Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 4.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

understandme napisał(a):
A nie wplątuje mu się łancuszek w sierść? ;)

Nie ;)

Amber napisał(a):
Jakby się wplątywał to polecam łańcuch z dłuższym ogniwem http://www.ipo-sklep.pl/index.php?p420,lancuszek-dlugie-ogniwo-59cm-mat-kod-hs5160405912

Krowie łańcuchy raczej średnio mi się podobają, a ten, który mamy jest ok, nie wplątuje się :)

Aleksandra95 napisał(a):
Lasti jaka powaga.:lol::loveu:

Heh, wpatrzony w smaka :D

deer_1987 napisał(a):
No bardzo powazny:razz:

Powiedziałabym raczej, że skupiony na smakołykach :D

Wczorajsze niebo:

Chciałabym robic lepsze zdjęcia i zamierzam się za to zabrac :lol:
Jeszcze nie wiem do końca jak ale coś pomyślę.
Chciałabym, żeby kolory na zdjęciach były lepsze ale nie wiem do końca jak to osiągnąc... Tzn. wiem, że trochę balansem bieli muszę się bawic i to robię, a jednak nie jestem zadowolona z kolorów.... hm.
Teraz właśnie siedzę i segreguję zdjęcia, bo mam pełno nieudanych i tylko mi miejsce na dysku zajmują.
I jak tak patrzę na niektóre zdjęcia, z których byłam zadowolona to teraz jestem załamana, te szumy, kolory, kadry :lol:

Posted

pikne niebo:D

robisz ładne zdjęcia:D moje to dopiero porazka a tez chciałabym robić je ładnie, doczekalam sie lustrzanki i zachwucałam sie tą głęcią ostrości itd itp, a tak naprawde to zwykle pstryki;<
Przynajmniej umiesz robić zdjęcia w ruchu a mi zawsze wychodzą zamazy ... na jakich ustawieniach robisz zdjecia w ruchu i jaki mas obiektyw? podobno do takich zdjec lepszey jest dłuższy znaczy 150-300 mm

Posted

Zdjęcia extra;) mi tam kolory pasują :P
A co do obroży to jak zmieniłam z zwykłej na zaciskową (materiałową), odrazu poprawiło mi się prowadzenie psa na spacerach...i ręka mniej boli ;))

Posted

Aleksandra95 napisał(a):
ale niebo :loveu:

Niebo było wtedy niesamowite :loveu:

westie_justa napisał(a):
pikne niebo:-D

robisz ładne zdjęcia:-D moje to dopiero porazka a tez chciałabym robić je ładnie, doczekalam sie lustrzanki i zachwucałam sie tą głęcią ostrości itd itp, a tak naprawde to zwykle pstryki;<
Przynajmniej umiesz robić zdjęcia w ruchu a mi zawsze wychodzą zamazy ... na jakich ustawieniach robisz zdjecia w ruchu i jaki mas obiektyw? podobno do takich zdjec lepszey jest dłuższy znaczy 150-300 mm

Dzięki, ale przede mną jeszcze dużo pracy :)
Ale mam teraz taki plan żeby codziennie zrobic chociaż jedno dobre zdjęcie :D
To, że się ma lustrzankę nie czyni Cię od razu fotografem ;) Trzeba dużo pracy w to wkładac, żeby robic w miarę dobre zdjęcia.
Zdjęcia w ruchu aby nie wyszły zamazane musisz ustawic jak najkrótszy czas naświetlania. U mnie przykładowo ustawiam sobie 1/4000 czyli najkrótszy jaki mam. Nie wiem jaki Ty masz u siebie. To może byc 1/800 albo 1/1000. Jak ustawisz np. 1/80 to zdjęcia będą zamazane, bo to długi czas naświetlania. Trzeba tylko pamiętac, że orzy czasie naświetlania 1/4000 zdjęcia mogą byc ciemne, więc warto sobie dostowac przesłonę i ISO. Z tym, że z kolei im większe ISO-tym większe szumy ;)

Ja mam obiektyw kitowy, 18-55mm, 1:3.5-5.6 IS.
Dłuższym obiektywem po prostu lepiej złapac bawiące się w oddali psy, z obiektywem krótkim musisz podchodzic i to jest dośc niewygodne.

