka Posted May 30, 2007 Posted May 30, 2007 Właśnie.... Rex ma tak uskładane choróbska, że nie wiadomo, co leczyć. Wet zapisał mi wytyczne: 2 jaja dziennie, kurczak ( nie cały oczywiście), tableta, antybiotyk w zastrzyku, psiknięcie pod ogon i kąpiel 1 x w tygodniu. Teraz jest zimno, więc punkt ostatni odpada...W brodziku nie dam rady. Dokładnej diagnozy niestety nie pamiętam, bo mózg mi stanął 8) kiedy zaczęli go badać i wyliczać, co ma chore. Wszystko jednak będzie opisane przy okazji następnej wizyty. Daję mu te 2 jaja, mleko i twarożek. Quote
Gosiapk Posted May 30, 2007 Posted May 30, 2007 Czarodziejka napisał(a):Tak :diabloti: Wyjada gotowane, a suszki pracowicie wypluwa :mad: Mądry chłopak :loveu: Quote
Recommended Posts