Qeeriefire Posted April 22, 2011 Posted April 22, 2011 Myśle , że psu obojętne czy firmowy , ważne aby był z tego specjalnego tworzywa zrobiony. bordercollie są różne wielkości , więc muszisz sprawdzić odpowiednią wilekość dla swojego psa. Quote
Paulix Posted April 22, 2011 Posted April 22, 2011 [quote name='Collie']Myśle , że psu obojętne czy firmowy , ważne aby był z tego specjalnego tworzywa zrobiony. bordercollie są różne wielkości , więc muszisz sprawdzić odpowiednią wilekość dla swojego psa. Kong, to Kong, zabawki pseudopodobne do oryginalnego Konga z tego co wiem noszą nazwę "jumper", w większości. Quote
Martens Posted April 22, 2011 Posted April 22, 2011 Teoretycznie to jest to samo, ale jeśli pies ma skłonności niszczycielskie, to posieka taką podróbkę na kawałeczki jak mój staffik :roll: i jak naje się gumy, może być niefajnie. Quote
wenabc Posted April 22, 2011 Posted April 22, 2011 aha... a ja mam takie pytanie nie do tematu chodz może i pasuje ale do kąt mi Wena urośnie (bc) Bardzo dziwne pytanie zadałam ale nie jestem pewna:) Wiem, powinnam już dawnmo wiedzieć raczej mam napisane w książce ale nie wiem czy to prawda wole was posłuchac:D Quote
Paulix Posted April 22, 2011 Posted April 22, 2011 Na suchej karmie myslę, że tak do 8 - 10 mies, na barfie do roku. Quote
wenabc Posted April 22, 2011 Posted April 22, 2011 Paulix napisał(a):Na suchej karmie myslę, że tak do 8 - 10 mies, na barfie do roku. Aha tylko to było do mnie:D Nie jestem pewna ale myślę ze tak:) Quote
Qeeriefire Posted April 22, 2011 Posted April 22, 2011 suki BC osiągają wysokość max do 52 centymetrów Quote
wenabc Posted April 22, 2011 Posted April 22, 2011 Collie napisał(a):suki BC osiągają wysokość max do 52 centymetrów aha........dzięki Quote
wiska Posted April 22, 2011 Posted April 22, 2011 ludzie a co w tym zlego ,ze dziecko chce byc takie jaki jest jej idol? Lepiej miec taki wzor niz gorszy. A tak naprawde czym kieruje sie wiekszosc ludzi kupujacych BC? Tym ,ze sie naogladali filmikow i stwierdzili ,ze tez tak chca,a ze rasa ta ma predyspozycje to tadam- jest teraz modna. To sie nazywa dopiero hipokryzja. Quote
Paulix Posted April 22, 2011 Posted April 22, 2011 wiska napisał(a):ludzie a co w tym zlego ,ze dziecko chce byc takie jaki jest jej idol? Lepiej miec taki wzor niz gorszy. A tak naprawde czym kieruje sie wiekszosc ludzi kupujacych BC? Tym ,ze sie naogladali filmikow i stwierdzili ,ze tez tak chca,a ze rasa ta ma predyspozycje to tadam- jest teraz modna. To sie nazywa dopiero hipokryzja. Wiska, a po co ty masz schipperke? Ja kupowałam psa do sportu, i mam jakieś pojęcie o jego wychowaniu, bynajmniej o tym, że ze szczeniakiem nie ćwiczy się tylko przywołania, czy, że półrocznemu psu nie rzuca się flipów itp. Tak, ludzie biorą tego psa, bo jest modny. Czy ty przeczytałaś, to, co jej koleżanka napisała? Że ona wzięła psa, bo zobaczyła sztuczki w telewizji. I tak teraz robią dzieci. One nie mają pojęcia po co biorą, co będą robić, one w ogóle nie wiedzą, co mają robić. I liczą, że wszystko zrobi za nich durne forum. Quote
wenabc Posted April 23, 2011 Posted April 23, 2011 Paulix napisał(a):Wiska, a po co ty masz schipperke? Ja kupowałam psa do sportu, i mam jakieś pojęcie o jego wychowaniu, bynajmniej o tym, że ze szczeniakiem nie ćwiczy się tylko przywołania, czy, że półrocznemu psu nie rzuca się flipów itp. Tak, ludzie biorą tego psa, bo jest modny. Czy ty przeczytałaś, to, co jej koleżanka napisała? Że ona wzięła psa, bo zobaczyła sztuczki w telewizji. I tak teraz robią dzieci. One nie mają pojęcia po co biorą, co będą robić, one w ogóle nie wiedzą, co mają robić. I liczą, że wszystko zrobi za nich durne forum. Nie wziełam psa bezmyślnie !!!!!!!!!Słuchaj Paulix to nie tak i już mam poojęcie o bc ale ja wiem ze ty to dla mnie i innych piszesz... Rozumiem to tak,,, ,A co kolezanka napisała to tylko jedną prawde ze jestem fanką Agnieszki dlatego ona nie wie co ćwicze czy wychowuje psa ,,,, a więc jasne mozecie jej wierzyć ja nic nie zabraniam! Nie nie prawda nie myślę że wszysko za mnie zrobicie chodziło mi o to abyście m coś wytłumaczyli jaki to jest pies na co trzeba zwracać uwagę chodz to już mam w głowie i nie mówić że nie mmam :)Pzodrawiam i czekam na miłe odpowiedzi Quote
Paulix Posted April 23, 2011 Posted April 23, 2011 bordercollie napisał(a):Nie wziełam psa bezmyślnie !!!!!!!!!Słuchaj Paulix to nie tak i już mam poojęcie o bc ale ja wiem ze ty to dla mnie i innych piszesz... Rozumiem to tak,,, ,A co kolezanka napisała to tylko jedną prawde ze jestem fanką Agnieszki dlatego ona nie wie co ćwicze czy wychowuje psa ,,,, a więc jasne mozecie jej wierzyć ja nic nie zabraniam! Nie nie prawda nie myślę że wszysko za mnie zrobicie chodziło mi o to abyście m coś wytłumaczyli jaki to jest pies na co trzeba zwracać uwagę chodz to już mam w głowie i nie mówić że nie mmam :)Pzodrawiam i czekam na miłe odpowiedzi Bordercollie, ja nie mówię tutaj o Tobie głównie, chociaż po częście uważam, że już dawno mogłabyś przeczytać sobie dział pt. wychowanie czy frisbee, czy też po prostu wstukać sobie hasła w google - ok, wolisz czekać, aż ktoś Ci palcem pokaże, twoja sprawa. Ja mówiłam ogólnie o tym, kto teraz bierze bc i po co, bo sporo psów teraz trafia do dzieciaczków, które nie wiedzą jak, co i po co, a jedyną ich wiedzą jest pisanie pościków na forach o pieskach, gdzie w większości dostają pół-głupie rady. Zamiast wybrać się na seminarium albo do porządnego szkoleniowca, bo biorąc psa trzeba było również takie koszty brać pod uwagę, wolą sobie napisać, że były biedne i nie wiedziały. Bordercollie, nie napiszesz skąd jesteś (uważaj, znajdę Ciebie, i twój dom...), więc sama zacznij szukać szkółki, czy rozejrzyj się za seminarium. Teraz hodowca bc będzie robił tani obóz w wakacje - możesz się zapisać, jeżeli chcesz, więcej szczegółów podam Ci na PW. Quote
wenabc Posted April 23, 2011 Posted April 23, 2011 Paulix napisał(a):Bordercollie, ja nie mówię tutaj o Tobie głównie, chociaż po częście uważam, że już dawno mogłabyś przeczytać sobie dział pt. wychowanie czy frisbee, czy też po prostu wstukać sobie hasła w google - ok, wolisz czekać, aż ktoś Ci palcem pokaże, twoja sprawa. Ja mówiłam ogólnie o tym, kto teraz bierze bc i po co, bo sporo psów teraz trafia do dzieciaczków, które nie wiedzą jak, co i po co, a jedyną ich wiedzą jest pisanie pościków na forach o pieskach, gdzie w większości dostają pół-głupie rady. Zamiast wybrać się na seminarium albo do porządnego szkoleniowca, bo biorąc psa trzeba było również takie koszty brać pod uwagę, wolą sobie napisać, że były biedne i nie wiedziały. Bordercollie, nie napiszesz skąd jesteś (uważaj, znajdę Ciebie, i twój dom...), więc sama zacznij szukać szkółki, czy rozejrzyj się za seminarium. Teraz hodowca bc będzie robił tani obóz w wakacje - możesz się zapisać, jeżeli chcesz, więcej szczegółów podam Ci na PW. Jasne rozumiem :) ehh Quote
