Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Wiola&Miłosz']No na bank pojedzie. Ja ci to mowie:) A chcesz znac lepsza wiadomosc?
Jakby co odwioze go do wroclawia przez twoja wioche:cool3:[/QUOTE]

czy to znaczy że wreszcie wdepniesz na kawę i zobaczę Twoją michę na żywo???:) no i w drodze powrotnej zabierzesz Barry'ego? czy odpoczywasz kilka dni po tymczasie???

a za te "wioche " to zobaczysz...znów będzie mandacik!!:)

Posted

[quote name='danavas']czy to znaczy że wreszcie wdepniesz na kawę i zobaczę Twoją michę na żywo???:) no i w drodze powrotnej zabierzesz Barry'ego? czy odpoczywasz kilka dni po tymczasie???

a za te "wioche " to zobaczysz...znów będzie mandacik!!:)[/QUOTE]
Babo ja mam 17 pkt karnych wiec bujaj;)
Nie no po bubie nie bede miala po czym odpoczywac;)
Moge wdepnac- oferujesz nocleg??:D
moge zabrac.. Jak bede wracac;)

Posted

[quote name='Wiola&Miłosz']Babo ja mam 17 pkt karnych wiec bujaj;)
Nie no po bubie nie bede miala po czym odpoczywac;)
Moge wdepnac- oferujesz nocleg??:D
moge zabrac.. Jak bede wracac;)[/QUOTE]

a pewnie:) mam tymczas dla psiaków przetrzymam tez Was:)

Posted

Misiek jest oglaszany przez fundacje Tino. Szuka prawdziwego domu w tym takze na terenie Niemiec. Fundacja jest znana nam wszystkim i pomocna. A jesli chodzi o oplaty to sa to wszystkie koszta ktore trzeba poniesc przy adopcji psa (paszport, szczepienia, sterylizacja/kastracja, transport i oplaty podatkowe)

Posted

[quote name='Wiola&Miłosz']Misiek jest oglaszany przez fundacje Tino. Szuka prawdziwego domu w tym takze na terenie Niemiec. Fundacja jest znana nam wszystkim i pomocna. A jesli chodzi o oplaty to sa to wszystkie koszta ktore trzeba poniesc przy adopcji psa (paszport, szczepienia, sterylizacja/kastracja, transport i oplaty podatkowe)[/QUOTE]

Cudownie !
Chcialabym tez zyc w takiej krainie wiary i naiwnosci :roll:

Posted

[quote name='wellington']Cudownie !
Chcialabym tez zyc w takiej krainie wiary i naiwnosci :roll:
Bo mialas zle zapewne doswiadczenia z adopcjami z Niemiec..
Jak juz prowadzisz krucjate to prowadz ja uczciwie i przejrzyj wszystkie watki psow
ktore zostaly adoptowane za pomoca tej fundacji. Sa biezace zdjecia informacje
i wszystko to co chcemy a dosc czesto w PL sie zdarza ze nie ma.
Wiec nie wrzucaj wsystkich do jednego wora i nie mierz miara swoich badz czyichs doswiadczen.

Prosze bardzo watki do poczytania
http://www.dogomania.pl/forum/threads/235777-Perła-małe-puchate-coś-czy-choroba-przekreślii-jej-szanse-na-ciepły-dom/page5

http://www.dogomania.pl/forum/threads/232834-Barry-nadal-czeka-na-swoje-miejsce-na-dom-(/page7

http://www.dogomania.pl/forum/threads/234522-a-Cyryl-to-ma-dom-)-i-nowe-imię-LUCKY-)-bo-z-taką-rodzinką-to-on-jest-szczęściarzem-)/page7

Posted

Wiola&Miłosz napisał(a):
A jesli chodzi o oplaty to sa to wszystkie koszta ktore trzeba poniesc przy adopcji psa (paszport, szczepienia, sterylizacja/kastracja, transport i oplaty podatkowe)

ale przecież ten pies już jest zaszczepiony i wykastrowany z pieniędzy zebranych od darczyńców - wynika to z rozliczenia w pierwszym poście :hmmmm:
paszport kosztuje 50 zł, czyli 12 euro
a co to są opłaty podatkowe? - kto mi wyjaśni, za co są te opłaty?

