Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 392
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Radzi sobie nieźle. Kolejny raz się powtarzam, ale przeleżałam chora całe święta nie wychodząc z domu. Psami zajęła się rodzina. Duke w gorące dni leżał w resztkach wody w oczku wodnym, które prawie wyschło i zafundował sobie wielki suchy placek błota na jednym boku. Wygląda interesująco. Ogólnie jest ok. Biegał z dzieciakami w święta, leżał na kocachg, bo były pikniki i w ogóle uczestniczył czynnie w życiu Julki i jej towarzystwa. Płynęły też z tego tytułu gratyfikacje ;) Uświadczył więc chłopak smakołyków i zachwytów.
Muszę jednak pomyśleć, co z tym bokiem. W oczku jest sporo gliny, a ta jak zaschnie....ale co tam, szczęścia nie mierzy się czystością futra 8)

Posted

Myślę, że jeśli psiak nie jest bezdomny, czyli w takich okolicznościach, u Duka szczęście właśnie się mierzy ilością gliny na sierści. Niech sobie chłopak nie żałuje :)
A jak ty się Czarodziejko już czujesz? Grypa ciebie zmogła?

Posted

To pilnuj się dobrze, nie lataj w dekoltach na dwór, jeden wiaterek i będziesz miesiącami wychodzić z tego. Naprawdę leż ile wlezie, ile możesz, bo potem to się ciągnie, ciągnie, ciągnie...
Wysyłam moc ciepłych myśli i życzeń jak najszybszego powrotu do zdrowia.

Posted

Czarodziejka napisał(a):

....ale co tam, szczęścia nie mierzy się czystością futra 8)

mierzy się jak najbardziej, tylko jest ono odwrotnie proporcjonalne:-D jak u dzieciaków:p

Diana daj znać jak skończy się Silivet, kupimy znowu bo to Duke może spokojnie dostawać przez dłuższy czas.

Posted

Diuczek dostaje zastrzyki - po 2 dziennie, wzmacniające funkcje wątroby. Z powodu mojej niewydolności kurację rozpoczełam później, bo nie można jej przerwywać, a ja nie byłabym w stanie tego dopilnować. Teraz jesteśmy na bieżąco. Duke mnie rozczula, bo jako jeden z niewielu bardzo lubi owoce i warzywa. Codziennie dostaje jabłko, które sobie ogryza przewróciwszy się wdzięcznie uprzednio. Jest wtedy bardzo nietowarzyski, warczy i kłapie zębami na inne psy, które chciałyby chociażby powąchać jego chrupiący skarb ;) Poza tym uwielbia moje wegetariańskie zupki - ostatnio zaliczył zupkę z czarnej soi. Jeżeli zostają w domu jakieś niedojedzone pomidory, ogórek....ogryzek - wszystko zjada Duke. Ma sekretnie wynoszone, chociaż reszta stada takich rzeczy raczej nie tyka ;)

Posted

Niektore psy lubia owoce. Mysle, ze nauczył sie tego w szczeniectwie. Lora , moja poprzednia ONka jadla wszystkie owoce, jabłka, gruszki banany,winogrona, mandarynki.
W lesie maliny i jezyny obrywała prosto z krzakow nie baczac na kolce. Janka niczego nie tknie...

Posted

[quote name='Czarodziejka']Ja uwielbiam patrzeć, jak Duke zjada jabłko :D Delikatnie, po troszku - jak hrabia ;)[/QUOTE]
To oczywiste, wszak Diuk - to ksiąze.:lol:

Posted

Duke wymaga mojego uważnego monitoringu podczas posiłków, ponieważ otóż już sam widok gara powala go na ziemię i trzeba mu ów gar dosunąć i być przy nim, kiedy konsumuje. Skrzywiony łepek wciąż patrzy, czy na niego patrzą i czy ma wsparcie duchowe, werbalne i siłowe. Kiedy wie, że ma, kłapie paszczą nawet na cienie innych psów, bo nie widzi na boki, a podstęp węszy w każdym szeleście ;) Tak więc je patrząc mi w oczy, z pyska żarełko leci, bo rzadko patrzy, co zjada. Czasem się we mnie zapatrzy i wtedy na chwilkę nie je, a tu Hera tupa i Rafi nie mogąc znieść tego bezruchu :D Kiedy ośmielą się podejść bliżej już kłapnięcie resztek zębów przywołuje ich do porządku. Kiedy nałożę i pójdę do innych - nie zje tylko pójdzie za mną i będzie mi się przewracał pod nogami, aż nie wrócimy z powrotem do jego gara, w którym zazwyczaj już posprzątane na błysk. Wtedy nakładam i pilnuję. Biedaczek nie ma zbyt dużej pojemności żołądka, ale napcha się do pełna, wypije syropek i daje radę.

Posted

Wspaniałe wieści:loveu::loveu:
Mój ONek uwielbiał wszystkie warzywa i owoce - teraz ma ulubione ale kiedyś ślinił się na wszystko - mieliśmy zaprzyjaźniony warzywniak, do którego ciągnął każdego dnia i dostawał różne przysmaki - głąb kapusty, marchew, pomidory, kiszone ogórki :evil_lol: leżał pochłaniając te skarby przed wejściem do warzywniaka i stanowił żywą reklamę:lol:
Znajomi twierdzili, że specjalnie znalazłam sobie psa wegetarianina:lol:

Kurcze nie mogę się zupełnie pozbierać psychicznie po informacjach z obornik; wiedziałam, że to kawał sq... ale normalny człowiek chyba nie jest w stanie tego ogarnąć...

Posted

Rozmawiałam dzisiaj z Czarodziejką i Duke jest w dobrej kondycji :multi: apetyt w końcu zaczął dopisywać i Duke od wczoraj wszystko zjada:lol: skończył zastrzyki wzmacniające wątrobę, dostaje silivet; nie ma za bardzo sił na spacerki ale przynajmniej nie widać, żeby go coś bolało.

Posted

a jak tam finanse Diuczka? - widzę, że stałych deklaracji mało, a i ruch u Księcia niezbyt wielki... I martwię się o psiaka kochanego, bo mi się wepchał do serducha zaraz za Friduchną no i siedzi :roll:

Niestety nie umiem robić wydarzenia na fb, a tam podobno jest trochę ludzi co chętnie dają na psie bidy,
więc myślę sobie, że gdyby ktoś potrafił tam zamieścić "prośbę Diuka o wsparcie wyżywienia" i taki fajny opis jak zjada jabłuszka albo gar pod okiem "monitoringu" ;)
to może by ludzi ruszyło serce i psiunio trochę jednorazowych wpłat by zebrał.
Coś trzeba zrobić, żeby z konieczności nie wylądował na roślinnej diecie, bo samymi jabłuszkami i sałatą pies chyba nie wyżyje...

Posted

Teraz mamy wiosenne menu i obowiązkowo pół wiadra pokrzyw dorzucam do gotującego się mięcha ;) My również jak co roku dodajemy naszą rodzimą roślinę do sałatek i pijemy z niej herbatki. Polecam.
A Duke przerabia codziennie jabłuszko i ogryzki.

Posted

[quote name='Negrita8']a jak tam finanse Diuczka? - widzę, że stałych deklaracji mało, a i ruch u Księcia niezbyt wielki...
...[/QUOTE]

właśnie finanse raczej kiepsko... miesięcznie brakuje 165zł bo cały roczny zapas z deklaracji Cantadorry poszedł na leczenie...
wydarzenie na fb bardzo by się przydało!