Anitka Posted April 19, 2011 Posted April 19, 2011 Mój 10 miesięczny Dino mimo młodego wieku bardzo szybko się męczy. Wczoraj był na godzinnym spacerze i pod koniec już się kładł na ulicy ze zmęczenia. Robi tak zawsze, gdy jest ciepło. Wtedy to już wiadomo, że spaceru z nim nie będzie, bo zaraz się wlecze i kładzie na samym środku. Nie wiem dlaczego on tak robi, jest jeszcze szczeniakiem, więc powinien być ruchliwszy. Może przyczyną jest jego splaszczony pyszczek (jest to pies rasy Shih-Tzu). No ale mimo tego nie powinien aż tak szybko się męczyć, a zwłaszcza, że on jest nauczony do długich spacerów. Co robić? Quote
Martens Posted April 20, 2011 Posted April 20, 2011 Nie męczyć psa w wysokich temperaturach! Szczególnie teraz, kiedy mamy gwałtowne ocieplenie i psy łatwiej zapadają na udary cieplne niż przy długotrwałych letnich upałach, bo nie są przystosowane od dłuższego czasu do gorąca. Twój pies owszem, jest młody, ale to rasa pokojowa, ozdobna, nie terrier jak york, po drugie płaskonosa i mająca z tego powodu dodatkowe spore problemy z wentylacją, i ciąganie go w wysokiej temperaturze przez godzinę po dworze to jak ciężki maraton. Zabieraj psa na dłuższe spacery z samego rana albo wieczorem; w ciągu dnia jak widzisz, że jest mu za ciepło - daj mu spokój. Quote
Sybel Posted April 21, 2011 Posted April 21, 2011 Pamietaj, że on ma długą, gęstą sierść. Do tego krótki układ oddechowy, więc szybko się zasapuje. No i krótkie łapki. Mój krótkołapy włochacz też sie męczy szybciej, niż drugi, większy. Nie wiem, jak to jest z tą rasą, ale na ciepły okres może warto pomyśleć o skróceniu sierści. Quote
Daga&Maks Posted April 21, 2011 Posted April 21, 2011 z shih tzu lepiej unikać długich spacerów gdy jest taki upał. Dłuższy spacer powinien być rano i wieczorem, a w południe tylko krótkie wyjście. I to dotyczy każdej rasy, przecież przy upale nawet człowiekowi jest gorąco, a co ma powiedzieć pies który ma na sobie mnóstwo futra. Dodatkowo shih tzu są narażone bardziej na udar ze względu na spłaszczoną mordkę która utrudnia prawidłowe oddychanie, więc pies nie może wystarczająco się ochłodzić. Nawet szczeniak nie będzie chętny do zabawy i jeśli będzie mu za gorąco. I na psy trzeba zwracać szczególną uwagę, nawet jeśli nie daje znaku że jest mu za ciepło, bo niektóre psy są w stanie tak zatracić się w zabawie że nie zwracają uwagi na nic i może to skończyć się przegrzaniem. Quote
Dobert Posted April 29, 2011 Posted April 29, 2011 Na dłuższe spacery jak jest ciepło bierz ze sobą wodę :) Ja noszę w takim najmniejszym istniejącym pudełku próżniowym. W kieszeni polara ani bojówek się nie wylewa a psiak może się z tego napić jak z miseczki :) Quote
Recommended Posts