Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

http://www.youtube.com/watch?v=CiBNOMqrX1M ---> wg miesięcznika "Mój Pies" metodą klikerową ale można próbować i bez niego
Opisując:
1. Kontakt psa z właścicielem (pokazujemy smakołyk XD )
2. Trzymamy rękę nisko, aby pies miał go blisko nosa
3. Ruszamy z miejsca wydając komendę (noga, idziemy, równaj itp. itd.)
4. Klik/Smakołyk tak jak to pokazane na filmie - bardzo często.
5. Nagradzamy :) DOBRY PIES!!!

Posted

Ja słyszałam też o takiej metodzie[bez klikera]
1.Idziemy z pieskiem
2.Jeśli przyspiesza, łapiemy za obroże i delikatnie go cofamy
3.Idziemy dalej i tak za każdym razem przyciagamy go do siebie. Oczywiście, za każdą sekunde przy nodze chwalimy psiuraczka :)
a tak propo nie wydaje mi się, zeby ten sposób był dobry. Moim zdaniem pies idzie wtedy cały spięty, może przecież skakac i wgl robic wszystko, żeby złapać smaczka. Nie wiem, ja z moim robiłam tak jak opisałam i ładnie idzie ;)

Posted

Morelkaa napisał(a):
a tak propo nie wydaje mi się, zeby ten sposób był dobry. Moim zdaniem pies idzie wtedy cały spięty, może przecież skakac i wgl robic wszystko, żeby złapać smaczka. Nie wiem, ja z moim robiłam tak jak opisałam i ładnie idzie ;)

Nie, moja droga; bo trzeba niestety grzbiet schylić do pieska, a nie trzymać smaczek metr czy półtora powyżej jego nosa. :D
(Na filmiku pokazany jest pies, który już załapał o co chodzi, ale na początku nie ma takiego luksusu ;) ).

Posted

Przy moim małym psie sprawdziło się zmienianie kierunku ruchu z komendą tzn gdy pies wyprzedza lub idzie w innym kierunku właściciel wydaje komendę, skręca w bok i dalej idzie prosto z psem przy nodze .Pies wyprzedza powtórka czyli w bok i dalej prosto.Na początku powtórek jest dużo,wygląda to tak jakbyśmy chodzili cały czas zmieniając kierunek ruchu.Można dodatkowo nagradzać.W moim przypadku było pozwolenie na swobodne węszenie.Zaczynamy od krótkich sesji ,stopniowo wydłużamy.

Posted

rasowa2410 napisał(a):
A przy nadmiernie ciągnącym psie byśmy chodzili po okręgu o średnicy 1m?

Ja mam małego psa i ta technika się sprawdziła,sama tego nie wymyśliłam ,uczono mnie tego na szkoleniu.Przy dużych psach można to zmodyfikować i przy każdej próbie ciągnięcia zawrócić do tyłu i zacząć od początku.Przyznaję że jest to ciężka i żmudna praca która nie daje natychmiastowych efektów.Przy determinacji właśiciela udaje się.