border collie Posted April 23, 2011 Posted April 23, 2011 bc są brane dlatego,że rodzicom wyaje się,że lubią dzieci i też lubią się bawić.Ale bc nie będą tylko latać za patykiem.One będą chciały ćwiczyć np.agility oraz mieć rozrywkę,zadania umysłowe.I dlatego w schronie ich tyle.Bo ludzie sobie nie radzą.To jest wkurzające... Quote
wenabc Posted April 23, 2011 Posted April 23, 2011 border collie napisał(a):bc są brane dlatego,że rodzicom wyaje się,że lubią dzieci i też lubią się bawić.Ale bc nie będą tylko latać za patykiem.One będą chciały ćwiczyć np.agility oraz mieć rozrywkę,zadania umysłowe.I dlatego w schronie ich tyle.Bo ludzie sobie nie radzą.To jest wkurzające... A ty myślisz że ja nie ćwicze z moim psem agility to się uczymt sztuczki nadal pracujemy rozrywka oczywiście wycieczki inne psy zabawy jak w chowanego itp.. Quote
wiska Posted April 24, 2011 Posted April 24, 2011 haha ja wzielam schipperke bo zakochalam sie w charakterze tylko jednego egzemplarza tej rasy-mianowicie Corinnas'a Gizmo :D <3 <3 ale to chyba nie watek o schipperke(?) ;) Prawda jest ,ze wiekszosc ludzi bierze psy bo chce z nimi cos osiagnac ,bo sie np naogladali TV, poczytali jaka to dana rasa jest super. Nie mi jest oceniac przyczyny dla jakich dana osoba chce tego a nie innego psa. Jak dla mnie najwazniejsze jest zeby pies byl szczesliwy-mial zapewnione bezpieczenstwo, zabawe i prawidlowy rozwoj. No i zeby byl kochany. Wydaje mi sie ,ze nie nalezy oceniac ludzi pod katem tego z jakich przyczyn wzieli jakiegos psa, znam pare osob co bralo dana rase pod katem sportow po czym okazalo sie ,ze nie wyrobili z ta iloscia treningo itp i zrezygnowali ze startow w zawodach. A mimo to zwierzeta sa w ich rekach szczesliwe- i to jest najwazniejsze. Quote
Qeeriefire Posted April 26, 2011 Posted April 26, 2011 Ja uważam , że BC nie jest dla sportów , tylko sporty są dla Border collie. bordercollie nie bierz tak wszystkiego do siebie , bo chodzi tu ogólnie o ludzi , którzy nie zdają sobie obowiazku z posiadania takiego psa. Quote
Paulix Posted April 26, 2011 Posted April 26, 2011 Collie napisał(a):Ja uważam , że BC nie jest dla sportów , tylko sporty są dla Border collie. bordercollie nie bierz tak wszystkiego do siebie , bo chodzi tu ogólnie o ludzi , którzy nie zdają sobie obowiazku z posiadania takiego psa. Ale to jest jedno i to samo, żadna filozofia. BC nie jest dla ludzi aktywnych, ale ludzie aktywni są dla BC? Takie trochę pomieszne z przekręconym... BC jest dobrym psem do sportu, jest dobrym psem dla ludzi aktywnych. Jeżeli ktoś nie jest aktywny, to nie widzę sensu brania takiego psa, i zmuszania się przez jego życie do długich spacerów i aktywności. Quote
Qeeriefire Posted April 26, 2011 Posted April 26, 2011 Paulix napisał(a):Ale to jest jedno i to samo, żadna filozofia. BC nie jest dla ludzi aktywnych, ale ludzie aktywni są dla BC? Takie trochę pomieszne z przekręconym... BC jest dobrym psem do sportu, jest dobrym psem dla ludzi aktywnych. Jeżeli ktoś nie jest aktywny, to nie widzę sensu brania takiego psa, i zmuszania się przez jego życie do długich spacerów i aktywności. Chodził mi oto , że niektórzy ludzie biorą BC tylko dla sportów , liczy sę dla nich tylko wygrana i udział w zawodach. Takie osoby nie pragną pracować z psem dla przyjemoności czy zabawy. Sensu nie ma posiadaniu tak aktywnego psa , chyba, że dlatego , bo jest "śliczny" :roll: Quote
