Patmol Posted August 17, 2012 Posted August 17, 2012 ja wolę w schronisku :diabloti: bo od razu jest się w górach a przechodziliście na czeską stronę? w regulaminie parku pisze tak zabrania się (...) wprowadzania psów na obszary objęte ochrona ścisła i czynna, z wyjątkiem miejsc wyznaczonych w planie ochrony oraz psów pasterskich wprowadzanych na obszary objęte ochrona czynna, na których plan ochrony albo zadania ochronne dopuszczają wypas; Quote
annika Posted August 17, 2012 Posted August 17, 2012 ochrona ścisła - to nawet ludziom tj. turystom nie wolno wchodzić, ale to tereny oznaczone. Na czeską nie przechodziliśmy. Quote
sil874 Posted August 17, 2012 Posted August 17, 2012 Wróciliśmy z Gór Stołowych i potwierdzam, że nie ma problemu z psiakiem, wszędzie wolno wchodzić z psem "na uwięzi" :) paszport mieliśmy ale nikt go nie sprawdzał czy to po polskiej czy czeskiej stronie wejścia na Szczeliniec i Błędne Skały płatne tylko dla ludzi - pies wchodzi za free Quote
filodendron Posted August 26, 2012 Posted August 26, 2012 LadyS napisał(a):Czy ktoś był w Beskidzie Śląskim, w okolicach Brennej, z psem? Prawdopodobnie jedziemy we wrześniu z psiurem, stąd pytanie :) My jeździmy co roku i właśnie wczoraj wróciliśmy. Co do noclegów to nie doradzę, bo mamy własną bazę, ale z chodzeniem po szlakach z psem nie ma żadnych problemów. Knajpy i schroniska na ogół psom przyjazne. W PKS przestrzegają obowiązku zakładania kagańca. Quote
LadyS Posted August 26, 2012 Posted August 26, 2012 filodendron napisał(a):My jeździmy co roku i właśnie wczoraj wróciliśmy. Co do noclegów to nie doradzę, bo mamy własną bazę, ale z chodzeniem po szlakach z psem nie ma żadnych problemów. Knajpy i schroniska na ogół psom przyjazne. W PKS przestrzegają obowiązku zakładania kagańca. Dzięki - my kwaterę mamy rodzinną, samochód też do dyspozycji, głównie mnie szlaki interesowały :) Quote
filodendron Posted August 26, 2012 Posted August 26, 2012 LadyS napisał(a):Dzięki - my kwaterę mamy rodzinną, samochód też do dyspozycji, głównie mnie szlaki interesowały :) Szlaki są bezproblemowe, tylko na żmije trzeba uważać - choć akurat w tym roku nie widziałam ani jednej. W minione wakacje było ich sporo. Quote
panbazyl Posted August 26, 2012 Posted August 26, 2012 filodendron napisał(a):Szlaki są bezproblemowe, tylko na żmije trzeba uważać - choć akurat w tym roku nie widziałam ani jednej. W minione wakacje było ich sporo. za to na naszej Wyżynie do tej pory bez żmijowej się pojawiły. Najprawdopodobniej to żmija była przyczyną odejścia Piranii. Quote
LadyS Posted September 15, 2012 Posted September 15, 2012 No i wróciliśmy :) Żmij żadnych nie spotkaliśmy, za to w osy prawdziwie obrodziło, gdzie dziura w ziemi, tam gniazdo :roll: Szlaków nie przeszliśmy wiele, bo pogoda nie pozwalała na to za bardzo, a TŻ zwichnął kostkę już potem, ale w paru miejscach byliśmy - może zasługa w tym tego, że było po sezonie (sam początek września), ale ani pół człowieka na szlaku nie spotkaliśmy :lol: Pies oczywiście ciągle na smyczy i w widocznych szelkach, bez schodzenia ze ścieżek - ostrzegali sąsiedzi, że myśliwi strzelali jeszcze niedawno do bezpańskich psów, bo były prawdziwą zmorą, dlatego nie było mowy o jakimkolwiek luzie ;) Bardzo nam się podobało mimo tego, że nasza kondycja okazała się być zerowa - pies za to nadrabiał i latał góra i dół :lol: Wszystkie szlaki robiliśmy wokół Brennej. Wyglądało to tak (zamieszczam linki, bo nie mogę dodać normalnie zdjęć :roll:) https://lh4.googleusercontent.com/-DOsRIwE7vZE/UE8AP2j5I6I/AAAAAAAAGdk/g79b3jLv42U/s640/P9030064-001.JPG https://lh5.googleusercontent.com/-0uI3Uby0PI0/UE8ANzB6QeI/AAAAAAAAGdU/vVZLg3hAaXw/s640/P9030058.JPG https://lh3.googleusercontent.com/-CZ1L394bJ2E/UE8AWVKGG8I/AAAAAAAAGec/9Rs405C_kqY/s512/P9030105.JPG https://lh4.googleusercontent.com/-vzwN5gaNgjk/UE8A4GRER3I/AAAAAAAAGis/4EFoifi7QrY/s640/P9070103.JPG https://lh6.googleusercontent.com/-vctYDKvMmjs/UE8A92Nv4nI/AAAAAAAAGjM/nfF4mQjgNdo/s640/P9070114%2520%25282%2529.JPG https://lh5.googleusercontent.com/-boKwPIEqftc/UE8AXHIJGrI/AAAAAAAAGek/g5UFitrq954/s640/P9040107.JPG Quote
paulinka_1997 Posted September 15, 2012 Posted September 15, 2012 To już wiem, gdzie się wybiorę z Fifiakiem na przyszłoroczne wakacje :) Quote
Lidan Posted September 18, 2012 Posted September 18, 2012 [quote name='sil874']Wróciliśmy z Gór Stołowych i potwierdzam, że nie ma problemu z psiakiem, wszędzie wolno wchodzić z psem "na uwięzi" :) paszport mieliśmy ale nikt go nie sprawdzał czy to po polskiej czy czeskiej stronie wejścia na Szczeliniec i Błędne Skały płatne tylko dla ludzi - pies wchodzi za free[/QUOTE] Czyli nic się nie zmieniło od pięciu lat :-) Z Gapą byliśmy wszędzie poza kaplicą czaszek, katedrą i muzeum szopek (chyba w Wambierzycach). Labirynty w Błędnych skałach tak nas śmieszyły, że posuwaliśmy się w żółwim tempie ;-) Cudownie tam jest! Quote
filodendron Posted February 26, 2013 Posted February 26, 2013 Beskidy pozdrawiają :) [URL="http://i48.tinypic.com/2cr36s3.jpg"][IMG]http://i48.tinypic.com/2cr36s3.jpg[/IMG][/URL] Quote
filodendron Posted February 26, 2013 Posted February 26, 2013 [quote name='Agnieszka Co.']Gdzie to jest?[/QUOTE] Beskid śląski - gdzieś między Szyndzielnią a Błatnią. Fotka z minionego tygodnia, bo teraz to tam jest chyba trochę cieplej i bardziej mokro. Quote
Lidan Posted February 26, 2013 Posted February 26, 2013 W tym roku chyba nie uda nam się odwiedzić Karkonoszy. Planowany od wielu lat remont łazienki wreszcie dojdzie chyba do skutku więc finansowo będziemy pogrążeni :placz: Liczę, że choć na tydzień uda nam się wyskoczyć gdzieś bliżej trochę i na krótszy czas... Mąż coś przebąkiwał o okolicach Żywca...górze Żar... Chyba nie znam tamtych okolic. Do czerwca jeszcze sporo czasu zostało ale chętnie dowiedziałabym się o fajnych miejscach które można odwiedzić z psami i noclegach przyjaznych psom. Raczej wolimy zakotwiczyć w jednym miejscu i robić jednodniowe wypady. Quote
LadyS Posted February 26, 2013 Posted February 26, 2013 Na wakacje wybieramy się w Gorce, ale mamy w planach zwiedzić również Pieniny czy dostępniejsze tereny Tatr. W związku z tym mam pytanie - o ile wiem, że w TPN rygorystycznie przestrzegają wchodzenia z psem na szlaki i zabraniają, to jak jest w tych pozostałych? Miał ktoś jakieś doświadczenia? Quote
