bobroska. Posted April 13, 2011 Posted April 13, 2011 Czy Wasze psy też "szpanują" gdy nie idą same, tylko z innym psem? Byłam dziś z koleżanką, z którą chodzę czasem na spacery z psami (jej suczka w typie ON, moja "dalmatynka") ale wcześniej zawsze chodziłam na mocnej, regulowanej smyczy, z karabińczykiem niewiele większym od kufy mojego psa. :cool1: No i było spoko. A dziś wzięłam ze sobą smycz, którą dostałam gratis do karmy, fajna, bo ani za długa, ani za krótka, ale jeśli chodzi o jakość wykonania, to "jakotako". Używałam jej ponad miesiąc co najmniej dwa razy dziennie i było wszystko ok, Melcia ślicznie, przy nodze albo luźno na trawce, wszystko ok. Ale przejdę do sedna. Byłam dziś na tym spacerze. I Mela tak cwaniakowała, tak się popisywała, że najpierw zerwała karabińczyk, a 2 minuty później zrobiła to samo z rączką. Czy Wasze psy też się tak zachowują przy innych? Quote
Paulix Posted April 16, 2011 Posted April 16, 2011 Co to znaczy "cwaniakowała"? Ciągnęła na smyczy, do drugiego psa? Chciała się bawić, szarpała? Jak zachowywał się drugi pies, podłapała od niego dane zachowanie? Quote
Daga&Maks Posted April 21, 2011 Posted April 21, 2011 jakoś nie wydaje mi się żeby psy próbowały szpanować. Może po prostu chciała się pobawić z tym drugim psem. Czy ona tak się zachowuje przy każdym psie? Ma częsty kontakt z innymi psami? Quote
evel Posted April 26, 2011 Posted April 26, 2011 Nie wiem co dokładnie rozumiesz pod "cwaniakowaniem" ale moja suka zaczyna bronić innego psa przed całym światem, jeśli już go uzna za "swojego"... Oczywiście, jak przegina to ją stopuję, niedawno broniła yorka przed natrętnym seterem, jakieś rycerskie odruchy się w niej budzą czy ki diabeł? :evil_lol: Quote
bobroska. Posted May 9, 2011 Author Posted May 9, 2011 Zapomniałam o tym temacie. : O Co chwilę miała zrywy do przodu, skakała do mnie (nie na mnie, do mnie, tzn obok? :lol:), jak już pisałam dwukrotnie urwała smycz, zachowywała się jak rozpieszczony dzieciuch. Ma częsty kontakt z psami, ale ogranicza się do obwąchania, ew. pobiegania razem, a rzadko idziemy na smyczy z innym psem obok. Było tak, jakby chciała pokazać, jak to ona się z pańcią super bawi i że może sobie bezkarnie ciągnąć. :roll: Quote
Pajęczyca Posted May 9, 2011 Posted May 9, 2011 Moja Mila raczej mnie broni przed innym psem. Kiedyś gdy bawiłam się na spacerze z amstafem (Mila go nie znała) w przeciąganie kija, on nagle zaczął przyjaźnie warczeć w zabawie. Gdy Mila to zobaczyła od razu do niego wystartowała ze szczekaniem ;P Takiego mam obronnego psa ;) A a'propo "szpanowania", to Mila tylko niegrzecznie sie zachowuje gdy idę z inną osobą, nie z innym psem. Jak idę na spacer z kimś z poza naszej najbliższej rodziny, Mila nie chce wykonać najprostszych komend, ociąga się, albo krzywo idzie... Nie wiem czy to wynika z tego, że jest rozproszona jego obecnością, czy że poprostu chce się "popisać" ;) Quote
Daga&Maks Posted May 9, 2011 Posted May 9, 2011 psom raczej nie zależy na tym żeby się popisywać przed innymi. Pozostaje popracować nad zachowaniem psa w obecności czynników które go rozpraszają, w tym wypadku ludzi czy psów. Być może to wynika ze zbyt rzadkiego chodzenia na spacery w obecności innego psa i dla czworonoga ta sytuacja jest nowa, dlatego trzeba mu pokazać jak się powinien zachować Quote
Recommended Posts