*Gajowa* Posted November 22, 2006 Posted November 22, 2006 Dzięki zdrojka ewentualnie skorzystamy z tego paska skóry - o ile jutro nie nadejdzie wsparcie. Może wystarczy druga osoba i kagańce nie będa potrzebne. Aria jest cudowna, przyjacielska, bardzo lubi dzieci-dziś akurat był znajomy z chłopcem ok. 5 lat - sunia garnęła się do niego. Uwielbia samochody - dzis wgramoliła sie do wysokiej terenówki co dla niej jest nielada wyczynem ze względu na łapki. Jutro Aria jedzie na badania i konsultację. Quote
Abis Posted November 23, 2006 Author Posted November 23, 2006 Widać ,ze sunia kiedyś była rozpieszczana,że miała kontakt z samochodami a także chyba człowiek nie zrobił jej krzywdy ....Szkoda tylko,że teraz szuka nwego domku....że ludzie potrafią być tak okropni.Trzymam kciuki za Arię i jej wizytę u weterynarza Quote
*Gajowa* Posted November 24, 2006 Posted November 24, 2006 Aria ciągle czeka na wizytę u specjalisty. Musimy niestety cierpliwie czekać...:placz: Sunia jest przeurocza i zasługuje na najlepszy dom... Quote
Milady Posted November 25, 2006 Posted November 25, 2006 Ciężko było zrobnic jej dobrą fotkę, bo Aria była bardzo podekscytowana pojawieniem się nowego "chłopaka" :cool3: Quote
*Gajowa* Posted November 25, 2006 Posted November 25, 2006 Ładne foty wyszły - szczególnie piękna mordka Arii... Bardzo dziękujemy Milady:Rose: . Quote
*Gajowa* Posted November 26, 2006 Posted November 26, 2006 Dziś Arię zaszczepiłam p/wściekliźnie - ma już ksiązeczkę zdrowia. Udało się dziś doprowadzic do spotkania Arii z Gają. Obie były w kagańcach - niestety po kilku minutach wzajemnego poznawania się doszło do walki z winy Arii. Dziewczyny zaczęły sie kotłować i trzeba było je szybko rozdzielić tak więc Aria bedzie musiała dużo czasu spędzac w kojcu niestety. Jest mi przykro bo wolę pieski biegające luzem a nie zamknięte. Quote
Milady Posted November 26, 2006 Posted November 26, 2006 A czy ta Pani jest zdecydowana na Arię czy nalezy jej szukać domu? Quote
Abis Posted November 26, 2006 Author Posted November 26, 2006 Kurczę widzę,ze Aria to waleczna suka :) Szkoda bo tak jak piszesz Marta lepiej by latała luzem ale cóż ...Masz wielkie serce ,że przygarnełaś Arię do siebie i jestem Ci wdzięczna ,strasznie Quote
*Gajowa* Posted November 26, 2006 Posted November 26, 2006 Milady Aria nie była jeszcze nigdzie wystawiana i nikt nie jest nią zainteresowany ponieważ powinna zostać najpierw zdiagnozowana. Tak aby przyszły kandydat na właściciela był świadom ułomnosci suni lub kosztów ewentualnego leczenia. Zobaczymy co przyniesie ten tydzień - mam nadzieję, ze juz nie będzie więcej przeszkód i Aria doczeka się wizyty u dr. Janickiego... Quote
*Gajowa* Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 Mamy umówioną wizytę w czwartek o 13.30 - oby wszystko poszło zgodnie z planem. Quote
Milady Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 Trzymam kciuki :) Aria jest boska :loveu: Quote
*Gajowa* Posted November 30, 2006 Posted November 30, 2006 Aria była dziś badana przez dr. Janickiego. Diagnoza to : przykurcz pozapalny mięśni półściagnistych. Zalecenia to : Wykluczenie pełnej swobody ruchu /chodzi o gwałtowne długie galopady i energiczne zabawy z psami. Potrzebny jest ruch stały, częsty w ciągu dnia - nie wysilony. spokojne spacery. Znaczy to, ze w najblizszym czasie nie czeka jej zabieg chirurgiczny z tego powodu. Chyba mozna zacząć szukać domku dla niej. Aha Aria została oceniona na 4-5 lat. Quote
Milady Posted November 30, 2006 Posted November 30, 2006 Ale co to oznacza? Że wyjdzie z tego? Jakieś leki dostanie? Czy to już stan permanentny? Quote
