Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jak pokazać szczeniakowi ze tego NIE WOLNO ?
Skamlenie mozna jeszcze ignorować ale dobieranie się do kwiatków :mad:
No właśnie, albo jak pokazać ze nie mozna wejść do pokoju, drapać w drzwi i łapać za koszule :cool3:
Kiedy łapie mnie za ręke delikatnie skamle :evil_lol: jak to robią szczeniaki kiedy coś jest nie tak i działa znakomicie ale z resztą nie moge się uporać...
Ah moja dzidzia ma 6 tygodni :p

Posted

Herspri napisał(a):
Jak pokazać szczeniakowi ze tego NIE WOLNO ?

Różnie można - zależy od sytuacji :-)
Ja starałam się zawsze odwracać uwagę, tak aranżować sytuację żeby pies zostawiał to czego nie wolno i zabierał się za coś co wolno. Jeśli łapała za ubranie - podsuwałam jej szmacianą zabawkę i chwaliłam jak ją szarpała, jeśli np. zabierała się za nogę od stołu - podsuwałam zabawkę drewnianą itp.

Możesz też nauczyć słowa "nie rusz" albo innego wypowiadanego neutralnym tonem, ale póki go nie rozumie - postaw lepiej kwiatki wyżej ;-)

Ah moja dzidzia ma 6 tygodni :p

To jeszcze straszny maluch :-) Życzę cierpliwości - wszystko przed Wami :-)

Posted

ja tez jak figa tylko lapala mnie za rece zebami w trakcie zabawy to ja szybko szlam po sznureczek i jej dawalam i sie z nim szarpalysmy i tak sie nauczyla, ze jak zaczynam zabawe to ona biega po mieszkaniu i szuka sznureczka i przybiega z nim zeby sie bawic :)) a dezaprobate tez wyrazam feee ale tak podkreslam mocno ze to jest naprawde fee!!

Posted

Herspri ,pamietaj tylko ,ze nie wystarczy powiedzic szczeniakowi fe trzeba dac mu jakies dzialanie w zamian.Inaczje sie nei nauczy ,bo to bardzo male psie dziecko i trudno mu zrozumiec ,ze cos jest niedostepne.Najlepiej odwracac jego uwage ,dawac mu zabawki zeby nie musial szukac rozrywki w donicach z kwaiatkami .
U mnie swietnie sie sprawdzaly plastikowe butelki po wodzie z kilkoma aromatycznymi kaskami w srodku ( miesko czy sucha karma) ,zabawa na dlugo.Albo ze sklepu zabawka typu Kong ,do napelniania smakami .