Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wczoraj przyjechał weterynarz na umówioną wizytę i dokładnie Rexa obejrzał. Zdziwił się, że nie mam dokumentacji leczenia, bo nie wiadomo co i w jakich dawkach było mu aplikowane.
Dał mu centymetr inervektyny w iniekcji, bo nie wiedział ile :roll: (jak źle napisałam to poprawić proszę - przeczytane z bazgrołów). Dowiedziałam się przy okazji że jest to zastrzyk zaprojektowany specjalnie dla świń :lol:
Skóra Rexa wygląda zadowalająco, ładnie schodzi, więc antybiotyk można odstawić. Wet powiedział, że Rex ma też świerzbowca ocznego, stąd łyse placki wokół oczu. Choroba się cofa :multi: ale zastrzyk trzeba powtórzyć za 3 tygodnie - dla świętego spokoju.
Dowiedziałam się też, że ma dysplazję stawów w tylnych łapach i dlatego tak niezdarnie chodzi. To jest bolesne. Rex mógł się urodzić ze zwyrodnieniem, albo go zaniedbano.
Weterynarz potwierdził, że pies jest zaniedbany, wychudzony i należy go teraz dobrze odżywiać. Jeżeli chodzi o kastrację, o której wcześniej rozmawiałyśmy z Przyjaciel Koni, to obecnie Rex się do niej nie nadaje, ponieważ jest zbyt mizerny. Pozostaje porządne karmienie, a chłonie jak smok wawelski.:diabloti:
Na badania profilowe musimy jednak pojechać do lecznicy.
Teraz wam opiszę, jak to wielkie psisko rozpaczliwie darło papę, gdy dostawało zastrzyk. Na początku wet był pod wrażeniem jego łagodności i entuzjazmu. Rex dostał nawet próbkę przebadanego mięcha (spory ochłap), które lekarz miał w samochodzie. Kiedy przyszło do wkłócia obydwoje zdębieliśmy :crazyeye: Ja trzymałam Rexa, on się darł szerokim Aaaaa! I przy okazji ściskał mi zębami rękę ( ale delikatnie, więc aż tak nie bolało;) ). Łapskiem obiął moją nogę i dalej drąc pysk wtulał się jak szczeniak. Płakał tak jeszcze chwilę po zastrzyku. Musiałam mu czule współczuć, że pan doktor takiego bóla pieseczkowi zrobił. :evil_lol: A lekarz stał z rozłożonymi rękoma i z wyrazem poczucia winy na twarzy. Tłumaczył, że wziął najcieńszą igiełkę....
Po zastrzyku Rex się naburmuszył i z ciepłym nochalem położył się spać. Jak mu przypomniałam bóla, to robił takie długie oczy i patrzył spode łba. Taki nieszczęśliwy i obolały. :evil_lol:
Pożarł za to podwójną kolację dając mi do zrozumienia, że chorzy mają przywileje. On wogóle raczej mało szczeka, a chętnie wyje, płacze, piszczy...:roll:
Laluś.
Okazało się, że Miś ma zmiany alergiczne na nienanym tle i jak samo nie zniknie, to dostanie ten sam zastrzyk.
Majafaja, jak możesz to postaraj się o świadectwo szczepienia przeciwko wściekliźnie dla Rexa - nie otrzymałam, a powinnam.

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Czarodziejka']
Majafaja, jak możesz to postaraj się o świadectwo szczepienia przeciwko wściekliźnie dla Rexa - nie otrzymałam, a powinnam.

Majifaji nie ma teraz w Polsce. A Hania Ci nie przysłała?

Posted

Czarodziejko - z komp. mam cały czas kłopoty. Działa kiedy chce.

Avii - dziękujemy !!!!

Rex mnie mocno rozśmieszył tym swoim zachowaniem. Szkoda, że nie było rozpiski o zastosowanym leczeniu - wyraźnie o to prosiłyśmy !!!!!

Nadal Rexowi potrzebne jest wsparcie - biedny jest z tym wygłodzeniem i chorobami. Martwię się łapami. Trzeba o tym przyszłościowo myśleć - a leki w takich przypadkach niestety drogie !

