Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie. Mam do Was takie pytanko. Bo nie wiem czy jedna pani nie wprowadziła mnie w błąd. Mówiła mi tak : Musisz kupić swojemu psu zawieszkę jakby się zgubił i napisać numer na wywieszce, a potem zarejestrować psa w Związku Kynologicznym, aby mogli go odnaleźć . Ta pani ma kundla. A moje pytanie brzmi tak : Czy faktycznie trzeba rejestrować psa? I czy pies bez rodo może być zarejestrowany ? Ja się w tych sprawach nie orientuje :D

Guest Lotty
Posted

Ashira_Hera, witaj na forum. A co do Twoich pytań to pies bez metryki/ rodowodu nie może być zarejestrowany w ZK, bo niby na jakiej podstawie?, natomiast Ty jak najbardziej możesz się zapisać do Związku Kynologicznego, zwłaszcza jeśli w przyszłości chciałabyś psa szkolić i korzystać z kursów organizowanych przez ZK. Co do zaginionych psów. Przez ZK można szukać właściciela lub/ i hodowcy, ale tylko psów rasowych czyli z rodowodem (każdy rodowodowy pies ma w uchu lub pachwinie wytatuowany numer identyfikacyjny, na podstawie którego można dotrzeć do hodowcy). Jeśli Twój pies nie ma metryki/ rodowodu to przez Związek go nie znajdziesz.
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, chętnie odpowiem.