Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ma 10 miesięcy,mix jamnika.Waży 9,5 kg,wzrost do połowy łydki.Gdy tylko zobaczy człowieka od razu zaczyna się warczenie,biegnie w stronę tego człowieka i z wyskoku rzuca się na niego.Gdy go mocno trzymam wisi na smyczy w powietrzu i dusi się,aby tylko ugryźć.Jak zobaczy człowieka to stawia uszy i ogon zadziera do góry,a przy wyskoku,ataku uszy kładzie po sobie.Nawet gdy ktoś idzie 2-3 metry za psem zatrzymuje się i czeka na niego,a potem atakuje.Czasami,choć rzadko pieni się.Tylko nielicznym osobom pozwala spokojnie przejść.Gdy ktoś idzie przodem chce go gonić,aby go ugryźć.Gdy kogoś atakuje,nic nie pomaga:mówienie,wołanie,pies jest w amoku,w szale.Nie mam pojęcia co robić,jak reagować?Pies jest młody,nie chcę,aby ta agresja się utrwaliła.
Pies atakuje szczególnie,gdy widzi grupę osób,szczególnie młodzieży,ale innych też atakuje,pojedyncze osoby też,każdej płci i w każdym wieku.Nawet gdy miał ok. 10 tygodni(wtedy do mnie trafił,wzięłam go od koleżanki ze wsi,jego matka była agresywna) gdy obcy ludzie go głaskali,nie reagował,nie cieszył się,nic nie robił.W wieku 4 miesięcy zaczął szczekać na obcych na ulicy,a w wieku 7 miesięcy rzucił się na przechodnia pierwszy raz-podszedł,powąchał i rzucił się.Co mam robić?Nie stać mnie na behawiorystę,gdyż uczę się,a rodzice uważają,że pies z tego wyrośnie a jak nie to niech gryzie.Chciałam kupić,którąś książkę tylko nie wiem którą:"Zaklinacz psów" Millana czy "Mój pies się nie boi"?To agresja lękowa,dominacyjna czy idiopatyczna?
Ps.Pies kilka razy ugryzł również mnie bez powodu.

Posted

Judyta, już po raz enty zakładasz podobny temat... Nikt Ci na odległość nie wyleczy psa z agresji. Tak samo, jak pies z niej sam nie wyrośnie. Zamiast kupować książki (btw. zaklinacza możesz znaleźć na necie, ale przeczytanie książki niewiele Ci pomoże) lepiej odłóż pieniądze na konsultację ze szkoleniowcem, bez tego nie da rady.

Posted

Ja swoją drogą podziwiam taką pewność siebie przy doradzaniu innym w układaniu psa - przy braku umiejętności poradzenia sobie z własnym, w dodatku posiadanym od szczeniaka :roll:

Posted

Martens,jeśli radzę komuś co do wychowania psa to tylko to co widziałam w programach,metody,które pomagały psom,a nie takie jak ja stosowałam co do mojego psa,który jest agresywny.Doradzam też książki,o których czytałam wiele dobrego i sławnych behawiorystów.Nie każę przecież nikomu bić psa!

Posted

judyta2461 napisał(a):
Martens,jeśli radzę komuś co do wychowania psa to tylko to co widziałam w programach,metody,które pomagały psom

No właśnie - doradzasz coś, co widziałaś w telewizyjnym show, czego skuteczności w praktyce nie znasz i nie potrafisz się krytycznie do tego ustosunkować z własnego doświadczenia, dodatkowo nie znając ani nie widząc psa o którym piszesz...
Doradzanie innym, kiedy nie umie się poradzić sobie z własnym raptem dziamgającym na ludzi psem to taka trochę hipokryzja - cokolwiek doradzisz nie będzie to Twoje własne doświadczenie tylko papugowanie po innych bez weryfikacji w realu - a może oni nie mają racji?
Wzięłaś psa po agresywnej suce, niekontaktowego - już samo to prosiło się o kłopoty. Do tego trudno powiedzieć jakie błędy popełniłaś po drodze. Tu nie pomoże żaden behawiorysta w tv ani książka - umów się z dobrym szkoleniowcem, żeby pokazał Ci jak pracować z psem. Swoją drogą, co do tej pory z nim robiłaś, jak uczyłaś, szkoliłaś, na czym polega codzienna praca z psem, jaki jest jego ruch, jak często i ile, jak próbowałaś oduczać niepożądanych zachowań?
I psy nie gryzą bez powodu, to podstawa. Dla Ciebie mogło nie być powodu, dla psa był. Jak to się stało?