Ewa&Duffel Posted April 5, 2011 Posted April 5, 2011 Mam spory problem z jedzeniem u mojego psa. Duffel po kastracji nabrał ogromnego apetytu, jest mu wszystko jedno co i w jakich ilościach zje.Wiąże się to też z łapczywym spożywaniem posiłków, on w ogóle nie gryzie, tylko wszystko łyka. Kończy się to tak, że potem całe jedzenie wymiotuje... Jest jakiś sposób, żeby to zmienić ? Czy mam mu podawać cały posiłek z ręki, kulka po kulce (je głównie suchą karmę) ? Bo to już nie jest normalne, dziś zwymiotował np. całą kromkę chleba :shake: Quote
sator_k_ Posted April 5, 2011 Posted April 5, 2011 A próbowałaś mu zalewać jedzenie wodą/rosołem? Tylko nie tak żeby karma nasiąkła, tylko zalewasz i podajesz. To trochę zmniejsza tempo jedzenia. Przynjamniej u szczeniaka, bo ja robiłam tak jak Sator był mały. Quote
Ewa&Duffel Posted April 5, 2011 Author Posted April 5, 2011 A nie pomyślałam o tym...Rosołem to na pewno nie będę zalewać, bo za kaloryczny, ale patent z wodą może wypróbuję ;) Quote
catie Posted April 5, 2011 Posted April 5, 2011 ewentualnie możesz też spróbować z kulą-smakulą i tam całą dawkę karmy wrzucić ;) i ustawić mały otwór. (przy okazji straci trochę kalorii przy popychaniu kuli ) Quote
Ewa&Duffel Posted April 5, 2011 Author Posted April 5, 2011 Kulę-smakulę mieliśmy i całą rozwalił...Tzn. wygryzł ten plastik w celu powiększenia otworu, a parę jego kawałków połknął i potem miał niezłe sensacje żołądkowe-więc już raczej próbować ponownie nie będę ;) Quote
catie Posted April 5, 2011 Posted April 5, 2011 to rzeczywiście lepiej nie próbować ;) a z polewania to woda nie da takiego efektu jak olej (wtedy się bardziej wyślizguje, ale niestety bardziej kaloryczne) Quote
sator_k_ Posted April 5, 2011 Posted April 5, 2011 catie napisał(a):to rzeczywiście lepiej nie próbować ;) a z polewania to woda nie da takiego efektu jak olej (wtedy się bardziej wyślizguje, ale niestety bardziej kaloryczne) Zależy o jakim polewaniu wodą myślimy :) Ja swojemu psu zalewałam tak, że karma praktycznie pływała i trudniej mu było łapać kulki. Quote
Ewa&Duffel Posted April 5, 2011 Author Posted April 5, 2011 sator_k_ napisał(a):Zależy o jakim polewaniu wodą myślimy :) Ja swojemu psu zalewałam tak, że karma praktycznie pływała i trudniej mu było łapać kulki. Taka zupka w sumie :cool3: Quote
sator_k_ Posted April 5, 2011 Posted April 5, 2011 Ewa&Duffel napisał(a):Taka zupka w sumie :cool3: Tylko na zimno ;) No i ważne jest, żeby to nie stało długo w tej wodzie, ale o to się jakoś nie martwię, bo Duffel sobie akurat z tym problemem chyba poradzi świetnie ;) Quote
Ewa&Duffel Posted April 5, 2011 Author Posted April 5, 2011 sator_k_ napisał(a):Tylko na zimno ;) No i ważne jest, żeby to nie stało długo w tej wodzie, ale o to się jakoś nie martwię, bo Duffel sobie akurat z tym problemem chyba poradzi świetnie ;) Nigdy się nie zdarzyło, żeby coś leżało w misce... Quote
AgataP Posted May 13, 2011 Posted May 13, 2011 Mam podobny problem z moją 6-miesięczną suczką, tzn. z połykaniem karmy. Bardzo często połyka kawałki karmy nawet bez jednego mlaśnięcia:crazyeye: karmę ma moczoną w rosołku- najpierw ze względu ma wymianę ząbków,a niedawno chciałam odejść od moczenia żeby trochę pogryzła, to wtedy nie chciała tknąć karmy więc znów zalewam (chociaż karmę i tak zmienimy, może zacznie jeść też suchą) - na rosołek mogę sobie pozwolić bo jest chudzinką. Tylko mam też takie pytanie- czy pies może jeść zawsze moczoną karmę? bo sucha to zawsze trochę ściera kamień, ząbki są bielsze. I zastanawiałam się nad kulami spowalniającymi jedzenie, ale w sumie Lexie nie je łapczywie, tylko nie gryzie... Quote
