inga.mm Posted May 13, 2011 Posted May 13, 2011 hej, nie narobiłaś mi kłopotu. To mnie przywaliły dodatkowe zajęcia, których w planach nie miałam. Co do smażonego czy "ludzkiego" jedzenia, to jestem przewrażliwiona, bo jest to straszna zguba dla zwierzęcych wątrób. Mój Lucek (kot) wylizywał odrobinę śmietanki light. Nie wiem czy w sumie zebrałoby sie pół kartonika przez miesiąc. Była taka jazda, żeby doprowadzić jego wątrobę do porządku, że nie wiedziałam skąd brać kasę na badania i leczenie. A patrzył na mnie tak jakby miał zaraz umrzeć, wiec chyba miał boleści. Słodyczy ludziowych żadnych. Nie wiem czy nie gorsze od smażonego. Jeśli potrzeba zbilansować tłuszcze roślinne, to można odrobinę wlewać do jedzenia i mieszać. Wartościowe sa tłuszcze naturalne, ale nie rozłożone w procesie smażenia. Moje cudaki dostają gamolen. Świetnie wspomaga utrzymanie nawodnienia organizmu. Podobno znakomite sa preparaty z tłuszczu rekina. Można nabyc w aptece, ale nie wiem po ile. Zmykam do pracy. Quote
ulvhedinn Posted May 13, 2011 Posted May 13, 2011 Z tłuszczów "odżywkowych" to ja daję mojej bandzie po łyżce/łyżeczce do jedzenia : oleju lnianego, oleju lniankowego (tzw rydzowego), oleju z ryb (kupionego na bazarku od Biafry) albo mieszanki powyższych. Poza podstawowym działaniem NNKT i fajnym stosunkiem omega3 do omega6 olej lniany i olej lniankowy wywierają pozytywne działanie na układ nerwowy, co jest szczególnie dobre dla zwierząt starszych i zwierzaków po urazach neurologicznych. Co do smażonego, zgodziłabym się, ale... naleśniki i racuchy okazały się ostatnią deską ratunku dla mojej pierwszej zagłodzonej beni, która na początku nie dość, że wyglądała jak łysy szkielet, to miała szeroką nietolerancje pokarmową na różne rodzaje mięs. Z czasem się unormowało, ale doprrowadzic ją do stanu przyzwoitego dało się niestety własnie na smażonych plackach... Zamiast smażonych natomiast można by pomysleć o gotowanych na parze ziemniakach, jarzynach lub ryżu z dodatkiem mięsa - mieso najwyżej! 1/3. Dla smaku można dodać np troszkę masła, plus własnie oleje j.w. (tu uwaga- psom nie odkładają się złogi cholesterolowe, tak jak nam). Jeśli pies ma wyniki wątroby w miarę w porządku można nawet dodawać w rozsądnych ilościach ... smalec. To dobre źródło energii. Inga, pamiętaj, że kocie watroby są dużo bardziej wrażliwe na różne czynniki niż psie- szczególnie zresztą na przegłodzenie- np juz tydzień głodówki może u kota spowodować stłuszczenie wątroby.... Słodycze sporadycznie i w niewielkich ilosciach- czemu nie ;) byle nie dawać czekolady i pochodnych, no i nie karmić regularnie słodkościami, ze względu na ryzyko cukrzycy. Quote
inga.mm Posted May 13, 2011 Posted May 13, 2011 Podałam jako przykład Lucka, bo on najbardziej dostał po wątrobie, ale wyniki Fida (pudelka) były też ścinające z nóg. A wtedy w żarciu pozwoliłam im na trochę dekadencji. To co napisałaś o mieszance olejowej, też juź słyszałam nie jeden raz, ale jeszcze nie wypróbowałam. Na razie gamolenię. Poza tym oleje pozytywnie wpływają na wzrok, sierść i pazurki, chociaż Karen z pazurkami chyba kłopotów nie ma. Quote
Guest Elżbieta481 Posted May 13, 2011 Posted May 13, 2011 Zaznaczam wątek laleczki małej-ogromnie mi się podoba ta babuleńka..Kocham staruszki-nasz też staruszeczek.. waldi481 Quote
Agucha Posted May 13, 2011 Posted May 13, 2011 Dziś Mikro-Bank wspomógł Karenkę-Sarenkę. Mikruska dostała [SIZE=2] [SIZE=3]76,79zł, na podróż po nowe życie :):loveu: Resztę kwoty pokryłam z bazarku. Tutaj wzywa się wujaszka Nikusa do potwierdzenia wpływu pieniążków na Jego konto ;) Wujaszek się nie chce chwalić, ale podarował on również Mikro-Bankowi - 30,79 zł! :loveu::loveu::loveu: Quote
Malwi Posted May 14, 2011 Author Posted May 14, 2011 ja mam na koncie jeszcze 40 zł Karen , więc jak będzie potrzeba to przeleje gdzie trzeba ;) Quote
inga.mm Posted May 15, 2011 Posted May 15, 2011 Aksonkowy Sklepik zakończył licytację, jednak, ponieważ odchodzę z dogo, można jeszcze wykupić rzeczy w opcji kup teraz. Do tej pory dla Karen przeznaczone jest ok. 230 zł. Dziękuję wszystkim uczestniczącym w bazarku, dziękuje wszystkim podnoszącym i reklamującym bazarek, a nade wszystko dziękuje Agusze, która pomagała ożywiać Aksonkowy Sklepik na forum i znajdowała fajne animki. Mam nadzieję, że szybko uzyskam fundusze i przekażę je. pozdrawiam Quote
Akrum Posted May 16, 2011 Posted May 16, 2011 Karenko, a jak ty się miewasz mała nasza babcinko?? Quote
Nikus Posted May 16, 2011 Posted May 16, 2011 [quote name='Agucha'].......[SIZE=2][SIZE=3] Tutaj wzywa się wujaszka Nikusa do potwierdzenia wpływu pieniążków na Jego konto ;) ....... potwierdzam wpływ na konto:) sorki,że tak poźno,ale się pałętałem dziś trochę po kraju z psiakiem do DS;) Quote
Agucha Posted May 16, 2011 Posted May 16, 2011 Akrum napisał(a):Karenko, a jak ty się miewasz mała nasza babcinko?? Syla obiecała dziś zajrzeć na wątek... i nawet coś o zdjęciach bąkała :evil_lol: Nikus napisał(a):potwierdzam wpływ na konto:) sorki,że tak poźno,ale się pałętałem dziś trochę po kraju z psiakiem do DS;) Wiem, wiem :) "Mojego" Topisia wiozłeś :lol: :Rose: Quote
Agucha Posted May 16, 2011 Posted May 16, 2011 Nikus napisał(a):no małe to dogo:) wszystkie psy "nasze":) Ciesze się, że pieniążki dotarły. Dziękuję za informację, za opiekę i relacje Topisiowe oraz za wpłatę do Mikro-Banku :) :) :) Quote
Nikus Posted May 16, 2011 Posted May 16, 2011 Nie ma za co dziękować..a cieszyć się trza,ze Topisiowi udało się "wylądować" na wyrku w swoim domku:) po to tu wszyscy jesteśmy :loveu: Quote
Agucha Posted May 16, 2011 Posted May 16, 2011 mam takie pytanie techniczne - będzie jakiś tam grosz z bazarków i chciałabym zapytać czy Karenka ma już księgową? :lol: Jeżeli nie ma to ja mogę się tym zająć :) Quote
inga.mm Posted May 16, 2011 Posted May 16, 2011 Agucha napisał(a):mam takie pytanie techniczne - będzie jakiś tam grosz z bazarków i chciałabym zapytać czy Karenka ma już księgową? :lol: Jeżeli nie ma to ja mogę się tym zająć :) świetnie, jestem za Tobą Quote
Malwi Posted May 16, 2011 Author Posted May 16, 2011 jestem za, ja niestety księgować nie mogę, za niecały miesiąc wyjeżdżam więc ciężko by było trochę ... Agucha- podaj nr konta - wyślę 40 zł Karen ;) Quote
Agucha Posted May 16, 2011 Posted May 16, 2011 Malwi, wyślij na nr konta Mikro-Banku. Użyczę Karence "publicznego" konta, żeby nie było ;) Nie zapomnij dopisać : Nick - Karenka :lol: ------------------------------------------------------------- Napisałam z prośbą do Moda o przydzielenie dwóch postów na 1 str :) Quote
Agucha Posted May 18, 2011 Posted May 18, 2011 Syla ma kłopoty z internetem. dziś ma przyjść fachowiec i ją ratować :) Odezwie się od razu jak tylko będzie miała łączność ;) Quote