*Gajowa* Posted November 30, 2006 Posted November 30, 2006 Z jego wypowiedzi wynikało, że ten przykurcz nie jest na tyle duży, aby przeprowadzać zabieg chirurgiczny. Robi się przecięcie mięśni o ile kulawizna jest na tyle duża, że uniemozliwia zwierzęciu poruszanie się. A Aria jego zdaniem sobie całkiem dobrze radzi. Quote
Abis Posted December 1, 2006 Author Posted December 1, 2006 ale się cieszę,ze nie jest to dysplazja.Zaczynam pytać znajomych a także na innych forach o nowy domek dla Arii. Czy możesz napisać taki post,wszystko o Arii , jaka jest co lubi czego nie bym mogła łatwiej wrazie czego rozmawiac o domku jeśli taki by się pojawił... Z tego co piszesz Aria to wojowinik ? Nie bardzo lubi inne psiaki ? Myślisz,że to kwestia czasu ? Czy da się ją przekonać do wspólnego zamieszkania z innym psem czy raczej nie da się okiełzać jej zaczepak ? Quote
*Gajowa* Posted December 4, 2006 Posted December 4, 2006 Aria nie wykazuje zadnej agresji w stosunku do ludzi, mozna jej mieszać w misce mimo , iż dosłownie rzuca sie na jedzenie. U weta tez żadnych problemów. Wszystkie osoby ktore sie u mnie pojawiły witała radosnie - nawet jak ktoś idzie ulicą za ogrodzeniem Aria macha ogonkiem. Dzieci lubi. Gorzej ze zwierzętami. Jest typem dominantki, z suka trudno sie jej bedzie dogadać. Z psem mogłaby mieszkać ale też bedzie próbowała go zdominowac. O kotach wiemy z poprzedniego domu. Jest sunia śmiałą, moim zdaniem nie była bita - nie boi się ręki ani krzyku. Musiała byc w swoim życiu często głodna zresztą jest bardzo szczupła i dosłownie trudno postawic jej miskę bo wytrąca ją z reki. Jedzenie znika w kilka sekund. Wytarty ślad na szyi świadczy o tym, że musiała być trzymana na uwięzi. Quote
*Gajowa* Posted December 5, 2006 Posted December 5, 2006 W czwartek jadę z Arią na jeszcze jedną konsultację na SGGW. Quote
*Gajowa* Posted December 10, 2006 Posted December 10, 2006 Druga konsultacja przyniosła całkowicie odmienną diagnozę - kulawizna jest wynikiem zmian zwyrodnieniowych częsci lędźwiowej kręgosłupa. Mamy zrobić RTG kręgosłupa. Quote
elles Posted December 10, 2006 Posted December 10, 2006 Sama złe wieści dziś, tutaj diagnoza, w Rzeszowie zachorował szczeniak, ile jeszcze... :( Ciekawe co przyniosą następne zdjęcia. Gajowa trzymam za Was kciuki!!! Quote
Abis Posted December 10, 2006 Author Posted December 10, 2006 ech :( Przykro mi ,kurczę a już myślałam,że będzie dobrze ... Quote
*Gajowa* Posted December 12, 2006 Posted December 12, 2006 Jutro zrobimy RTG i mam nadzieję rozpoczniemy leczenie. Quote
*Gajowa* Posted December 21, 2006 Posted December 21, 2006 Piszę sama do siebie ale niech tam... RTG kręgosłupa zrobiłyśmy i czekamy na wizytę u weta już ze zdjęciem ale przed Świętami nie dałam rady. Jednak opis do zdjęcia nie pozostawia złudzeń - zmiany o charakterze spondylozy. Na SGGW czekałyśmy ponad dwie godziny i Aria miała kontakt z psami i sukami różnych wielkości i zachowywała się bardzo przyjaźnie wobec wszystkich - tylko mojej Gajki nie cierpi... Quote
beka Posted December 21, 2006 Posted December 21, 2006 Biedna sunia. A czy wiadomo czy to mozna leczycć? rehabilitacja jakaś? A co do sympatii między pieskami - to moja Tara kocha wszystkie psy i suki z wyjątkiem Ragi :(. A raga dla odmiany nie lubi żadnego psa i suki (toleruje Morusa) - Cięzka sytuacja. Quote
*Gajowa* Posted December 21, 2006 Posted December 21, 2006 Wstępnie pan wet mówił o rozpoczęciu leczenia poprzez znaczne ograniczenie ruchu na okres jednego miesiąca. Klatka, wyprowadzanie na smyczy tylko na bardzo spokojny spacer, żadnych schodów i żadnego kontaktu z innymi psami. Bardzo trudne warunki do spełnienia . Jaki następny etap leczenia jeszcze nie wiem. Quote
Recommended Posts