Agnieszka Co. Posted February 27, 2013 Posted February 27, 2013 [quote name='filodendron']Beskid śląski - gdzieś między Szyndzielnią a Błatnią. Fotka z minionego tygodnia, bo teraz to tam jest chyba trochę cieplej i bardziej mokro.[/QUOTE] Ja jestem prawie u podnóży - tak mi sie trochę klimat zdjęcia z Szyndzielnią skojarzył. U nas w Żywcu od kilku dni silne roztopy, resztki śniegu już tylko gdzie niegdzie leżą. Quote
filodendron Posted February 27, 2013 Posted February 27, 2013 [quote name='Agnieszka Co.'] U nas w Żywcu od kilku dni silne roztopy, resztki śniegu już tylko gdzie niegdzie leżą.[/QUOTE] Najwyraźniej załapaliśmy się z urlopem na ostatnie dni prawdziwej zimy :) Mieliśmy fantastyczną pogodę - mrozik około minus 5, mało opadów, więc szlaki były przedeptane. Quote
Kinia Posted March 8, 2013 Posted March 8, 2013 Hej. Może ktoś polecić jakiś w miare tani nocleg, najlepiej z wyżywieniem w Karpaczu lub okolicach? Blisko szlaków górskich, bo planujemy podbić Karkonosze :) Quote
Lidan Posted March 8, 2013 Posted March 8, 2013 Willa Polanka Płaciliśy w czerwcu chyba 35 lub 40 zł od osoby plus po 5 zł od psa. Luksusów tam nie ma, ale łóżka wygodne, pościel czysta, gospodyni miła, psiolubna i śniadanka dobre. Zaraz za domem jest las więc na szybki poranny i wieczorny spacer można z psem pójść. Minusem jest, że domek nie ogrodzony. W czerwcu było chłodno w środku, ale my niewiele w pokoju przebywaliśmy. Nie jest to daleko od Karpacza więc jeśli ma się samochód to żaden problem. Nie ma też dostępu do kuchenki więc gotowanie czy odgrzewanie gotowych potraw nie wchodzi w grę. My spędziliśmy tam najlepszy urlop w naszym życiu choć pewnie nie od domku to zależało lecz od pogody i wspaniałych okolic, pięknych szlaków. Jesli o wyżywienie chodzi to gospodarze serwują tylko sniadanko. Kolacje robiliśmy sobie sami, a obiady jadaliśy w różnych miejscach albo robiliśmy grilla. Quote
Lidan Posted March 11, 2013 Posted March 11, 2013 Są piękne, niesamowite, niespotykane! Wprawdzie zimą chyba bym się nie wybrała ale co kto lubi ;-) Quote
Patmol Posted March 14, 2013 Posted March 14, 2013 [quote name='Kinia']Hej. Może ktoś polecić jakiś w miare tani nocleg, najlepiej z wyżywieniem w Karpaczu lub okolicach? Blisko szlaków górskich, bo planujemy podbić Karkonosze :) a schroniska górskie? ja z psem jak chodzę po Karkonoszach -sypiam w schroniskach tutaj Samotnia (blisko Karpacza) ale pięknie połozona w górach nad Małym Stawem schronisko pod Łabskim Szczytem (nad Szklarską) Quote
droppy Posted March 20, 2013 Posted March 20, 2013 Polecam Góry Sowie, przyjemnie, zielono i cudownie. Tanie noclegi i przyjaźni ludzie. My na razie uziemieni i Nuna może tylko hasać po tarasie ogrodowym i między krzakami na działce, ale na majówkę planujemy wypad. Quote
Patmol Posted March 20, 2013 Posted March 20, 2013 a gdzie warto się zatrzymać? słyszałam dobre rzeczy o schronisku Sowa ja chodziłam po Sowich w okolicach Bielawy - w wielu miejscach były szlaki bardzo marnie oznaczone jak jest w innych okolicach? czy są tam zmije? zalew w Bielawie i widok z Łysej Góry na Bielawę i Dzierzoniów Quote
Recommended Posts