Rumi. Posted February 15, 2011 Posted February 15, 2011 ciotki zapraszam na wątek młodego lecz nie rzucającego się w oczy psiaka z naszego schroniska: http://www.dogomania.pl/threads/202178-ROKI-pies-z-ulicy-szuka-domu.-Bardzo-prosz%C4%99-o-pomoc-w-og%C5%82oszeniach. Quote
Kenny Posted February 15, 2011 Posted February 15, 2011 prosimy wszystkich o pomoc dla naszej Sary... http://www.dogomania.pl/threads/202440-Sara-porzucona-pod-sklepem-b%C5%82agamy-o-deklaracje-na-hotelik!-(?p=16326065#post16326065 Quote
Soema Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 Dziewczyna na wątku bullowatych wstawiła fragment projektu ustawy wg koalicji.. szczerze mówiąc dopiero teraz przeczytałam o jakie rasy chodzi. Art. 20. 1. Minister właściwy do spraw administracji publicznej określi, w drodze rozporządzenia: 1) wykaz ras, rodów, linii hodowlanych i mieszańców zwierząt podlegających zakazowi hodowli i rejestrowania w organizacjach hodowców, 2) wykaz ras, rodów, linii hodowlanych i mieszańców zwierząt dla których posiadania konieczne jest złożenie egzaminu, 3) tryb przeprowadzania egzaminu, o którym mowa w pkt 2, 4) sposób i warunki prowadzenia ewidencji osób, które zdały egzamin i posiadają zwierzę, o którym mowa w pkt 2 - mając na względzie potrzebę i konieczność zapewnienia bezpieczeństwa ludziom i zwierzętom. 2. Zwierzę należące do osoby, która nie zdała wymaganego prawem egzaminu, na wniosek wójta lub Wojewódzkiego Inspektora do Spraw Zwierząt zostaje odebrane właścicielowi i podlega opiece zastępczej. 3. Koszty opieki zastępczej zwierzęcia odebranego zgodnie z ust. 2 obciążają jego dotychczasowego właściciela lub opiekuna. Do czasu pokrycia kosztów opieki zastępczej przez dotychczasowego właściciela lub opiekuna zwierzęcia, koszty te tymczasowo ponosi gmina. 4. Do należności z tytułu kosztów określonych w ust. 3 stosuje się przepisy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji Czy to na pewno jest ta lista? W necie tą znalazłam jako 'nową' amerykański staffordshire terrier amerykański pit bull terrier perro de presa mallorquin buldog amerykański bulterrier bullmastiff cane corso dog argentyński dog de Bordeaux fila brasileiro mastif mastif angielski mastif hiszpański mastino napoletano mastif pirenejski mastif tybetanski perro de presa canario tosa inu beauceron bouvier des Flandres czarny terier doberman dog niemiecki owczarek niemiecki rottweiler sznaucer olbrzym akbasz dog anatolian karabash moskiewski stróżujący owczarek kaukaski owczarek południoworosyjski owczarek środkowoazjatycki hovawart Quote
Kenny Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 coś mi świta że jakiś czas temu ktoś ostrzegał przed domkiem z Myślenic, ale na czarnych kwiatkach nie znalazłam. mam właśnie stamtąd domek chętny na swojego tymczasa więc jeśli ktoś coś wie lub pamięta o co chodziło to proszę o info. Quote
Florentynka Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 Soema napisał(a):Dziewczyna na wątku bullowatych wstawiła fragment projektu ustawy wg koalicji.. szczerze mówiąc dopiero teraz przeczytałam o jakie rasy chodzi. Art. 20. 1. Minister właściwy do spraw administracji publicznej określi, w drodze rozporządzenia: 1) wykaz ras, rodów, linii hodowlanych i mieszańców zwierząt podlegających zakazowi hodowli i rejestrowania w organizacjach hodowców, 2) wykaz ras, rodów, linii hodowlanych i mieszańców zwierząt dla których posiadania konieczne jest złożenie egzaminu, 3) tryb przeprowadzania egzaminu, o którym mowa w pkt 2, 4) sposób i warunki prowadzenia ewidencji osób, które zdały egzamin i posiadają zwierzę, o którym mowa w pkt 2 - mając na względzie potrzebę i konieczność zapewnienia bezpieczeństwa ludziom i zwierzętom. 2. Zwierzę należące do osoby, która nie zdała wymaganego prawem egzaminu, na wniosek wójta lub Wojewódzkiego Inspektora do Spraw Zwierząt zostaje odebrane właścicielowi i podlega opiece zastępczej. 3. Koszty opieki zastępczej zwierzęcia odebranego zgodnie z ust. 2 obciążają jego dotychczasowego właściciela lub opiekuna. Do czasu pokrycia kosztów opieki zastępczej przez dotychczasowego właściciela lub opiekuna zwierzęcia, koszty te tymczasowo ponosi gmina. 4. Do należności z tytułu kosztów określonych w ust. 3 stosuje się przepisy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji Czy to na pewno jest ta lista? W necie tą znalazłam jako 'nową' amerykański staffordshire terrier amerykański pit bull terrier perro de presa mallorquin buldog amerykański bulterrier bullmastiff cane corso dog argentyński dog de Bordeaux fila brasileiro mastif mastif angielski mastif hiszpański mastino napoletano mastif pirenejski mastif tybetanski perro de presa canario tosa inu beauceron bouvier des Flandres czarny terier doberman dog niemiecki owczarek niemiecki rottweiler sznaucer olbrzym akbasz dog anatolian karabash moskiewski stróżujący owczarek kaukaski owczarek południoworosyjski owczarek środkowoazjatycki hovawart To ma być wykaz ras podlegających zakazowi hodowli czy wymagających rejestracji? Dla mnie to brzmi jak jakaś bzdura, na liście jest prawie wszystko co duże!!! Quote
Soema Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 Florentynka napisał(a):To ma być wykaz ras podlegających zakazowi hodowli czy wymagających rejestracji? Dla mnie to brzmi jak jakaś bzdura, na liście jest prawie wszystko co duże!!! No właśnie staram się odszukać, czy to na pewno "koalicyjna lista", w ich zapisie jest mowa o zakazie hodowli (a nie tylko o wymogu rejestracji, co i tak utrudniało życie ludziom posiadającym psiaki z rodowodami, zrównoważonymi itd. a pseudo omijało)... tak czy siak, pewne rasy musiałyby z PL zniknąć. :shake: nie wierzę, że to ich pomysł... Idę szukać dalej. http://www.forum.**********/showthread.php?p=1158503 czy może ktoś pomóc odszukać, kto stoi za tą listą? I czy to ostateczne jest? Quote
Soema Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 karusiap napisał(a):Chyba ich pogielo....W zyciu nie podpisze nic co stworzyli kretyni wpisujac dobermany na jakakolwiek liste.... Ja szukam, czy to na pewno TA lista. Bo czytałam różne dyskusje MSWiA i nie wiem, czy to wersja ostateczna. Co nie zmienia faktu, że chcą zlikwidować hodowle niektórych ras.. Quote
karusiap Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 Chyba ich pogielo....W zyciu nie podpisze nic co stworzyli kretyni wpisujac dobermany na jakakolwiek liste.... Quote
weszka Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 Soema ta lista to był projekt sprzed kilku lat, chciano powiększyć obecną listę. Ale nie przeszedł całe szczęście. Mam nadzieję że nikomu nie przyjdzie do głowy robić teraz podobną szopkę. Quote
Florentynka Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 karusiap napisał(a):Chyba ich pogielo....W zyciu nie podpisze nic co stworzyli kretyni wpisujac dobermany na jakakolwiek liste.... Dobermany, wszystkie mastify, jak leci...absurd. Ale kopię po necie i z tego co rozumiem taką listę opracowuje ministerstwo, w projekcie ustawy mowa o tym, że minister wyda rozporządzenie w kwestii tego, które rasy się na niej znajdą. W tej chwili obowiązuje ( jeśli dobrze rozumiem) wykaz ras niebezpiecznych z 2003 r. Nie wiem tylko co to jest ta powyższa lista - czy to sugestia dla ministerstwa, jakie psy powinny zostać uznane za niebezpieczne? Od takich sugestii do faktycznej publikacji listy droga daleka ( jeśli w ogóle ustawa przejdzie w tym kształcie), mam nadzieję, że nie będę musiała schodzić do podziemia z moim psem. Ciekawe, swoją drogą, kto jest na tyle kompetentny żeby mnie egzaminować czy się nadaję na właścicielkę mojego psa? Jakiś wet z bożej łaski, który nawet przedstawiciela tej rasy w życiu na oczy nie widział? Quote
AniaB Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 ale w tym projekcie ustawy ani w linkach dołaczonych nie ma zadnej listy.. Jest tylko taki zapis: [FONT=TimesNewRomanPSMT][FONT=TimesNewRomanPSMT]Minister właściwy do spraw administracji publicznej określi, w drodze rozporządzenia:[/FONT][/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT] [FONT=TimesNewRomanPSMT][SIZE=2]1) wykaz ras, rodów, linii hodowlanych i mieszańców zwierząt podlegających zakazowi hodowli i rejestrowania w organizacjach[/FONT] [FONT=TimesNewRomanPSMT]hodowców,[/FONT] [FONT=TimesNewRomanPSMT]2) wykaz ras, rodów, linii hodowlanych i mieszańców zwierząt dla których posiadania konieczne jest złożenie egzaminu,[/FONT] [FONT=TimesNewRomanPSMT]3) tryb przeprowadzania egzaminu, o którym mowa w pkt 2,[/FONT] [FONT=TimesNewRomanPSMT]4) sposób i warunki prowadzenia ewidencji osób, które zdały egzamin i posiadają zwierzę, o którym mowa w pkt 2[/FONT] [FONT=TimesNewRomanPSMT]- mając na względzie potrzebę i konieczność zapewnienia bezpieczeństwa ludziom i zwierzętom.[/FONT] [/FONT] Quote
weszka Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 Nie ma listy bo lista tak jak zacytowałaś będzie dopiero stworzona. Ta zacytowana przez Soemę to projekt bodajże z 2007 r. Quote
Soema Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 Jaka by ta lista nie była, to w ustawie jest o "zakazie hodowli"... a nie tylko obowiązku rejestracji... i to mnie martwi. Np. tosa inu są zabronione w Anglii i Francji, mój wujek ma piękne psy z rodowodem, oaza łagodności i ciapowatości, ale jak trzeba to pies obronny. Wszystko zależy od pochodzenia i prowadzenia.. Ja nie wiem kto ma być kompetentny, jak przecież nawet wśród 'behawiorystów' wciąż trwa przekonanie o teorii dominacji i łamaniu psychiki psa :shake: Quote
AniaB Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 ja tez mam mastify, bordogi, ale jak widze jak ludzie je traktuja, to uwazam, ze egzamin powinien być. Choćby i z uwagi na potzreby danej rasy - zdrowotne, emocjonalne itd Bo potem właśnie my zbieramy ze schronisk owoce nietrafnych decyzji.. I to żeby jesscze rodowodowe.. weszko - ja właśnie wiem, ze listy nie ma w tym projekcie - nie wiem nawet czy taka lista leży w kompetencjach kolalicji dla zwirzeat. Pare lat temu była lista - krótsza niz cytowana, a faktycznie ta dłuzsza to projekt, który nie wszedł w zycie.. Quote
Soema Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 http://www.dogomania.pl/threads/22803-Bulowate-Do-Adopcji-Jeden-W%C4%85tek-Dla-Wszystkich-aktualizacje-str.1-post-1-2-5-8!!!?p=16327991#post16327991 tu dziewczyna wstawiła listę.. ale im więcej czytam, tym większe mam wątpliwości. W internecie różne fora powołują się na różne materiały, ale zapominają popatrzeć na daty... 1998rok... 2005r.. albo artykuł, że MSWiA pracuje nad nową listą.. Czym oni chcą się kierować? Jakiś psiak w typie ONka pogryzie dziecko i wtedy tą rasę też wstawią? Co zmieni zakaz, jak są małe kary za organizowanie walk psów, za znęcanie się itd.. Ja już nie wiem co o tym myśleć... http://www.dogomania.pl/threads/202327-Koalicja-dla-zwierz%C4%85t-a-zakaz-hodowania-ras-agresycnych Quote
Florentynka Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 AniaB napisał(a):ja tez mam mastify, bordogi, ale jak widze jak ludzie je traktuja, to uwazam, ze egzamin powinien być. Choćby i z uwagi na potzreby danej rasy - zdrowotne, emocjonalne itd Bo potem właśnie my zbieramy ze schronisk owoce nietrafnych decyzji.. I to żeby jesscze rodowodowe.. Tak, tylko kto miałby taki egzamin przeprowadzić? Jakiś urzędnik w gminie? Wtedy to bez sensu, czcza formalność. Behawiorysta, bez pojęcia o specyfice rasy? Sorry, słyszałam ostatnio o szkoleniowcu - behawioryście, który w życiu nie miał żadnego psa i ręce mi opadły niżej kostek! Dla tego typu problemów o jakich piszesz stosowniejszy byłby egzamin prowadzony np. przez klub rasy - wtedy miałoby to jakiś sens może. Tylko że to nie kwestia ustawy. Soema - jedyny naprawdę niebezpieczny pies jakiego spotkałam w życiu był yorkiem. Yorki na listę! Quote
Soema Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 Florentynka napisał(a): Soema - jedyny naprawdę niebezpieczny pies jakiego spotkałam w życiu był yorkiem. Yorki na listę! Ja ostatnio chciałam pogłaskać takiego jednego w autobusie i mnie uchapał :shock: zresztą ja się bardziej boję małych, niż dużych psów ;) Quote
AniaB Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 Florentynka napisał(a):Tak, tylko kto miałby taki egzamin przeprowadzić? Jakiś urzędnik w gminie? Wtedy to bez sensu, czcza formalność. Behawiorysta, bez pojęcia o specyfice rasy? Sorry, słyszałam ostatnio o szkoleniowcu - behawioryście, który w życiu nie miał żadnego psa i ręce mi opadły niżej kostek! Dla tego typu problemów o jakich piszesz stosowniejszy byłby egzamin prowadzony np. przez klub rasy - wtedy miałoby to jakiś sens może. Tylko że to nie kwestia ustawy. wiem Florentynko, ze to mrzonki:) Dobrze bedzie jeśli chociaż te zapisy o zapobieganiu bezdomności (handel, pseudo itd) oraz o zmniejszeniu krzywdy zwierząt bedą rzeczywiscie skutecznie egzekwowane.. Egzamin na dobrego właściciela to marzenie:) A na wąłściciela rasy agresywnej z listy to nie wiem - moze przez psychologa - ale ludzkiego? Jeśli ktos ma wrodzona skłonność do agresji to w ten sposób mozna go potencjalnie pozbawić mozliwości posiadania psa takiej rasy.. Quote
Lidan Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 eśli ktos ma wrodzona skłonność do agresji to w ten sposób mozna go potencjalnie pozbawić mozliwości posiadania psa takiej rasy.. Ooo... to miałoby sens :happy1: Quote
Soema Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 Grzegorz Lindenberg, Koalicja @Fauka Żadnej takiej listy nie stworzyliśmy. Dopiero powstanie jako rozporządzenie wykonawcze do ustawy - część ras będzie wymagać zdania egzaminu od właściciela a część będzie zakazana. Z powodów dosyć oczywistych. Na pewno nie przewidujemy zakazania owczarków niemieckich czy dogów ;-) Dopisano: 14-02-2011 12:01:00 Quote
Foksia i Dżekuś Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 Jezeli ktos ma pod opieka malego kudlatego pieska takiego okol 5 kg ,to podziele sie telefonami ,bo dzisiaj mój łapek jest w dzienniku i pełno telefonow ,czesc bardzo fajnych ,moze beda chciec innego zamias łapka. Quote
karusiap Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 Soema napisał(a):Grzegorz Lindenberg, Koalicja @Fauka Żadnej takiej listy nie stworzyliśmy. Dopiero powstanie jako rozporządzenie wykonawcze do ustawy - część ras będzie wymagać zdania egzaminu od właściciela a część będzie zakazana. Z powodów dosyć oczywistych. Na pewno nie przewidujemy zakazania owczarków niemieckich czy dogów ;-) Dopisano: 14-02-2011 12:01:00 Dla mnie nie jest oczywiste zakazanie jakiejkolwiek rasy.... Quote
Soema Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 karusiap napisał(a):Dla mnie nie jest oczywiste zakazanie jakiejkolwiek rasy.... Dla mnie też nie i coraz mniej mi się to podoba. Bo to wcale nie wyeliminuje zagrożenia..:shake: Quote
Jagienka Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 Foksia i Dżekuś napisał(a):Jezeli ktos ma pod opieka malego kudlatego pieska takiego okol 5 kg ,to podziele sie telefonami ,bo dzisiaj mój łapek jest w dzienniku i pełno telefonow ,czesc bardzo fajnych ,moze beda chciec innego zamias łapka. Pani Beatko z karusiap mamy: Tobisia, wątek: http://www.dogomania.pl/threads/199456-Całe-zycie-na-łańcuchu-by-skończyć-pod-kołami-auta....: I szczeniaka z Mamą, ona większa, ale sam urok, a on malutki, ale lękliwy: (wątek: http://www.dogomania.pl/threads/202235-Nie-ma-tragicznej-historii....-quot-po-prostu-quot-psy-traca-dom....Piekne-mlode-brodacze-! ) Quote
Foksia i Dżekuś Posted February 16, 2011 Posted February 16, 2011 Jagienka Tobis zaduzy i nie te kolory ,sama proponowalam podoobna Olusie z Olkusza ktora jest w niepolomicach ale oni chca tylko malenstwo .A ile wazy suni ,a szczeniak jaki bedzie duzy? Bo moj łapek jest czarny podpalany z bialym wiec moze tego szczeniaczka bysmy zaproponowali ? jade dzisiaj sparwdzic jeden dom ale tam nie chce dac lapka bo mam juz dwa domki z ogrodem i z innym psiakiem wiec biore je pod uwage ,a ten jest w bloku i nie ma zwierzat wiec pokaze im zdjecia ,a reszte telefonow jutro dam na pw.;) Quote
Recommended Posts