Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='magdabroy']Ja bym trzymała psa na smyczy a kota luzem. Na rękach, jak kot się wystraszy, to może Cię boleśnie podrapać :/
Zaryzykowałam pierwsze spotkanie. Jego przebieg opisałam w innym wątku wiec tylko skopiuje tutaj:

Wzięłam go na kolana i usiadłam w pokoju w którym nie było psa. Kotka od razu się zwinęła w kłębek na kolanach i mruczała. Wtedy mąż wprowadził Froda na smyczy. Podszedł z nim (stopniowo) na odległość metra i kazał mu warować. O dziwo kot ani się nie ruszył z moich kolan, ani nie przestał mruczeć. Pies był bardzo podekscytowany, ale ani razu nie zaszczekał, machał tylko ogonem. Poleżeli tak sobie koło siebie kilkanaście minut. Frodo oczywiście co chwila próbował się zbliżyć, ale uznaliśmy, że to za wcześnie. Nie było żadnej agresji, ze strony ani psa ani kota. Myślę, że to dobry początek. Będziemy to powtarzać kilka razy dziennie i nagradzać Froda smaczkami, aby mu się dobrze kojarzyła obecność kota a kot oswoił się z obecnością psa.

[quote name='Paula03']Frodo jak zawsze uroczy, a nowy domownik-kotek. Bardzo ładny.
Na pewno się dogadają ze sobą :)

Patrząc na przebieg pierwszego spotkania, mam taka nadzieję :)

[quote name='dusiek']Są koty które nie boją się psów,nie uciekają i jak pies jest spokojny można pozwolić na bezpośredni kontakt.I to jest wariant optymistyczny.

Wygląda na to, że mamy ten wariant optymistyczny, chociaż przed nami jeszcze sporo pracy. Nie ma między nimi agresji i to jest plus, ale Frodo jest młody, narwany i chce się bawić i to jest minus.

• Replies 434
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='bianka19']

będziemy wpadać! :D
Zapraszam :)

[quote name='deer_1987']Powodzenia w oswajaniu kota z psem :loveu:
Dzięki, codziennie próbujemy po troszku :)

[quote name='dagaa111']to świetnie, że pierwsze spotkanie tak dobrze poszło. To teraz małymi krokami do przodu i pies z kotem szybko się dogadają
Mam taką nadzieję, ale życie pokaże :)

A tymczasem wygrzebałam stare zdjęcie Froda jak czekał na obiadek i jak z tego czekania aż zasnął :)

Posted

Będzie dobrze :smile:
Wczoraj byłam w gospodarstwie agroturystycznym gdzie na jednym podwórku biegały 2 psy,3 koty,1 bocian ,kilkanaście kur i wszystkie akceptowały siebie.
W stosunkach pies-kot,chyba więcej zależy od kota.Jedne są takie niedotykalskie i z psem się tylko tolerują a inne bawią się,śpią razem.

Posted

[quote name='Maalwi']Witamy się! Frodo jest superowy i jak fajnie czeka na obiad hahaha ;D
Witam, witam i byłam już z rewizytą :)

[quote name='Silky123']http://img706.imageshack.us/img706/629/wmisce.jpg
Jaki malutki. :loveu:
Świetne mają początki. Dobrze, że nie ma żadnej agresji. Jak będziecie to powtarzali to jeszcze zobaczysz, że Frodo i kociak będą koło siebie spali. ;)
Zobaczymy :) Sama jestem ciekawa czy takie coś kiedyś będzie miało miejsce.

[quote name='dusiek']Będzie dobrze :smile:
Wczoraj byłam w gospodarstwie agroturystycznym gdzie na jednym podwórku biegały 2 psy,3 koty,1 bocian ,kilkanaście kur i wszystkie akceptowały siebie.
W stosunkach pies-kot,chyba więcej zależy od kota.Jedne są takie niedotykalskie i z psem się tylko tolerują a inne bawią się,śpią razem.

Szkoda, że nie trafił się jakiś kotek zaraz po tym jak kupiliśmy Froda, wtedy sukces byłby murowany:)

[quote name='dusiek']Zdjęcia Frodzika nadają się do kalendarza z pieskami.:lol:
A wiesz, to nie głupi pomysł :) Są takie firmy co robią kalendarze na zamówienie, wystarczy im tylko zdjęcia wysłać. Na pewno sprawimy sobie (albo dzieciom) taki pod choinkę.

Posted

bianka19 napisał(a):
och, co za niedobra pańcia, dlatego on teraz taki chudziutki. :loveu:

E tam chudziutki, ostatnio tak przytył, że zaczynam się martwić, że za chwilę będzie za gruby :cool3: Z początku faktycznie był chudszy bo intensywnie rósł. Teraz wydaje mi się jego wzrost jest wolniejszy i idzie mu w masę. zastanawiam się czy dawać mu wciąż tyle samo suchego.

Posted

[quote name='dagaa111']biedny pies, nakarmić go nie chcą :evil_lol:
Do dziś mu to zostało, jak gotuje obiad, to siedzi ze mną w kuchni, żeby a nuż czegoś nie przegapić.

[quote name='kajtuu']Biedny, głodny maluch... a pańcia nie nakarmi .... :evil_lol:
Jeejku jaka kochana kuleczka, od zawsze mi się golden marzy :loveu:

Jaka kuleczka? Ponad 25 kilo żywej (baardzo żywej) wagi.:evil_lol:

Psio-kocie zapoznawanie idzie pełną parą. Dziś zdecydowaliśmy się już puścić ich luzem, jako, że żadnej agresji nie było widać w kontrolowanych spotkaniach. Na początku kotka zwiedzała całe mieszkanie a Frodo chodził za nią krok w krok i obwąchiwał. Był nawet taki moment, że Frodo dość spokojnie przez chwilę stał (to rzadki widok, bo on błaznuje cały czas) i kotka się połasiła odrobinę o jego pysk. Jednak gdy kot trochę przyspieszył, to podekscytowało psa i zaczęła się pogoń. Kotka uciekła tam gdzie Frodo nie ma dostępu. Pozytywne jest to, że Frodzik nie próbuje złapać jej zębami, myślę, że się boi. Biedak jest strasznie podjarany i bardzo chce się bawić, czsami to takie fikołki przed nią wyprawia...Kotka zaś wcale się go nie boi jak jest spokojny, jak się za bardzo podnieca, to ona fuka. Mam coraz większą nadzieję, że się dogadają. Kotka dostała na imię Figa. A oto zdjęcia z zapoznawania się.

Tu Frodo (pies) się oblizuje, ale wcale nie chce jej zjeść.

Posted

Frodo śmiesznie na niego reaguje. Swego czasu gdy żebrał przy stole, czasami coś mu dałam gdy warował (tylko gdy był w tej pozycji). Szybko załapał, że gdy waruje to dostanie i zrobił z tego rodzaj prośby. Teraz gdy widzi kota, to rzuca się na ziemie jak Rejtan w rozpaczliwym geście błagania :lol:, potem staje i znów się kładzie. Strasznie pajacuje.:evil_lol:

Posted

Witamy, psiak jest cudny! ;)
Jeszcze niedawno sama przyzwyczajałam mojego Scoobiego do kota, bo często jeżdże do babci, gdzie jest kocurek. Skończyło się na tym, że kot totalnie zdominował mojego psiaka :shake: i często nie chce go dopuścić do miski, co wygląda przezabawnie, bo mój psiak leży zrezygnowany w drzwiach kuchni, a kocur zadowolony przy michach. :evil_lol: