Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

A możesz cos więcej powiedzieć? tzn jak przejść z polskich stołowych w czeskie najlepiej? i czy pies który zwiedza tylko i wraca tego samego dnia musi mieć jakieś dodatkowe badania wpisane do książeczki zdrowia?

Posted

Wydaje mi się, że od czasu jak jesteśmy w Unii, pies powinien mieć paszport. Jeśli jest inaczej, proszę o sprostowanie. Kiedy my byliśmy w czeskich górach dwa lata temu, nie był on jeszcze obowiązkowy. Wtedy mieliśmy przy sobie w książeczce zdrowia psa zaświadczenie powiatowego lekarza wet.

Co do przejścia granicznego, to mieszkaliśmy w Kudowie i tam też było przejście graniczne. Do Adrspassko-Teplickych Skal jechaliśmy samochodem, bo to wcale nie jest tak blisko.

• 2 weeks later...
  • 2 months later...
Posted

Ja własnie wróciłam z Karpacza. Jestem zachwycona. Świetny pensjonat akceptujący psy. Przy domu Karkonoski park narodowy. Pełno miejsca do sikania i biegania. Na szlaki wszędzie z psem, nikt nie zaczepia. Oczywiście Sonia na smyczy i przy niej kaganiec. Teoretycznie powinna mieć go na paszczy. Jestem zachwycona, Sonia pewnie też. ;)

Zapomniałam też dodać, że we wrześniu byliśmy w Kudowie. Z domu jaki znalazłam w necie jestem średnio zadowolona. Natomiast z Sonią mogłam wejsć wszędzie gdzie szłam. Nie miaąłm problemów na szlakach.

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Posted

No niestety willa nie jest najtańsza. Za studio dwupokojowe z łazienką(mieszkałam tam z TZtem i kuzynką, no i Sonią) płaciliśmy na dobę 150 zł.
Ale złego słowa otym miejscu nie powiem.

A to w Kudowie Zdroju, kuzynka Danka, Sonia i ja..

Posted

Do Poronina też chcemy jechać w przyszłym roku, ale to dopiero bedę szukać kwatery, pewnie ich nie brakuje.
A to Sonia z danką przy schronisku Samotnia.

• 1 month later...
Posted

Witam,
Jedziemy z naszą Goldenką do Srebrnej Góry lub najbliższych okolic. Czy ktoś zna jakieś fajne miejsce na nocleg? Gdzie mozna pójść z psiapsiuchem i co zobaczyć??:crazyeye:

• 2 weeks later...
Posted

W wakacje wybieram się z psem w Pieniny.
Wiecie może jak jest z chodzeniem z psem w górach?
Chodzi mi tu na przykład o wycieczkę na najwyższy szczyt Pienin Właściwych – Trzy Korony lub Morskie Oko, czy wogóle jakieś wycieczki po górach?
Czy można iść z psem, bo przecież w gorach są jakieś dzikie zwierzęta itp.

• 1 month later...
Posted

---> SHAPPY

Do PPN wstęp piesiom jest zabroniony. Zatem Trzy Korony odpadają. Morskie Oko przemilczę ;) to trochę nie ten rejon jakby. Dlaczego do PPN nie ? Pomijając ochronę parku we wszystkich jego aspekatach, przede wszystkim z rozsądku i troski o pupila, o innych użytkownikach tych zatłoczonych, wąskich i wyślizganych szlaków (Sokolica, Czertezik) nie wspominając. Ale mogę zaproponować Ci wyprawy po Małych Pieninach (w tym Rezerwat Wąwóz Homole (oficjalnie nas wpuszczono do tej enklawy PPN) i Białej Wody. Ewentualnie wyprawę do Czerwonego Klasztoru na Słowacji (paszport dla piesia !). W jedną stronę górami przez Chatę Pieniny, a z powrotem wzdłuż Dunajca. Ponadto polecam kółeczko ze Szczawnicy przez Przechybę, Radziejową do Jaworek oraz Pasmo Lubania, z Ochotnicy przez Lubań do Krościenka. Niedaleko są też Gorce. Pytasz o inne zwierzęta. A zatem oprócz owiec, psów pasterskich, saren, lisa to w zasadzie nic innego nie spotkasz. Zdecydowanie proponuję Ci prowadzić psa w obcym dla niego terenie na smyczy lub lince. Jeśli jest nerwowy - w kagańcu. To tak dla Waszego spokoju i bezpieczeństwa. I nie zapomnij o wodzie dla pupila. Pozdrawiam i do zobaczenia na szlaku.

