Guffi Posted June 27, 2007 Posted June 27, 2007 Wow, nie wiedziałam, że jest tu tylu miłośników Chartów Afgańskich. Kocham te psy, szkoda, że nie mogę mieć własnego:-( Przy okazji zapytam-czy to prawda, że bardzo trudno jest je czegokolwiek nauczyć, są zawzięte itd.? Niestety słyszałam do tej pory o tych wspaniałych pieskach prawie same złe rzeczy:shake: Quote
Ewelinaa Posted June 28, 2007 Author Posted June 28, 2007 Guffi napisał(a):Wow, nie wiedziałam, że jest tu tylu miłośników Chartów Afgańskich. Kocham te psy, szkoda, że nie mogę mieć własnego:-( Przy okazji zapytam-czy to prawda, że bardzo trudno jest je czegokolwiek nauczyć, są zawzięte itd.? Niestety słyszałam do tej pory o tych wspaniałych pieskach prawie same złe rzeczy:shake: Jakie to same złe rzczy słyszałaś/eś na temat afganów ?! Quote
Guffi Posted June 28, 2007 Posted June 28, 2007 Ewelinaa napisał(a):Jakie to same złe rzczy słyszałaś/eś na temat afganów ?! No właśnie takie, że są zawzięte, strasznie bronią swojej posesji i jak gość przyjdzie do domu, to one mu nie dają spokoju aż w końcu trzeba je odizolować. No i że nie chcą się niczego nauczyć, nic nie rozumieją itp. Czy coś z tego to prawda? Zawsze marzyłam o takim piesku, a już słyszałam to od różnych osób i zasmuciły mnie te informacje. Dlatego chciałam się dowiedzieć jak to w praktyce wygląda. Quote
k.iwona Posted June 29, 2007 Posted June 29, 2007 Fart a ciebie co na angielszczyzne wzieło :) . Domyslam się ze jest to kawałekmeila od Karakusha do Ciebie . Erik jest cudny od ogladania slina może zalać klawiaturke heheh. Z niecierpliwością bedę czekała na twoją decyzje i pamietaj dla mnie lepiej by było ... :)))))))) hi hi - podanie i dwa znaczki i zaraz śle na tą francuska riwiere . A wracaja c do australijskich wybranych egzemplarzy to ja ze swojej strony wstawiam zwycięzce BIS specjalistycznej wystawy w Szwecji. wraz z synem syn jest lekko śpiacy ale trzeba mu to wybaczyć na fotce zaczyna czwartą dobe życia Quote
Fart Posted June 29, 2007 Posted June 29, 2007 chcialam zeby bylo miedzynarodowo...mam jeszcze w zapasie francuski i nidzerlandzki, wloski.... - na podanie czekam, choc nie gwarantujepomyslnego rozpatrzenia sprawy - wiesz affom obcy jest rozsadek i rozwaga...impuls a synek od tatusia troche kolerem odstal;) podrzuc jeszcz ze swoich zbiorow na poprawe humoru jakiegos cudaczka SVP Quote
k.iwona Posted June 29, 2007 Posted June 29, 2007 Fart przecież czymś się muszą różnić :cool3: wieczorem coś wstawie . P.S zakwitły mi w ogrodzie czerwone róże do czernego bedą idealnie pasowały czekaj na fotaski :) Quote
Florka_xyz Posted June 29, 2007 Posted June 29, 2007 P.Iwonko będzie moze Pani w Warszawie na wystawie ?? Pozdrawiam ;) Quote
k.iwona Posted June 30, 2007 Posted June 30, 2007 nie nie będzie nas w Gdyni niańcze teraz maleńkie szczeniaczki. a z tego zdjacia mieliśmy niezły ubaw :)))) czy ona nie jest podobna do taty ? :) na zdjeciu ma 10 dni i jeszcze nic nie widzi :) ale pozycje wystawową ma zapisaną w genach hahaha Quote
M.M. Posted July 2, 2007 Posted July 2, 2007 A oto Rosa Krist-Wil opalająca się w słonecznej Italii :lol: :evil_lol: Iwonka sunia pozuje doskonale:razz: to złota czy niebieska??? Quote
k.iwona Posted July 2, 2007 Posted July 2, 2007 opalony brzuch to podstawa :) na zdjęciu jest suka niebieska lub czarno niebieska lub czarne domino - nie wiem tego jeszcze a suka ruda wygląda tak : niezłe z nich grubasy bez wyjatku Quote
M.M. Posted July 3, 2007 Posted July 3, 2007 Hahaha tak tak opalony brzuszek jest sexi :eviltong: szkoda ze moj juz nie jest taki wklesly hahahaha.Chyba garniera musze uzyc :) coby zmysły rozbudzic:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: A złoty grubasek słodzieńki:lol: Quote
scarlett emerald Posted July 4, 2007 Posted July 4, 2007 Jakie te maluch są fajne! Dlaczego one musza tak szybko rosnac!:P Quote
