trollkastel Posted April 20, 2011 Posted April 20, 2011 przepraszam, jeśli był już taki temat, ale nie mogę nic nigdzie znaleść. jak mniej więcej powinny wyglądać proporcje składników odżywczych w diecie psa? tj węglowodany, białka i takie tam. ktoś wie? Quote
Balbina. Posted April 20, 2011 Posted April 20, 2011 ja daję +/- 30% warzyw,30% wypełniacza,35% mięsa,5% tłuszczu.2 razy w tygodniu nabiał(twaróg,kefir,maślanka,jajko) ;) Quote
taks Posted April 20, 2011 Posted April 20, 2011 Nie ma "uniwersalnych" proporcji wszystko zalezy od wielu czynników jak np. wielkosci/rasy wieku trybu zycia/aktywności warunków w jakich pies przebywa i pory roku tego czy piesek jest sterylizowany czy nie a nawet osobniczej szybkosci przemiany materii Quote
PannaAnna Posted April 20, 2011 Posted April 20, 2011 Dokładnie - proporcje trzeba dostosowac do psa. Pozowle sobie jeszcze wtrącić, że niektórym nie służy duża ilosć białka - west mojej przyjaciółki musiał przejść na dietę z obniżoną zawartością białka,gdyż w innym wypadku ma problemy skórne i ogólnie gorsze samopoczucie. Quote
Karilka Posted April 30, 2011 Posted April 30, 2011 Tak.. Ja mam 3 psy w tym: jeden nie moze jeść ryżu i surowego mięsa za to służy mu białko typu kefir, jogurt. Ciężko trawi - je tylko papki. Shila je bardzo, bardzo dużo, tyle co dwa Dolary i jest szczuplutka. Ładnie trawi wszystko. Dolar najlepiej czuje sie po samym mięsie mocno rozgotowanym i marchewce. Musisz poznać swojego psa indywidualnie i ukierunkować mu diete. Quote
Recommended Posts