Posted

Wcześniej wspominacie o Górach Stołowych, a zatem ... jakby ktoś zamierzał wybrać się z piesiem do Parku Narodowego, to informuję że można tam wprowadzić pupila ale tylko w kagańcu i na smyczy. Za wejście czworonoga na teren parku nic się nie płaci. Uwaga - lepiej psa nie spuszczać, liczne szczeliny i urwiste krawędzie dla rozbrykanych pupili mogą stanowić poważne niebezpieczeństwo. Ponadto proszę pamiętać o zabraniu zapasu wody dla naszego piesia, bowiem teren ten nie obfituje w żadne strumienie. I tak, poniżej przedstawiam kilka propozycji ciekawych szlaków w samym parku i okolicy, z bazą wypadową w Karłowie (Pensjonat "Zacisze" - przyjmują z pupilkiem). Zaznaczam, że starałem się by szlaki były zapętlone, zaś do wszystkich podjeżdżałem samochodem.

1. Błędne Skały (niezła gimnastyka i niezły tłumek)
2. Radkowskie Skały i Baszty (parking Stroczy Zakręt, cisza i spokój)
3. Szczeliniec Wielki (podejście od drugiej strony Karłowa, brak tłumku, powrót na parking przy drodze do Pasterki na około Szczelińca Małego), w samym labiryncie tłok
4. Wielkie Torfowisko Batorowskie (płaski szlak na około "ukrytego" rezerwatu, pustki na szlaku)
5. Białe Skały (w jednym miejscu pies nie podejdzie, skała za wysoka, dla ludzi belka-drabinka o szer. 20 cm z wyciosanymi stopniami, pupilkowi trzeba pomóc), Skały Puczacza, Narożnik, Fort Karola, (generalnie brak żywej duszy)
6. Skalne Grzyby (od parkingu w Batorówku można wytyczyć sobie szlak w kształcie ósemki) trochę ludzi się spotyka
7. Czechy - Teplickie Skały (odradzam stanowczo wciąganie psa na Zamek Strmen - schody, schody, schody ...), zależy od pogody, czasem pustki, czasem ludzi więcej
8. Czechy - Adrszpaskie Skały (są pochyłe drabinki, zatem psy nieobyte z tego typu utrudnieniem mogą mieć kłopoty, a nie zawsze uda się im przejść obok), na pływanie łódką po jeziorku wpuszczane są pieski do 30cm wysokości, choć jedenemu z "operatorów" łódki spodobał się mój czarny "misza" i udało się wspólnie popływać (trzeba podejść na przystań końcową, może zabierze) poza tym za wprowadzenie psa do Skalnego Miasta się płaci, dostając w zamian torebkę, wiadomo na co. Czesi puszczają psy luzem, ale my szliśmy zdyscyplinowani. W Adrszpaskich generalnie trochę ludzi jest, ale bez przesadnego ścisku
9. Czechy - Broumovske Steny: Hvezda, Kovarove Rokle i powrót szlakiem przez Supi Hnizdo, totalny luz na szlaku
10. Czechy - Broumovske Steny: (z Pasterki) na Bozanowski Spicak i Junacką Vychlidkę i z powrotem, na szlaku nie spotkasz żywej duszy

Zaś dla tych co nie lubią się szczególnie przemęczać, proponuję krótki wypad (z parkingu 10 min.) do Fortu Karola niopodal Karłowa, doskonały plener na sesję zdjęciową dla naszego czterołapego modela na tle Szczelińca Wielkiego.

A jak ktoś przejeżdża niedaleko Wrocławia polecam na deser wpaść do Sobótki i skoczyć na Ślężę (lekki tłumek), a z Przełęczy Tąpadła na Radunię (puściutko).

To po krótce tyle. Pozdrawiam i do zobaczenia na szlaku.

Posted

---> JAGIENKA

Dzięki, choć nie wiem czym sobie na to zasłużyliśmy.

A! Wspominasz kilkanaście postów wcześniej o Babiej Górze. A zatem informuję wszystkich wędrujących z pupilami, że jeśli chcą wybrać się na wędrówkę w rejon Babiej Góry, czyli region Babiogórskiego Parku Narodowego, prawnie niedostępnego dla psów, mogą to legalnie uczynić od strony słowackiej. Baza wypadowa w Korbielowie, Chata Baców, tanio i przyjmują z psami. A zatem należy jedynie przekroczyć "umowną" granicę w Korbielowie Glinne (dowód + paszport dla psa z wbitym aktualnym szczepieniem), dojechać do Oravskiej Polhory i Chaty Slana Voda. Tu należy zostawić samochód na parkingu i dalej wspiąć się (1000m - ok. 4h) żółtym szlakiem na szczyt Diablaka, następnie przejść przez przełęcz Brona słowackim niebieskim szlakiem (ta sama ścieżka co polski czerwony i zielony szlak) do Małej Babiej Góry (Cyl) i zejść czerwonym, z powrotem do Chaty Slana Voda. Od strony słowackiej wolno nam wędrować z psem i w zasadzie można uznać, że oficjalnie nie przekraczamy granicy z Polską. Zatem strażnicy polskiego BPN mogą nam i naszemu pupilowi ... np. życzyć miłej wędrówki. Przeszliśmy ten wariant w duecie - wyprawa miód - malina. Przy okazji będąc w tym rejonie polecam szlak (żółty lub zielony) z Korbielowa na szczyt Pilska (też na Słowacji). Rzecz jasna, w każdym przypadku, zdecydowanie warto prowadzić psa na lince (możliwość spotkania z "dzikimi" (Babia Góra) typu jeleń czy niedźwiedź), zaś w miejscach natężonego ruchu turystycznego (szczyt Diablaka oraz Hala Miziowa i Pilsko) w kagańcu. I pamiętajcie o wodzie dla pupila. Pozdrawiam i do zobaczenia na szlaku.

• 5 weeks later...
Posted

Polecam pensjonat Maria i Natasza w Wiśle.
Pani Natasza (wlaścicielka jednego z dwóch pięknych drewnianych domów-pensjonatów, to przemiła osoba)
Sami mają dwa pieski i duży sad gdzie można odpocząć, rozpalić ognisko, a pies może pobiegać. Byliśmy tam w zeszłym roku i polecam gorąco. Dopłata za psa jest jakaś minimalna. My jeździmy w góry przede wszystkim pochodzić, więc codziennie z niewielkimi przerwami wędrowaliśmy na szlaku. A w Wiśle jak wiadomo chodzić jest gdzie. No i wszędzie z psem, tyle, że na smyczy. (Chociaż, w miejscach, gdzie bylo całkiem pusto Reksio biegał puszczony luźno...) Niezły z niego zreszta piechur..
Niedaleko pensjonatu zaczyna się szlak na Trzy Kopce Wiślańskie. W wyszukiwarce wystarczy wpisać: "Maria i Natasza - Wisła". Polecamy.

Posted

Wszystkim chętnym, wędrującym z piesiami polecam Gorce i tamtejsze urokliwe szlaki. My w weekend majowy szliśmy z Przełęczy Przysłop przez Gorc Troszacki, Kudłoń, Przełęcz Borek, Czoło Turbacza do schroniska na Turbaczu. Na drugi dzień zrobiliśmy kółko przez Bukowinę Miejską, Stare Wierchy, Obidowiec i z powrotem przez Turbacz. Trzeciego dnia powrót na Przełęcz Przysłop przez Jaworzynę Kamienicką, Gorc, Gorc Kamienicki. Trasa urozmaicona, lokalnie zalegający śnieg, dywany krokusów i fantastyczna panorama Tatr. Dystans całkowity ok. 50km. W granicach PN smycz i kaganiec obowiązkowo. W schronisku Na Turbaczu można nocować z pupilem (piesio gratis), wskazana wcześniejsza rezerwacja. Pozdrawiam i do zobaczenia na szlaku.

Posted

Polecam na początek maja też Beskid Niski... z Beska do Komańczy (czerwony szlak). Bosko... urokliwie i PUSTO!!!
Obowiązkowo z namiotem :)
Piszę początek maja, bo nie wiem jak tam wygląda sprawa wypasania zwierząt i luzem biegających psów pasterskich, a ogromnych polan jest od groma i trochę.

• 2 weeks later...
Posted

Na wakacje z psem lepsze Karkonosze czy Bieszczady? Polecacie jakieś tanie i fajne noclegi i trasy?:razz: To będą moje pierwsze normalne wakacje z psem, bo wcześniej to na obozy agility jezdziłyśmy:evil_lol: