Martens Posted April 20, 2011 Posted April 20, 2011 Mi jednak wydaje się, że w przypadku tak młodej osoby nie można wyboru psa zostawić w 100% w jej rękach. 10 latka zwyczajnie nie zapanuje fizycznie nad dużym czy nawet średniej wielkości psem, co z automatu oznacza, że jeszcze przynajmniej przez jakiś czas to na rodziców spadnie duża część obowiązków, a co najmniej nadzór np. nad spacerami. Tak więc myślę, że przy wyborze rasy trzeba również, jak nie przede wszystkim, wziąć pod uwagę wiedzę i umiejętności rodziców, bo dorosły człowiek to też nie alfa i omega, i może zwyczajnie nie umieć czy nie mieć czasu pracować z trudniejszym psem. Albo niech Chelsea po prostu poczeka 3-4 lata i wybierze psa już zupełnie sama, kiedy będzie w stanie zrobić przy nim wszystko osobiście, wyjść na spacer bez obaw, czy go utrzyma, etc. Quote
wenabc Posted April 20, 2011 Posted April 20, 2011 wiska napisał(a):bierz co chesz a nie sugeruj sie komentarzami forumowiczow. Najwazniejsze zebys miala warunki,czas dla psa. No i pomoc rodziny.Jak rodzice sie zgodza i zadeklaruja sie,ze ci pomoga to znaczy ,ze mozesz sobie na to pozwolic. A jakiego psa sobie wezmiesz to juz twoja sprawa :) Najwazniejsze zeby byl kochany i szczesliwy prawda!! Cała PRAWDA!!!!!!!!!!! Quote
wiska Posted April 21, 2011 Posted April 21, 2011 Martens-zgadzam sie, ale sprawe jaka rase wybiora beda juz weryfikowac rodzice. Bo to oni beda sprawowac realna opieke nad psem.Dziewczyna mieszka za granica gdzie cena psa rasowego jest duza wiec na pewno bardzo sie zastanowia. Quote
Paulix Posted April 21, 2011 Posted April 21, 2011 Zależy gdzie za granicą, w niektórych krajach jest sporo niższa niż w PL. Quote
Chelsa Posted April 21, 2011 Author Posted April 21, 2011 wiska napisał(a):bierz co chesz a nie sugeruj sie komentarzami forumowiczow. Najwazniejsze zebys miala warunki,czas dla psa. No i pomoc rodziny.Jak rodzice sie zgodza i zadeklaruja sie,ze ci pomoga to znaczy ,ze mozesz sobie na to pozwolic. A jakiego psa sobie wezmiesz to juz twoja sprawa :) Najwazniejsze zeby byl kochany i szczesliwy wlasnie takie odpowiedzi lubie.^_^ Quote
Paulix Posted April 22, 2011 Posted April 22, 2011 Chelsa napisał(a):wlasnie takie odpowiedzi lubie.^_^ Każdy lubi odpowiedzie pod siebie... :diabloti: Dla mnie nadal 10 - 11 lat to za mało na psa i to tak wymagającej rasy... Quote
wiska Posted April 22, 2011 Posted April 22, 2011 ja zajmowalam sie mloda suka mieszanka sznaucera olbrzyma jak mialam 11lat i nie mialam zadnych z tym problemow. Wiadomo ,ze wszystko zalezy od indywidualnych cech dziecka, mysle jednak ,ze nawet gdyby sobie nie radzila to gdy bedzie miala wsparcie rodziny to wszystcy wyjda z tego cali i szczesliwi :) Quote
Paulix Posted April 22, 2011 Posted April 22, 2011 Ok, a co będzie, jak okaże się, że musi wyjechać na studia i nie może zabrać psa? Quote
Paulix Posted April 22, 2011 Posted April 22, 2011 [quote name='bordercollie']prawda!! Cała PRAWDA!!!!!!!!!!! Oby nie kierowała się tym, czym kierowaś się ty... Chciałam Polecić strone i profił na youtube mojej koleżanki Ali .Ala ma 11 lat i kocha psy posiada 12 letnią perełke (kundelek ) i 6 miesięczną Wene rasy border collie ,kupiłą boirder collie bo bardzo lubi Agnieszke Niedziałek (wystąpiła w mam talent ) i jej psa Taja http://www.psiaki.pl/forum/viewtopic.php?f=22&t=45916&p=231671&hilit=border#p231671 Quote
wenabc Posted April 22, 2011 Posted April 22, 2011 Paulix napisał(a):Oby nie kierowała się tym, czym kierowaś się ty... Heh jasne!!O nie to kolezanka dodała nie ja !! Ja nie gosia!!!!! Quote
Paulix Posted April 22, 2011 Posted April 22, 2011 [quote name='bordercollie']Heh jasne!!O nie to kolezanka dodała nie ja !! Ja nie gosia!!!!! Tylko ja jakoś wierzę tej koleżance, szczególnie, że na twoim blogu również widać, że występ w mam talent miał duże znaczenie... wszelkich informacji udziele pod emailem : kamowa@vp.pl http://wenka.blox.pl/html Dla niebędących w temacie - "kamowa" to nick osoby, która występowała z psem w mam talent... Quote
Qeeriefire Posted April 22, 2011 Posted April 22, 2011 Aby wziąść jakiegokolwiek psa nie wystarczy je kochać , mieć pieniądze. Trzeba poświecać mu czas i liczyć się z tym , że nie wszędzie będziemy mogli wyjechać ze zwierzakiem. Osoba , która twierdzi , że pies sam się wychowa i będzie bez nauki wykonywał liczne sztuczki nie jest gotowa na posiadanie takiego zwierzęcia. bordercollie ale na jakiejś podstawie ta koleżanaka napisała , że akurat kupując BC tym się kierowałaś ... Quote
wenabc Posted April 22, 2011 Posted April 22, 2011 [quote name='Collie']Aby wziąść jakiegokolwiek psa nie wystarczy je kochać , mieć pieniądze. Trzeba poświecać mu czas i liczyć się z tym , że nie wszędzie będziemy mogli wyjechać ze zwierzakiem. Osoba , która twierdzi , że pies sam się wychowa i będzie bez nauki wykonywał liczne sztuczki nie jest gotowa na posiadanie takiego zwierzęcia. bordercollie ale na jakiejś podstawie ta koleżanaka napisała , że akurat kupując BC tym się kierowałaś ... To nie prawda!! Ok zgodze się jestem fanką Agnieszki ale nienapisała dokładnie, ja nie wziełąm tego psa specjalnie że sie kierowałam na Agnieszce ja nawet nie wiedziałam e tak można wytresować psa! ale to nie buyło tak nie od razu ze mówiłam "mamusiu kup mi tego psa" nie to nie prawda uczyłam się sporo czytałam o tej rasie i patrzyłam jak wychowywaćc czekałam 2 czy 3 lata od tego czasu kiedy była w programie mam talent a więc jestem jej batrdzo wielką fanką tak można rozpoznać po e mailu:D A więc powiedziałam szczerze . Quote
Paulix Posted April 22, 2011 Posted April 22, 2011 [quote name='bordercollie']To nie prawda!! Ok zgodze się jestem fanką Agnieszki ale nienapisała dokładnie, ja nie wziełąm tego psa specjalnie że sie kierowałam na Agnieszce ja nawet nie wiedziałam e tak można wytresować psa! ale to nie buyło tak nie od razu ze mówiłam "mamusiu kup mi tego psa" nie to nie prawda uczyłam się sporo czytałam o tej rasie i patrzyłam jak wychowywaćc czekałam 2 czy 3 lata od tego czasu kiedy była w programie mam talent a więc jestem jej batrdzo wielką fanką tak można rozpoznać po e mailu:D A więc powiedziałam szczerze . Czyli jednak, zastanawiałaś się nad kupnem rasy po obejrzeniu programu? Zastanawia mnie co ty tak czytałaś i oglądałaś, skoro nie wiedziałaś rzeczy podstawowych. Quote
Qeeriefire Posted April 22, 2011 Posted April 22, 2011 Ja nie stwierdziłam , że tylko tym się kierowałaś. To dobrze , że czytałaś i chciałaś się dowiedzieć coś o BC.Ale czasami wydaje mi się , że nie wiesz o podstawach np. wychowania psa . Quote
