Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ostatnio pisalam na tym watku:
http://www.dogomania.pl/threads/201681-Mam-problem-sporej-wielkosci-i-prosze-o-pomoc!
Mialam dylemat, jednak podjelismy wspaniala decyzje- zamieszkala z nami 3 mieseczna Bernenka AMY, ktora ma aktualnie ponad 5 miesiecy. 2 tyg. temu stala sie rzecz niespodziewana, zanoszczac rano jedzenie dla naszego azjaty- Seldusia zobaczylam, ze pies sie nie rusza, wolalam go a on.. nie zyl, po tym wydarzeniu jestesmy rozbici. Wyobrazacie sobie jak sie czujemy po stracie drugiego naszego psa w ciagu roku? wczesniej stracilismy goldenke- Maje. Nadal placze i dzieciaki nie sa w stanie sie pozbierac, przestaly nas cieszyc nawet wspolne spacery z Amy, potrzebujemy zastapic ta pustke nowym czlokiem rodziny, jednak nie wiem czy jest to mozliwe, ze wzgledu na wymagania otoz chcemy psa duzego z krotka sierscia najlepiej, ktory moze mieszkac w kojcu, albo malego psiaka, ktory zamieszka z nami w domu, ale takiego, ktoremu nie beda przeszkadzac dzieciaki i dosyc sporej wielkosci, czesto nachalny szczeniak. Dlatego opcja duzego psa wydaje mi sie byc lepsza, jednak nie wiem czy sa psy krotkowlose mogace mieszkac w kojcu. Ja 1 raz dziennie zabieram psy na spacery takie ok. 1-2 godz + maja staly dostep do ogrodu. Kojec jest duzy.

Posted

Nie wiem co moglo byc powodem, pies jeszcze wieczorem byl na spacerze, bawil sie, wszystko bylo ok, z merdajacym ogonem pobiegl do kojca, a rano poprostu nie zyl... trudno mi o tym myslec, a co dopiero pisac, wiec blagam nie rozstrzasajmy tego, tylko pomozcie mi poszukac rase, ktora bedzie u nas szczesliwa

Posted

Współczuje. Może sekcja zwłok by wykazała co jest przyczyną śmierci.
wydaje mi się że żaden krótkowłosy psiak do kojca się nie nadaje. Ja ogólnie nie wyobrażam sobie częscie psiaków w domu a części na zewnątrz ale to jest tylko moje zdanie.
Co do małej rasy to nie wiem , moje co prawda małe ale nie rasowe ale z większością dużych psiaków dogadują się świetnie.

Posted

Dzięki, Fifi jest mieszańcem, jej mama jest spanielem.
Z tego co wiem golden nie bardzo się do kojca nadaje, może jakiś owczarek?

Ja jako małe dziecko wychowałam się z takim psiakiem
http://www.szarik.pl/rasa-67-owczarek-wegierski-kuvasz.html

Nasz co prawda rodowodu nie miał , więc był tylko w typie rasy.
Ale charakter miał idealny, super psiak rodzinny, ja mu mogłam dosłownie wchodzić na głowę czułam się z nim bezpiecznie.
Mieszkał na dworze w budzie ale miał dostęp do domu z czego korzystał dość niechętnie.
Jak jest napisane w opisie znakomity był z niego pies stróżujący, obcy by miał problem jakby wszedł na plac, dla domowników był oazą łagodności. Minęło już wiele lat od jego śmierci a ja nadal za nim tęsknie i śni mi się po nocach.

Posted

Rottweiler dostosuje się do każdych warunków, ale tą rasę trzeba umieć wychować.
Sama się o tym nie przekonałam, bo poznałam tylko dorosłe osobniki tej rasy, ale tak czytałam.

Posted

Dokładnie tak jak piszesz,tą rase trzeba umieć wychować,ale tresura jest o wiele prostsza niż chociażby Dobermanów. Polecałbym jeszcze bardzo rodzinnego psa jakim jest Labrador. A co do smeirci to naparwdę przyjkra sprawa,myślę że sekcja zwłok wykazałaby co było prawdziwą przyczyną zgonu,nie wykluczałbym także choroby. MY przechodziliśmy to sami i pies zmarł w wieku 10 lat,wiec nie był jeszcze taki stary.

Posted

Jesli do kojca to zaden spaniel!
Te psy kochaja ludzi i nie ma opcji ze taki pies bedzie szczesliwy w kojcu.One sa "cieniami",kochaja towarzyszyc zawsze i wszedzie czlowiekowi...Pozatym...Spaniele wymagaja dosc konsekwentnego ulozenia,dzieci ok ale raczej starsze niz mlodsze bo to zywiolowe psy i moga niechcacy zrobic krzywde;/
Musisz zdecydowac czy chcesz psa do domu czy do kojca,czy rasowego-z rodowodem czy moze bide w typie rasy lub nie rasowa z adopcji...
psow u nas tyle ze mozna wybierac,przebierac ile wlezie.
Jeszcze do glowy mi owczarek niemiecki przychodzi,to fajne psy :)

Posted

mam dwie opcje albo kojec i wtedy bym chciala jakiegos duzego, krotkowlosego, lagodnego psa, albo normalnie do domu, ale wtedy jakis maly psiak, bardzo cierpliwy i taki... twardy. Zaden york czy czilka, ktory na widok bernenczyka zdebieje i dostanie zawalu. Mieszkam w Londynie, wiec nie mam jak adoptowac psa z dogomanii

Posted

Sonia a macie w Londynie jakies fundacje?Moze trzeba by sie do nich udac i pogadac z ludzmi,oni najlepiej znaja potrzeby konkternych psow i profile domow ktore im te potrzeby zapewnia:)
Yorki sa akurat c=dosc charakterne heheh i nie raz widzialam jak na bernusia czy innego wielkopsa sie darly;D

Posted

Macie 5-miesięcznego psiaka, który wymaga dużo uwagi, szkolenia, socjalizacji itd itd i nie rozumiem, dlaczego zamiast zająć się tym psem, na gwałt szuakcie kolejnego? Przecież ta suczka jest z Wami ledwie kilka tygodni i już nie wystarcza?

Posted

To nie jest tak, w naszym domu zawsze byly 2 psy. Gdy jeden odchodzil, dochodzil kolejny itd. Jestesmy zdania, ze gdy w domu sa 2 psiaki to lepiej sie chowaja, tak od zawsze u nas bylo i po odejsciu Seldo nie chcemy tego zmienic

Posted

Ale dwa szczeniaki w domu na raz to naprawdę nie jest najszczęśliwszy pomysł. Mają tendencję do zarażania się głupawką i durnymi zachowaniami. Może poczekajcie kilka miesięcy, nauczcie swoją obecną suczkę komend, wychowajcie ją sobie i wtedy dopiero kolejny pies?

Posted

Dzieki waszym postom zrozumielismy, ze faktycznie aktualnie nie nadaje sie do nas szczeniak i adoptowalismy ze schroniska rottka- mlodego ok. 2 letniego pieska, trafil, bo wlascicielom urodzilo sie dziecko, psiaczek jest super, bedzie mieszkal w kojcu, ale napewno uwagi i milosci mu nie zabraknie. Dzieciaki wymyslily, ze jak rottek to tylko Elvis i psiak zostal Elvisem haha :) dziekujemy wam i pozdrawiamy