Noelle Posted November 5, 2011 Posted November 5, 2011 jakie cudne wieści :loveu: do psów może się przekona za jakiś czas. najważniejsze, że jest szczęśliwa :D również ja słyszałam dobre opinie o Alterii. ;) Quote
Ank@ Posted November 5, 2011 Posted November 5, 2011 Ja się szkoliłam z psem w Alterii- niestety tylko z zakresu podstawowego posłuszeństwa. Szkolenie bardzo fajne, oczywiście metodami pozytywnymi. Mnie się bardzo podobało. Quote
paoiii Posted November 5, 2011 Posted November 5, 2011 Super, że u Uciechy wszystko w porządku :). Jak miód na serce takie wieści żyjąc w czasach gdzie ludzie tak bestialsko i bezmyślnie postępują ze zwierzetami... Quote
Afryka Posted November 6, 2011 Posted November 6, 2011 Po raz kolejny dzięki za miłe słowa. W sumie nasza zasługa jest niewielka, po prostu chcieliśmy mieć fajnego psa i się udało. Cieszę się, że polecacie Alterię, bo właśnie tam mam najwygodniejszy dojazd :) Cofnęłam się trochę w wątku i przeczytałam opis zachowania Uciechy wobec Lazji, na które zwróciła uwagę Avaloth. Dokładnie tak samo sunia próbowała robić z kotką, tylko że kocia jest twardą sztuką i się nie dała. Bardzo podobnie Uciecha zachowuje się w stosunku do mniejszych piesków - podbiega do nich ze zjeżoną sierścią i trudno właściwie jednoznacznie powiedzieć, czy to takie żywiołowe zaproszenie do zabawy czy agresja. Na wszelki wypadek spuszczam ją tylko w obecności psiaków podobnej wielkości i większych, ale takich się z kolei boi i ucieka. Może rzeczywiście coś poradzą na szkoleniu. Quote
Afryka Posted November 26, 2011 Posted November 26, 2011 Dzisiaj post, w którym się będziemy chwalić :multi: W czasie porannego spaceru zaczęłam się zastanawiać, ile komend rozumie Uciecha i wyszło mi, że naprawdę sporo: Nauczone przez Wolontariuszy: -siad -łapa -druga łapa -leżeć Poprzedni właściciele także musieli Uciechę trochę szkolić, bo wystarczyło tylko odświeżyć: - fuj - przynieś - puść U nas nauczyła się: - zejdź (najważniejsza komenda ze wszystkich i często używana, bo Uciecha lubi wysokości. Kiedy odwiedziliśmy z nią znajomych natychmiast wskoczyła na stół, a u mojej mamy na biurko) - gdzie jest Dagmara - gdzie jest Michał - kici-kici=gdzie jest kot (nauczyła się sama) - szukaj piłki - naprzód - stój Z rzeczy, których jeszcze nie umie, to mamy zamiar nauczyć się grzecznego chodzenia przy nodze, ale jakoś zabrakło mi samodyscypliny ;) Podsumowując, Uciecha uczy się chętnie i bezproblemowo. W związku z tym doszłam do wniosku, że podstawowe szkolenie na kursie się jej specjalnie nie przyda. Za to na pewno umówimy się ze szkoleniowcem, żeby doradził w sprawie pokonywania lęków związanych z innymi psami, bo tutaj postępy idą bardzo powoli (chociaż jest już na szczęście trochę lepiej). Niestety trochę mi się ostatnio posypały finanse, więc spotkanie ze szkoleniowcem będzie musiało trochę poczekać. Na razie znajoma doradziła mi książkę "Strachopies, czyli poradnik postępowania z bojaźliwym psem" Grzegorza Firlita i będziemy próbować we własnym zakresie. Na koniec jak zwykle fotki: Przeciągamy się szarpakiem z Uciechą: A tutaj Uciecha próbuje (bezskutecznie) zachęcić kota do zabawy szarpakiem :lol: Tutaj pierwsze próby z frisbee, na razie takim gumowym dla szczeniaczków: Quote
