Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dziś moja suka dostała krople na zapalenie spojówek. Mam je podać 3-4 razy dziennie jednak dla mnie jest to niewykonalne. W domu jestem sama (zazwyczaj), a u weterynarza zakropliłyśmy oczko w trójkę- ja trzymałam głowę, asystenka podawała smakołyki żeby się źle suni nie kojarzył ten zabieg a weterynarz zakropliła oczy. Jak ja mam to teraz wykonać sama?:) Próbowałam, ale suczka się wyrywa (raczej nie wiąże tego z bólem, jest po prostu ciekawska, chce złapać krople w locie, jak jej kapnie na nos to się otrzepuje), nie udało mi się zaaplikować ani jednej kropli prócz 7 które rozlałam dookoła.
Czy ktoś ma jakieś pomysły jak się za to zabrać? Próbowałam podawać jej karmę, no ale potrzebuję dwie ręce, a ona wtedy nie jest w stanie podnieść głowy i otworzyć oczu.
Będę wdzięczna za wszelkie rady, bo te zabiegi mam stosować do 22 kwietnia- jeśli nie będzie poprawny wet zajrzy czy to nie grudkowe zapalenie powieki- suczka idzie wtedy na sterylkę więc wet skorzysta z okazji, żeby dwa razy psiaka nie 'maltretować':)

Posted

ja tez musze zakraplac oczy mojemu psiakowi i tem mam maly problem. wabie go do miejsca dzie trudno mu uciec i wtedy jest spokojniejszy. trzymam go za glowe i jednoczesnie rozchylam powieki a druga reka podaje krople i zel... musze sie nameczyc:roll:

• Upvote 1
Posted

ja zawsze trzymama psa jak siedzi za "ramiona" i tez staram sie objac szyje a krpolami trzeba" atakowac" trzymajac je z tylu glowy psa a nie " nacierajac w butelka od przodu czyli jego powiedzmy nosa. I jak sie juz ma ta butelke z tylu jego glowy wystarczy odchylic worek spojowy czy tam spojowkowy i wlac kropelke do niego od gory i to samoodrazu z drugim okiem i dopiero wtedy wypuscic psa z objecia i pochwalic i dac nagrode " lapowke":) Ja stosuje taka metode i sie sprawdza, ale nie wiem czy to takie prawidlowe jest.

Posted

lenka8990 napisał(a):
ja zawsze trzymama psa jak siedzi za "ramiona" i tez staram sie objac szyje a krpolami trzeba" atakowac" trzymajac je z tylu glowy psa a nie " nacierajac w butelka od przodu czyli jego powiedzmy nosa. I jak sie juz ma ta butelke z tylu jego glowy wystarczy odchylic worek spojowy czy tam spojowkowy i wlac kropelke do niego od gory i to samoodrazu z drugim okiem i dopiero wtedy wypuscic psa z objecia i pochwalic i dac nagrode " lapowke":) Ja stosuje taka metode i sie sprawdza, ale nie wiem czy to takie prawidlowe jest.

Dokładnie tak. Najwygodniej stać za psem i zakraplać z góry. Aczkolwiek do Bono podchodzę od przodu, zakraplam jedno oko, potem on obraca głowę i nadstawia drugie... Serio! Od małego jest zakraplany i przywykł, bo nie miał wyboru. Zawsze też daję nagródkę dla ``dzielnego pacjenta``

Posted

Zaplącz ją mocno w koc, tak żeby wystawała tylko głowa, połóż gdzieś kawałek przed nią jakiś przedmiot pożądania- smak, zabawkę, żeby patrzyła do przodu i tymczasem zakropl oko podsuwając buteleczkę od tyłu, zeby jej nie widziała w momencie zbliżania.

Posted

niestety nic z tego nie zadziałało. Mona jak na ciekawskiego psiaka próbuje niuchać z czym tam do niej idę, gdzie jest smakołyk, gdzie zabawka,a czy to można zjeść, czy coś potem dostanie- ogólnie- oczy dookoła głowy. Musieliśmy zastosować bardzo drastyczną metodę, na szczęście jej to nie przeszkadza. Siadam na Monie a mama zakrapla oczy gdy sunia głowę ma na ziemi. Patrząc na jej merdający ogon mogę na szczęście stwierdzić, że więcej frajdy w tym ma niż bólu. Od razu dostaje potem nagrodę ale i tak jej to nie rusza, bo ogląda się za mamą gdzie chowa ten fascynujący pojemniczek, z którego coś wpada do jej oka kiedy naciśnie się na boczki. Niestety gdy jestem sama nadal mam problem i czasem 'dominacja' nie pomaga utrzymać głowy w miejscu.