Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

tyle udalo mi sie dowiedzie, bo doktora nie ma.

skóra juz wyglada o wiele lepiej, i nie drapie sie juz tak strasznie. a co mu było, a w zasadzie jest? nużyca i świeżb....kapany jest co 2 dni, i niestety Czarodziejka to czeka takze Ciebie co 2 dni, do niedzieli, potem raz na tydzien bedziesz musiala go kapac. jakis czas.... az mu ten naskórek zejdzie.

dostał juz specjalna obrożę, świad ustał, a nogi odtęchły - prawdopodobnie ( choc nie na pewno) mial tak opuchniete nogi ze wzgledu na ta chorobe skory - był duży ucisk na węzeł chłonny, stad taka opuchlizna.

jest OK!! w schronie zadrapal by sie chyba na smierc, bez leczenia.

no i ucho tak samo - przez skore.

ale Ci 'weci' zdolni w tym schronie... glupim zapaleniem skory nie potrafia sie zajac...

Posted

a wieści od hani - wszystko to świeżb i nużeniec - i ucho i opuchlizna, pies w nienajlepszym stanie, niestety, w schronisku nie miałby większych szans, bo w takich warunkach nie udałoby się go wyleczyć
dobrze, że został wzięty, dr leczy go jak może, jest lepiej, może za parę dni wyjdzie

a świeżb i nużyca, moja droga maju, to nie zwykłe zapalenie skóry :>

Posted

Ale jak ja go wykąpię? Przez remont nie mam ciepłej wody!
Bojler zdjęty - a tu wieś jest i nie ma że z kranu!
Kąpiel u mnie na ten moment odpada!
Bojler może być założony za tydzień, ale może i za dwa!
Wiem na pewno, że musi do 26.10, bo wtedy nasz hydraulik wyjeżdża.
I co teraz?

Posted

to co teraz to nie wiem... czyba ze zostanie zimna woda.
pani doktor powiedziala, ze to warunek. a z drugiej strony szkoda marnowac kase, tylko po to by zostal, bo go kąpia... nie wiem

Posted

Na spoojnie policzyłam dni i z tego, co się orientuję, to w piątek/sobotę może podłączą ten bojler.
Wtedy w poniedziałek już mogłabym go kąpać.
Ale...jeżeli coś nie wypali, to..do 26 jest 8 dni - w lodowatej wodzie?
To jest dom wolnostojący - woda jest tak lodowata, że mi ręce drętwieją, jak mam je opłukać.

Posted

majafaja napisał(a):
szkoda marnowac kase, tylko po to by zostal, bo go kąpia...

?!?

ja myślę, że warto, by jednak coś wykombinować, żeby był kąpany do czasu, aż podłączą bojler, tym bardziej, że wydaje mi się, że przez to profesjonalna opieka i warto poświęcić parę groszy dla zdrowia psa, może afn? ile dokładnie potrzeba kasy?

Posted

W schronie w Ostrowi Maz. był w ubiegłym sezonie świerzb - sporo psiaków było chorych. Kilka było leczonych w lecznicach i hotelikach, ale
większość w schronisku.
Leczenie polegało na podawaniu zastrzyków z iwermektyny w odstępach co 14 dni, podawaniu lepszej karmy oraz dodawaniu do karmy środka
/niestety nie pamiętam nazwy/ na porawę stanu skóry i sierści.
Z pewnością Fela lub Esperanza będą znały więcej szczegółów.
U mnie przebywał właśnie jeden z chorych psów - był chyba w najgorszym stanie /dodatkowo pogryziony/.
Konieczna jest izolacja chorego psa - świerzb jest zarażliwy ; nie tylko
poprzez kontakt psów ale też poprzez użwanie wpólnego legowiska itp.

Posted

Dodam jeszcze, że metoda leczenia okazała się skuteczna i nawet u psów
leczonych w schronisku świerzb został zwalczony po 3 - 4 krotnym podaniu zastrzków z iwermektyny. Wiem też, ze nie jest to lek drogi.

Posted

Czarodziejka napisał(a):
To jeszcze mi powiedzcie, czy świerzbem psim może zarazić się człowiek?

Eeee, nie, bo wszyscy pracownicy schronu i wolontariusze byliby pozarażani, a nie są.