Juta Posted July 4, 2007 Posted July 4, 2007 [quote name='Ewelinaa'] http://lh6.google.pl/image/karmazynowyblekit/RnVCirNG_1I/AAAAAAAAAmM/y6OKIacCnIs/C%3A%5CDocuments%20and%20Settings%5Cppp%5CPulpit%5C3.JPG?imgmax=512 http://lh6.google.pl/image/karmazynowyblekit/RnVCirNG_2I/AAAAAAAAAmU/BEMQuBDPmEM/C%3A%5CDocuments%20and%20Settings%5Cppp%5CPulpit%5C4.JPG?imgmax=512 O mamo!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ja chyba oszaleję:placz: Ja "chcem" afgana. Pani Ewelino, kiedyś o mały włos (a właściwie o trzy włosy) a byłabym posiadaczką affganiątka z Pani hodowli. Pierwszy raz - nie zdążyłam. Drugi - TZ mi nie pozwolił (fakt, mielismy wtedy kocioł finansowy) Trzeci - nie było mojej maści ukochanej O mamo:wallbash: Cytowane zdjęcia zamieniamy na linki :) (patrz regulamin pkt.10) Magda Quote
Juta Posted July 4, 2007 Posted July 4, 2007 [quote name='Fart'] http://img105.imageshack.us/img105/184/eric18307bcroptq9.jpg This past weekend Am, Can, Aust Grand Ch Karakush In Champagne-"Eric" showed at the 3 Leeton Griffith All Breed Shows. He finished with 3 Hound Group 1st's, Runner Up to Best In Show on Saturday and Best In Show on Sunday. Very proud to say Eric is still Australia's Number 1 Hound and Number 6 All Breeds. Ja bardzo przepraszam.... Ale jaka to jest maść??? Miałam kiedys afgana z odzysku (odkupiony z balkonu za butelkę wódki, nota bene import z Rosji, trzecie ręce...). I właśnie on był dokładnie takiej maści tylko o kilka tonów ciemniejszy!!! Nigdy nie potrafiłam rzadnemu charciarzowi wytłumaczyć tego koloru, a teraz jest! Jak wyżej:) Magda Quote
Juta Posted July 4, 2007 Posted July 4, 2007 Jak dla mnie maść BÓSTWO!!! marzę o takim (podobnie ja złoty z czarną maską) : http://www.afghan.fartstable.com/index.php?option=content&task=view&id=68 Suliman SUPER NATURAL I ten : http://www.afghan.fartstable.com/index.php?option=content&task=view&id=57 http://www.afghan.fartstable.com/index.php?option=content&task=view&id=58 Karakush COME WHAT MAY. Mój GEJS był między taką maścią a taką jak wyżej wymieniłam. :loveu: --------------------------------------------------------------------- A zadam pytanie. :oops: O odpowiedź proszę bardzo szczerą - może być na PRIV... Od lat marzę o afganie, lecz.... Jak afgan zgrałby się ze spokojnym molosem? A właściwie kilkoma? Niby miałam afgana, ale był to pies ponad 6. letni, po przejściach, na chwilę, z odzysku (nigdy nie był mój) i było to lata temu. W końcu został decyzją właściela odebrany i uśpiony:placz: . Mama pana wyjechała do USA i pan się nim znudził. Miał być u mnie na weekend a był ponad pół roku. Był boski : majestatyczny, "niedostępny", nie dla wszystkich na pokaz, inny lecz wspaniały i niepowtarzalny, i choć wcześniej nigdy mnie nie znosił (kiedyś mnie parę razy ugryzł:roll: ) to potem chyba mnie na swój sposób "pokochał" i dlatego tym bardziej nigdy nie zapomnę, gdy ode mnie odchodził ze swoim panem..... to była jego ostatnia droga.......... na zastrzyk............:cry: Przyznam szczerze, że taka niedostępliwość była mi obca, gdyz moje psiaki są nader wylewne co mi pasuje:loveu: i są największą miłością mojego życia AMEN. Ale on był moją największą platoniczną miłością. I nadal za nim tęsknię i marzę o charcie. Nigdy nie zapomnę jak pięknie zarzucał sierść, gdy podnosił łapę do sikania:loveu: , gdy szedł, gdy patrzył w dal jak na niego patrzono, gdy leżał, gdy był. Marzę o afganie nieprzerwanie od ponad 20. lat, ale czy on jest dla mnie???:placz: Kiedyś, gdy Gejs pojawił się u mnie to nie miałam (i nie ma nadal) pojęcia o jego pielęgnacji. Pamiętam, że nigdy nie dał się nikomu czesać. Ja jakoś potrafiłam go przekonać, choć z wielkim oporem. Pamiętam, że zawsze koszmarnie śmierdział. O Boże, jak on śmierdział!!! Ale dziś kojarzę ten smród z tym, że był czesany na sucho i kąpany może raz w roku.... Cóż, nie wiedziałam jak o niego dbać... Jestem spolegliwa, leniwa, nie biegam, nie jeżdżę na rowerze - jestem typowym flegmatykiem/molosem - ale mam duży dom i ogród z niewielkim "stawikiem" do pływania dla piesów. I nie toleruję agresji u psów, ścięć międzyrasowych, etc..... Kiepsko, co????? Quote
