Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

uważajcie na swoje zwierzaki!!!!

W związku z rozporządzeniem Powiatowego Lekarza Weterynarii w Krakowie dotyczącym zagrożenia wystąpienia wścieklizny na terenie Krakowa zwracamy się z uprzejmą prośbą o zachowanie szczególnej ostrożności w kontaktach z bezpańskimi oraz nieznanymi nam zwierzętami, oraz trzymanie swoich czworonożnych podopiecznych pod pełną kontrolą.

Zagrożenie wystąpienia wścieklizny na obszarze Krakowa

Informuje się, że Rozporządzeniem nr 3/2011 z dnia 1 kwietnia 2011 r. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Krakowie za obszar zagrożony wystąpieniem wścieklizny uznał teren:

1. od strony północnej: naturalną granicą na rzece Rudawie od mostu pieszego przy ul.Ludmiły Korbutowej do mostu kolejowego położonego na zachód od ul. Zakliki z Mydlnik

2. od strony zachodniej: od mostu kolejowego na rzece Rudawie położonego na zachód od ulicy Zakliki z Mydlnik wzdłuż linii kolejowej do skrzyżowania z ul.Podkamyk, następnie ulicami: Grzegorza Korzeniaka, Bolesława Leśmiana, Rzepichy, Zakamycze i Orlą do skrzyżowania z ul. Księcia Józefa,

3. od strony południowej: ulicą Księcia Józefa od skrzyżowania z ulicą Orlą do skrzyżowania z ulicą Pajęczą,

4. od strony wschodniej: ulicą Pajęczą od skrzyżowania z ulicą Księcia Józefa, następnie ulicami: Winowców, Koło Strzelnicy do skrzyżowania z ulicą Królowej Jadwigi i dalej ulicą Królowej Jadwigi do skrzyżowania z ulicą Ludmiły Korbutowej i ulicą Ludmiły Korbutowej do mostu na rzece Rudawie.

W obszarze zagrożonym wprowadza się następujące zakazy:

1. wprowadzania zwierząt gospodarskich i domowych na obszary leśne,
2. polowań oraz odłowów zwierząt łownych,
3. organizowania targów, pokazów, wystaw i konkursów z udziałem zwierząt,
4. wywożenia psów i kotów bez zezwolenia Powiatowego Lekarz Weterynarii,
5. przemieszczania zwłok zwierzęcych bez zgody Powiatowego Lekarza Weterynarii

nakazuje się

1. trzymanie psów i kotów pod pełną kontrolą ich posiadaczy,
2. odstrzał sanitarny na obszarze , o którym mowa wyżej co najmniej 2 lisów.

ZAKAZY I NAKAZY OBOWIĄZUJĄ DO ODWOŁANIA

Posted

Po trzech tygodniach poszukiwań Zelda w końcu się znalazła :) :) nie wiem jeszcze czy zdrowa i w stanie nienaruszonym, domek najpierw musi ochłonąć

[quote name='j3nny']Tydzień temu we środę 30 marca, około 16, na Woli Duchackiej (ul. Mochnackiego) zaginęła bura kotka Zelda, adoptowana z krakowskiego schroniska. Znaki szczególne to brak końcówki ogona, brak przednich ząbków (czasem wypada jej języczek) i czarne futerko na spodzie łapek. Jest zaczipowana, wysterylizowana i w trakcie leczenia (przewlekłe zapalenie dziąseł) i reaguję na swoje imię.
Na znalazcę czeka nagroda.
Karmicielki powiadomione, schronisko także, ogłoszenia rozwieszone, rodzina jej szuka.
Może ktoś mieszka w okolicy?

Tu jest jeszcze kilka zdjęć ze schroniska:
http://chwiladlapupila.pl/schronisko-w-krakowie/one-znalazly-juz-dom/zelda-1370710/

Posted

Bardzo proszę o pomoc.
Wczoraj dostałam wiadomość że do jednego domu w Jerzmanowicach przybłąkał się amstaff. Pan narazie trzyma go przy domu na terenie ogrodzonym ale nie może tam długo zostać bo w domu są inne psy i dzieci które się go boją.
Pies jest spokojny, zrównoważony, dobrze ułożony. Jest też bardzo smutny i zrezygnowany. Widać że bardzo tęskni za właścicielem. Nie przejawia agresji przynajmniej tak jest do tej pory.
Błagam pomóżcie jeśli nie znajdzie się właściciel to czeka go OLKUSZ :placz:a wiadomo co to dla niego znaczy. Tam są wywożone psy z naszej wsi.
Bardzo chcę mu pomóc ale zupełnie nie mamy co z nim zrobić jeśli nie znajdzie się właściciel.Zaraz zabieram się za robienie plakatów i porozwieszam po okolicy może ktoś go jednak szuka.
Mój telefon 502-120 382 jeśli ktoś ma jakieś pomysły

Posted

Nie miałby Ktoś pożyczyć kubraczka (na okres posterylkowy) dla suni o wadze ok.25 kg?
Bylibyśmy ogromnie wdzięczni!

W razie czego bardzo proszę o kontakt pod nr 509 254 933, bo nie wiem kiedy będę na dogo, a sterylka jest w czwartek.

