Ewa_ Posted December 18, 2003 Posted December 18, 2003 Cześć, I znowu to ja. Rodzina powoli przekonuje się do owczarka z rodowodem chociaż ciężko to idzie... Ale ja wciąż nie ejstem spokojna. jest taka sprawa. Byłam na Paluchu, widziałam Szraika - pieska z uszkodzoną łapą. I wciąż chodzi mi po głowie myśl aby go jednak wziąć. A w jakiś czas póxniej szczenię. Czy ktoś z Was może mi powiedzieć czy mozliwe jest trzymanie dwóch ON (samca i suki) razem w mieszkaniu? I czy w razie takiego wyboru lepiej aby najpierw był szczeniak a za jakiś czas doszedł starszy pies czy odwrotnie? Czy ejst szansa aby te zwierzaki się dogadały? Ewa Quote
PATIszon Posted December 18, 2003 Posted December 18, 2003 Ewa, Po pierwsze brawo ! Nie dosyć, że nie uciekłaś z przerażeniem jak zaproponowaliśmy Ci psiaka z rodowodem to jeszcze chcesz brać psa z bidula! Super wielkie masz serducho! Tak trzymać! :lol: Teraz do rzeczy. Czy ktoś z Was może mi powiedzieć czy mozliwe jest trzymanie dwóch ON (samca i suki) razem w mieszkaniu? Jak najbardziej możliwie, chociaz kiedy suka nie jest wysterylizowana, to na pewno jest to trudniejsze w pewnych momentach :lol: Proponuje sterylizację suni, albo kastrację psa. To naprawde rozwiązuje wiele problemów i zdrowotnych i społecznych. lepiej aby najpierw był szczeniak a za jakiś czas doszedł starszy pies czy odwrotnie? Nie wydaje mi się, żeby była jakaś róznica. Pies z bidula nie wymaga (raczej) nauki czystości, więc zajmiesz się spokojnie szczeniakiem, a przy starszym psie jest szansa, że szybciej załapie gdzie trzeba sie załatwiać. Istnieje szansa, że szczenie zżyje się z Tobą ciut mniej jeśli będzie miało psiego towarzysza zabaw, niż jakbyście byli tylko we dwójkę. Ale jak poświęcisz psom więcej swojej uwagi, nie musi tak być. Czy ejst szansa aby te zwierzaki się dogadały? Jeśli jestes osoba rozsądną (a na taką wyglądasz :lol: ) to raczej nie ma szansy, żeby się nie dogadały! Oczywiście wszystko zalezy od psiaka starszego, jeśli ma jakiś uraz, wymaga pracy, bo jest agresywny, czy uciekający- wtedy lepiej najpierw popracowac nad psem z problemami, a dopiero potem brać szczeniaka. :lol: Quote
Ewa_ Posted December 19, 2003 Author Posted December 19, 2003 Hej, Dzięki za odpowiedź i miłe słowa. Do psiaka z rodowodem powoli namawiam rodzinę, która zaczyna się przekonywać powoli do tego pomysłu. Gorzej jest za namówieniem na drugiego pieska. Ale ja naprawdę sądzę, że to jest możliwe - duże mieszkanie, działka od kwietnia do września )(regularne wyjazdy) a od stycznia już będę pracować tak więc od strony finansowej to też nie będzie zbytnie obciążenie. Poza tym chowanie psa od małego to jedna sprawa ale tez w schroniskach wiele zwierzaków a ten szczególnie fajny jest, taki sie wydaje... Myślę, że na razie wezmę szczeniaka. A za kilka miesięcy dorosłego psa ze schroniska. Nie wiem tylko czy wtedy pieski się dogadają ze sobą i jak uniknąć konfliktów? No i jeszcze jedno pytanie: jak długo trwa nauka czystości u ON (jasne, że to indywidualna sprawa - ale tak mniej - więcej?) psiak, którego mam wziąć jest z kojca, z hodowli, prawie trzy miesiące ma. Ewa Quote
