Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

@Agasia -ty i kazdy inny jest mile widzianym gosciem, przeciez w twoich ulubionych setterach istnieje ten sam problem - golic, trymowac, farbowac...

Cieszę sie... szczegolnie ze amerykanskie setery to przeciez domieszka afganów... :) Ahh nie moge sie napatrzec!

fajny on ale bez wąsów - wąsy muszą być :smile: na golasa na show . kiedys moj afgan za brak wasów wileciał z ringu z dyskwalifikacją.

Sklonilo mnie to do myslenia, prawda jest taka, ze na afganach znam sie tyle, ze jestem zachwycona ich wygladem i znam charakter - szczegolow brak. Czy tylko w tej rasie jest jakies "ale" do golonej szyjki i braku wąsów? Pytam, bo moj seter, choc to jeszcze maluch, ale planuje byc wygolony i juz od malego na wystawach bez wąsów!

A tak apropo za lat pare, gdy hodowla seterow, bedzie taka jaka chcę zeby byla (a to troszkę pracy), myślę, ze do mojego seterowego teamu dołączy jeden afganik... Mają to coś co kocham w psach!

• Replies 515
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

nie ruszaj wibrysow...wibrysow bronic bede do "ostatniej kropli krwi" -przeciez ucinajac je odejmujesz swemu pupilowi jedna z mozliwosci poruszania sie w swiecie...na ile tutejszych wystaw robilam czerwonego settera to nie zlicze, ale nigdy nie przyszla mi do glowy taka zbrodnicza mysl...
a jak planujesz posiadac affa z seterami to przygotuj sie na niekonczace zdziwienie i swoje i swoich czterolapych przyjaciol -poniewaz sposoby ich polowan tak diametralnie rozne sa i ich interesy nigdy nie sa zgodne...na pewno nie bedziesz narzekac na nude...
acha i co najwaznijsze nigdy nie mysl o afganie - PIES - a unikniesz wielu rozczarowan i klopotow...CHART bardzo rozni sie od PSA

Posted

a jak planujesz posiadac affa z seterami to przygotuj sie na niekonczace zdziwienie i swoje i swoich czterolapych przyjaciol -poniewaz sposoby ich polowan tak diametralnie rozne sa i ich interesy nigdy nie sa zgodne...na pewno nie bedziesz narzekac na nude...
acha i co najwaznijsze nigdy nie mysl o afganie - PIES - a unikniesz wielu rozczarowan i klopotow...CHART bardzo rozni sie od PSA
Między innymi dlatego mi się to podoba... ;)

Lubie psy, ktore wlasnie nie tylko są psami, mają ten charakter i tą charyzmę. Ale myślę, że do afgana muszę się jeszcze sporo nauczyc.

Posted

[quote name='Fart']
http://img261.imageshack.us/img261/7059/ericheadzl5.jpg
na dzisiejszy poniedzialkowy trudny start "rozwiana" glowa mego ulubionego Ericka - Karakush In Champagne -fotka pochodzi z ostatniej Sydney-Royal gdzie w/w zagarnal wszystko co bylo do zagarniecia...ech
a tak na boku - z taka wygolona szyja z europejskiego ringu pewnie by zostal wywalony przez sedziego trzymajacego sie wzorca -"szata ma byc zachowana w kondycji naturalnej..."

GENIALNY :loveu: moje małe wielkie marzenie... i ten kolor :loveu:
Wygolona "twarz" i szyja wyglądają bardzo efektownie.

A co do wibysów, to mając pudla dużego, który regularnie ma golony pysk, ale czasem też zarasta to nie zauważyłam różnicy w poruszaniu się i orientacji, działa ok i na agility też świetnie sobie radzi więc to chyba nie przeszkadza ;)

To co prawda nie jest moja grupa, ale afganowy wątek śledzę po cichu :cool3: SUPER są te Wasze charty

Pozdrawiam, Ania.

