.Ania. Posted December 6, 2006 Posted December 6, 2006 Hurra!!! :-) A jednak jest nadzieja. Bardzo, bardzo się cieszę i trzymam kciuki za dalszą poprawę. Quote
przyjaciel_koni Posted December 6, 2006 Posted December 6, 2006 Dorothy - prześlij mi na PW nr konta. coś wpłacę (w sobotę robię przelewy). Zapytaj jeszcze lekarza, czy CORTAFLEX nie będzie lepszy w działaniu. To coś takiego jak Arthroflex, tyle, że dodatkowo z kwasem hialuronowym. Jest droższy, ale jak sądzę bardziej skuteczny !!!! (ok.160 zł za op. 60 tabl.) dla dużych psiaków wystarsza na 30 dni po 2 tabl. dziennie. Zawsze dobrze mieć nadzieję. Prosimy o wsparcie finansowe - to naprawdę drogie sprawy !!!!! Pomóżmy wspólnie Filipowi !!!!!! Quote
anouk92 Posted December 7, 2006 Author Posted December 7, 2006 Jeśli jest szansa to musimy ją wykorzystać! Bardzo prosimy o wsparcie finansowe - ten pies może jeszcze pożyć i jak napisała Dorothy nie ważne jak długo ważne że to może być jego najwspanialszy okres w życiu - jeśli Dorothy chce się podjąć leczenia to musimy jej pomóc. Bardzo prosimy o wsparcie finanoswe. Wpłaty na AFN z dopiskiem "Faraon" Quote
anouk92 Posted December 7, 2006 Author Posted December 7, 2006 Ten pies ma szansę na życie u boku kochanej osoby - ale niestety bez leków odbierzemy mu tę szansę - PROSIMY O POMOC FINANSOWĄ!!! Quote
Dorothy Posted December 7, 2006 Posted December 7, 2006 [quote name='przyjaciel_koni']Dorothy - prześlij mi na PW nr konta. coś wpłacę (w sobotę robię przelewy). dziekuje, dziekuje, dziekuje :modla: :modla: :modla: [quote name='przyjaciel_koni'] Zapytaj jeszcze lekarza, czy CORTAFLEX nie będzie lepszy w działaniu. To coś takiego jak Arthroflex, tyle, że dodatkowo z kwasem hialuronowym. Jest droższy, ale jak sądzę bardziej skuteczny !!!! (ok.160 zł za op. 60 tabl.) dla dużych psiaków wystarsza na 30 dni po 2 tabl. dziennie. no wiec o wszystko wypytam weta, napisala do mnie niufa (jestes kochana dziekuje) proponujac tansze leki, ogromnie jestem wdzieczna, wtedy nasza zbiorka starczy na wiecej, i ona z kolei napisala ze jest tez zamiast Arthoflexu dobry lek Caniviton. Nie znam sie na tym kompletnie, bede dyskutowac z wetem. Jesli w tym Cortaflexie jest kwas hialuronowy to to chyba lepsze? Bo wczoraj wet proponowal dac bombe kwasu hialuronowego w zastrzyku, ktory ponoc dziala rewelacyjnie, potrafi postawic na nogi niejednego reumatyka, tylko ze taka jednorazowa bomba kosztuje 160 zl. :-( Niestety nie mialam tyle , jesli sie zlozymy i beda jakies wplaty oczywiscie poprosze zeby mu zrobil ten zastrzyk. Dzis Filip sam wyszedl na spacerek, nadal sie przewracajac, ale chyba mniej go boli, bo probowal nawet podbiegac! Wywalal sie oczywiscie i zalosnie wygladal, ale byl tak radosny mimo to, ze podskubywal trawke a nawet - poszczekiwal z radosci! Bieganie to cos czego ostatnio zupelnie nie robil... Smiesznie to wygladalo bo odrywal obie tylne naraz jak zajaczek, no i po pieciu minutach sie mu sily skonczyly i do domku juz znow kustykal i mocno go podtrzymywalam, ale wiecie, poryczalam sie ze wzruszenia. On tak chce zyc... No i dobrze by bylo zeby juz bylo tylko lepiej, bo teraz ja jestem inwalidka., chyba po tym noszeniu go. Dzis z lozka musialam sie skulac na czworaka, kregoslup i korzonki, nie moge sie zginac i prostowac, nie wiem, moze tez powinnam dostac jakis zastrzyk, ale o noszeniu nie ma mowy, a buty zakladalo mi dziecko...:-( niestety, nie jestem niezniszczalna.:shake: Quote
