Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

spotkalem dzisiaj moja sasiadke ktora ma suczke boksera pregowana

ta suczka nie ma ogonka jest obciety

i mowilem jej ze ja jezeli bym mial miec boksera to bym chcial z ogonkiem

a ona mi mowila ze nie ze bokserom sie powinno obcinac bo sie jakos nieprawidlowo beda rozwijac

widzialem juz tu na dogomanii czyjegos psa (nie pamietam) boksera z ogonem i wcale nie wygladal na niedorozwinietego :lol:

nie wiem co o tym myslec !! co wy na to

Posted

nie. Istnieje jedynie ryzyko stłuczenie czegos przy nagłego ataku radosci ;).

A tak bez żartów, to wręcz przeciwnie. Moj Rasel ma kopiowany ogon. No i nietety obcieto mu niefachowo-na chrząstce, miał zakazenie itd. :)

Posted

To,ze nie ma ciętego ogona nie wplywa na jego rozwoj,ale ja mimo wszystko obciąłbym ogon bokserowi.To są tak energiczne psy,ze zostawiając go mozemy byc przygotowani,ze predzej,czy pozniej cos sobie zrobi,zreszta juz byly na forum opisywane takie przypadki,a to,ze Surprise napisal,ze jego psu obcięto niefachowo,to jest niezwykle rzadkie i własciwie sie nie zdarza,czesciej mozna sie spodziewac urazow dlugiego ogona,a to dopiero bywa niebezpieczne,więc nie mówcie od razu,ze kopiowanie jest złe,bo to lekka przesada!!!/pozdrawiam

Posted

AST są bardziej energiczne i nikt im ogonków nie tnie.

Duże molosy typu mastify mają cięższe ogony i wywijają nimi calkiem intensywnie.

Homo-zdarza sie niefachowe ciecie-wcale nie tak rzadko i sporadycznie.

Nie demonizujmy niecietych ogonkow i problemow z nim zwiazanych!

Problem leży raczej w przyzwyczajeniu i swoistym poczuciu estetyki,aniżeli w zalecaniach weterynaryjnych.

Posted
To są tak energiczne psy,ze zostawiając go mozemy byc przygotowani,ze predzej,czy pozniej cos sobie zrobi

Kiedyś widziałam jak dog się cieszy u mojej koleżanki tak wiwijał tym ogonem że zbił waze, więc tu się nie zgodze że to zalezy czy pies jest energiczny. Myśle że to kwestia przyzyczajenia do pewnego wzorca.