Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Pitty napisał(a):
Kuchnia wegetarianska jest naprawde bardzo dobra i roznorodna.

Pitty - nie wątpię - pomysłowość ludzka nie ma granic. Ale wytłumacz to moim dwunogom rodzaju męskiego, który aktualnie mam na stanie.

• Replies 1.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Isabel napisał(a):
Myszsza, to ja proszę o kilka sprawdzonych przepisów wege, ale prostych i nie czasochłonnych.

Odpowiem tak: łatwo jest wrzucić stek na patelnię, 5 minut i gotowe. Jedzenie wege wymaga jednak trochę zachodu. Teraz idę spać, ale jutro chętnie parę przepisów zapodam.

Posted

Myszsza, ja jestem wege od kilku lat i trochę przepisów znam, ale korzystam z takich, a raczej sama wymyśliłam sobie takie, które nie są pracochłonne. Tylko, że repertuar mam dość ograniczony. Głównie wynika to z tego,że dla jednej osoby, czyli mnie, nie warto i nie chce mi się wysilać. Poza tym, w kuchennych sprawach zrobiłam się trochę leniwa po latach gotowania dla całej (mięsożernej) rodziny. Ale chętnie spróbuję Twoich, sprawdzonych przepisów.

Posted

Isabel napisał(a):
Myszsza, ja jestem wege od kilku lat i trochę przepisów znam, ale korzystam z takich, a raczej sama wymyśliłam sobie takie, które nie są pracochłonne. Tylko, że repertuar mam dość ograniczony. Głównie wynika to z tego,że dla jednej osoby, czyli mnie, nie warto i nie chce mi się wysilać. Poza tym, w kuchennych sprawach zrobiłam się trochę leniwa po latach gotowania dla całej (mięsożernej) rodziny. Ale chętnie spróbuję Twoich, sprawdzonych przepisów.

Ja ostatnio wpadlam w pulapke lenistwa i co drugi dzien jem frytki.:oops:Niezbyt zdrowo...Kupilam jedna ksiazke kucharska i tam jest mnostwo przepisow;zaczyna sie od zup - konczy na chlebie i bezmiesnej alternatywie na grila.Duzo potraw kuchni wschodniej.Problem polega na tym , ze trudno niektore przyprawy dostac.

Isabel ,masz racje -wlasna fantazja jest najlepsza.

Posted

Przepyszne falafle z ciecierzycy:
suchą ciecierzycę moczyć przez parę godzin, wrzucić do malaksera wraz z natką pietruszki, ząbkiem czosnku, roztartym w moździerzu kuminem (kmin rzymski), sól, pieprz, może odrobina świeżego imbiru, ulubione przyprawy, koniecznie sok z cytryny, może ciut chili, pół łyżeczki proszku do pieczenia. Zmiksować, byle nie za gładko, ma być gruzłowata. Formujemy kotleciki i smażymy na głębokim tłuszczu. Pychota, dowolny sos do tego ale może być i bez.

Posted

Ale go pięknie wytrymowałaś Zosiu, zupełnie nie przypomina tego kudłacza z pierwszej strony. No i uśmiecha się chłopak - jedzonko dobre było, to i zadowolony pies, tym bardziej, że jego Pani blisko.

Posted

Tak Zosiu, zauważyłam, że irokeza "niet" :razz: . Niewiarygodne wprost jak on się zmienił!!! Michu ma nowy płaszczyk; elegancja, dostojeństwo - jednym słowem PANISKO!!! Teraz to chyba trzeba mówić Michosław nadmorski :lol:

Posted

Dzisiaj mieliśmy przygodę nie lada.

Po powrocie z pracy wyszłam z Miśkiem na spacer i jak zwykle podeszliśmy do moich suk.
Natchnęło mnie coś i wypuściłam młodszą, tę, która tak najbardziej na niego nadaje.
Bałam się ale cóż zrobić - nie mogę czekać w nieskończoność. To już prawie 4 m-ce jak się znają przez ogrodzenie.

Starszą zostawiłam na wybiegu, bo jest zdolna do ucieczki w każdej chwili.

No i wyobraźcie sobie, że po wypuszczeniu tej młodszej (ha - wielka mi młodsza - to olbrzymia 7 letnia suka "owczarka niemiecka", która ma naprawdę wielką siłę) - puściłam to na żywioł.
Zdecydowałam się na nią właśnie dlatego, że to jest w sumie taki wiecznie uśmiechnięty dzieciak - i tak też się zachowuje.

Nie będę opisywać szczegółowo tych pierwszych trzech minut "ichniego" spotkania na żywo. Dość jednak, że na dzikie wrzaski i tańce mojej "małej psicy" Misiek odpowiedził stoickim spokojem i jednym znaczącym "hau".

I tak to mój dżentelmen pokojowo zapoznał się ze swoją koleżanką.

