Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Bardzo proszę o pilną pomoc!

Owczarek niemiecki, 8 lat, dysplazja, chore serce, wykastrowany, został w sobotę opuszczony przez swojego pana, który wyjechał w świat. W domu (4 piętro bez windy) zostaje jedynie 78-letnia pani chora na serce.
Pies jest silny, potrafi pociągnąć na spacerze i przeczołgać przez trawnik. Pani nie da sobie z nim rady.
Jedyny pomysł dotychczasowych właścicieli na psa był: uśpić!

Dzięki walce wielu dobrych ludzi pies żyje, a teraz potrzebny pilnie DT, najlepiej DS, szkoda zwierzęcia!!!!

Starsza Pani gotowa jest partycypować w kosztach karmy, byle zaadoptował go ktoś, kto go pokocha i będzie miał siłę spacerować z wilczurem...

Dysplazja okazała się tylko jedną z chorób. Nastąpił białkomocz i dysfunkcja nerek a potem wątroba odmówiła współpracy i brzuch Rufuska napełnił się wodą. Nie mógł już ani chodzić, ani oddychać, ani jeść.
Żegnaj kochany, wierny psiaku [']

• Replies 201
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ja mieszkam w tych okolicach i pomogę wyprowadzać psa, jutro zadzwonię do jego właścicielki o tym porozmawiać.
ale psiak ma małe szanse na nowy dom... zawsze można próbować ogłoszeniami... :(

Posted

możnaby ogłosić go gdzieś w gazecie może?
potrzeba jeszcze kogoś do wyprowadzania, bo ja na pewno nie dam rady codziennie, a starsza pani pewnie nie da sobie rady 4 razy dziennie latać z silnym psem i to z 4 piękra... :( nie ma nikogo kto by mógł jeszcze pomóc? :(

Posted

Wysłałam maila do 6 zawodowych wyprowadzaczek, odezwała się na razie jedna, skontaktowałam już panie ze sobą.
Teraz piszę ogłoszenie na Allegro.
Dzięki za pomysł z gazetą, zrobię to jak najszybciej się da.

Posted

Rufusek napisał(a):
Teraz jedzie do weterynarza do dokładnej diagnozy, by ewentualnemu domowi adopcyjnemu dawać rzetelne informacje.

Oprócz stwierdzonej już dysplazji wetka mówi tez o lekkiej nadwadze (kastrat o małej ruchliwości)
Modzele go swędzą, wylizuje je sobie i wygryza di krwi, ale to nie objaw choroby.
Co do serca - nie ma stwierdzonej choroby serca, właściciele tak uważają, bo gdy przytuli się głowę do jego klatki piersiowej, serducho bije jakby nieregularnie.

Starsza Pani mówi, że jest gotowa finansować karmę Rufusa, byle ktoś go zabrał do dobrego domu. Tym samym nowy właściciel nie byłby aż tak obciążony finansowo.
Ona nie chce się go pozbyć przez kaprys, bardzo jest przywiązana do zwierzęcia, ale wie, że nie da rady go wyprowadzać.

Płatni wyprowadzacze zgłosili się wczoraj (dwaj) ale trzeba by na nich wydać ~1000zł miesięcznie, co jednak jest dla Pani nie do udźwignięcia.

Posted

ale ta pani da rade z nim wychodzić przynajmniej ze 4 razy dziennie ? ja na 100% zadzwonie do niej jutro, bo dzis wrocilam do domu 21.30 i myslalam, ze to moze juz za pozno do dzwonienia w tej sprawie.

Posted

Starsza pani w ogóle nie jest w stanie z nim wyjść, dwie opiekunki nie zdecydowały się podjąć wyprowadzania (cena, dojazd-nie ta lokalizacja), jeden opiekun dał cenę zaporową, jutro ma teoretycznie pojawić się ostatnia kandydatka z tych, jakie udało nam się znaleźć. Ta własnie mówiła o tym, że przychodziłaby 3 razy dziennie. Ale zobaczymy, czy się pojawi...
Starsza pani płakała mi dziś przez telefon :(((
Bezradność jest straszna!

Posted

no to jeśli pies nie będzie miał z kim wychodzić to trafi do schronu... :( musi ktoś się zgodzić wyprowadzać, bo pies będzie się baaaaaardzo męczył i to nie będzie miało sensu... :(

Posted

to już lepiej do hotelu go dać, niż wyprowadzacza zatrudniać(za te 1000zł), na gumtree jest dużo ogłoszeń osób które mogą wyprowadzać, ja nie ta część krakowa niestety...

Posted

Co się dzieje na tym świecie? Że psem nie można się porządnie zaopiekować? No tak, jak ktoś jest odpowiedzialny to zawsze znajdzie dobre rozwiązanie.. Jakby to był dom z ogrodem to ta pani miałaby jeszcze jakieś szanse zająć się psem, ale tak to wszystko wygląda beznadziejnie:shake:

Powinno się robić jakieś testy ludziom którzy chcą mieć psa:angryy: