Anitka Posted April 19, 2011 Posted April 19, 2011 Moja mama stwierdziła, że nasz 10 miesięczny Shih-Tzu nas wychowuje. Przykładem tego jest np. to, że: - kiedy chce to chodzi jak go spuszczę ze smyczy, a kiedy nie chce, to leży na trawie i go nic nie obchodzi, a ja muszę go wołać i się po niego wracać, bo inaczej nie przyjdzie - kiedy chce wychodzi na dwór, je i się bawi (przynosząc nam miśka) - nie słucha się w ogóle, a jak już to rzadko Czy uważacie, że mój pies mnie wychowuje? I co mam robić aby się tak nie zachowywał? Quote
Martens Posted April 20, 2011 Posted April 20, 2011 A w jaki sposób Ty go wychowywałaś, uczyłaś czegokolwiek? Żaden pies nie słucha się sam z siebie. Jak nikt od psa niczego w sposób dla niego zrozumiały nie wymaga, to pies robi co chce. Jakich poleceń i jak pies był uczony, jak za nie nagradzany? Swoją drogą pies to nie robot, żeby wszystko robił na nasze skinienie, od leżenia, przez wychodzenie przed dom, po picie wody na przykład. Tym bardziej, że shih tzu to pieski ze Wschodu, o specyficznym, trochę kocim charakterze, i nie ma co ich porównywać np. do owczarka. Quote
Sybel Posted April 21, 2011 Posted April 21, 2011 Mnie tam zainteresowało stwierdzenie, że je, kiedy chce. Pies powinien miec ścisłe pory posiłków. Nie zje w ciągu 10-15 minut, to micha znika do kolejnego posiłku. No i spacery w sumie też można regulować, trzymac stałe pory wychodzenia. Poza tym dobrze by było psa jakoś ułożyć, nauczyc podstawowych komend, jak chodź, zostań, wyjdź, siad, nie, dobrze. Pies musi mieć jakies stałe elementy, musi mieć postawione granice, które zapewnia mu poczucie stabilizacji. Jesli pies nie chce iść, to może znikaj mu z oczu? Niech się poczuje bez Ciebie przez chwile niepewnie, ale w warunkach kontrolowanych (Ty go widzisz i możesz odwołac). Poza tym możliwe, że nie jest Toba zainteresowany, więc musisz uatrakcyjnić spacery, bawić się z nim, stawiac przed nim wyzwania. Quote
Recommended Posts