No a później przeżyłam chwilę grozy, bo psica w szalonym biegu zwiedziła całe ogrodzenie i znalazła słaby punkt. Czyli zęby w ruch i już była na zewnątrz.

No i cóż by dał ten mój domniemany atak serca na widok mojego wielkiego psa na zewnątrz. Zamknęłam Miśka w domu, złapałam pospiesznie za smycz i zanim wyszłam tak uzbrojona z domu - psica już czekała przed bramą.

Z tego wszystkiego wzięłam ją na parę minut do domu na czekającego na nas Miśka - no i patrzyłam jak się nawzajem obwą****ą i poznają.

Jednak Misiek to dżentelmen - mimo jej zbyt nachalnych zalotów zachował spokój i dostojeństwo. Ot - prawdziwy mężczyzna. Ale co ja przeżyłam po jej ucieczce to tylko moje. Mam po prostu stracha przed wypuszczaniem tych moich psic, bo to się zawsze kończy ucieczką.

Ja wiem, że one nic nikomu nie zrobią (albo to można wiedzieć - przecież to czworonogi) ale wyobrażam sobie zawsze jak taka moja psica pędzi w szalonym biegu do człowieka napotkanego przypadkiem. Ten to dopiero może dostać zawału.

Ech - te psy.

Posted

No to rzeczywiście miałaś Zosiu przygodę nielada. Ale przynajmniej już wiesz, że kontakt Micha z sunią niczym nie grozi, oni i tak się musieli kiedys poznać nos w nos. Mój Rufus (terier irlandzki) też był takim dżentelmenem w stosunku do suk - wszystkich, małych i dużych. Na tej zasadzie znalazła się u mnie Vega, jako rekompensata za owczarka niemieckiego, którego znalazłam (a raczej to on mnie znalazł). Rufus organicznie nie znosił wszystkiego co większe od niego (samców). Kochał za to wszystkich ludzi i wszystkie mniejsze od siebie psy płci obojga, głównie jamniki. Kiedy Hektor znalazł się w moim domu zmuszona byłam trzymać go w kuchni, a Rufusa w pokoju, inaczej doszłoby do jatki. Natomiast na spacery wychodziłam z dwoma - wtedy nic sobie nie robiły. Poruszanie się po domu było oczywiście bardzo utrudnione, ale ja sobie założyłam, że nie oddam Hektora do schroniska, muszę mu koniecznie znaleźć dom. No i udało się. Ale zrobiło się nam z synem tak przykro, że musieliśmy go oddać, że czym prędzej popędziliśmy do schroniska i wzięliśmy Vegę-taki mix ONka i belga złotowłosego. Rufus oczywiście sunię przyjął tak, jak przystało na irlandzkiego gentlemana - odstąpił jej nawet swoje posłanie. Cały czas mam w pamięci tego mojego Rufuska, chyba wszyscy wspominamy jak najcieplej swoje zwierzaki, które czekają na nas już za TM.

Posted

Isabel - moje poruszanie sie po domu też jest utrudnione. A to ze względu na kota.

Bo tak:

- nie można wypuścić psa z domu nie upewniwszy się czy się wczesniej nie wypuściło kota,

- nie można być pewnym czy się nie wypuściło kota (np we śnie po nocy) dopóki sie nie 'zakicia" i nie przejrzy wszystkich kocich schowków,

- nie można w ogóle być w tym domu nie wiedząc czy jest tylko pies czy kot czy obydwa razem są na dworze czy w domu,

- itp., itd.,

No - jednym słowem trzeba być zawsze czujnym, inaczej jest koci wrzask i psie przestawianie mebli.

Posted

Nagram - w mniej lub bliżej nieokreślonym czasie.

Akucha - ale nie zauważyłaś, ja zresztą też nie, że Misiek ma wiszące podgardle. Tak jak przystało na pana w jego wieku.

No cóż, brzucho podkasane mieści się jeszcze w jego zasięgu - ale podgardle podkasane to już chyba raczej nie :evil_lol: .

Posted

O żesz!!! Ja nawet tak zerkałam, ale podgardełko wzięłam za następstwo szerokiego uśmiechu.
Eeee, to nie nobliwość jest, tam mieści się rezonans słynnego "hau"...

Posted

Uśmiech szeroki czy wąski - a pod gardłem po prostu wisi i tyle.

No - co prawda wisi nie tylko pod gardłem ale Misiek nie jest z tych gwałcicieli co to skaczą na wszystko co żywe.

Tak teraz po ochłonięciu rozmyślam o tym dzisiejszym damsko-męskim spotkaniu i doprawdy nie mogę mu nic zarzucić. Jeszcze raz napiszę : dżentelmen w każdym calu :loveu: (przynajmniej na pierwszej randce sie nie całuje).