Herspri Posted September 28, 2006 Posted September 28, 2006 Jak pokazać szczeniakowi ze tego NIE WOLNO ? Skamlenie mozna jeszcze ignorować ale dobieranie się do kwiatków :mad: No właśnie, albo jak pokazać ze nie mozna wejść do pokoju, drapać w drzwi i łapać za koszule :cool3: Kiedy łapie mnie za ręke delikatnie skamle :evil_lol: jak to robią szczeniaki kiedy coś jest nie tak i działa znakomicie ale z resztą nie moge się uporać... Ah moja dzidzia ma 6 tygodni :p Quote
Marta i Wika Posted September 28, 2006 Posted September 28, 2006 Herspri napisał(a):Jak pokazać szczeniakowi ze tego NIE WOLNO ? Różnie można - zależy od sytuacji :-) Ja starałam się zawsze odwracać uwagę, tak aranżować sytuację żeby pies zostawiał to czego nie wolno i zabierał się za coś co wolno. Jeśli łapała za ubranie - podsuwałam jej szmacianą zabawkę i chwaliłam jak ją szarpała, jeśli np. zabierała się za nogę od stołu - podsuwałam zabawkę drewnianą itp. Możesz też nauczyć słowa "nie rusz" albo innego wypowiadanego neutralnym tonem, ale póki go nie rozumie - postaw lepiej kwiatki wyżej ;-) Ah moja dzidzia ma 6 tygodni :p To jeszcze straszny maluch :-) Życzę cierpliwości - wszystko przed Wami :-) Quote
Ciastek Posted October 2, 2006 Posted October 2, 2006 Ja zawsze mówiłam "fe" stanowczo i ostro i tak jak Marta i Wika zajmowałam psa czymś innym. Powodzenia i pozdrowienia dla pieska :lol: Quote
kasia124 Posted October 2, 2006 Posted October 2, 2006 ja tez jak figa tylko lapala mnie za rece zebami w trakcie zabawy to ja szybko szlam po sznureczek i jej dawalam i sie z nim szarpalysmy i tak sie nauczyla, ze jak zaczynam zabawe to ona biega po mieszkaniu i szuka sznureczka i przybiega z nim zeby sie bawic :)) a dezaprobate tez wyrazam feee ale tak podkreslam mocno ze to jest naprawde fee!! Quote
Romas Posted October 3, 2006 Posted October 3, 2006 Herspri ,pamietaj tylko ,ze nie wystarczy powiedzic szczeniakowi fe trzeba dac mu jakies dzialanie w zamian.Inaczje sie nei nauczy ,bo to bardzo male psie dziecko i trudno mu zrozumiec ,ze cos jest niedostepne.Najlepiej odwracac jego uwage ,dawac mu zabawki zeby nie musial szukac rozrywki w donicach z kwaiatkami . U mnie swietnie sie sprawdzaly plastikowe butelki po wodzie z kilkoma aromatycznymi kaskami w srodku ( miesko czy sucha karma) ,zabawa na dlugo.Albo ze sklepu zabawka typu Kong ,do napelniania smakami . Quote
Recommended Posts