Vagabundo Posted April 8, 2011 Posted April 8, 2011 Witam serdecznie, mam od okolo 2 tygodni z moja Gaja (cocker spaniel, 14msc) problem, tzn stala sie strasznie wybredna, praktycznie nic nie chce jesc. Jak wczesniej byla niejadkiem (nie rzucala sie na jedzenie, jadla wtedy kiedy miala na to ochote i to co lubila: sucha karme; rozne wariacje ryzu, makaronu, kaszy z miesem i warzywami, mleko), tak teraz praktycznie wszystko co sie jej podaje trzeba wyrzucic po jakis czasie, bo nawet nie raczyla sprobowac. Teraz jedynie co zjada, nawet z apetytem, to np wedzone, gotowane kurze lapki, jakies kurze gotowane szkielety czyli ogolnie kosci, ale z natury jest to bardzo energiczny pies, wiec potrzebuje duzego zastrzyku energii w ciagu dnia, a z samych kosci nie uzupelni tych brakow. Braki energii sa zauwazalne, gdy chodzimy na spacer z pilka, wystarczy, ze przebiegnie 3x i juz zasapana, musi sie polozyc, aby zlapac oddec, oczywiscie jezyk na wierzchu. Wczesniej nie bylo mowy o takiej sytuacji, potrafila latac 30min bez zasapania i nadal miec chec do dalszej zabawy. W ciagu tych 2 tygodni zdarzylo sie jej rowniez wymiotowac kilka razy, dodam rozwniez, ze czesto je trawe. Gdyby to sie dzialo na przestrzeni kilku dni to bym stwierdzil, ze ma jakas niestrawnosc, czyms sie zatrula, ale ta sytuacja, jak juz wczesniej wspomnialem, trwa ponad 2 tygodnie i nie wiem co robic. Oczywiscie, jesli jej stan nie wroci do rownowagi to udam sie do weterynarza, ale poki co moze ktos cos doradzi, nakieruje... z gory dziekuje za zainteresowanie moim i jej problemem. Pozdrawiam :) Quote
taks Posted April 8, 2011 Posted April 8, 2011 No cóz , robisz kardynalne błędy żywieniowe. Do tego gotowane kości i to na dodatek z kurczaka:shake:, jakieś wędzonki, mleko i mieszanie czego się da + "psucie" psa przy misce... A pies zareagował w myśl przysłowia "póty dzban wodę nosi póki sie ucho nie urwie..." dokąd organizm był w stanie tolerowac błędy to było dobrze ale jak widac do czasu. Mam nadzieję że to "tylko" nieżyt no i oczywiście niezaleznie praca aby odkręcić "wyhodowane" fatalne nawyki . Powinnas po pierwsze iść do weta aby sprawdził stan żołądka , wątroby, jelit ( mogą juz byc solidne "korki " z tych nieszczęsnych gotowanych kości) pewnie trzeba będzie podac też jakieś probiotyki, byc może przejściowo dietę oczyszczająco regenerującą przewód pokarmowy- tu powinnaś się ścisle trzymac zaleceń weta. no i KONIECZNIE poczytaj o własciwym karmieniu - nawet na dogo jest taki dział Quote
Balbina. Posted April 8, 2011 Posted April 8, 2011 Zgadzam się gotowane kości są niedopuszczalne a psy mleka nie trawią...Idz do weterynarza i niech ratujej jej żołądek póki jej go całego nie zepsujesz... Quote
gryf80 Posted April 9, 2011 Posted April 9, 2011 :fadein: zgadzam się w całej rozciagłości z przedmówczyniami-nieżyt żoładka może trwać nawet miesiacami(wymioty szczególnie rano,pojadanie trawy)a nie leczone może być grożne.zrób jej głodówke 24 h-dobre dla regeneracji żoładka i w "wychowaniu"grymasnicy Quote
judyta2461 Posted April 10, 2011 Posted April 10, 2011 Posłuchaj,absolutnie nie możesz jej dawać mleka ani kości z kurczaka.Nigdy do tego nie wracaj-psy w tym wieku mają już nietolerancję mleka,a kości z kurczaka mogą mu utkwić i przebić ścianę żołądka.Jeśli chcesz mu podawać kości to tylko wołowe (nigdy wieprzowe,bo to grozi chorobą Aujeszkiego).Mój pies złapał podobną chorobę.To wirus.Idź do weta,da psiakowi zastrzyki,antybiotyki i tabletki przeciwwymiotne.Po dwóch tygodniach jej przejdzie.I zachęcaj ją do jedzenia:dawaj jej nawet po jednej kulce karmy do pyska.I niech to będzie na razie psia karma wyższej jakości,ewentualnie trochę żółtego sera czy kleiku ryżowego.Gdy wyzdrowieje możesz podawać też kaszę i makaron. Quote
LadyS Posted April 10, 2011 Posted April 10, 2011 Dodam tylko - rozumiem, że miska stoi cały czas? Pies w tym wieku powinien być już karmiony 2 razy dziennie - po wizycie u weta, jeśli nie bedzie dodatkowych wskazań, karm ją jedynie jednym typem pokarmu, najlepiej wysoko zbilansowaną i łatwostrawną karmą suchą - miskę wystawiaj na 15 minut - jak nie zje, zabieraj. Quote
judyta2461 Posted April 10, 2011 Posted April 10, 2011 Ja czytałam w mojej książkę,że pies w wieku 2-3 miesięcy powinien jeść 4 razy dziennie,w wieku 4-12 miesięcy 3 razy dziennie,a potem raz lub dwa razy dziennie.Więc najlepiej karm ją dwa razy dziennie:rano i wieczorem lub jeśli nie chce jeść to raz po południu,ale lepiej dwa razy. Quote
Recommended Posts