anouk92 Posted December 7, 2006 Author Posted December 7, 2006 Dorota Ty się nam tu nie rozkładaj bo zaraz będzie trzeba na Ciebie robić zbiórkę.;) Super wieści!!!! Oby tak dalej - niech sobie kuśtyka chłopak! Quote
andzia69 Posted December 7, 2006 Posted December 7, 2006 Dorotko - jeśli jest nadzieja to super!!! A jesli chodzi o kwas h..tynowy - skontaktuj się z benia b - ona mi właśnie w tej chwili załatwia dla mojej suki czeski odpowiednik tego kwasu ale o niebo tańszy - 6 zastrzyków po 2 ml będą kosztować tylko 230 zł!!!! A jakbys sobie przeliczyła ile będzie kosztować polski lek to masakra!!! To nazywa sie Bonharen i podaję sie dożylnie - co 7 dni po 2 ml dozylnie. Proszę - to to samo a duzo tansze. Niestety jak sie nie ma znajomosci w Czechach to sie go nie kupi - bo próbowałam - kazali mi przyjechać z psem. Tam tylko weci go maja - nie dostanie sie go w aptece. Tu kopiuję wszystko co mi l tym leku napisała i masz na dole e-maila do niej: Anita-w obu przypadkach podałabym kwas hialuronowy(bonharen) seriami. Nie spotkałam się jeszcze ze zwyrodnieniem stawu w pięcie u psów, ale we wszystkich innych problemach związanych ze stawami bonharen pomaga-wkleję Ci artykuł-chodzi o ludzi, ale działanie takie samo u psów(uwierz wielokrotnie potwierdzone-bo wysyłam takich ampułek potrzebującym mnóstwo) Jeśli chodzi o dysplazję, czy jej podejrzenie-to jak najbardziej-większość posiadaczy(ja też)psów z dysplazją stosuje z doskonałym efektem..Bonharen powino podawać się jak najwcześniej-czyli, jak tylko na RTG coś wyjdzie nie tak-np luzy w panewkach,, Ja podawałam mojej suczy serię co tydzień 2ml. Efekt był po 6 podaniu-bo ma już zwyrodnienia..Teraz podaję tylko raz w miesiącu 2ml. Na ulotce pisze co 7 dni optymalnie 5 podań dożylnie-jednak jak chodziło o Tulisia to moja kobieta hodowczyni, która poleciła mi ten lek po konsultacji ze swoim wetem stwierdziła że trzeba mu podawac co 7 dni do skutku-czyli mam świadomość, że nie można przedawkowac.. Bonharen można kupić w Czechach-cena na pewno jest niższą niż proponowana przez mojego pośrednika-ja mam gościa, który dostarcza mi bonharen-6ml-115zł(czyli 3 dożylne podania).. a...i jeśli mogę coś podpowiedzieć zrezygnuj z rimadylu-jesli podajesz-bo robi takie okropne spustoszenie w organiźmie, że naprawdę nie warto go podawać-psy mają po nim problemy z żołądkiem, wątrobą ,spróbuj zamienic na metacam.. "Sposób działania" kwasu hialuronowego Pochodne kwasu hialuronowego wykorzystywane były w lecznictwie od 1974 roku. Jednakże zainteresowanie nimi znacznie wzrosło w ciągu ostatnich kilku lat, gdy potwierdziło się, że nie tylko działają one przeciwbólowo i poprawiają funkcję stawu, ale prawdopodobnie wykazują również działanie modyfikujące przebieg choroby. Kwas hialuronowy jest glikozaminoglikanem (GAG), składnikiem wielu tkanek ciała; wszystkich tkanek łącznych (chrząstka), płynu maziowego, ciałka szklistego oka, zastawek serca. Składa się z wielu powtarzających