Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam powazny problem otoz karmie mojego psa wysokobialkowa dieta tj acana delux premium, moj piesio ladnie po niej wyglada tyle ze zalatwia sie 4-5 razy dziennie czy to wporzadku to wina karmy? (ale jak sobie dobrze przypominam to zawsze tak mial) kupki owszem sa ladne ale az tyle?
2 sprawa jest to ze dostaje podwojna porcje powinna dostawac 250 a dostaje 500gram i nadal jest chudziuta tj wystaja jej zebra. Czy cos jest nie tak? moj wterynarz kiedy mu powiedzialam ze podejrzewm trzustke powiedzial ze ona jest drobna i tyle... Przetestowalismy wiele karm O royala. eukanube az po acana i nie wiem co mam robic? niechce non stop zmieniac jej karmy. Po proformance z jagniecia nie samowicie sie drapala dodam takze ze nalezy do psow bardziej podatkych na infekcje:(
Prosze pomozcie gotowane wogle nie wchodzi w gre bo po nich ma niesam,owite sensacje...

Posted

No cóż,mój pies również ma średnią 4 kupy dziennie,ale on dostaje trzy posiłki dziennie i dużo biega ( rower ),więc u niego nie jest to nic niepokojącego. Nie wiem,czy Twoja sunia dużo się rusza,jakiego jest wzrostu i wagi ,czy 500 gram to w jej przypadku bardzo dużo,bo dawki na opakowaniach karm są zwykle orientacyjne i dostosowane raczej do psich kanapowców.Mój pies waży około 40kg. i pochłania mniej więcej taką ilość karmy dziennie ( 500 gram ) + smakołyki.Ale żeberka zbyt mocno mu nie sterczą i jeśli zwiększam dawkę karmy lub nie możemy trenować,to widzę,że w boczkach mu przybywa.
Myślę,że vet. powinien profilaktycznie zrobić kompleksowe badania krwi i badanie kału na zawartość trypsyn,jeśli to trzustka lub jakieś problemy z przyswajaniem powinno wyjść w tych badaniach.

Posted

Kangur, zrób psu badania, profilaktycznie. Taka ilość kupek, duże ilości zjadanej karmy i zerowy przyrost masy, może świadczyć o kłopotach z przyswajaniem, albo jakimś choróbsku...
Kiedy się okaże, że sunia jest zdrowa, to możesz pokombinować z karmami... Skoro źle przyswaja suche, po gotowanym ma sensacje, to jest wszystko mocno podejrzane :hmmmm:

Posted

trzeba przyznac ze ma dosyc duzo ruchu duzo biega zawsze lazimy bez smyczy a to jakies patyczki czy pilka.. Wazy ok 21 kg i ma 48 cm..wczesniej wazyla 24kg ale schudla przez wakacje.. nawet jaka daj jeszcz wiecej karmy to nie idzie w boczki.. Nie wiem sama musze pojsc z nia na te badania a moze to jakies robaki? niestety nie znam sie na tym..:(

Posted

Z tego co zrozumiałam z rozmowy z parzyjaźnioną wetką kiedyś, to ogólnie żaden pies nie powinien się załatwiać więcej niż 3x dziennie( powinien góra 2).Nawet jeśli ma sporo ruchu. Oczywiście prawdą jest, że ruch sprzyja ruchom robaczkowym jelit i pies się nieco częściej załatwia. Ja mam sukę z ras średnich, mającą naprawdę sporo ruchu wciągu dnia, trenującą frisbee, która załatwia się góra 2x dziennie.
Podejrzewam, że nie zawsze też zastosowanie karmy typu super premium ma sens...ja się kiedyś zastanawiałam, czy moja suka już się kwalifikuje na taką karmę, czy jeszcze nie, porównałam kilka składów i zauważyłam, że kalorycznie niektóre wypadają tak samo jak ta dla "normal activity", jaką ja stosuję, suka je jej może odrobinkę więcej - ale w zupełności jej to wystarcza.
Zdarzyło mi się spotkać psiaki, które ruchu miały w normie i zupełnie nie potrzebna im była karma dla wyczynowców (oczywiście tej klasy karmy mają też dwa dawkowania podane, kiedy pies ma mniej ruchu (lub pracy) i kiedy ma go więcej)
Podobno w przypadku, kiedy psu ewidentnie taka ilość kalorii jak w karmach super premium nie służy, pojawiają się przebiałczenia, nadmierna ilość odchodów i kłopoty z przyswajaniem.

• 1 year later...
  • 4 months later...
Posted

Sama jestem ciekawa co sadzicie o tej karmie ????Też bym chciała zacząć podować psu po ma mało sodu 0,3% . I jest to dobra karma dla psa który ma problemy z sercem (powiekszone serce)????

Posted

Karmiłam nią kokosa, od czasu gdy skonczył 9 miesięcy. Był w doskonałej kondycji, piękna lśniąca siersć. Bardzo ją lubił. Niestety musiałam mu zmienić z premium na acane sport, bo tyle bryka że musiał pożerać 0,5 kg karmy dziennie, taki chudy sie zrobil hehe.

• 1 month later...
Posted

No ja wlasnie będę ją zamawiać, probowałam juz sporo karm, teraz czas na Acane, ostatnio kupilam Acane Puppy i nawet się pies nią zainteresowal, ale juz 1 rok ma piesek to teraz sprobuję Acane Premium. mam nadzieję, ze będzie ją jeść:roll:

• Margo changed the title to acana delux premium