Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 64
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Na dogomanii Max domku nie znajdzie. Potrzebne są ogłoszenia, całe masy ogłoszeń no i allegro wyróżnione też by się przydało.
Nie wiem z jakich jesteś okolic, ale szukałabym dla Maxa Domu Tymczasowego bo na pensjonat to nie dasz rady finansowo.
A ogłoszeń to trzeba ok 50-60 ciu i wtedy ew.można liczyc na odzew.
Max jest pieknym i mądrym psem i napewno dom znajdzie tylko to musi trwac.

Posted

Przepraszam ze tak dlugo nie bylo mnie na forum ale po przeprowadzce nie mam internetu, a poniewaz zmienila sie sytuacja Maxa musialam "w realu" poswiecic wiecej czasu psu.

Jest dobry dom dla Maxa - pod Warszawą , w domu z ogrodem z wysterylizowaną suczką (nie jest to dom o ktorym pisalam wczesniej). Mialam Maxa zawiezc do nowego domu dwa dni temu, niestety okazalo sie ze jest chory.
Przed adopcją zamierzalam zrobic badania krwi dla pewnosci, takze w kierunku babeszjozy, poniewaz Max juz dostal raz Imizol wiec chcialysmy z Pania Doktor sprawdzic czy babeszji juz nie ma.
Niestety we krwi wykryto mikrofilarie. Są to larwy pasozytow ukladu krwionosnego przenoszone przez zarazone komary. Pasozyty te czesto umiejscawiaja sie w sercu czy narzadach plucnych (jesli pisze niefachowo do konca wybaczcie mi, poniewaz jestem laikiem).
Przypadkow takich nie jest jeszcze duzo poniewaz wczesniej choroba byla typowa dla cieplych krajow - niestety jest juz w Polsce.
Wiaze sie to z dosyc inwazyjnym leczeniem, niestety zagrozonymi powiklaniami i roznymi reakcjami organizmu. Moze grozic nawet wstrzasem czy smiercia psa.
Max dostal pierwsza dawke lekarstw i na razie czuje sie po nich dobrze. Nowy dom z Maxa nie zrezygnowal, czekaja na niego z niecierpliwoscia, ale w tej sytuacji pies nie moze teraz isc do adopcji , wiaze sie to z duzym stresem dla niego. Chcemy odczekac przynajmniej tydzien, podac druga dawke lekarstw. Jezeli wszystko bedzie dobrze, to mam nadzieje ze nic sie nie zmieni i Max znajdzie sie w nowym, wyczekiwanym domku.

Posted

Trzymam kciuki za Maxa. Cieszy, że nowy domek nie zrezygnował.
Choroba ta jest znan np.w Kanadzie, gdzie pies dostaje zapobiegawczo w okresie letnim odpowiednie pastylki.
W ub roku moja siostra też przygarnęła owczrka niem.właśnie z tą choroba i dobrze, że wetka się na tym poznała. Wyleczyła.

Posted

Max jest juz w nowym , wspaniałym domu, zaakceptował bardzo szybko nowych opiekunów i ma koleżankę - suczkę która jest wysterylizowana . Później napiszę więcej i pozmieniam wszystko co trzeba na wątku , teraz wpadłam tylko na chwilkę umieścić dobrą wiadomość :) / psiak czuje się dobrze - jest w trakcie leczenia.