się, dwusacharydowych cząsteczek glukuronianu sodowego i N-acetyloglukozoaminy, które tworzą długi, liniowy łańcuch. Kwas hialuronowy tworzy w roztworze wodnym przypadkowe pętle i spirale zdolne do wiązania dużych ilości wody. W fizjologicznym pH twory te wykazują charakterystyczną lepkość i wiskoelastyczność. GAG są podstawą bardziej skomplikowanych cząsteczek, zwanych proteoglikanami, które zawierają jądro proteinowe z przyłączonymi bocznymi łańcuchami GAG. Materiałem budulcowym wielu z nich jest kwas hialuronowy. Jedną z najbardziej istotnych właściwości proteoglikanów jest ich zdolność do wiązania wody. Jest ona uwarunkowana obecnością GAG w proteoglikanach. Zdolność do wiązania wody przez kwas hialuronowy wynika z jego unikalnej budowy cząsteczkowej: struktura spiralna, grupy karboksylowe skierowane na zewnątrz, brak możliwości zwijania się, przyciąganie dodatnich cząstek z zewnątrz, wzrost ciśnienia osmotycznego wewnątrz. Zdolność kwasu hialuronowego do wiązania wody jest także źródłem jego wiskoelastycznych właściwości. Termin ten stosowany jest do płynów, które częściowo wykazują właściwości cieczy, a częściowo ciała stałego. Właściwość wiskoelastyczności kwasu hialuronowego chroni delikatną strukturę tkanek przed siłami ciśnienia zewnętrznego. W stawach, jako główny składnik płynu maziowego (2-3 mg/mi), syntezowany przez synowiocyty kwas hialuronowy chroni ich powierzchnie stawowe przed siłami powstającymi w trakcie ruchu. Dzięki silnym właściwościom higroskopijnym, kwas hialuronowy podawany w iniekcjach do stawu zapewnia odżywianie chrząstki, umożliwiając transport substancji odżywczych. Lepkość roztworów kwasu hialuronowego jest inną, szczególnie ważną jego cechą. Żel kwasu hialuronowego wykazuje tzw. nienewtonowską lepkość. W tkankach łącznych tworzy szkielet bardzo dużych agregatów proteoglikanowych (do 30 cząsteczek). Niektóre osiągają rozmiary bakterii. To właśnie agregaty proteoglikanowe stanowią jeden z podstawowych materiałów budulcowych chrząstki i odpowiadają za jej podstawowe właściwości. Na podstawie badań stwierdzono, że stężenie kwasu hialuronowego w płynie stawowym ulega obniżeniu w artropatiach, równolegle do uwalniania wolnych rodników nadtlenkowych. Spada również produkcja endogennego kwasu hialuronowego przez synowiocyty. Spadek właściwości wiskoelastycznych ptynu maziowego powoduje zwiększoną ekspozycję warstwy powierzchniowej chrząstki na działanie szkodliwych czynników, zarówno mechanicznych (wzrost oporów tarcia) jak i chemicznych (mediatory reakcji zapalnej; prostaglandyny, immunoglobuliny, cytokiny), co w efekcie doprowadza do nekrozy chondrocytów. Z biochemicznego punktu widzenia, erozja chrząstki jest ściśle związana z obniżeniem się stężenia proteoglikanów i ich ucieczką z tkanek. Na podstawie wielu badań stwierdzono, że podanie egzogennego kwasu hialuronowego do stawu, powoduje agregację proteoglikanów i hamuje ich rozpad Ponadto oddziaływając na chondroblasty, kwas hialuronowy stymuluje syntezę proteoglikanów i indukuje synowiocyty do produkcji endogennego kwasu hialuronowego. Hamuje migrację i chemotaksję zaktywowanych makrofagów, fagocytozę indukowaną przez agregaty IgG oraz hamuje