PATIszon Posted December 19, 2003 Posted December 19, 2003 Jeśli psiak jest z kojca to myślę, że ma zakodowane, że sika się na dworzu. Powinno byc dobrze, nie sądze, żeby nauka czystości sprawiła wam jakiś problem. Dużo postów jest na Dogomanii na temat "oddawania moczu przez psa w miejscach do tego nie przeznaczonych". :lol: Quote
tunio Posted December 19, 2003 Posted December 19, 2003 a ja myslem ze powinnas ogolnie szukac hodowli domowej :roll: Ale apropo tematu.....Sikac psiak sie uczy szybko pod warunkiem ze sie czlowiek do tego odpowiednio zabiera....Apropo wychowanai to mysle ze powinnas isc na profesjonalne szkolenie od poczatku czyli zaraz jak sie skonczy kwarantanna.....Polecam psie przedszkole a potem PT..... Quote
Ewa_ Posted December 19, 2003 Author Posted December 19, 2003 Hej, Dzięki. Mam nadzieję, że nauka czystości pójdzie szybko. A czy ktoś z Was może mi dać jakies wskazówki jak dokładnie od pierwszych chwil uczyć czystości? Ja czytałam książki więc niby wiem jak to powinno wyglądać, ale co innego taka praktyczna wskazówka :) Ewa Quote
tunio Posted December 19, 2003 Posted December 19, 2003 a mieszkasz w bloku czy jednorodzinnym z odgrodzonym podworzem na ktory nie ma dostepu zadne obce zwierze ?? Quote
PATIszon Posted December 19, 2003 Posted December 19, 2003 Wystarczy poczytać Dogomanię tutaj i tutaj i tutaj i jeszcze tutaj i tu tu tu oraz tu. i tu Dobra, starczy, resztę sama! Był gdzieś strasznie długo temat "Siusianie-matoda gazet", ale nie mogę znależć. :lol: Quote
Ewa_ Posted December 20, 2003 Author Posted December 20, 2003 Hej, Mieszkam w starej kamienicy, bardzo duże mieszkanie, drugie piętro, zejście na podwórko i obok budynku miejsce gdzie chodzą psy :) Jutro już chyba jedziemy po psa :) I dzięki za podanie miejsc gdzie mowa o waznych sprawach :) Ewa Quote
Cortina Posted February 6, 2004 Posted February 6, 2004 juz troche czasu minelo od ostatniego posta, moge ci tylko powiedziec ze ja mam dwie ONki w mieszkaniu jedna prawie 11 letnia druga ma 3,5 miesiaca, mloda bardzo szybko nauczyla sie nauki czystosci kupki mi nie robi od swojego 9 tygodnia zycia, a siusiu to juz wlasciwie czasem sporadycznie tylko. Mloda we wszystkim nasladuje starsza ale to fakt kontakt jest troche moj z mlodsza mniejszy ze wzgledu na to ze ma Cortine i to ona narazie jest dla niej najwazniejsza :( . Chociaz na spacerach jak odchodze od nich dwoch to mimo ze oglada sie za Cortina to przybiega do mnie :) Pozdr i zycze powodzenia Monika z Cortina i Haga Quote
Ewa_ Posted February 6, 2004 Author Posted February 6, 2004 Hej, Moja psica już niedługo pięć miesięcy będzie miała :) Sprawa z rodowodem nadal nie wyjaśniona :( Ale psica urocza. Niestety nadal brudzi w mieszkaniu, często się zdarza, codziennie po wiele razy mimo, że jest wyprowadzana na spacer. No ale nic walczymy nadal :) Chodzimy do przedszkola psiego też Ewa Quote
Cortina Posted February 9, 2004 Posted February 9, 2004 moja nawet przestala sikac w domku i jestem z niej bardzo dumna, w nocy z sobote na niedziele wytrzymala 9 godzin, a czemu sprawa z rodowodem nie wyjasniona??? Pozdr Monika z Cortina i Haga Quote
