Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Talucha']W Gdyni znowu będzie p. Zofia Mrzewińska, będą wykłady na temat wychowywania szczeniąt. Zastanawiam się czy jechać. Tylko muszę się szybko zastanawiać, bo trzeba się zarejestrować wcześniej.[/QUOTE]

nie zastanawiaj się, tylko biegiem zapisuj się ;)
a potem rób notatki i zdasz nam relację :multi:

powiem tyle, ze z każdego zdania możesz czegoś się nauczyć :)

Łooo jaki śpioch z Lastiego :lol:

i to jest niesprawiedliwe, ze w Poznaniu nie ma takich warsztatów :( albo jeszcze o tym nie wiem...

• Replies 4.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='kalyna']nie zastanawiaj się, tylko biegiem zapisuj się ;)

i to jest niesprawiedliwe, ze w Poznaniu nie ma takich warsztatów :( albo jeszcze o tym nie wiem...[/QUOTE]
Ani w Rzeszowie nie ma nic takiego...:(

Posted

[quote name='magdabroy'] śpioszek :evil_lol:[/QUOTE]

Może w weekend uda mi się porobić mu jakieś fotki w ruchu co by nie było, że ostatnio tylko śpimy :evil_lol:

[quote name='kalyna']nie zastanawiaj się, tylko biegiem zapisuj się ;)

i to jest niesprawiedliwe, ze w Poznaniu nie ma takich warsztatów :( albo jeszcze o tym nie wiem...[/QUOTE]

Już raz byłam na wykładach z p. Zofią :) Kobieta jest genialna, teraz też się zapisałam, mam nadzieję, że starczyło dla mnie miejsca :)

[quote name='aganela']Ani w Rzeszowie nie ma nic takiego...:([/QUOTE]

Ja przez dłuuugi czas nie wiedziałam, że u nas są takie warsztaty. Olśniło mnie przez jakiś temat na dogo :lol:
I są organizowane z różnymi osobami, w dodatku za darmo, trzeba tylko przynieść jakieś rzeczy dla potrzebujących psów, np. koce albo karmę :)

Posted

[quote name='whiteterrier']Jaki piękny Lasti :loveu:

:)

[quote name='magdabroy'] piątka :)

On to tak słodko robi :lol:

[quote name='Aleksandra95']To się wyszalał :razz:

Tak, po dłuższej przerwie miał okazję wyszaleć się z kilkoma psiakami, pobiegał trochę po plaży... :) Jeszcze mu szajba odwaliła, zaczął biegać w kółko i wyrwał mi się po takich schodkach w górę, gdzie szła jakaś kobieta z mężem, a za nimi jeszcze grupka młodych kolesi. Myślałam, że go zatłukę, wołałam go a on się patrzy zadowolony z tych schodów. Nie chciałam żeby tak biegł, bo by tych ludzi oplątał linką, a to by miłe nie było. Na szczęście ci ludzie się nie złościli, złapali mi go i się śmiali, że mam zwariowanego psa :lol: No ale i tak ich przeprosiłam bo mi głupio za niego było.

[quote name='Kaaasia']Zadowolony ze spacerku :smile:

Nawet bardzo :) Dzisiaj też chciałam go gdzieś zabrać ale niestety nie dam rady :shake:

Posted

[quote name='magdabroy'] skok na plecy :evil_lol:

Szkoda, że nie chce tego zrobić na komendę :diabloti:

[quote name='maryg22'] :lol:
Wygląda na to, że napis na szelkach idealnie do niego pasuje :evil_lol:

Oczywiście, że pasuje :D :evil_lol:

[quote name='Patik'] jaka minkę zrobił:D
śliczne szelki ;) a napis idealnie pasuję:evil_lol:

On zawsze strzela jakieś miny :lol:

[quote name='dOgLoV'] fajne ujęcie :loveu:

Widzę, że to zdjęcie się najbardziej podoba :lol:

[quote name='omry']Tyłeczki :razz:

Na co Ty zwracasz uwagę, zboczeńcu :diabloti:

Nie dostałam jeszcze e-maila od Fundacji Dobrych Zwierząt, więc nie wiem czy będzie dla mnie miejsce na wykładach :(

Posted

[quote name='Talucha']
Na co Ty zwracasz uwagę, zboczeńcu :diabloti:[/QUOTE]

Na to, co najlepsze :evil_lol:

[quote name='Talucha']Nooo i dostałam wreszcie e-maila potwierdzającego z fundacji Dobrych Zwierząt, także będę na wykładach z p. Zofią :D[/QUOTE]

Super :) To te wykłady o papisiach? :)

Posted

[quote name='Klaudia&Aza'] jak grzecznie siedzi :lol:

Tylko przez chwilę :lol:

[quote name='omry']Na to, co najlepsze :evil_lol:

Super :) To te wykłady o papisiach? :)

:evil_lol:
Tak, na te :)

Wykłady były super, może się powtarzam ale p. Zofia jest genialna :)
Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś będzie u nas prowadziła jakieś wykłady :) Teraz będą z Dorotą Sumińską ale raczej na nie nie idę.
Jutro jest festyn Pies w Wielkim Mieście, miałam jechać z Lastim no ale się pochorowałam :/ i się nigdzie nie ruszam.
Mam jakieś zaległe fotki.