paoiii Posted November 26, 2011 Posted November 26, 2011 Mądra Ucieszka!!!!! Ostatnie zdjęice SUPER :D! Quote
Noelle Posted November 26, 2011 Posted November 26, 2011 super! :loveu: Uciecha to inteligentna psina :D Quote
Avaloth Posted November 26, 2011 Author Posted November 26, 2011 Jak cudownie czytać takie wieści :loveu: Ucieszka zawsze była pojętna, ale schroniskowe otoczenie raczej nie pomagało. Zdjęcia świetne, ostatnie ujęcie wprost genialne :D Swoja drogą: http://www.radioplus.pl/Akcje/Pasmo-wspolne/Dobra-adopcja-z-Radiem-PLUS!-Przylacz-sie/ może Was zainteresuje ;) Quote
Avaloth Posted December 24, 2011 Author Posted December 24, 2011 Wesołych Świąt Ucieszce i całej rodzince życzę :):loveu: Quote
Afryka Posted December 26, 2011 Posted December 26, 2011 Dziękujemy :) Ponieważ przegapiliśmy składanie życzeń świątecznych, to możemy teraz już tylko życzyć Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku dla Ciebie Avaloth i dla wszystkich Innych Osób, które kibicowały Ucieszce :) Nie wiem czy już wspominałam o tym, że Uciecha to bardzo praktyczny pies na zimową porę. Każdej nocy ładuje się pod kołdrę i grzeje mi stopy. Z kolei kiedy sobie czytam książkę siedząc w fotelu, układa się na oparciu i grzeje plecy :loveu: Czasem się zastanawiam, czy jej się nie wydaje przypadkiem, że jest kotem ;) Poza tym czekam na porządny śnieg, żeby zrobić trochę zimowych zdjęć :) Quote
Afryka Posted January 16, 2012 Posted January 16, 2012 Przygotowujemy z Uciechą do jej pierwszych zawodów dogtrekkingowych :) W sobotę byliśmy razem z innymi psiarzami na wycieczce z Zabierzowa do Krzeszowic i podobno zrobiliśmy 25 kilometrów. Właśnie spadł pierwszy śnieg, więc lasy i pola wyglądały cudownie. Niestety zanim zdążyłam zrobić jej porządne zdjęcia, popsuł mi się aparat :( Pierwsza fotka moja, druga zrobiona przez znajomych. Quote
abero Posted January 16, 2012 Posted January 16, 2012 Fantastyczna sprawa dla psiaków taki długi spacer w towarzystwie :-) Quote
Noelle Posted January 16, 2012 Posted January 16, 2012 cuuuuuuuudnie :loveu: Uciecha na pewno była zadowolona, taaaaaki wypasiony spacer :D Quote
kkanarekk Posted January 16, 2012 Posted January 16, 2012 a gdzie będą zawody? Można się dołączyć do takich spacerów? Bo to nasze okolice a moja trójka ma niespożyte pokłady energii :) Quote
paoiii Posted January 16, 2012 Posted January 16, 2012 Super sprawa!! Oj Uciecha odżywa na całego!!! :) Quote
Afryka Posted January 16, 2012 Posted January 16, 2012 (edited) Jak najbardziej można się dołączyć :multi: Jeśli chodzi o zawody, to najbliższe odbywają się w ostatnią sobotę stycznia w miejscowości Siedlec (woj. śląskie). Trasa będzie miała właśnie 25 kilometrów. Więcej informacji na stronie www.dogtrekking.com.pl W zeszłym roku w zawodach startowałam z suczką mojej mamy Czajką i bawiłam się świetnie. Jest naprawdę przyjemna atmosfera, różnie zakręceni ludzie, dla mnie rewelacja :) Natomiast na wspólne treningi i dłuższe spacery zapraszam do naszej drużyny dogtrekkingowej, do której należą głównie osoby z Krakowa i okolic. Nazywa się Wild Dogs Team. Nasza strona internetowa jest tutaj: www.wilddogsteam.cba.pl Informacje o wspólnych wypadach pojawiają się na tamtejszym forum. Oprócz tego drużyna ma też facebooka, wystarczy wpisać nazwę w wyszukiwarce. Edited January 16, 2012 by Afryka Quote