uwalnianie kwasu arachidonowego i uwalnianie enzymów chondrotoksycznych. Działanie przeciwbólowe kwasu hialuronowego polega na osłonie receptorów bólowych i wiązaniu się leku z substancją P oraz na zmniejszaniu syntezy bradykininy oraz PGE2. Ponadto działanie przeciwbólowe kwasu hialuronowego jest wypadkową jego oddziaływania na mechanikę stawu (zwiększenie właściwości wiskoelastycznych plynu stawowego, stymulacja i agregacja proteoglikanów) jak i działania przeciwzapalnego modulacja aktywności mediatorów reakcji zapalnej). Jakkolwiek mechanizm działania kwasu hialuronowego nie został do końca poznany to jednak, na podstawie szeregu badań, potwierdzono ponad wszelką wątpliwość jego efektywność kliniczną i bezpieczeństwo stosowania w ortopedii (stawy: kolanowy, biodrowy, barkowy, łokciowy, skokowy, nadgarstka, skroniowo-żuchwowy, międzypaliczkowe) oraz okulistyce (operacja zaćmy, ochrona endotelium rogówki, keratoplastyka, trabeculectomia, odklejanie siatkówki). Obecnie na świecie dostępnych jest kilka produktów - pochodnych kwasu hialuronowego. Istnieje szereg publikacji potwierdzających ich działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i osłaniające na chrząstkę stawową. Są one alternatywą do stosowania doustnych preparatów działających objawowo tzn. łagodzących ból w chorobie zwyrodnieniowej stawów oraz glikokortykosteroidów. W próbach klinicznych z pochodnymi kwasu hialuronowego podawanymi do stawu, potwierdzono znamienne zmniejszenie dolegliwości bólowych po ich zastosowaniu w porównaniu z placebo jak i w porównaniu z zastosowaniem doustnych preparatów NSAIDs. Co więcej w końcowym efekcie leczenia okazało się, że uzyskiwane działanie przeciwbólowe jest porównywalne, a w niektórych przypadkach większe niż po zastosowaniu sterydów. Chociaż zmniejszenie dolegliwości bólowych następuje wolniej w przypadku podania dostawowego pochodnych kwasu hialuronowego niż po glikokortykosteroidach, to jednak w efekcie końcowym działanie to jest bardziej długotrwałe. Terapia z użyciem dostawowych iniekcji pochodnych kwasu hialuronowego jest wskazana u osób, u których nie uzyskuje się efektu po zastosowaniu terapii nie farmakologicznej oraz po użyciu zwykłych środków przeciwbólowych. Szczególnie zaś jest wskazana u pacjentów, u których nie uzyskuje się pożądanego efektu po zastosowaniu nieselektywnych NSAIDs oraz specyficznych inhibitorów COX-2 lub też stosowanie tych leków jest przeciwwskazane, bądź też występuje nietolerancja związana z występowaniem szeregu działań ubocznych. Jak dotychczas nie udowodniono jakoby różnice w masie cząsteczkowej preparatów kwasu hialuronowego miały jakikolwiek wpływ na efektywność leczenia. Istnieją doniesienia o możliwości występowania ogólnych działań ubocznych po podaniu dostawowym preparatów kwasu hialuronowego, lecz jest ich niewiele i nie ma wystarczających dowodów na to by można było je wiązać bezpośrednio z podaniem preparatu. O wiele szerzej są opisywane reakcje lokalne w miejscu podania preparatu. Większość z nich to dolegliwości o średnim stopniu nasilenia, najczęściej jest to ból i obrzęk w miejscu wstrzyknięcia. Dolegliwości te są przemijające i krótkotrwałe. Nie można stwierdzić jednoznacznie, jaka jest przyczyna i mechanizm występowania działań ubocznych opisywanych preparatów, prawdopodobnie są one wypadkową alergii osobniczej, podatności na działanie czynników immunologicznych oraz reakcji na podanie leku poza staw. Kontakt: anetts@poczta.onet.pl Quote