Boogie Posted May 13, 2011 Posted May 13, 2011 Po namoczeniu suchej karmy traci ona właściwości czyszczące zęby. Natomiast to można nadrobić gryzakami. W przypadku gdy pies połyka całe granulki i wymiotuje trzeba albo namoczyć karmę, albo spróbowac podawać mniejsze porcje a częściej, albo wypróbować karmę z wiekszymi krokietami i zobaczyć czy wtedy nie zacznie gryźć. Quote
LadyS Posted May 13, 2011 Posted May 13, 2011 Mój ostatni tymczas, też chudzinek, połykał karmę i potem ją wymiotował - nie zawsze,ale jednak, zwykle chodził i bekał ;) Pomogło kupno Josery Agilo, ona ma wyższa wartość energetyczną, a w dodatku duże granulki, które pies po prostu musiał gryźć. Quote
AgataP Posted May 13, 2011 Posted May 13, 2011 Lex na szczęście nie wymiotuje karmą, krokieciki ma i tak spore, ponieważ dostaje karmę dla szczeniąt maxi, a sama taka maxi nie jest;) zostaniemy chyba jednak przy tym rozmaczaniu karmy, a czyszczenie ząbków zorganizujemy osobno :p chociaż i tak dziwi mnie że nie gryzie całej karmy, na brak jedzenia nie może narzekać, ma zapewniony spokój przed i podczas jedzenia, nikt jej tego nie zabiera...może jest leniwa po prostu?:diabloti: Quote
taxelina Posted May 18, 2011 Posted May 18, 2011 My mamy tutaj takie miski z ktorych pies nie moze jesc szybko http://www.swecat.com/at-sakta-matskal-blandade-farger?trackID=546492 http://www.propet.se/antiglupsk-matskal-p-267-c-167.aspx Quote
filodendron Posted May 18, 2011 Posted May 18, 2011 Ja bym nie przeceniała właściwości rzekomo czyszczących zęby suchej karmy. Ze wszystkich rodzajów żywienia, jakie przerabialiśmy, mój pies miał największe tendencje do osadzania się kamienia właśnie na suchej karmie - i z rozmów z wetem oraz z for wiem, że wcale nie jest w tym względzie wyjątkiem. Quote
evel Posted May 19, 2011 Posted May 19, 2011 filodendron napisał(a):Ja bym nie przeceniała właściwości rzekomo czyszczących zęby suchej karmy. Ze wszystkich rodzajów żywienia, jakie przerabialiśmy, mój pies miał największe tendencje do osadzania się kamienia właśnie na suchej karmie - i z rozmów z wetem oraz z for wiem, że wcale nie jest w tym względzie wyjątkiem. Potwierdzam. Sucha karma wcale nie czyści zębów jakoś rewelacyjnie, moja suka po samej suchej ma brzydki osad, dlatego ratujemy się różnymi gryzakami i surowymi gnatami od czasu do czasu, no i niestety myciem zębów raz na jakiś czas. Quote
murakami Posted June 3, 2011 Posted June 3, 2011 [quote name='deer_1987']My mamy tutaj takie miski z ktorych pies nie moze jesc szybko http://www.swecat.com/at-sakta-matskal-blandade-farger?trackID=546492 http://www.propet.se/antiglupsk-matskal-p-267-c-167.aspx Znalazłam też takie miski w zooplus http://www.zooplus.pl/shop/psy/miski_karmniki_dla_psa/miska_plastikowa/jednokolorowa/214754 Quote
bobroska. Posted June 18, 2011 Posted June 18, 2011 Z molosowego forum wiem, że któraś bento kronen (pewnie maxi) ma bardzo duże krokiety, których nie da się połknąć. Quote
nosek Posted July 20, 2011 Posted July 20, 2011 hejka mam 4 letniego labradora mam z nim taki problem ze nie che jesc mi zadnej suchej karmy musze mu gotowac watrubke zeby dodac mu zapachu samej suchej karmy nie ruszy a jak je juz ta sucha polana tym sosem z watrubki to nie gryzie karmy tylko ja łyka w calosci co wy na to jak to zmienic zeby jadl mi normalnie sucha bez zachety dzieki za odpowiedz Quote
filodendron Posted July 20, 2011 Posted July 20, 2011 nosek napisał(a):hejka mam 4 letniego labradora mam z nim taki problem ze nie che jesc mi zadnej suchej karmy musze mu gotowac watrubke zeby dodac mu zapachu samej suchej karmy nie ruszy a jak je juz ta sucha polana tym sosem z watrubki to nie gryzie karmy tylko ja łyka w calosci co wy na to jak to zmienic zeby jadl mi normalnie sucha bez zachety dzieki za odpowiedz Spróbuj przegłodzić - 4-letniemu labradorowi to nie powinno zaszkodzić. Dawaj samą suchą - jak zgłodnieje to zje i bez wątróbki. Quote
Recommended Posts