Daria_13 Posted April 14, 2011 Posted April 14, 2011 no więc gdy dzisiaj przyszłam ze szkoły zauważyłam, że mój 8 letni kundelek- Allan ma opuchnięty z jednej strony pyszczek, jestem pewna, że jest to spowodowane zębem, chorym zębem. Jego to boli, nie da sobie dotknąć.Jestem sama w domu i nie wiem co robić, a lecznica zamykana jest o 19. Czy mogę pójść do weta bez psa, żeby przepisał antybiotyk na tą opuchliznę bez oględzin psa? on nie da sobie tego dotknąć na pewno weterynarzowi, skoro nawet mnie nie pozwolił. Gdy zejdzie ta opuchlizna to idziemy na badania i Allanek będzie miał usuwany kamień, ale teraz liczy się tylko zmniejszenie tego obrzęku. Pomóżcie mi! Quote
filodendron Posted April 14, 2011 Posted April 14, 2011 A dlaczego chcesz iść bez psa? Niech wet chociaż rzuci okiem na to. Nawet jeśli masz rację i potrzebny jest antybiotyk, to wet może nie chcieć wypisać recepty 'w ciemno'. Quote
Rysia88 Posted April 14, 2011 Posted April 14, 2011 ja też uważam, że powinnaś iść z psem, w zasadzie to weci z różnymi zwierzętami mają do czynienia i napewno będzie wiedział jak postąpić z psem by ten dał się obejrzeć:):) pozdrawiam Quote
Daria_13 Posted April 14, 2011 Author Posted April 14, 2011 Mogę iść z psem, ale nie poradzę sobie z nim sama, będzie się wyrywał, tym bardziej, że go to boli i drażni. Nie ma szans, że pozwoli to sobie dotknąć. Ale pójdę... nie pozostaje nic innego Quote
Daria_13 Posted April 14, 2011 Author Posted April 14, 2011 W mojej okolicy jest tylko jedna lecznica, do której nie jestem przekonana, a pani nie ma zbyt fajnego podejścia do zwierzaków, więc wątpię, że coś zdoła wymyślić Quote
asia300 Posted April 14, 2011 Posted April 14, 2011 Weterynarz bez psa nie przepisze nic :) musi psa obejrzeć , zwarzyć zeby dobrać odpowiednią dawke antybiotyku :) lekarz weterynarz ma do czynienia z takimi przypadkami i wierz mi wie doskonale jak sobie poradzić z psem który czuje ból ,zresztą bedzie wtedy miał mozliwosć podania psu w zastrzyku środka przeciwbólowego :) zreszta nie jest powiedziane ze to ząb moze coś go ugryzło ? Leć szybciutko z pieskiem do weta :) w Bedzinie masz 7 lecznic weterynaryjnych ;) Quote
Qeeriefire Posted April 14, 2011 Posted April 14, 2011 Idz z psem , a weterynarz przecież może podać coś na uspokojnie lub w konieczności poda lekką narkoze Quote
Daria_13 Posted April 15, 2011 Author Posted April 15, 2011 Byliśmy z Allankiem wczoraj u weta, skończyło się na zastrzyku i mojej panice. Przy okazji zrobiliśmy badania moczu, bo ostatnio Allan chodzi i tak posikuje po domku, czasem w tym moczu występuje krew. A 15 maja czeka nas zabieg pod narkozą usuwania kamienia i leczenia ogólnego ząbków, więc czeka nas trudnyyy okres Quote
maladuza Posted April 15, 2011 Posted April 15, 2011 Weterynarz głupi nie jest i po pierwsze nie przepisze nic jak nie ma pewności że w ogóle taki piesek jest, a po drugie to wie co robić kiedy pies nie chce dać się zbadać. Quote
asia300 Posted April 15, 2011 Posted April 15, 2011 Daria_13 cieszę sie bardzo ze juz po wszystkim :) a co było dokładnie pieskowi wet stwierdził co spowodowało opuchlizne? Quote
Qeeriefire Posted April 15, 2011 Posted April 15, 2011 To dobrze , z tego co zrozumiałam to kamień nazębny to spowodował ...;) Quote
Daria_13 Posted April 15, 2011 Author Posted April 15, 2011 Tak, głównym powodem był ten kamień nazębny. Na jednym kle wytworzył się u góry i podszedł pod dziąsło, stąd było troszkę krwi, a potem opuchlizna. Nie mam pojęcia co z tym moczem może być nie tak, nie wiem czemu w nim czasem występuje krew... i pies popuszcza takie kropelki moczu... Quote
Recommended Posts