Naklejka napisał(a):
Ćwicz, ćwicz, ja na lustro jeszcze poczekam, na razie znajoma doradziła canona 1100d i stałkę 50mm :smile:

Stałki fajne obiektywy ale ja jak bym miała teraz kupowac to jakiś długi jednak bo tego mi najbardziej brakuje. No cwiczyc muszę, nie ma bata :D
A Ty w czasie jak czekasz to się też zawsze możesz doinformowac co i jak z robieniem zdjęc, a jeszcze słyszałam, że mama Ci kaskę dołoży :razz: więc cierpliwości ;d

deer_1987 napisał(a):
Jaki cudny zachod :loveu:

Cudny, tylko szkoda, że był zapowiedzią nadchodzącego wiatru :diabloti:

kalyna napisał(a):
piękne te fotki nieba :loveu:

Dziękuję bardzo :)

agamer napisał(a):
Zdjęcia extra;-) mi tam kolory pasują :P
A co do obroży to jak zmieniłam z zwykłej na zaciskową (materiałową), odrazu poprawiło mi się prowadzenie psa na spacerach...i ręka mniej boli ;-))

Dzięki :) Jak dla mnie kolory czasami za blade, zbyt nieżywe, nijakie :P
Mamy łańcuszek nie dlatego, że Lasti ciągnie, bo nad tym pracuję w inny sposób ;) a z powodu zrywów do psów.

Jedno stare zdjęcie, które już tu było bo nie mam na razie innych ;)

Bierzemy udział w konkursie-kolejnym :)

I dlatego:

Proszę o polubienie tego na facebook'u: https://www.facebook.com/uwagadobrypies?sk=wall a następnie tego: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=323467264347147&set=o.147913365301916&type=1&theater
Możemy wygrać fajne nagrody w konkursie! Z góry dziękuję ^^

Posted

Stałka jest jasna, w sumie nie wiem, czy nie lepiej obiektyw z zoomem, ale one są drogie, bo mi na jasnym zależy, sama już nie wiem co kupić, bo to do fotografowania psa, świnek, czasem portretów... :P Ogólnie na cyfrówce pracuję na manualu, więc z lustrem nie bedzie problemu :lol: Na razie mogę pracować na kicie, a potem kupić coś lepszego, właśnie jak kasa będzie :D
U Ciebie też wieje? U nas okropnie...

Posted

Naklejka napisał(a):
Stałka jest jasna, w sumie nie wiem, czy nie lepiej obiektyw z zoomem, ale one są drogie, bo mi na jasnym zależy, sama już nie wiem co kupić, bo to do fotografowania psa, świnek, czasem portretów... :P Ogólnie na cyfrówce pracuję na manualu, więc z lustrem nie bedzie problemu :lol: Na razie mogę pracować na kicie, a potem kupić coś lepszego, właśnie jak kasa będzie :D
U Ciebie też wieje? U nas okropnie...

No tak, dlatego też chciałabym miec stałkę. Jak kupowałam aparat to też mówiłam: ok, na razie obiektyw kitowy a jak będzie kasa to kupię lepsze. Z tym, że jak dotąd tej kasy nie ma i się męczę z kitem :diabloti:
U nas wiało strasznie, w pobliżu mojego domu wyrwało więlką reklamę, częśc wpadła do stawku, częśc na ulicy i śmietniki pozwiewało do stawku. No i połamane drzewa...

Misia&Ruby napisał(a):
Piękne niebo :)

http://i1186.photobucket.com/albums/z366/Talucha/pola025.jpg
"Mamo, już biegnę!" :D

;) :)

Przyszły sledy dla Lastiego :) Później zrobię zdjęcia.
Tymczasem 3 stare zdjęcia po kastracji Lastiego:

I jeszcze raz baaaaardzo proszę o głosy na nas w konkursie:
Proszę o polubienie tego na facebook'u: https://www.facebook.com/uwagadobrypies?sk=wall a następnie tego: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=323467264347147&set=o.1479133653019 16&type=1&theater

[SIZE=2]Możemy wygrac fajne nagrody a potrzeba nam jeszcze kilku głosów! Prosimy! :modla:

Posted

Naklejka napisał(a):
Do 6 jest promocja na canona 1100d, dlatego jakbym go teraz kupiła, to na obiektyw musiałabym poczekać, aż się mama zmobilizuje :P

ja najpierw poradziłam się jaki aparat powinnam kupić. Jak już wiedziałam jaki i z jakim obiektywem i potem szukałam czy jakiś promocji nie ma. Bo w moim mieście kosztuje z 2600-2700 a znalazłam w promocji za 2200 :) przez neta nie chciałam brać, bo nie wiedziałam na 100% czy na pewno chce ten aparat. No bo było mi szkoda tyle kasy na aparat wydać, ale jak już go dotknęłam to puścić nie chciałam :lol:

za głosowane i nawet skomentowane :multi:

Posted

Naklejka napisał(a):
Ja wciąż nie umiem od nikogo się dowiedzieć jaki aparat kupić i wymiękam... :/

mi doradzała laska, która ma pojęcie o aparatach. A jak masz taką możliwość to możesz przejść się do sklepu z aparatami, ale różnych marek i oni pewnie doradzą, ja chciałam amatorki i nie zbyt drogi i się udało :)

Posted

Taa.. w sklepie tam moim rodzicom doradzili... większego szajsu nie mogli kupić...
a może ten canon 550d :P Talucha jesteś z niego zadowolona? Jak z użytkowaniem? Wygodny jest?