• 2 weeks later...
Posted

Fart wiem że ty też już dojechałaś na zachodni skrawek europy wieć może będzeimy mało skromne i troszke się pochwalimy :)
Wystawiałyśmy się na wystawie w POZNANIU bardzo lubie ta wystawe bo stawka zawsze większa niż przeciętnie sędzia raczej dobrany do rasy ( oczywiście zawsze będą niezadowoleni ale co by nie mówić oddział w Poznaniu stara się i TO WIDAC! ). Inna kwestia że Poznań i klubówki zazwyczaj są dla nas szczęśliwe i tak było i w tym roku :)))) .
10.11.07
Wystawa klubowa
Calamus TRUE LADY V1, MŁODZIEŻOWY ZWYCIĘZCA KLUBU 07, BOB JUNIOR I BIS JUNIOR :))))
tatuśko True czyli jegomość KARAKUSH And Proud Of It V1, ZWYCIĘZCA KLUBU CHARTA 2007 , BOB :)
na drugi dzień nie mogło być lepiej a jednak było :)))) !!!
11.11.07 Wystawa o puchar europy środkowei i wschodniej
CALAMUS True lADY v1, MŁODZIEŻOWY ZWYCIĘZCA EUROPY ŚRODKOWEJ I WSCHODNIEJ, MŁODZIEZOWY ZWYCIĘZCA POLSKI 2007 :lol::multi::multi::multi::multi:
MŁ.CH BREATHLEES de Darjeeling[COLOR=black]" FURYO" v1, Zwycięzca Młodzieży, BOB jr, BOB, BOG III , BIS Junior i tytuły
MŁODZIEŻOWY ZWYCIĘZCA EUROPY ŚRODKOWEJ I WSCHODNIEJ
MŁODZIEŻOWY ZWYCIĘZCA POLSKI
NAJLEPSZY AFGAN WYSTAWY O ZWYCIĘZTWO EUROPY ŚRODKOWEJ I WSCHODNIEJ
(BOB)

NAJLEPSZY JUNIOR EUROPY ŚRODKOWEJ I WSCHODNIEJ 2007
(BIS Jr)

Posted

- jak doloze do tego sukces Oli to smialo moge powiedziec ze to byla jazda "po bandzie" i "bez trzymanki"...
- nie zapominam tez o "zyczliwym "wzroscie sympatii w tzw srodowisku blisko zwiazanym...
- wiedzialam ze FURYO :diabloti: -to jedyne wlasciwe imie ...
ale mam w planach ciagle...EL- NINIO

Posted

Goldeny Leszno wzywane do odpowiedzi bardzo prosze napiszcze mi co Ola wyrała dokładnie ja nie chciałabym niczego pominąć widziałam jak: ALEKSANDRA SZYDŁOWSKA z Borzojem stawała na 1 mjejscu ( hahahah jak to śmiesznie zabrzmiało ona cały czas stawała na 1 miejscu :) )
1 miejsce grupa młodsza
1 miejsce porównanie z grupą starszą
1 miejsce prezenter roku !
1 miejsce i MISTRZ POLSKI

a tego co pamiętam to do vice mistrzostwa polski z zeszłego roku Ola dołozyła w tym roku VICE MISTRZOSTWO EUROPY ! MISTRZOSTWO POLSKI , TYTUŁ PREZENTARA ROKU , i na deserek Ola SZYDŁOWSKA WYGRAŁA Z ZAMA SOBA KWALIFIKACJE NA QRUFTSA !!!!!!!

Magda !!! prosze wypisz mi dokładnie to co Ola wygrała w tym roku i wszystko co wygrała w Poznaniu .

Posted

coś ta dogomania kiepsko chodzi . Książke nieee ale :) ........
Co do Furya . Niech ktoś powie że afgan głupi !
Opowiem wam coś o Furyanku.
W Poznaniu debiutował na Hali . Widziałam że podoba mu się ta impreza . No może tylko występy w ringiu nie koniecznie bo on chętnie pogonił by stawke a za każdym razem musi uciekać. I musi bacznie obserwować czy ten z tyłu go nie dogania.
Na finałach gdy zobaczył tą przestrzeń to czuło sie że moc jest z nim :)
Ale ja nie o tym chciałam
Furyo wrócił do domu i my go nie poznajemy . Wszedł do dumu dumny przywitał się z towarzystwem afgany podchodziły i oceierały sie o niego a on majestatycznym krokiem chodził po domu. Co troszke podchodził do nas żeby go wyklepać i wyćmokać i patrzył tymi czarnymi gałkami w oczy w oczekiwaniu pochwały. Troche był wkurzony na kompiel powystawową bo przecież nie dawno sie kompał . patrzył na mnie wzrokiem "a ty co robisz !? przecież czysty jestem" . Powiem wam tak : myśle ze on wie że zrobił coś fantastycznego jest ( jeszcze batrdziej ) dumny i powiem wam że on jest gotowy na następne Show . Jak wyciagamy ringówke to oczywiście tłok i kazdy chce tam włozyć głowe a Furyo aż mruczy :) hehehe mi to przypomina takie dzieciece " nmie weż nmie wybież ja postoje ja pobiegnie byłem pierwszy "
A największą radość mamy z tego że ona miał z tego tyle radości .