Posted

[quote name='zioberek87']a co ciocia, jakie masz doświadczenia z Niemcami, może z tą organizacją?
z Niemcami jako narodem mam, bo wiele lat tam mieszkałam, a w Polsce mam do czynienia z nimi zawodowo - mam o nich dobrą opinię.
Ale z organizacjami osobiście kontaktu nie miałam i nie mam. Tyle tylko, że czytam regularnie strony niemieckich fundacji.
Dlatego zainteresowała mnie ta sprawa, a raczej to tłumaczenie, że 300 euro to zwrot kosztów poniesionych przez tą fundację.
Bo jak wynika z rozliczenia, to koszty poniosły póki co osoby wpłacające na tego psiaka, a nie fundacja Tino.....

Przyznam, że jestem też trochę zniesmaczona, że jakaś organizacja pomagająca zwierzętom w potrzebie pobiera takie wysokie opłaty :roll:
Ja też jestem w fundacji (i to polskiej, czyli bez porównania biedniejszej) - i naprawdę nie pamiętam przypadku, żeby chociaż raz pobrana była jakakolwiek opłata czy zwrot kosztów przy wydaniu psa do adopcji. A przecież koszty mamy ogromne - każdy pies idzie do adopcji wyleczony, zaszczepiony, wykastrowany, często transport robimy na nasz koszt - i nigdy nie zażądaliśmy nawet 10 zł zwrotu poniesionych kosztów....

Jak coś takiego widzę, to też mi przychodzi na myśl, że pies dla tej fundacji to po prostu towar na sprzedaż.
A co jeśli zgłosi się potencjalny chętny dom - wspaniali ludzie kochający zwierzęta, ale nie mają 300 euro na zapłacenie za psa? Pies nadal będzie bezdomny, bo potencjalny DS był za biedny? Pies nie potrzebuje bogatego domu, tylko kochającego.
Nie widziałam, żeby któraś polska fundacja wystawiała psy za konkretną cenę.

No i chciałabym dowiedzieć się, co to są opłaty podatkowe?

Posted

Panie pomagierki i naiwniaczki troszczace sie o systematyczny naplyw towaru dla polsko-niemieckiej handlarskiej holoty, wy macie do perfekcji opanowane wciskanie
kitu o czym dane mi bylo sie osobiscie przekonac.Wysylacie psy do Niemiec bez zadnej klauzuli ochronnej i komu i gdzie zostana sprzedane to tylko zalezy od handlar.
Te spolki handlarskie ktore sprowadzaja psy sprzedaja temu co zaplaci, gdyby tak sprawdzaly przyszlych wlascicieli jak to robia schroniska to nie mialy by zbytu.
Moze lepiej poproscie swoje przyjaciolki handlary z niemiec zeby zbieraly pieniadze i pomagaly psom w Polskich schroniskach i zamiast psow wysylajcie im zdjecia
potrzebujacych schronisk.

Posted

[quote name='Wiola&Miłosz']Bo mialas zle zapewne doswiadczenia z adopcjami z Niemiec..
Jak juz prowadzisz krucjate to prowadz ja uczciwie i przejrzyj wszystkie watki psow
ktore zostaly adoptowane za pomoca tej fundacji. Sa biezace zdjecia informacje
i wszystko to co chcemy a dosc czesto w PL sie zdarza ze nie ma.
Wiec nie wrzucaj wsystkich do jednego wora i nie mierz miara swoich badz czyichs doswiadczen.

Prosze bardzo watki do poczytania
http://www.dogomania.pl/forum/threads/235777-Perła-małe-puchate-coś-czy-choroba-przekreślii-jej-szanse-na-ciepły-dom/page5

http://www.dogomania.pl/forum/threads/232834-Barry-nadal-czeka-na-swoje-miejsce-na-dom-(/page7

http://www.dogomania.pl/forum/threads/234522-a-Cyryl-to-ma-dom-)-i-nowe-imię-LUCKY-)-bo-z-taką-rodzinką-to-on-jest-szczęściarzem-)/page7

1.Przeczytalam ostatnia strone watku Perly.
Jest tam m.i. napisane

[quote name='danavas']no ona biedna bo to już trzeci pies z fundacji który jej choruje...ale ona kocha Perełkę.... i nie żałuje na weta...

Jak to jest ? Fundacja same chore psy wydaje tej pani w Niemczech ?

Czy to zdjecie juz jest z nowa pania ?
http://images35.fotosik.pl/1733/4fa6daf165b83f6egen.jpg

2.Barry - drugi watek , ktory podalas.
Barry tez szuka domu w Niemczech za niebanalna oplate 300€ . Byc moze go juz znalazl.