Dzisiaj wyskoczyłam z Lastim tylko na chwilę na spacer no i go spuściłam ze smyczy. No i jestem zadowolona bo się pięknie słuchał :loveu: i nawet odwołał się od psa, a był bardzo blisko :D Także na +

Posted

[quote name='Talucha']

Dzisiaj wyskoczyłam z Lastim tylko na chwilę na spacer no i go spuściłam ze smyczy. No i jestem zadowolona bo się pięknie słuchał :loveu: i nawet odwołał się od psa, a był bardzo blisko :D Także na +[/QUOTE]

To gratuluję :)
Pamiętam mój zaciesz, jak kura zaczęła mi się od psów odwoływać. O rany jak ja się cieszyłam :D

Posted (edited)

[quote name='omry']To gratuluję :)
Pamiętam mój zaciesz, jak kura zaczęła mi się od psów odwoływać. O rany jak ja się cieszyłam :D

Tylko, że z Lastim to jest tak, że jednego dnia jest super pięknie, a następnego ma mnie kompletnie w dupie :shake:

[quote name='Naklejka'] Świetne! ;)

Dzięki ;)

[quote name='kalyna'] przyjaźń psio-ludzka :loveu:

a możesz napisać o czym była mowa na tych wykładach.... jak ja Wam ich zazdroszczę... na p. Sumińską też nie szłabym....ale p. Zofii nie przeżyję, ze znowu miałaś okazję...

Odpisałam Ci i wszystko mi się usunęło, a już się tak rozpisałam :placz: zaraz edytuję i napiszę wszystko od nowa

edit. No to tak.
Było o tym, żeby witać się z psem po powrocie np. z pracy. Błędem jest ignorowanie psa jak to polecają w niektórych poradnikach. Witać się z psem, to nie znaczy, że mamy mu pozwalać po sobie skakać i drzeć ubranie. Wystarczy mieć przy sobie np. kawałek suchego chleba i za każdym razem przy powitaniu naprowadzać psa w siad. W stadach wilków szczeniaki skaczą na matkę właśnie prosząc o jedzenie, jeśli go nie dostają, oznacza to dla nich śmierć głodową, dlatego nie mamy ignorować zwierzaka. Nauczy to psa tego, że nie ma skakać na nas i gości, za każdym razem będzie siadał, bo będzie wiedział, że to się wiąże z czymś przyjemnym. Błędem jest żegnanie się z psem gdy wychodzimy. Mówiła jak nauczyć psa szacunku do naszych dłoni i ogólnie ciała oraz że najlepiej ćwiczyć z psem komendy z jego poziomu, tzn. klęcząc lub siedząc. Wtedy przy uczeniu pies ma przed sobą naszą twarz, skupia się na niej, co procentuje później skupianiem się na nas. Było też o tym jak zacząć naukę aportu, jak bawić się z psem, jak zrobić aby pies wracał z aportem a nie gdzieś tam sobie uciekał. P. Zofia pokazywała też jak uczyć psa oddawania rzeczy żeby potem nie było z tym problemów. Wspominała jak głaskać psa żeby to też dla niego było przyjemne. Nie od góry, po głowie i karku, a rękę kierować od dołu i iskać psa tak jakby jego matka czyściła mu futerko. W momencie kiedy pies np. gryzie nas po dłoniach nie wolno piszczeć, bo nie jesteśmy drugim szczeniakiem i na to nie pozwalamy. Mówiła też, że nie ma czegoś takiego, że pies chce nas zdominować. Żaden normalny pies, szczeniak, nie chce zdominować swojego opiekuna. Tak jak dziecko nie chce dominować nad rodzicem. Pies musi mieć jasno określone reguły. To, że śpi z nami w łóżku, nie obniża naszej pozycji w stadzie. Pies może spać w łóżku, jeśli to MY na to pozwolimy i pies musi zejść, jeśli MY tak chcemy. I jeszcze było o tym, jak mieć kontrolę nad psimi emocjami, tzn. nauka słowa 'dobrze' np. wyłapujemy kiedy pies jest w dobrym humorze, wtedy mówimy 'dobrze'. Trzeba nauczyć psa znaczenia słów takich jak 'nie', 'fe'. Pies sam z siebie nie będzie wiedział co to znaczy, a ludzie się irytują kiedy mówią psu 'fe' a on nie słucha. I ważne jest żeby wskazywać psu właściwą drogę. Jeśli mówimy 'nie', zaraz pokazać psu czego od niego oczekujemy.
Uff, co tam jeszcze było... Teraz nie mogę sobie przypomnieć ale było o jeszcze kilku rzeczach :) No i nie umiem tego napisać w taki sposób jak mówiła o tym p. Zofia, jest zupełnie inaczej jak się tego słucha

Edited by Talucha