Juta Posted July 4, 2007 Posted July 4, 2007 Pozwolę sobie jeszcze Wam posmęcić:roll: . Chcę spytać, czy jest jakaś maść u afgana, która jest najbardziej ceniona i najmniej spotykana? Pytam, bo ostatnio spotkałam się z czarnym Borzoiem, która to maść jest ponoć ewenementem. Tak więc czy jest jakiś "biały kruk" kolorystyczny u afganów? I czy mogę prosić o adres stron do hodowli : Karakush i Du Menuel Gallopin? -------- Oraz : czy chart wystawowy musi musi chartem "wyścigowym"? Bo ponoć wtedy włos jest dużo gorszy. Słyszałam, że rozdziela się charty tak, że albo są typowo na wystawy i włos mają wówczas piękny i długi albo na wyścigi i włos jest znacznie krótszy, etc.... Jak to jest? Czy chart musi biegać - czy takie są wymogi ZKwP do spełnienia warunków na uprawnienia hodowlane? Dla Was to zapewne są śmieszne pytania, ale mnie to bardzo ciekawi i dlatego pozwoliłam sobie zająć Wasz cenny czas i zawrócić nieco głowę... Gdyby tak wasze odpowiedzi na moje przysadziste monologi były jeszcze bardziej wyczerpujące niż one same, to byłabym w niebowzięta Quote
Asiabaloo Posted July 5, 2007 Posted July 5, 2007 Ja mogę ci podać linki do hodowli, o które pytałaś: http://karakush.com/index1.shtml Karakush - Australia I http://www.menuelgalopin.com/ - ta hodowla jest we Francji. U afganów nie ma wymaganych prób pracy - tzn że pies wystawowy nie musi biegać, do zdobycia uprawnień hodowlanych potrzebne są wystawy. Kolory - wszystkie dopuszczalne, więc możesz wyszukać pasujący do twoich upodobań. Co do ruchu - tu nie ma zmiłuj! Chart to chart i trzeba mu zapewnić odpowiednią ilość spacerów (z możliwością wybiegania się w bezpiecznym miejscu!). Tyle ode mnie - na resztę pytań może odpowiedzą doświadczeni afganiarze. Quote
Ewelinaa Posted July 5, 2007 Author Posted July 5, 2007 [quote name='Juta']O mamo!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ja chyba oszaleję:placz: Ja "chcem" afgana. Pani Ewelino, kiedyś o mały włos (a właściwie o trzy włosy) a byłabym posiadaczką affganiątka z Pani hodowli. Pierwszy raz - nie zdążyłam. Drugi - TZ mi nie pozwolił (fakt, mielismy wtedy kocioł finansowy) Trzeci - nie było mojej maści ukochanej O mamo:wallbash: Cytowane zdjęcia zamieniamy na linki :) (patrz regulamin pkt.10) Magda Tak ?! Musze sobie bardziej panią przypomnieć bo nie pamiętam heeheh Quote
attache Posted July 5, 2007 Posted July 5, 2007 A ja zapraszam na moja stronke www.attache.cso.net.pl sa tam zdjecia maluchow,ktore obecnie posiadam. Quote
Juta Posted July 6, 2007 Posted July 6, 2007 Zdjęcia psiaków są boskie wręcz!!! A maluchy........ ech..... sama słodycz:loveu: A czy mogę prosic o adres rodzinnej strony Attache : Gar de Mari? Quote
Ewelinaa Posted July 6, 2007 Author Posted July 6, 2007 [quote name='Juta']Zdjęcia psiaków są boskie wręcz!!! A maluchy........ ech..... sama słodycz:loveu: A czy mogę prosic o adres rodzinnej strony Attache : Gar de Mari? attache pozwolę sobie na prośbę Juta dać linka do hodowli Gar de Mari http://gardemari.narod.ru/main/main_el.htm Quote
Juta Posted July 6, 2007 Posted July 6, 2007 Dziękuję bardzo za linki!!!:Rose: Aż się oczy śmieją, gdy oglądam te zdjęcia:loveu: . Piękne psy, aż dech zapiera:bigcool: :Cool!: Quote
Fart Posted July 7, 2007 Posted July 7, 2007 - dzisiaj byl mily dzien dla "stajennych" affikow, na wystawie w portugalskiej Lizbonie- Championat of Portugal -Sateen ( Karakush Come What May) pod okiem wloskiego sedziego dostala I EXC CAC-QC CACIB i BOB, Quinn (Suliman Super Natural)musial sie zadowolic I EXC CAC-QC CACIB BOS, oboje stali sie posiadaczami tutulu Lisboa Winner i kwalifikacji na Crufts w 2008... jutro ciag dalszy emocji wystawowych. @ Juta - pisalam do ciebie PW Quote
Recommended Posts