3. Cyryl juz w nowym domku, za niego oplata identyczna:

Nie mam nic przeciwko takim oplatom jesli one wroca do placowki polskiej, ktora psa uratowala - czy to fundacja, czy to schronisko, przytulisko, itp. i przysluzy sie do poprawy warunkow dla zwierzat w POLSCE.
Ale zdecydowanie jestem przeciwna temu zeby ta oplata wedrowala do kieszeni handlarzy.

I prosze nie pisac o tych wspanialych darach przywiezionych - one zostaly handlarzom przez dobrych ludzi podarowane, handlarze grosza na nie nie wylozyli.

Ajula, zadajesz bardzo madre , ale i bardzo niewygodne pytania :

[quote name='Ajula']ale przecież ten pies już jest zaszczepiony i wykastrowany z pieniędzy zebranych od darczyńców - wynika to z rozliczenia w pierwszym poście :hmmmm:
paszport kosztuje 50 zł, czyli 12 euro
a co to są opłaty podatkowe? - kto mi wyjaśni, za co są te opłaty?

[quote name='Ajula']z Niemcami jako narodem mam, bo wiele lat tam mieszkałam, a w Polsce mam do czynienia z nimi zawodowo - mam o nich dobrą opinię.
Ale z organizacjami osobiście kontaktu nie miałam i nie mam. Tyle tylko, że czytam regularnie strony niemieckich fundacji.
Dlatego zainteresowała mnie ta sprawa, a raczej to tłumaczenie, że 300 euro to zwrot kosztów poniesionych przez tą fundację.
Bo jak wynika z rozliczenia, to koszty poniosły póki co osoby wpłacające na tego psiaka, a nie fundacja Tino.....

Przyznam, że jestem też trochę zniesmaczona, że jakaś organizacja pomagająca zwierzętom w potrzebie pobiera takie wysokie opłaty :roll:
Ja też jestem w fundacji (i to polskiej, czyli bez porównania biedniejszej) - i naprawdę nie pamiętam przypadku, żeby chociaż raz pobrana była jakakolwiek opłata czy zwrot kosztów przy wydaniu psa do adopcji. A przecież koszty mamy ogromne - każdy pies idzie do adopcji wyleczony, zaszczepiony, wykastrowany, często transport robimy na nasz koszt - i nigdy nie zażądaliśmy nawet 10 zł zwrotu poniesionych kosztów....

Jak coś takiego widzę, to też mi przychodzi na myśl, że pies dla tej fundacji to po prostu towar na sprzedaż.
A co jeśli zgłosi się potencjalny chętny dom - wspaniali ludzie kochający zwierzęta, ale nie mają 300 euro na zapłacenie za psa? Pies nadal będzie bezdomny, bo potencjalny DS był za biedny? Pies nie potrzebuje bogatego domu, tylko kochającego.
Nie widziałam, żeby któraś polska fundacja wystawiała psy za konkretną cenę.

No i chciałabym dowiedzieć się, co to są opłaty podatkowe?

Posted (edited)

Nie jestem tu strona ktora bierze udzial w wyadoptowaniu psa, lecz pomimo tego nie uwazam ze to cos zlego. Jesli pies nawet za oplata ma znalesc kochajacy dom jestem za.
A dlaczego? Otoz dlatego ze u nas ludzie zwierzat nie szanuja kompletnie. Ile razy mamy zwroty z adopcji po roku dwoch. Moze jakby wydali pieniadze na psa bardziej by docenili.
Bo czlowiek to taka istota w dzisiejszych czasach ze szanuje glownie pieniadze.
Nie pisze tutaj o zwierzolubach ale o ludziach ktorzy nic sobie nie robia z zywej istoty.
Na wiekszosc waszych pytan zapewne odpowie danavas lub Balbina.

A co do oplat.. A z hodowli ile pies kosztuje? I niby metryka 800
zarcie nie za wiele a 3 tys potrafi..

Tak to kundel.. rodowodu nie ma.. ale ktos sie nim zajmuje prawda?
W Pl przeciez mamy duuzo hotelikow i dt platnych
dlaczego one tyle kosztuja??

welington poczytalas ostatnie strony.
Poczytaj cale watki a dopiero pozniej pisz

Edited by Wiola&Miłosz
Posted

I jeszcze jedno. Mam nadzieje ze wypowie sie tutaj osoba ktora zna sie dokladnie na przepisach
dotyczacych adopcji po stronie Niemieckiej. Bowiem sie wiele rzeczy zmienilo od czasow dogomaniackich afer.