Posted

Zobaczcie - min. schronisko w Krakowie powinno dostać karmę od Playa :)

@Play: 13 nie zawsze jest pechowe. Kolejne 13 ton karmy pojedzie do: Rozwarzyn, Jastrzębie Zdrój, Radomsko, Gdańsk Promyk, po raz kolejny Toruń (3 tony), Radom, Rzeszów Kundelek, Łódź, Kraków, Rachów Stary, „As” Jamrowizna. Karma dotrze w drugiej połowie maja. W tym tygodniu skontaktujemy się z ambasadorami poszczególnych schronisk ;-) Kolejne schroniska wkrótce!

http://www.facebook.com/profile.php?id=100001913967138#!/Play

Posted

[quote name='fizia']Zobaczcie - min. schronisko w Krakowie powinno dostać karmę od Playa :)

@Play: 13 nie zawsze jest pechowe. Kolejne 13 ton karmy pojedzie do: Rozwarzyn, Jastrzębie Zdrój, Radomsko, Gdańsk Promyk, po raz kolejny Toruń (3 tony), Radom, Rzeszów Kundelek, Łódź, Kraków, Rachów Stary, „As” Jamrowizna. Karma dotrze w drugiej połowie maja. W tym tygodniu skontaktujemy się z ambasadorami poszczególnych schronisk ;-) Kolejne schroniska wkrótce!

http://www.facebook.com/profile.php?id=100001913967138#!/Play

Mam nadzieję że to prawda :)
i dojdzie do skutku

Posted

[quote name='martitkaa2']Bardzo proszę o pomoc.
Wczoraj dostałam wiadomość że do jednego domu w Jerzmanowicach przybłąkał się amstaff. Pan narazie trzyma go przy domu na terenie ogrodzonym ale nie może tam długo zostać bo w domu są inne psy i dzieci które się go boją.
Pies jest spokojny, zrównoważony, dobrze ułożony. Jest też bardzo smutny i zrezygnowany. Widać że bardzo tęskni za właścicielem. Nie przejawia agresji przynajmniej tak jest do tej pory.
Błagam pomóżcie jeśli nie znajdzie się właściciel to czeka go OLKUSZ :placz:a wiadomo co to dla niego znaczy. Tam są wywożone psy z naszej wsi.
Bardzo chcę mu pomóc ale zupełnie nie mamy co z nim zrobić jeśli nie znajdzie się właściciel.Zaraz zabieram się za robienie plakatów i porozwieszam po okolicy może ktoś go jednak szuka.
Mój telefon 502-120 382 jeśli ktoś ma jakieś pomysły

Już odnalazł się właściciel :)

Posted

witam, pilnie domku szuka 5cio letni psiak w typie beagla - Benek. piesek wychowany, przyjaźnie nastawiony do ludzi i innych psów, jednak, gdy jakiś psiak go zaczepi nie da sobie w kasze dmuchać. przed psiakiem trzeba chowac jedzenie, bo wszystko pożera. przyzwyczajony do spania w łóżku, pozwala ze sobą robić wszystko. w aucie trochę się trzęsie, ale ogólnie dobrze znosi jazdę. jest trochę nieufny w stosunku do obcych mężczyzn.
psiak obecnie przechodzi z DT do DT, w jednym spędza kilka dni i wędruje do kolejnego, nigdzie nie może zostać na stałe..
Benek zostawał zawsze sam w domu po kilka godzin, w kagancu, bo czasem wyje i w złości może coś pogryźć. w DT okazało się, że psiak zostając sam w domu strasznie niszczy. wydrapał dziurę w drzwiach, obsikał ściany, łóżko, kilka razy złapał delikatnie zębami opiekunkę.
psiak potrzebuje doświadczonego opiekuna, który będzie umiał z nim popracować nad zostawaniem w domu.
trzeba mu poświęcić dużo uwagi i cierpliwości, napewno będzie cudownym kompanem.

proszę, niech ktoś da mu szansę, inaczej skończy w schronisku...

kontakt do mnie ( można dzwonić o każdej porze dnia i nocy, po czym skontaktuję z pierwotną właścicielką ) - 728 377 387, lub mail - klimejszyn@gmail.com

Posted

[quote name='elaja']Bardzo potrzebny dt na przetrzymanie suni po sterylce - około 2 tygodni - to matka szczeniąt z tego wątku http://www.dogomania.pl/threads/205324-Pom%C3%B3%C5%BCcie-mi-w-znalezieniu-dom%C3%B3w-dla-szczeni%C4%85t./page4 - sunia nie za długo będzie miała cieczkę a później znowu niechciane szczeniaki , ma niby właściciela , ale....
Ponawiam prośbę , to jedyna szansa dla suni , nawet jeśli uda się dla niej znaleźć dom to powinna być wcześniej wysterylizowana - to tylko 2 tygodnie...

Posted

jest PILNIE do adopcji PUDEL miniatura, koloru morelowego, szczeniak, ma ok 7-8 m-cy..... Jest w DT, PILNIE szuka domku stałego lub tymczasowego.
Zdjęcie będę mieć wieczorem.

i York bardzo mini mini, (waży 1,5 kg), 11 miesięczny, tylko jest jeden szkopuł... ma "wypadniętą" rzepkę kolanową.. operacja w piątek przyszły u dr Przybylskiego w Kłaju (jeden z najlepszych ortopedów w małopolsce). Osoba która go adoptuje będzie musiała partycypować w kosztach operacji.

Posted

[quote name='Lucyja']Na forum Fundacji Dr Lucy poszukiwany jest pies ON. Jeśli mamy jakiegoś pieska w schronisku w Krakowie to podrzuccie linka.

A w jakim wieku mniej więcej? Gdzie będzie mieszkać? Musi być łagodny do psów innych lub kotów? Napisz coś!
Pierwszy kandydat to ten psiak, lecz on wiekowy http://www.dogomania.pl/threads/205195-ONek-8-lat-b%C4%99dzie-u%C5%9Bpiony-je%C5%9Bli-szybko-nie-znajdzie-DT!-Ratunku!/page8