Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Kilka dni temu dowiedziałam się, że moja suczka cierpi na niewydolność wątroby. Chciałabym się dowiedzieć jak inni właściciele psów z tym schorzeniem sobie radzą, czym karmią psy (czy jestem "skazana" tylko na hepatica??) itp. Będe wdzięczna za każde informacje :-)

Posted

gdzieś juz temat odnosnie żywienia wątrobowców był-ale nie powinna byc wysokobiałkowa i wysokotluszczowa,zakupić możesz preparat wspomagający wątrobę zawierajacy fosfolipidy i ornityl np.hepatiale forte.pilnowanie psa a raczej zabezpieczanie przed kleszczami(piroplazmoza),a diety weterynaryjne typu hepatic sa różne drozsze lub tańsze trochę ale maja to co psu potrzebne do życia.

Posted

Ja karmię Trovetem HLD plus świeże dodatki. Oczywiście możesz też psu gotować - chude mięso z ryżem i jarzynami, tłuszczu mało i tylko rybne/roślinne, absolutnie unikać kości, można czasami podawać chudy jogurt naturalny. Do tego suplementy wątrobowe - Hepatil, Essentiale/Esseliv Forte.
Jakie macie w tej chwili wyniki w miarę, możecie próbować dobrej jakości lekkostrawnych karm o niskiej zawartości tłuszczu; zwykłych, nie weterynaryjnych - ale to najlepiej przy kontroli wyników badań krwi - regularnie.

Posted

dzieki za rady,

na początku maja mam zgłosić się do kontroli na badania krwi, jak one sie troche poprawią (a teraz Wega ma bardzo złe) to chciałabym przejśc na jakąś tańszą karmę, bo rc troche obciąża mój portfel :-( Na stałe gotowac jej to raczej nie będę, ale byłam ciekawa czy jakieś dodatki można jej dawać.
Ja chyba ciągle jestem w szoku, bo nic nie wskazywało, że ona jest taka chora, tylko jakaś intuicja, żeby ją przebadać... a tu taka wiadomość :-)

I mam jeszcze pytanie: czy przypadłości wątroby moga wpływac na zmianę jej zachowania? dokładnie mi chodzi o agresję, Wega jako pies schroniskowy, z nieznaną przeszłością ma swoje lęki (mężczyźni, inne psy - szczególnie jak ona jest na smyczy) i pomimo mojej pracy jest coraz gorzej :-( Jej agresja sie nasila niestety :-(

i jeszcze jedno: jak jest z ruchem i wysiłkiem fizycznym? czy powinnam jej ograniczać? niechodzi mi o jakis wymuszony, sportowy wysiłek, bo wiem, że jakiki kolwiek sport juz nie wchodzi w gre, ale takie normalne codzinne psie zabawy. W domu jest jeszcze drugi pies, i one generalnie duzo się bawią. Jednak gdy Wega nie ma ochoty na zabawe to poprostu kładzie się, ew. bawi sie na leżąco :-) Tak samo na spacerach, jak spotykami inne psy, troche pogania, a jak juz niechce, to kładzie sie i odpoczywa.

Posted

jeszcze raz spytam, czy problemy wątrobowe mogą nasilać zachowania agresywne? bo niestety zachowanie wegi z każdym dniem jest coraz bardziej nieprzewidywalne :-(

Posted

A ona odczuwa bóle? Zauważyłaś żeby dyszała czasem w domu bez powodu, przekładała się z miejsca na miejsce, sprawiała wrażenie jakby nie mogła zasnąć? Wet stwierdził bolesność wątroby przy omacywaniu?
Sama niewydolność wątroby raczej nie powinna takich zmian powodować, ale bóle, złe samopoczucie mogą jak najbardziej sprawić, że pies jest bardziej drażliwy, łatwiej wyprowadzić go z równowagi, może ostrzej reagować na próby kontaktu czy to ze strony ludzi czy innych psów.

A swoją drogą pomyśl, czy Ty jej nie rozpieszczasz, nie traktujesz inaczej, nie pozwalasz na więcej, nie rozklejasz się nad nią? Rozpieszczanie - wiadomo; z drugiej strony lękliwy pies Twoje zmartwienie i inne dziwne zachowanie może odbierać tracąc poczucie bezpieczeństwa, szczególnie na spacerach i nasilając agresję lękową.

Posted

raczej nic takiego u niej nie wystepuje, ona prawie nigdy nie dyszy, musi być bardzo zmęczona, nie kręci się (wiem jak to wygląda, bo poprzednia sunia staruszka własnie tak sie zachowywała, jak chorowała na serce). Ogólnie nie wygląda, żeby cos ja bolało.

Jej zachowanie poprostu jest jakby nieprzewidywalne, nie zawsze raaguje agresywnie, ale nie jestem w stanie stwierdzic kiedy chce zaatakować. Wczoraj np. skoczyła do sąsiada jak mijalismy sie k. bloku, wg mnie bez żadnego realnego powodu. Wcześniej mijaliśmy innych mężczyzn i nie reagowała wogóle. Ostatnio wyrwała sie mojej mamie i zaatakowała psa. Ona takie jakby zrywy, jest trochę spokoju, a nieraz jakby cos w nią wstapiło. Ogólnie to posłuszny pies, inteligentny.

Posted

A nie widziałaś u niej żadnych problemów neurologicznych? Nie zawiesza się czasami? Nie masz wrażenia, że śpi za długo? Że szczeka/patrzy na coś, czego nie ma?
Wzrok i słuch ma w porządku?

Posted

wzrok ma dobry i słuch też. Co do zawieszania - nieraz tak lezy i patrzy w jeden punkt. Śpi całą noc, a w dzień jak tylko może sie połozyć (bo drugi pies w domu jest, to często sie bawią, a jeszcze teraz, jak jest ciepło to duzo czasu spędza na spacerach albo na działce).

Posted

teraz doczytałam twój wcześniejszy post - raczej jej nie rozpieszczam, wiem, że jest problemowa, i że znane zasady daja jej poczucie bezpieczeństwa. Prędzej wyczuwa moje zestresowanie, i ta chorobą i jej zachowaniem. Bo szczerze mówiąć, jak z nia wychodze to od razu sie napinam, bo nie wiem z czym wypali. Bo najgorzej zachowuje sie w okolicy domu, i na pobliskiej łące (gdzie wychodzimy na dłuższy spacer, gdzie spotyka się z psimi kumplami, jak nie moge z nia pojechac gdzieś indziej np. nad rzekę).

• 3 weeks later...
Posted

chciałabym się pochwalić, że kontrolne wyniki Wegi wyszły super! w biochemii jedynie albumina wyszła poniżej normy :-) reszta jest w normie! Dziś łapałam mocz do badania - w związku z tą obniżoną albuminą. Mam nadzieje, że po tym badaniu okaże się czemu jak za niska. Nadal Wega bierze Hepatiale Forte i je RC Hepatic, za miesiąc kolejne badania kontrolne. Mam nadzieje, że nadal takie dobre wyniki będą się utrzymywać :-) i za kilka miesięcy Wega bedzie zdrowa jak ryba :-)