Avaloth Posted January 16, 2012 Author Posted January 16, 2012 Jej, ale super!:multi: W takim razie powodzenia w startach życzę :) Quote
Afryka Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 (edited) Muszę się pochwalić, że debiut Uciechy na zawodach dogtrekkingu wypadł zaskakująco dobrze. Zejeliśmy trzecie miejsce w kategorii rodzinnej :multi: Trasa w Siedlcu była bardzo ciekawa, w sumie trochę ponad 25 kilometrów, głównie szlakiem przez ośnieżone pola i lasy. Bardzo żałowałam, że nie mam aparatu, bo było naprawdę pięknie. Startujących psiaków było kilkadziesiąt (w różnych kategoriach, nasza rodzinna była akurat najmniej liczna i konkurencja w niej też najmniejsza ;) ), do tego kilkanaście psiaków-kibiców. Uciecha na początku była mocno spanikowana ilością obcych psów i nie bardzo wiedziała, czego się należy spodziewać. Na szczęście już po starcie przestała się nimi przejmować i radośnie pognała do przodu. Żeby Wam mniej więcej pokazać, jak to wszystko wyglądało, wrzucam kilka zdjęć zrobionych przez Gosię, inną zawodniczkę. Niestety akurat Uciecha się na ładne zdjęcie nie załapała, ale będziecie mieć oogólne pojęcie Tuż przed starem. Jeśli dobrze popatrzycie, to zobaczycie ukrytą mordkę Uciechy: I kilka ogólnych zdjęć z trasy, Uciechy na nich nie ma, bo pobiegła przodem ;) Edited January 30, 2012 by Afryka Quote
abero Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 Super sprawa! Oby jak najwiecej psiaków miało okazję tak fantastycznie, aktywnie spędzać czas! Wielkie gratulacje za zajęcie miejsca na podium :-) Quote
Noelle Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 cudnie!! ale ma Uciecha atrakcje!!! :D i oczywiście gratuluję podium! :D Quote
Avaloth Posted January 30, 2012 Author Posted January 30, 2012 Gratulacje i ode mnie :) Akurat teraz Kraksa jest chora, ale pewnie w przyszłości będziecie mieli okazję poznać na trasach czarną, owczarkowatą sunię na wózku (ze sparaliżowanymi tylnymi łapami), od ulvhedinn, bo one też w dogtrekkingu startują ;) Quote
Noelle Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 na razie trzeba trzymać kciuki za Kraksulę, żeby z tego wyszła maleńka!! :( Quote
Afryka Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 Avaloth napisał(a):Gratulacje i ode mnie :) Akurat teraz Kraksa jest chora, ale pewnie w przyszłości będziecie mieli okazję poznać na trasach czarną, owczarkowatą sunię na wózku (ze sparaliżowanymi tylnymi łapami), od ulvhedinn, bo one też w dogtrekkingu startują ;) Dzięki :) Znam Kraksę i jej Panią z widzenia, spotkałyśmy się w zeszłym roku na zawodach w Złotym Stoku. Też trzymam za nią kciuki. Quote
Avaloth Posted January 30, 2012 Author Posted January 30, 2012 [quote name='Afryka']Dzięki :) Znam Kraksę i jej Panią z widzenia, spotkałyśmy się w zeszłym roku na zawodach w Złotym Stoku. Też trzymam za nią kciuki.[/QUOTE] Nie wiedziałam, że już wcześniej startowaliście w zawodach :) Natalek, na wątku szkodników Ulv pisała, że Kra znów coś zmajstrowała więc chyba jest trochę lepiej. Musi z tego wyjść kosmitka, nie ma innej opcji ;) Quote
Recommended Posts