Posted

dzikuje Moderatorowi za zlikwidowanie "cytowanej" fotki z postu powyzej - - szalenie irytujace jak przeglada sie temat pelen np jednego i tego samego "cytowanego" zdjecia
Florka_xyz - sukces w Poznaniu spektakularny rzeczywiscie, ale nie musisz krygowac sie swoim zapomnieniem zlozenia nam gratulacji - my tak samo jak nasze charty odnosimy sie z duza doza rezerwy do wszystkich przejawow szeroko rozumianej SYMPATII

Posted

Fart napisał(a):

no i co w tym dziwnego, ze leze w kominku - przeciez nawet male dzieci wiedza, ze prezenty wpadaja przez komin....bede pierwszy!!!!

Super fotka, widać już miesiąc wcześniej zarezerwował sobie kolejkę po prezenty :diabloti:
Dobrze, że nie ma popiołu bo blondyn/blondynka (przeraszam, ale nie znam Waszych chartów :oops:) zamieniłby się w czarno-błękitnego zwierza.

Fart widzę, że Twój czarny Afgan ma papiloty na uszach. Napisz proszę czy oprócz tego papilotujesz jeszcze włosy na bokach (tzn. tak jak np. u yorków). Jeżeli nie, to nie masz problemu z plątaniem i łamaniem się włosa? Może są jakieś inne sposoby zabezpieczania (ubranka z siatki)? Z doświadczenia wiem że długi i efektowny włos jest pracochłonny i "ot tak sobie" nie urośnie (pomijam oczywiście predyspozycje genetyczne). Nie ukrywam, że u afganów właśnie ten długi falujący w ruchu włos mnie najbardziej urzeka :loveu: bo niestety nie miałam przyjemności obcowania z tą rasą więcej niż chwila na wystawie dlatego nie znam ich z charakteru, wiem jedynie tyle co wyczytałam, ale może kiedyś się to zmieni...
Pozdrawiam, Ania.

Posted

Fart napisał(a):

no i co w tym dziwnego, ze leze w kominku - przeciez nawet male dzieci wiedza, ze prezenty wpadaja przez komin....bede pierwszy!!!!

Pokoj pelen afganow mniaaam... :loveu::loveu:

Posted

Dobre wieści z IRLANDII
nasz KSIĄŻE CYKLONÓW czyli Calamus TORNADO PRINCE debiutował w Irladnii . Jako 11,5 miesięczny podlotek otrzymał ocenę doskonałą lokate pierwszą coś tam jeszcze :)) wybaczcie moja niewiedze.Na deserek wykosił starszaków i trzasnął BOB i BOG 2 . Jestem z niego bardzo DUMNA !

Posted

[quote name='k.iwona']Dobre wieści z IRLANDII
nasz KSIĄŻE CYKLONÓW czyli Calamus TORNADO PRINCE debiutował w Irladnii . Jako 11,5 miesięczny podlotek otrzymał ocenę doskonałą lokate pierwszą coś tam jeszcze :)) wybaczcie moja niewiedze.Na deserek wykosił starszaków i trzasnął BOB i BOG 2 . Jestem z niego bardzo DUMNA !
http://img502.imageshack.us/img502/5029/tango14105bn0.jpg

OGROMNE GRATULACJE :multi::multi::multi:

Posted

Pani Iwonko albo Pani Lidko czy ja bym mogla od Was prosić jakies ładne zdjecia głowy Afgana .... bo znajomy bedzie mi malowla na scianie... i potrzebuje wmiare wyrazne zdjecie glowy Affka :loveu:

Z gory bardzo dziekkuje ;)