Syla Posted May 18, 2011 Posted May 18, 2011 QUOTE=Agucha;16902817]Syla ma kłopoty z internetem. dziś ma przyjść fachowiec i ją ratować :) Odezwie się od razu jak tylko będzie miała łączność ;) Dzięki, niezawodna Agucha :loveu:Przepraszam za nieobecność.W ramach rekompensaty, sporo zdjęć :evil_lol: [FONT=Arial]Okazało się, że Karen "ma charakterek" i to jaki :crazyeye::diabloti::diabloti::diabloti: Daje się głaskać i bardzo to lubi, ale ma takie miejsca, że nie da się, tam dotknąć nawet.Nie pozwala dotykać ogonka, tylnich łapek, przednich łapek, nawet zobaczyć brzuszka i zajrzeć do pyszczka.Od razu warczy i atakuje, a gryzie zaciekle.Wygląda to bardzo śmiesznie, wręcz komicznie, bo Karenka ma chyba ze 4, w dodatku koślawe, ząbki i kłapie "na oślep"To samo robi, jak podejdzie do niej Edek albo Żaba.Jednym słowem Karenka rządzi, a reszta schodzi jej z drogi i się podporządkowuje, o dziwo, Żabcia też :crazyeye::eviltong:Zrobić jej zastrzyk podskórny....tragedia, trzeba na siłę i sposobem...niestety, inaczej ręce pogryzione, a mam już od niej kilka śladów, jak po kasowniku.Ma jeszcze siłę i z tego korzysta.Od 3 dni ślicznie ogonkiem merda, jak wstaje, po obudzeniu się i jak chodzi, na dworku najbardziej.Ogonek ma cudny, taki puszysty, szkoda, że nie daje go dotykać :roll::evil_lol: Ładnie szczeka.Zna już rozkład mieszkania i widzę, że wie, gdzie chce iść, a chce, zawsze, do pokoju. Najbardziej lubię z nią być na dworku w nocy.W dzień jest ok, ale jak idziemy między 24 a 1szą , to ona jakiegoś cugu dostaje.Oczywiście jak jest w miarę ciepła noc i nie pada.Staje się ożywiona, drepcze szybko i bez przerwy, potrafi tak naprawdę długo, mnie aż już nogi bolą i spać się chce.Potem śpi grzecznie aż do rana, czasem nawet do 9tej.U wszystkich "takich" staruszków wyrabiam pewien rytm i to naprawdę przynosi efekty.To samo było z Lejeczkiem.Psiutek typu "roślinka" bardzo dużo razy, wynoszony na trawkę, od razu jak się budził, nawet co 2 godziny na początku, nawet w nocy, po niespełna miesiącu przypomniał sobie co to domek i przestał się w nim załatwiać.Potem ten czas wydłużałam i tak było przez ok 12 miesięcy, tylko 4, 5 razy dziennie.Niestety, pod koniec znowu często, co 3, 4 godziny, a na koniec też w domu i pod siebie.Z nią może być podobnie, bo na dworku już sisia i kupkuje :multi:Karenka śpi teraz tylko w pokoju i tutaj się panoszy, zresztą ona praktycznie tylko śpi.Jak się obudzi, to do kuchni i tam czeka, aż się migiem ubiorę.Dalej ma super apetyt i zjada wszystko z miseczki.Dzisiaj, około 17stej idziemy do weta.Co jeszcze.....najwyżej jeszcze napiszę wieczorem, albo jutro.Doba ostatnio, dla mnie, za krótka....pozdrawiamy i oglądać zapraszamy :lol:[/FONT] Kocham takie widoki.....pokotem i same staruszki, w tym dwa ślepaczki...chyba już zboczenie :evil_lol: Quote
Syla Posted May 18, 2011 Posted May 18, 2011 Jeszcze kilka, bo malutka, choć "cholera" to cudna i kochana jest.Uwielbiam charakterne babuszki. Tutaj jej tego guza widać.... DLA WUJASZKA NIKUSIA Z PODZIĘKOWANIEM ZA NIEZAWODNOŚĆ, ŻYCZLIWOŚĆ I POMOC !!! Tutaj cała, moja, śląska czelodka :loveu::loveu::loveu: Quote
paulinken Posted May 18, 2011 Posted May 18, 2011 Wspaniałe foty! Edziulek przesłodka parówa! A Karenka jaka wygimnastykowana, nogę za głowę zakłada :D Żabcia widać, że charakterna ;) Quote
inga.mm Posted May 18, 2011 Posted May 18, 2011 nie mogę nadziwić się niedowzroczności schronu. Guz jak byk. Nawet nieowłosiony. Trudno go nie zobaczyć Quote
Akrum Posted May 18, 2011 Posted May 18, 2011 śliczne stadko :) cudownie się patrzy na zdjęcia zadowolonych i bezpiecznych psiaków :) Quote
Recommended Posts