tunio Posted February 16, 2004 Posted February 16, 2004 Ewo co sie dzieje z tym rodowodem ze dalej nie wyjasnione ?!?! Quote
Ewa_ Posted February 16, 2004 Author Posted February 16, 2004 Cóż, sprawa z rodowodem już się wyjaśniła. Psica będzie miała rodowód, ale nie jest to rodowód FCI ani ZKwP tylko jakiejś innej organizacji. Klubu Owczarka Niemieckiego. Oni mają swoje wystawy, nawet dość sporo podobno. Ale nie to jest najważniejsze. W gruncie rzeczy ta informacja niewiele zmienia, psica jest mądra i kochana. DLatego nie ma mowy o wymianie czy cokolwiek w tym stylu. Tylko szkoda, że hodowca nie grał w otwarte karty od razu, że tak to dziwnie wyglądało... Ewa Quote
tunio Posted February 16, 2004 Posted February 16, 2004 Cóż, sprawa z rodowodem już się wyjaśniła.Psica będzie miała rodowód, ale nie jest to rodowód FCI ani ZKwP tylko jakiejś innej organizacji. Klubu Owczarka Niemieckiego. Oni mają swoje wystawy, nawet dość sporo podobno. Ale nie to jest najważniejsze. W gruncie rzeczy ta informacja niewiele zmienia, psica jest mądra i kochana. DLatego nie ma mowy o wymianie czy cokolwiek w tym stylu. Tylko szkoda, że hodowca nie grał w otwarte karty od razu, że tak to dziwnie wyglądało... Ewa a Ty sie go pytalas do jakiej organizacji nalezy czy sugerowal ze do ZKwP ? W sumie lepsze to niz PKPR ale...... :-? Quote
Cortina Posted February 17, 2004 Posted February 17, 2004 hhmmmm :-? czy twoja sunia w takim razie jest dlugowlosa??? Pozdr Monika z kochana Cortusia i diablica Hagusia :wink: Quote
Ewa_ Posted February 17, 2004 Author Posted February 17, 2004 Cześć, Psiątko jest owczarkiem krótkowłosym. Przy kupnie ... no cóż, nie wiedziałam po prostu, że są różne rodowody, byłam pewna, że dostaniemy normalny ZKwP a okazalo się inaczej. Hodowca ani słowem nie powiedział, że to będzie inny rodowód, dopiero prezdwczoraj, na moje wyraźne żądanie. Cóż, jest jak jest i nie mam jak tego zmienić. Psica jest mądra i kochana co najwyżej odpadną wystawy. Ewa Quote
tunio Posted February 17, 2004 Posted February 17, 2004 uczciwoscia to sie ow czlowiek nie wykazal ale grunt ze psica zdrowa i sprawia radosc panstwu :roll: Quote
Ewa_ Posted February 18, 2004 Author Posted February 18, 2004 Hej Uczciwości i odwagi hodowcy 'nieco' zabrakło... Staramy sie aby byla zdrowa. Bardzo wolno rosnie, jest dosc delikatna ale kochana. I madra bardzo Ewa Quote
tunio Posted February 18, 2004 Posted February 18, 2004 a jak z ta krzywica i "tylozgryzem" ? Ciesze sie ze jest dobrze :D Quote
Ewa_ Posted February 21, 2004 Author Posted February 21, 2004 Hej Co do krzywicy to weterynarz mówi, że psica rozwija się ładnie :) Tyłozgryz jest ale już mniejszy. I pieskowi na penwo nie przeszkadza. Z czasem się zmniejsza. Carragan a jak Twój Cerry? Ewa Quote
tunio Posted February 21, 2004 Posted February 21, 2004 HejCo do krzywicy to weterynarz mówi, że psica rozwija się ładnie :) Tyłozgryz jest ale już mniejszy. I pieskowi na penwo nie przeszkadza. Z czasem się zmniejsza. Carragan a jak Twój Cerry? Ewa to sie ciesze ze lepiej :D A Cerry rozwija sie dobrze,rosnie jak na drozdzach i nieskromnie powiem ze jak dla mnie jest z dnia na dzien piekniejszy :lol: Quote
Recommended Posts