Dorothy Posted December 7, 2006 Posted December 7, 2006 Nic nie mow, bo kto nas bedzie opiekowal, mnie Filipa i cala rodzine?? Dzis sie france dopadly, bo budowlancy mi tu weszli cos znow chcieli pozyczyc, weszli przez garaz wpuszczajac do mieszkania Filipa i Hoske, awantura na calego, Hoska sie rzucila na Sunie, Filip na Berta, i czetry psy kotlowaly sie na podlodze przedpokoju u stop przerazonego smiertelnie budowlanca, ktory nie mial jak uciec, ja probowalam je rozdzielic az ktores nie wiem ktore ugryzlo mnie w noge i mam dziure. Jakby malo bolacego kregoslupa bylo. W koncu jednak Filip z Hoska ponownie w garazu a bobki w domu. Budowlancy chyba porzuca pomysl niespodzianych odwiedzin. Andzia69 bede sie kontaktowac tylko najpierw czekam na jakas pomoc finansowa... jak pisalam jestem golutenka, kto sie wprowadzal do swojego domu ten wie, co to znaczy, zeby go skonczyc, i tak mieszkam wciaz po partyzancku, no i mam 5 psow 3 konie dziecko i kredyty, ja nie dam rady sama. :-( prosze o pomoc... Numer konta D.Ingram Bank BZ WBK 85 1090 1740 0000 0000 7300 9038 a wlasciwie caly numer: IBAN: PL85 1090 1740 0000 0000 7300 9038 BIC (SWIFT): WBKPPLPP ale to potrzebne chyba tylko dla wplat zagranicznych. Nie znam sie...:oops: Quote
Dorothy Posted December 7, 2006 Posted December 7, 2006 Jacie Andzia jaki artykul, dzieki!!:multi: ps. moze ktos zechcialby zasponsorowac Filipowi ten Bonahren?? wyglada na to ze to cudowny lek... Quote
AnetaW Posted December 7, 2006 Posted December 7, 2006 Ja spotkałam się do tej pory ze wstrzykiwaniem kwasu bezpośrednio do stawu i faktycznie rezultaty niesamowite. Dorota - u mojego Nera też było tak, że jednego było tragicznie nie wstawał, nie jadł, popiskiwał z bólu i widać było, że cierpi i decyzja była podjęta - juz nie można na takie cierpienie pozwolić - wet umówiony na następny dzień, a rano Nero wstaje o własnych siłach, wedruje po ogrodzie wygrzewa się na słoneczku no więc dajmu mu jeszcze kilka dni i tak te kila dni trwało 9 miesięcy. Spójrz jeszcze na to - zawartosć glukozaminy i chondroityny w ludzkim leku jest chyba duża: http://vitamarket.pl/sklep/p1080-Artresan-Active-45-tabletek-Zwalcz-reumatyzm-i-bole-stawow.html i sama glukozamina: http://vitamarket.pl/sklep/p1079-Artresan-42-kapsulki-Na-reumatyzm-i-bole-stawow.html a jeśli się nie mylę w arthrofleksie jest sama glukozamina - cena nieporównywalna więc może ekonomiczniej byłoby podawać mu ludzkie leki skonsultuj to z wetem! W późniejszym stadium dostawał vit b i sterydowe przeciwzapalne (dokładnie nie pamiętam jak się nazywał ten lek ale mogę sprawdzić) a i jeszcze glikoaminoglikany (o Boże tak to się chyba nazywało) I proszę poglaszcz go i podrap za uszkiem odemnie.:loveu: Quote
anouk92 Posted December 7, 2006 Author Posted December 7, 2006 Zapraszam do licytacji fajnej golarki elektrycznej Braun - super prezent dla każdego faceta. Kaska oczywiście na Filipa vel. Faraona http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=2564453#post2564453 Quote