wenabc Posted April 22, 2011 Posted April 22, 2011 Collie napisał(a):Ja nie stwierdziłam , że tylko tym się kierowałaś. To dobrze , że czytałaś i chciałaś się dowiedzieć coś o BC.Ale czasami wydaje mi się , że nie wiesz o podstawach np. wychowania psa . Wiecie tak to prawda dla tego che abyście wy mnie jakos podszkolili coś wytłumaczyli bo moją sunię ie moge oduczyć załatwiania sie i tak juza mało co kiedy robi?? Quote
Qeeriefire Posted April 22, 2011 Posted April 22, 2011 bordercollie napisał(a):Wiecie tak to prawda dla tego che abyście wy mnie jakos podszkolili coś wytłumaczyli bo moją sunię ie moge oduczyć załatwiania sie i tak juza mało co kiedy robi?? To dobrze ;) Musisz naucz ją pozostawiać samą w domu. Kup np. kong i wrzuć do niego kilka smakołyków , daj zabawke swojemu psu. Wyjdz na 5 minut do sklepu.Jak wrócisz i Wena była grzeczna ,pochwal ją i nagródz. Pózniej stopniowo wydłużaj czas o 5 minut. Jeżeli załatwia się , gdy Ty jesteś w domu, to odwróć jej uwage wydając głośny dzwiek i wyjdz z nią natychmiast na spacer. Jak załatwi się na dworze to ją pochwal.Muszi być cierpliwa i pamiętaj , że pies sam się nie nauczy czystości. Quote
wenabc Posted April 22, 2011 Posted April 22, 2011 Collie napisał(a):To dobrze ;) Musisz naucz ją pozostawiać samą w domu. Kup np. kong i wrzuć do niego kilka smakołyków , daj zabawke swojemu psu. Wyjdz na 5 minut do sklepu.Jak wrócisz i Wena była grzeczna ,pochwal ją i nagródz. Pózniej stopniowo wydłużaj czas o 5 minut. Jeżeli załatwia się , gdy Ty jesteś w domu, to odwróć jej uwage wydając głośny dzwiek i wyjdz z nią natychmiast na spacer. Jak załatwi się na dworze to ją pochwal.Muszi być cierpliwa i pamiętaj , że pies sam się nie nauczy czystości. Aha dziękuje ci myslę ze dobrze napisałaś bo to rzeczywiście prawda dobrze a moge wiedziec co to kong i do czego to słuzy?? Quote
Qeeriefire Posted April 22, 2011 Posted April 22, 2011 Kong to zabawka , przypominająca kształtem owal. Wrzuca się do niego przysmaki albo specjalny krem aby pies miał zajęcie , gdy zostaje sam. Zwierzak stara się wyciągnąć przysmaki lub wylizać krem co zajmuje mu trochę czasu ;)Możesz też poszukać w sklepach innych zabawek , które zabierałyby czas. Tak wygląda : http://sklep.wesolalapka.pl/RED-KONG.html Quote
wenabc Posted April 22, 2011 Posted April 22, 2011 [quote name='Collie']Kong to zabawka , przypominająca kształtem owal. Wrzuca się do niego przysmaki albo specjalny krem aby pies miał zajęcie , gdy zostaje sam. Zwierzak stara się wyciągnąć przysmaki lub wylizać krem co zajmuje mu trochę czasu ;)Możesz też poszukać w sklepach innych zabawek , które zabierałyby czas. Tak wygląda : http://sklep.wesolalapka.pl/RED-KONG.html Aha dzięki ty to naprawde bardzo fajna zabawka jak dla psa:D I jakie drogie!! Quote
Qeeriefire Posted April 22, 2011 Posted April 22, 2011 bordercollie napisał(a):Aha dzięki ty to naprawde bardzo fajna zabawka jak dla psa:D I jakie drogie!! Ceny są różne , zależy od sklepu. Ja kupiłam za 12 złotych Quote
Paulix Posted April 22, 2011 Posted April 22, 2011 Collie napisał(a):Ceny są różne , zależy od sklepu. Ja kupiłam za 12 złotych Ale to już nie był kong, tylko podróba, Quote
wenabc Posted April 22, 2011 Posted April 22, 2011 Paulix napisał(a):Tańsze kongi można dostać w zooplusie. Aha ale to można kupić obojętnie jaki?>? Quote
Paulix Posted April 22, 2011 Posted April 22, 2011 bordercollie napisał(a):Aha ale to można kupić obojętnie jaki?>? Dla bc najlepiej l/xl. Quote
Recommended Posts