Posted

Naklejka napisał(a):
Do 6 jest promocja na canona 1100d, dlatego jakbym go teraz kupiła, to na obiektyw musiałabym poczekać, aż się mama zmobilizuje :P

Jakie stylowe wdzianko :cool3:

No na promocje warto się czaic :D
Wdzianko było super, zwłaszcza jak Lastiemu zdarzyło się popuścic to ślicznie pachniało :diabloti:

kalyna napisał(a):
ja najpierw poradziłam się jaki aparat powinnam kupić. Jak już wiedziałam jaki i z jakim obiektywem i potem szukałam czy jakiś promocji nie ma. Bo w moim mieście kosztuje z 2600-2700 a znalazłam w promocji za 2200 :) przez neta nie chciałam brać, bo nie wiedziałam na 100% czy na pewno chce ten aparat. No bo było mi szkoda tyle kasy na aparat wydać, ale jak już go dotknęłam to puścić nie chciałam :lol:

za głosowane i nawet skomentowane :multi:

Ja takiego droższego sprzętu nie lubię kupowac przez internet.
Dziękujemy za głosik :loveu: Ale już i tak nie dostanę nagrody, którą chciałam :shake: :P Liczyłam po cichu, że może uda się upolowac obrożę i smycz activdoga ale niestety... Wygrywa ją ten kto ma najwięcej 'lubię to' i dzisiaj zostało dodane zdjęcie, które już na wstępie ma 71 'lubię to' a my mamy zaledwie dwadzieścia pare :shake: ale jeszcze jest szansa na frisbee ;)
PS. Rozumiem, że jesteś Alina ? ;)

Naklejka napisał(a):
Ja wciąż nie umiem od nikogo się dowiedzieć jaki aparat kupić i wymiękam... :/

Ja też miałam dylemat jaki kupic :roll:, siedziałam w necie godzinami i się zastanawiałam. W końcu jechałam z zamiarem kupienia Canona 450D a wyszłam ze sklepu z Canonem 550D. Proponowali mi jeszcze Nikona 90D ale się uparłam, że chcę Canon :lol:

kalyna napisał(a):
mi doradzała laska, która ma pojęcie o aparatach. A jak masz taką możliwość to możesz przejść się do sklepu z aparatami, ale różnych marek i oni pewnie doradzą, ja chciałam amatorki i nie zbyt drogi i się udało :)

No ja bym jednak nie polecała pójścia do sklepu i się dowiadywania bo tam lubią wciskac najdroższe albo to co nie schodzi. No chyba, że trafi na uczciwego sprzedawcę...

Naklejka napisał(a):
Taa.. w sklepie tam moim rodzicom doradzili... większego szajsu nie mogli kupić...
a może ten canon 550d :P Talucha jesteś z niego zadowolona? Jak z użytkowaniem? Wygodny jest?

Dokładnie :roll:
To znaczy tak, jak dla mnie to on jest ok, odpowiada mi całkowicie, ja jeszcze nie jestem zaawansowana, więc mi starczy :P Denerwuje mnie tylko, że czasem jak robię zdjęcia z lampą (kilka) to trzeba trochę poczekac aż ta lampa się załaduje... To bywa irytujące. Ale teraz staram się nie robic zbyt wielu zdjęc z lampą, więc jest ok :P
Najwięcej narzekam na obiektyw bo to wiadomo, standard kit. Za ciemny, za krótki...
Aparat jak dla mnie jest wygodny, jest lekki jak na lustrzankę no i mi odpowiada w 100% układ przycisków i przejrzyste menu, łatwy w obsłudze.

Zrobiłam zdjęcia sledów ale są robione wieczorem, przy sztucznym świetle, z lampą błyskową, więc nie oddają ich rzeczywistych kolorów itp.
Postaram się jeszcze zrobic zdjęcia przy świetle dziennym to wstawię ponownie.
Brat musiał psa trzymac co by się nie wiercił zbytnio :mad:

Posted

Ten 550d znajoma też polecała, ale obiektyw.. hymm... Nie wiem jaki :lol: przydałby się dwa co najmniej, szkoda, ze to tyle kosztuje :P
Mi lampa też się długo ładuje- to normalne.

Ładne te szeleczki!

Posted

Tak, jestem Alina :)
mi się marzyła D90, ale po pierwsze aż takiego nie potrzebuję, bo ja 100% amator i tak zostanie :) a po drugi był zbyt drogi, jakby nie było to tysiąc więcej kosztował... no i najważniejsze sa obiektywy a nie samo pudło... a mi się marzy jakiś dłuższy obiektyw, ale z tym musze poczekać....

no to Lasti gotowy do ciągnięcie sań, ino słyszałam, że śniegu ma nie być tej zimy :( :( :(