anouk92 Posted December 7, 2006 Author Posted December 7, 2006 Faraon bardzo prosi dobre cioteczki o pomoc! Quote
andzia69 Posted December 7, 2006 Posted December 7, 2006 co do Arttroflexu czy Canivitonu - tez to przerabiałam i : leki wet. są dużo droższe niz to samo w lekach ludzkich bo mniej firm je produkuje. A poniewaz glukozamina i chondroityna jest w lekach ludzkich taka sama ja swojej suce podaję ludzkie leki. Najwiecej dawki jednego i drugiego ma gukozamina i chondroityna z firmy Olimp - za 90 tabl. zapłaciłam w aptece 51 zł - ale bywają tansze tylko trzeba poszukac. Efekt ten sam a duzo taniej. no i jeszcze parę info - też na temat iniekcji dostawowych i dozylnych: Mam chwilkę to napiszę w bardziej zrozumiałym wydaniu-o co chodzi z bonharenem:evil_lol:Zapewnia odpowiednią lepkość i właściwości poślizgowe płynu stawowego dzięki swojej strukturze, wspomaga funkcję filtracyjną błony maziowej ( regulacja składu płynu stawowego), wchodzi w skład chrząstki stawowej i bierze udział w jej odżywianiu, Znaczy tyle, że jeśli płynu maziówkowego jast za mało-a dlatego powstają zwyrodnienia-kość o kość się ociera, bo nie ma poślizgu, to bonharen uzupełnia poziomy.. wykazuje działanie przeciwzapalne Po podaniu dożylnym poziom hialuronianu sodu, zależny od dawki leku, szybko zmniejsza się w efekcie przenikania do struktur docelowych. Jest metabolizowany w wątrobie i wydalany przez płuca w postaci dwutlenku węgla. Jak doczytałas w artykule-ma również działanie przeciwbólowe, więc w większości przypadków, jeśli pies kuleje , bo go boli podawanie samego bonharenu najzupełniej wystarczy-chociaż nie można od razu odstawić leków, tylko zmniejszac ich dawkę.. Najlepsze(najszybsze) efekty są po podaniu bezpośrednio do stawu, ale każdy staw ma 4 miejsca wkłucia(ABCD) i tylko odpowiedni wet wie, gdzie podać-znam tylko jednego-dr Janicki- który podaje dostawowo, jeśli pies nie był operowany, bo jeśli przeszedł operację- to weci znają miejsce uszkodzone-i wtedy sprawa jest prostsza. Dlatego większość stosujących u swoich psów podaje dożylnie. Dlatego seriami, bo bonharen musi wysycić organizm i dotrzeć tam, gdzie powinien. Jesli zdecydowałabyś się na podanie dostawowe,(wtedy efekt może być już po pierwszym podaniu) a wet nie trafi w odpowiednie miejsce-to kwas hialuronowy zostaje w tym miejscu(w stawie)pies dalej kuleje i efektów brak.. Wszędzie pisze, że nie ma skutków ubocznych, oprócz występującego niekiedy obrzęku w miejscu wkłucia- nie spotkałam się z tym-u mojej suczy wszystko jak najbardziej było w porządku.. Na koniec najlepsze! Problem z podawaniem kwasu hialuronowego jest jeden-weci! Albo nie podają, bo nie wiedzą co to, albo nie podają i straszą wstrząsami, bo stał się alternatywą operacji!! Wysyłam bonharen również znajomym wirtualnie wetom(zresztą z dogomanii też)-ale są to ludzie, którzy sami mają psy-więc wiedza, że lepiej najpierw wypróbowac wszelkie dostępne środki, niż psa oddać pod nóż-to ostateczność.. Ostatni przypadek: Buldożka angielska od wetki-kulejąca od kilku miesięcy z protezką usprawniajacą chodzenie-protezkę wyjęto psica po 3 podaniach dożylnych przestała kuleć-teraz chodzi, biega wzmacnia mięsnie zadu-nawet nie wiesz, jak to cieszy-wetka podaje jeszcze dalej do 6 podań.... Jeśli nie ma dojścia przeważnie podawany jest Hyalgan,-to ludzki odpowiednik, ale cena jest zabójcza-2ml-ok 250zł.. Quote