Paulix Posted April 26, 2011 Posted April 26, 2011 Collie napisał(a):Chodził mi oto , że niektórzy ludzie biorą BC tylko dla sportów , liczy sę dla nich tylko wygrana i udział w zawodach. Takie osoby nie pragną pracować z psem dla przyjemoności czy zabawy. Sensu nie ma posiadaniu tak aktywnego psa , chyba, że dlatego , bo jest "śliczny" :roll: Nawet jeżeli takie osoby są, to ja nie widzę problemu - pies ma zajęcie, jest szczęśliwy. Lepsze to niż kanapa. Quote
Qeeriefire Posted April 26, 2011 Posted April 26, 2011 Paulix napisał(a):Nawet jeżeli takie osoby są, to ja nie widzę problemu - pies ma zajęcie, jest szczęśliwy. Lepsze to niż kanapa. Nie zawsze jest szczęśliwy. Jeżeli pies będzie/jest traktowany jako "maszynka" do zawodów i zbierania nagród raczej nie. BC lubi prace , ale są pewne granice wytrzymałości. Znam osobę, która tych granic nie uznaje. A pies przecież w pewnym wieku będzie musiał przestać brać udział w zawodach i co wtedy .. Quote
Paulix Posted April 26, 2011 Posted April 26, 2011 Collie napisał(a):Nie zawsze jest szczęśliwy. Jeżeli pies będzie/jest traktowany jako "maszynka" do zawodów i zbierania nagród raczej nie. BC lubi prace , ale są pewne granice wytrzymałości. Znam osobę, która tych granic nie uznaje. A pies przecież w pewnym wieku będzie musiał przestać brać udział w zawodach i co wtedy .. Pies nie jest maszyną. Nie wymusisz nic na nim. Psy osiągające wysokie noty na zawodach, to efekt pracy i dobrej więzi z człowiekiem. Myślę, że jeżeli ktoś tworzy sobie taką więź przez lata, to jednak potem nie oddaje psa do schroniska, chociażby z faktu, że jednak ten pies jest znany, i na jego sławę raczej to dobrze nie zadziała. Quote
Qeeriefire Posted April 26, 2011 Posted April 26, 2011 Paulix napisał(a):Pies nie jest maszyną. Nie wymusisz nic na nim. Psy osiągające wysokie noty na zawodach, to efekt pracy i dobrej więzi z człowiekiem. Myślę, że jeżeli ktoś tworzy sobie taką więź przez lata, to jednak potem nie oddaje psa do schroniska, chociażby z faktu, że jednak ten pies jest znany, i na jego sławę raczej to dobrze nie zadziała. Pies nie jest maszyną co jest chyba oczywiste. Ale niektórzy tego nierozumią. To co dla nas bywa oczywiste i bez dyskusji do niektórych nie dociera.Niestety niektóre osoby uważają trening za najważniejszy. bordercollie próbowałaś uczyć swoją Wene czystości ? Quote
chi23 Posted April 26, 2011 Posted April 26, 2011 Jeśli chodzi o sporty to ja to widzę to tak: Ktoś wymyslił że rasa, która dotąd była selekcjonowana pod względem cech użytkowych a nie wyglądu czy innych pierdół, rasa przystosowana do pracy w pełnym tego słowa znaczeniu pójdzie nagle na wystawy i do domu. Psie sporty nie zostały wymyślone specjalnie dla borderów tylko po prostu te psy mają predyspozycje do niektórych dyscyplin;) i jest to dobry sposób na spożytkowanie tej energii którą kiedyś wykorzystywały do pracy w gospodarstwie. Quote
wenabc Posted April 28, 2011 Posted April 28, 2011 bordercollie próbowałaś uczyć swoją Wene czystości ? Czystości uczy sie dalej ... ale jest juz coraz lepiej :) Quote
Recommended Posts