Posted

Na razie koncentruję się na odżywianiu, bo leków mi żadnych nie przepisano. Ma przybrać na wadze - tak powiedział lekarz. I jeszcze ta wyskubana dupinka pogłębia wrażenie wychudzenia. Dziś zaśmiewała się z niego moja kuzynka, że ma taką wielką głowę i taki nieproporcjonalnie cienki koniec, a przy tym taki poczciwie kochany.
Apetyt za to Rex ma i wigoru też mu nie brakuje. Miśka zostawił jednak w spokoju :) Uff...Teraz nosi piszczącą gumową krówkę córeczki.
Przyjaciel Koni - nic nie wiem na temat dysplazji. Wet pokiwał tylko głową z politowaniem, kiedy mi o tym wspomniał. Może poczekajmy, aż dostanie ten 2 zastrzyk. Pojadę z nim do lecznicy na badania profilowe, o których wspomniała mi na pw Avii. Nie wiem niestety nic na temat jego zdrowia, poza tym, co napisano na wątku i tym, co przekazała mi Hania, a to niewiele...Gaja przywiozła ze sobą wykres Ekg, zdjęcie rtg, zaświadczenie o szczepieniu przeciwko wściekliźnie i opis jej stanu zdrowia.
Wiem, że Hania wysłała mi jakieś papiery , ale jeszcze ich nie dostałam.

Posted

Czarodziejka napisał(a):
Otzrymałam 2 wpłaty na Rexa - od Przyjaciel Koni i od ...?
Proszę mnie oświecić?!
Serdecznie dzięki!!!

Mam nadzieję, że ode mnie :)
Zgodnie z deklaracją 50 zł na miesiąc. A że ten potwór je za dwóch, to na razie 100.

Posted

Zgadza się Karinka :loveu: - od ciebie!
Potwór faktycznie je za dwóch i na początku, psim pędem, Gaja i MIś też starały mu się dorównać. Niestety..ich żołądki nie są aż tak pojemne i z czasem zrezygnowały z wyścigów w pochłanianiu zawartości misek.
Muszę powiedzieć, że teraz, kiedy robi się coraz zimniej, wszystkie moje futrzaki jedzą więcej, ale w niektórych przypadkach jest to conajmniej nie uzasadnione, np Gaja mogłaby sobie darować obżarstwo ;). Co innego Misiek który śpi na dworze i Rex, który noc spędza w szopie. Gaja natomiast sypia na łóżku zakopana w poduchach. :lol:
Kiedy robię zakupy, patrzą na mnie ze zdziwieniem...bo jak widzę coś dobrego i świeżego dla psów, to biorę wszystko :evil_lol: , a kiedyś kupowałam wszystkiego odrobinkę.
Zauważyłam, że Rex niechętnie patrzy z rana na suchą karmę...:roll: Zwiesza kufy i patrzy na gary...chciałby coś ciepłego.
Tz śmieje się, że jestem "psia kucharka" :p i większą przyjemność sprawia mi mieszanie psiego żarcia niż gotowanie wykwintnych obiadów dla niego.
Zauważyłam, że teraz, kiedy u nas spadł oblodzony śnieg i jest przeraźliwie zimno, w dodatku wieją wichry, Rex nie ma ochoty na długie spacery ( ja tym bardziej) - zrobi w tempie ekspresowym swoje i pędzi do domu - w wygoloną dupcię zimno.

Posted

Dziś dostałam maila od Hani, jeszcze nie wysłała dokumentów, ale postara się jak najszybciej. Ją również zasmuciła dysplazja, podobno onki często to mają...Popyta lekarzy i napisze...
Rexowi nadal buzują hormony - dziś w domu znów podgarniał pod siebie moje Misiątko. Nawet się pogryzły. Musiałam dać mu w papę, a Miśka wynieść.
Na takiego psa klaps nie działa, chyba, że jako pieszczota...

Posted

Rex ma depresję zimową :)
Chce do domku, bo marznie mu doopka, bardzo garnie się do nas, żeby go głaskać, przytulać, całować w nos ;)
Właśnie stygnie gar z ryżem, kaszą, makaronem witaminizowanym, manną, mięchem, marchewą i smalcem.
Moja wyobraźnia kulinarna nieusatnnie pracuje.

Posted

Właśnie nakarmiłam swoje stadko :)
Nastąpiła w nim drobna reorganizacja - Miś śpi z Rexem w szopie - każdy na swoim posłanku. Nawet jedzą razem z jednego gara, chociaż obok stoi misiowa miseczka :) Gaja w domku na łóżku na podusi w tygryski, a kociczka z córeczką.

Posted

Rex się niemożliwie rozbrykał.
Wali łapami na oślep, kiedy go wołam, przy okazji przydeptuje maleńką Gaję. Widzi, że ona podskakuje prawie na ramiona i on stara się robić to samo. Łapie mnie za rękę i trzyma, czasem jest to bolesne, ale on w ten sposób walczy o chwilkę uwagi, bo wszędzie, gdzie się ruszę jest Gaja.
Dziś chwycił mnie silnie i razem z ręką w paszczy przewrócił się na plecy, wyklepałam brzuszysko :)
Muszę uważać, kiedy się schylam, bo zewsząd lecą do mnie wywieszone jęzory.