przyjaciel_koni Posted December 7, 2006 Posted December 7, 2006 Ja niestety chyba dzisiaj krótko, ale za to będzie treściwie. Dorothy - Andzia ma 100% racji. Zapomniałam o Bonharenie !!!! To najlepsze co może być !!!! Posłuchaj Jej w tym wypadku. Madziara (ta od Hektora) również to przerabiała !!!!! Załatwiajcie jeśli się uda !!!! Skuteczność jest nieporównywalna !!!! Tylko oczywiście skonsultuj z wetem ! Druga sprawa - Ja potrzebuję do przelewu pełne dane ! Z adresem (miasto z kodem i ulica)! Dlatego prosiłam na PW. Niektóre banki nie robią przelewów bez tego ! Pamiętajcie o tym ! To tak ogólnie. Bardzo prosimy o pomoc finansową dla psiaka !!!!! Trzeba go ratować !!!! A jest szansa !!!!! Quote
Kluska4 Posted December 7, 2006 Posted December 7, 2006 Ja również proszę o dokładne dane do przelewu. Niestety nie będzie to duża kwota, ale póki co wiecej nie dam rady :oops: Quote
Dorothy Posted December 7, 2006 Posted December 7, 2006 sluchajcie gadalam z wetem jest bardzo zainteresowany tym bonharenem i chcialby zebym to kupila, tylko zeby byla ulotka z pelna informacja. Nie zna tego ale leczy wiele psow ze zmianami stawowymi, zajmuje sie ostatnio w ramach swoich osobistych zainteresowan szczegolnie psami z dysplazja, i jesli jest mozliwosc zdobycia takiego leku, to on oczywiscie jest na TAK. Ale ja nie mam kasy... :-( dzis za zastrzyki zaplacilam 45 zl. to razem juz wydalam 185 zl :-( niestety Filip na zastrzyki musi jezdzic CODZIENNIE, bo, jak uprzedzil wet, przewranie zastrzykow w tej chwili spowoduje ze wszystko z powortem sie rozleci:-( jestem przerazona, bo jak codziennie mam wydac te 40-50 zl to ja nie wydole :-( pomocy aha wracajac do Arthoflexu on zawiera i glukozamine i chondroityne. Wet zaleca go raczej niz ten Caniviton czy jakos tak , Caniviton ma co prawda jakies biologiczne naturalne skladniki dodatkowe (nie pamietam, mowil mi, jakas alge czy cos) ale u Filipa to juz za pozno:-( a arthoflex jest tanszy i on ma z nim dobre doswiadczenia. Co do Cortaflex - vet tego nie stosowal i nie zna, bardzo prosi o podanie producenta, formy dawkowania itd., jesli znacie. Narazie nie chcial zebym publikowala cala liste stosowanych przez niego lekow, nie wiem, mysle ze chodzi o lekarska tajemnice praktyki :-) pojecia nie mam, w razie potrzeby moge bardziej zainteresowanym podac jego telefon na pw. Tyle co moge to dzis zczytam z ampulek ktore dostalam na jutro.;) ale trzy strzykawki dostalam gotowe do zastrzyku napelnione niestety nie podpisane. Wiem ze procz lekow przeciwbolowych sa to leki zwiekszajace przewodnictwo nerwowe i reakcje na bodzce. Wet tez niesamowicie chwalil ten kwas hialuronowy, a ja z doswiadczenia wiem ze stosuje sie go z dobrym skutkiem w kontuzjach koni ostrzykujac stawy i sciegna. Powiedzial mi ze to najlepsze co moze byc, co zgadza sie z Waszym zdaniem. Quote