A tak poza tym bardzo sie ciesze ze jestescie kochane obecne i czujne;)
Jeszcze mc temu takie tu pustki byly..

Moze wspolnymi silami znajdziemy mu domek w PL?
Moze dolaczycie sie do zrobienia ogloszen, plakatow?:cool3:

Guest Elżbieta481
Posted

Misiek szuka domu w fatherlanndzie..Ups-to tu nie ma dla mnie miejsca.
EOT
Elżbieta

Posted

piescofajnyjest napisał(a):
jak trzeba pomoc z plakatami z ogloszeniami-to nikogo nie ma, jak Misio sie zagubil, to tez garstka, ale teraz to nagle ruch sie zrobil.....hmmm....spokojnie Wiola, zaraz znowu beda pustki!

Wiem ale mam cicha nadzieje ze w koncu moze ktos pomoze nam by misiek jak zwykle sie nie zagubil wsrod watkow;) Ale ja juz mam plan na wszystkich watkach watkach moich psow zapomnianych bede pisac ze zgubilam go, pozniej ze wywoze go do Niemiec;)
Moze ktos sie zlituje i pomoze wyadoptowac go w PL:diabloti:

Albo mam calkiem inny plan zrobmy z niego inwalide... Polamiemy go troszke
wtedy wszyscy nam pomoga...

Posted

[quote name='Wiola&Miłosz']
Tak to kundel.. rodowodu nie ma.. ale ktos sie nim zajmuje prawda?

tak, to Wy się nim zajmujecie, osoby, które go uratowały i ponoszą koszty - więc to zasługa tych osób i jak ktoś powinien dostać jakieś pieniądze, to właśnie one, a nie jakaś fundacja, która tylko pośredniczy w adopcji

[quote name='Wiola&Miłosz']

A co do oplat.. A z hodowli ile pies kosztuje? I niby metryka 800
zarcie nie za wiele a 3 tys potrafi..

dziwne porównanie, bo hodowla sprzedaje psy jako towar i nie ukrywa tego :roll:
to jest działalność gospodarcza, szczeniak jest na sprzedaż za konkretną cenę - żadna hodowla nie udaje, że prowadzi działalność charytatywną....

Ja się nie kłócę z tym, że fundacja Tino rzeczywiście wywozi psy do adopcji do konkretnych domów i konkretnych ludzi - w to wierzę, że psy trafiają do dobrych domów i śpią na kanapach.

Ja piszę tylko o tym, że pobieranie niebagatelnej sumy 300 euro za jednego psa jest faktycznie sprzedaniem tego psa.
Mnie po prostu odrzuca, że fundacja charytatywna sprzedaje psy.
Dajesz im z Polski zaszczepionego, wykastrowanego itd. psa, a oni go sprzedają twierdząc, że jest to zwrot ich kosztów (których nie ponieśli).

Rację ma wellington: te dary, które do Polski są przywożone - ok, super, dziękować trzeba za to - ale to nie z kieszeni tej fundacji, tylko od darczyńców tej fundacji są te dary.
Od porządnych Niemców, którzy kochają psy i nie szczędzą kasy na pomaganie im.

Jednak nie chodzi mi o to, żeby tu robić jakiś dym, nie będę wchodzić w dyskusje. Chciałam się zorientować o co chodzi w tej sprawie. Już się zorientowałam.
Przeczytałam wskazane wątki - cieszę się, że psy dobrze trafiły, że mają domy i śpią na kanapach. Wierzę w to, bo znam stosunek większości Niemców do psów, kochają psy i dbają o nie.
Brzydzi mnie tylko, że ktoś przy okazji na tym zarabia.
Nic mi do tego, że jakaś fundacja zarabia na psach, skoro prawnie jest to dozwolone. Ale jednak mam niesmak.
Wiem, że są w Niemczech fundacje, które też pomagają zagranicznym psom, ale nie kasują 300 euro za sztukę.

Posted

Ajula dla ciebie jest to sytuacja nie do wyobrazenia ja niestety ja przyjmuje i jesli Misiek znajdzie domek na terenie Niemieckim to sie bede bardzo cieszyc bez wzgledu na twoja opinie i zdanie na ten temat;)

Awit piekne dzieki:)

Posted

Też mi się to nie podoba, ale może zamiast strzelać focha i przenosić się do innej "piaskownicy" zróbmy wszystko, żeby znaleźć Miśkowi odpowiedni dom w PL.