Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam spory problem z jedzeniem u mojego psa. Duffel po kastracji nabrał ogromnego apetytu, jest mu wszystko jedno co i w jakich ilościach zje.Wiąże się to też z łapczywym spożywaniem posiłków, on w ogóle nie gryzie, tylko wszystko łyka.
Kończy się to tak, że potem całe jedzenie wymiotuje...
Jest jakiś sposób, żeby to zmienić ? Czy mam mu podawać cały posiłek z ręki, kulka po kulce (je głównie suchą karmę) ?
Bo to już nie jest normalne, dziś zwymiotował np. całą kromkę chleba :shake:

Posted

A próbowałaś mu zalewać jedzenie wodą/rosołem? Tylko nie tak żeby karma nasiąkła, tylko zalewasz i podajesz. To trochę zmniejsza tempo jedzenia. Przynjamniej u szczeniaka, bo ja robiłam tak jak Sator był mały.

Posted

ewentualnie możesz też spróbować z kulą-smakulą i tam całą dawkę karmy wrzucić ;) i ustawić mały otwór. (przy okazji straci trochę kalorii przy popychaniu kuli )

Posted

Kulę-smakulę mieliśmy i całą rozwalił...Tzn. wygryzł ten plastik w celu powiększenia otworu, a parę jego kawałków połknął i potem miał niezłe sensacje żołądkowe-więc już raczej próbować ponownie nie będę ;)

Posted

to rzeczywiście lepiej nie próbować ;)
a z polewania to woda nie da takiego efektu jak olej (wtedy się bardziej wyślizguje, ale niestety bardziej kaloryczne)

Posted

catie napisał(a):
to rzeczywiście lepiej nie próbować ;)
a z polewania to woda nie da takiego efektu jak olej (wtedy się bardziej wyślizguje, ale niestety bardziej kaloryczne)

Zależy o jakim polewaniu wodą myślimy :)
Ja swojemu psu zalewałam tak, że karma praktycznie pływała i trudniej mu było łapać kulki.

Posted

sator_k_ napisał(a):
Zależy o jakim polewaniu wodą myślimy :)
Ja swojemu psu zalewałam tak, że karma praktycznie pływała i trudniej mu było łapać kulki.

Taka zupka w sumie :cool3:

Posted

Ewa&Duffel napisał(a):
Taka zupka w sumie :cool3:

Tylko na zimno ;)
No i ważne jest, żeby to nie stało długo w tej wodzie, ale o to się jakoś nie martwię, bo Duffel sobie akurat z tym problemem chyba poradzi świetnie ;)

Posted

sator_k_ napisał(a):
Tylko na zimno ;)
No i ważne jest, żeby to nie stało długo w tej wodzie, ale o to się jakoś nie martwię, bo Duffel sobie akurat z tym problemem chyba poradzi świetnie ;)

Nigdy się nie zdarzyło, żeby coś leżało w misce...

• 1 month later...
Posted

Mam podobny problem z moją 6-miesięczną suczką, tzn. z połykaniem karmy. Bardzo często połyka kawałki karmy nawet bez jednego mlaśnięcia:crazyeye: karmę ma moczoną w rosołku- najpierw ze względu ma wymianę ząbków,a niedawno chciałam odejść od moczenia żeby trochę pogryzła, to wtedy nie chciała tknąć karmy więc znów zalewam (chociaż karmę i tak zmienimy, może zacznie jeść też suchą) - na rosołek mogę sobie pozwolić bo jest chudzinką. Tylko mam też takie pytanie- czy pies może jeść zawsze moczoną karmę? bo sucha to zawsze trochę ściera kamień, ząbki są bielsze. I zastanawiałam się nad kulami spowalniającymi jedzenie, ale w sumie Lexie nie je łapczywie, tylko nie gryzie...

Posted

Po namoczeniu suchej karmy traci ona właściwości czyszczące zęby. Natomiast to można nadrobić gryzakami. W przypadku gdy pies połyka całe granulki i wymiotuje trzeba albo namoczyć karmę, albo spróbowac podawać mniejsze porcje a częściej, albo wypróbować karmę z wiekszymi krokietami i zobaczyć czy wtedy nie zacznie gryźć.

Posted

Mój ostatni tymczas, też chudzinek, połykał karmę i potem ją wymiotował - nie zawsze,ale jednak, zwykle chodził i bekał ;) Pomogło kupno Josery Agilo, ona ma wyższa wartość energetyczną, a w dodatku duże granulki, które pies po prostu musiał gryźć.

Posted

Lex na szczęście nie wymiotuje karmą, krokieciki ma i tak spore, ponieważ dostaje karmę dla szczeniąt maxi, a sama taka maxi nie jest;) zostaniemy chyba jednak przy tym rozmaczaniu karmy, a czyszczenie ząbków zorganizujemy osobno :p chociaż i tak dziwi mnie że nie gryzie całej karmy, na brak jedzenia nie może narzekać, ma zapewniony spokój przed i podczas jedzenia, nikt jej tego nie zabiera...może jest leniwa po prostu?:diabloti:

Posted

Ja bym nie przeceniała właściwości rzekomo czyszczących zęby suchej karmy. Ze wszystkich rodzajów żywienia, jakie przerabialiśmy, mój pies miał największe tendencje do osadzania się kamienia właśnie na suchej karmie - i z rozmów z wetem oraz z for wiem, że wcale nie jest w tym względzie wyjątkiem.

Posted

filodendron napisał(a):
Ja bym nie przeceniała właściwości rzekomo czyszczących zęby suchej karmy. Ze wszystkich rodzajów żywienia, jakie przerabialiśmy, mój pies miał największe tendencje do osadzania się kamienia właśnie na suchej karmie - i z rozmów z wetem oraz z for wiem, że wcale nie jest w tym względzie wyjątkiem.

Potwierdzam. Sucha karma wcale nie czyści zębów jakoś rewelacyjnie, moja suka po samej suchej ma brzydki osad, dlatego ratujemy się różnymi gryzakami i surowymi gnatami od czasu do czasu, no i niestety myciem zębów raz na jakiś czas.

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
Posted

hejka mam 4 letniego labradora mam z nim taki problem ze nie che jesc mi zadnej suchej karmy musze mu gotowac watrubke zeby dodac mu zapachu samej suchej karmy nie ruszy a jak je juz ta sucha polana tym sosem z watrubki to nie gryzie karmy tylko ja łyka w calosci co wy na to jak to zmienic zeby jadl mi normalnie sucha bez zachety dzieki za odpowiedz

Posted

nosek napisał(a):
hejka mam 4 letniego labradora mam z nim taki problem ze nie che jesc mi zadnej suchej karmy musze mu gotowac watrubke zeby dodac mu zapachu samej suchej karmy nie ruszy a jak je juz ta sucha polana tym sosem z watrubki to nie gryzie karmy tylko ja łyka w calosci co wy na to jak to zmienic zeby jadl mi normalnie sucha bez zachety dzieki za odpowiedz

Spróbuj przegłodzić - 4-letniemu labradorowi to nie powinno zaszkodzić. Dawaj samą suchą - jak zgłodnieje to zje i bez wątróbki.