Dorothy Posted December 7, 2006 Posted December 7, 2006 poslalam dane do przelewu, mysle ze w razie czego mozna tez chyba na AFN, choc nie mowilam dziewczynom zeby zalozyly skarpetke.. ale chyba zakladaja automatycznie...?? Quote
tuxman Posted December 7, 2006 Posted December 7, 2006 Cosik mi się zdaje, że na Wigilię będę miał siwy ryj do głaskania i drapania... Dorota mówiła, że Koleś (bo to jest NOWE IMIĘ FARAONA - a kto ma co naprzeciwko - to ja zapraszam na stronę w celu przetłumaczenia...) jak tylko może to spyla do budowlańców - czytaj tęskni za facetami :cool3: No tak - żywot człowieczy ciężkim jest - będę na jakieś 2 tygodnie z Rodzinką w SWOIM DOMU - przynajmniej na jakiś krótki czas - zaprowadzę w nim ŁAD i PORZĄDEK (mam na myśli tutaj, kłębiące się i napadające na siebie psy...) Pozdrawiam Quote
Dorothy Posted December 7, 2006 Posted December 7, 2006 tuxman napisał(a): - będę na jakieś 2 tygodnie z Rodzinką w SWOIM DOMU - przynajmniej na jakiś krótki czas - zaprowadzę w nim ŁAD i PORZĄDEK Pozdrawiam :o:roflt::D to ja sie wyprowadzam nad garaz do ciotki de klo. Ty se lepiej Hosie wez do siebie, coby Ci NUDNO i SMUTNO i BEZ ROZRYWEK nie bylo. A Filip chyba sie ucieszy ze wreszcie facet....:evil_lol: Quote
tuxman Posted December 7, 2006 Posted December 7, 2006 Hosię to ja sobie przećwiczę w te i nazad, w te i nazad, w te i nazad - aż do imentu, aż będzie się umiała czołgać stylem grzbietowym... Pozdrawiam Quote
przyjaciel_koni Posted December 7, 2006 Posted December 7, 2006 Dorothy - strona z informacjami: www.cortaflex.pl dystrybutor na polskę: Equine America Poland zamówienia drogą internetową. Wet może nie znać - dopiero wchodzi na rynek - to jest oferta z Targów weterynaryjnych z zeszłego piątku. Dostępny w formie tabletek, proszku i w płynie. Tak jak napisałam wcześniej - zdecydowanie bije ten Arthoflex (ma wszystkie potrzebne składniki + ten kwas hialuronowy !) Tylko trzeba się dopytać, czy nie pogryzie się (chodzi o ewentualną możliwość przedawkowania) z Bonharenem !!!! Jeszcze się nie dokształcałam na ten temat. I co do stosowania kwasu hialuronowego u koni - masz rację ! Naprawdę doskonale działa. Ogromna prośba do Wszystkich na Dogo - to naprawdę straszne koszty !!!! Pomóżcie prosimy bardzo !!!!!! Każda kwota pomoże !!!!! Dorothy nie ma szansy pomóc psiakowi sama !!!!!!! Quote
andzia69 Posted December 7, 2006 Posted December 7, 2006 tu do poczytania o bonharenie: http://www.forum.molosy.pl/showthread.php?t=3876&page=2 http://www.dysplazja.com/viewtopic.php?t=38&sid=1d7824e7c140df102ab39548a8f59354 Quote
Dorothy Posted December 7, 2006 Posted December 7, 2006 [quote name='przyjaciel_koni'] Ogromna prośba do Wszystkich na Dogo - to naprawdę straszne koszty !!!! Pomóżcie prosimy bardzo !!!!!! Każda kwota pomoże !!!!! Dorothy nie ma szansy pomóc psiakowi sama !!!!!!! prosze, moze ktos moze dorzucic sie do tego bonharenu....:-( Filip tak bardzo chce biegac, a tak bardzo nie moze, to strasznie boli patrzec jak bezradnie wywraca sie, .... a potem mozolnie sie zbiera do kupy, podnosi, postepujac i poplakujac, zestawia razem nogi i dalej, byle do przodu, byle zyc i chodzic.... Quote
-Martyna- Posted December 8, 2006 Posted December 8, 2006 wyslalam grosik ...z nadzieja , ze ten lek mu pomoze ... Quote
Recommended Posts